Labradoodle verzorgen: wat te doen bij wormen?

By | 20 januari 2017

Wormen zijn niet alleen erg vervelend voor je hond, ze kunnen ook een risico vormen voor je eigen gezondheid en die van jonge kinderen. Veel voorkomende wormen zijn bijvoorbeeld de spoelworm en lintworm. Je Labradoodle kan ze overal oplopen. Let dus goed op. Hieronder leggen we uit wat voor wormen het zijn en wat je er tegen moet doen (lees ook dit artikel over vlooien bij de Labradoodle).

Labradoodle-verzorgen--wat-te-doen-bij-wormen

Lintwormen

Lintwormen zijn platte wormen die zich aan de darmwand, van de dunne darm, van je hond bevestigen. Als baas kan je lintworminfecties zien omdat er kleine witte wormpjes in de ontlasting van de hond zitten. De lintworm wordt vooral door eitjes van vlooien overgebracht. Als je hond een besmette vlo heeft opgegeten, komt de larf in zijn darmkanaal tot ontwikkeling.

Bij honden met lintwormen komen meestal geen problemen voor, alleen jeuk aan de anus. De hond gaat dan met zijn kont over de grond heen schuren, ook wel sleetje rijden genoemd. Bij een lintworminfectie kun je soms rond de anus en op zijn ligplaats kleine stukjes van de lintworm zien. Bij ernstige infecties kan buikpijn, geringe diarree en afvallen voorkomen.

Voor het ontdoen van lintwormen bij de hond zijn diverse middelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Zooplus. Om lintwormen te voorkomen is het belangrijk om je hond goed te ontvlooien.

Lintworm-bij-honden

Spoelwormen

Spoelwormen komen regelmatig terug. Pups worden al via moedermelk besmet. Spoelwormen worden ook verspreid door de ontlasting. Alle plekken waar katten en honden lopen zijn besmettingsplaatsen. Dit gebeurt al door ‘rond te snuffelen’. Dus ook in je eigen achtertuin.

De spoelwormen veroorzaken diarree, vermagering en stagnerende groei. In ernstige gevallen is de pup mager, maar heeft hij wel een opgezwollen buik. Het kan zelfs voorkomen dat hij wormen uitbraakt. Ze zien eruit als spaghetti-achtige slierten. De hond krijgt ook vaak een doffe vacht.

Pups zijn gevoeliger voor spoelwormen dan volwassen honden. Puppy’s krijgen het zogeheten ‘wormenbuikje’. Een pup krijgt dan een opgezette buik, maar blijft verder mager en groeit slecht. Door de spoelwormen werken de darmen niet goed en krijgt de pup last van diarree, gasvorming en gaat braken.

Een spoelworm leeft in de darm en is niet te zien. Bij ernstige infecties kan de hond de spoelwormen uitspugen en zie je witte wormpjes (elastiekjes) van 4 tot 12 cm groot. Zie je een kleinere worm? Dan is het een lintworm. De dierenarts onderzoekt de hond op spoelworm door ontlastingsonderzoek, waarbij er gezocht wordt naar microscopisch kleine wormpjes.

Spoelworm-bij-honden

Elke pup wordt geboren met spoelwormen. Het advies is om pups vanaf een leeftijd van 2 weken, elke 2 weken te ontwormen totdat 2 maanden oud zijn. Je fokker is, als het goed is, hiermee al begonnen op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna moet je de pups maandelijks ontwormen totdat de pups 6 maanden oud zijn.

Volwassen honden met spoelwormen hebben geen ziekte beeld. Het ontwormingsadvies voor volwassen honden is ongeveer 3 tot 4 keer per jaar. Let vooral op bij diarree en met kleine kinderen.

Spoelwormen kan je niet echt voorkomen, maar als je het wil verminderen let dan vooral op het volgende:

  • Laat je hond uit op een plek met weinig hondenpoep
  • Ruim de ontlasting van je hond op en vraag andere mensen dit zelfde te doen.
  • Gooi de ontlasting bij het restafval.
  • Ontworm je hond regelmatig.

Door ontwormen en vaccineren niet te laten samenvallen, voorkom je eventuele problemen. Probeer er een paar dagen tussen te laten zitten.

Haakwormen

Haakwormen zijn erg klein (een centimeter lang) en komen in Nederland soms voor. Een hond krijgt een haakworm doordat de worm binnen dringt in de huid (meestal via de poten), bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Haakwormen leven in de dunne darm en voeden zich met het bloed van jouw hond.

Symptomen zijn bloederige diarree en bloedarmoede. Dit kun je herkennen aan witte slijmvliezen bij de ogen en blank tandvlees. Andere symptomen zijn een langzame groei (bij pups en junioren) en verlies van conditie.

Hartwormen

Tot slot zijn er hartwormen. Deze wormen komen alleen bijna niet voor in Nederland. De hartworm leeft vooral in Frankrijk, Spanje, Italië en andere landen rond de Middellandse zee. Dus mocht je hier naar op vakantie, controleer je hond goed op deze wormen. Deze worm wordt overgebracht door muggen. In het lichaam van de hond groeit de worm tot 20 cm lang en zit rond het hart en de longslagaders.

Symptomen zijn:

  • Koorts
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Hoesten
  • Hartritmestoornissen

Heb je het idee dat je hond hier last van heeft? Ga dan snel naar een dierenarts in de buurt en laat je hond controleren. Wacht hier niet te lang mee!

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

One thought on “Labradoodle verzorgen: wat te doen bij wormen?

  1. Pingback: Vlooien bij de Australian Labradoodle: wat moet je hier aan doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *