Veelgestelde vragen deel 2

By | 10 juli 2018

Dit is het tweede artikel met antwoorden op veel gestelde vragen over de (Australian) Labradoodle. Tijdens trainingen, events en per mail krijg ik veel vragen. Ook veel dezelfde vragen. Die beantwoord ik in deze artikelen. Dit artikel is deel 2. Deel 1 lees je hier. 

de-australian-labradoodle-en-kinderen-kan-dat-v2

1. Mijn hond luistert niet en loopt weg. Wat moet ik doen?

Ik raad je aan deze artikelen te lezen:

Het klinkt misschien wat confronterend, maar het ligt niet aan de hond ;-). Het ligt aan jou/jullie, jij bent zijn opvoeder. De houding en kracht waarmee je commando’s geeft, moet getuigen van zelfvertrouwen en volharding. De hond gaat zeker luisteren wanneer je krachtige, duidelijke en consequente commando’s geeft.

Heb je moeite hiermee en wil je werken aan je zelfvertrouwen? Dan adviseer ik mensen om de online cursus Zelfvertouwen te volgen >> – door op de link te klikken ga je naar de informatiepagina.

2. Wanneer hond laten steriliseren?

Uit onderzoek is gebleken dat de teef meer kans op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte heeft na iedere loopsheid. Je teef laten steriliseren op jonge leeftijd is dus een goede optie. De Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde heeft de voorkeur uitgesproken voor steriliseren na de eerste loopsheid.

Zet de gezondheid van je hond voorop! Pas dus op, en steriliseer de teef niet op hele jonge leeftijd. Sommige fokkers doen het al bij 6 – 10 weken en dat raad ik niet aan. Maak een afspraak met je fokker dat je jouw Australian Labradoodle in het eerste jaar wilt laten steriliseren.

Verder is het beste om de hond te steriliseren op het moment dat de geslachtshormonen van de teef niet actief zijn. Dit is minimaal 3 maanden na het einde van de loopsheid en tot 4 weken voor de loopsheid. Als de sterilisatie in deze periode plaatsvindt is de kans op hormonale veranderingen minimaal.

3. Op welke wijze steriliseren?

Steriliseren is de meest gangbare naam voor het onvruchtbaar maken van vrouwelijke huisdieren, maar in feite is castratie, omdat de eierstokken worden verwijderd. De baarmoeder blijft meestal intact. Dit is ook aan te raden. Alleen bij ontsteking van de baarmoeder (of bij een andere medische noodzaak) wordt ook de baarmoeder verwijderd.

Als de dierenarts anders aangeeft, kun je vragen of hij de apparatuur eigenlijk wel heeft om de eileiders alleen te behandelen, zo niet dan is het advies om op zoek te gaan naar een andere dierenarts.

Het beste en makkelijkste is om de eileiders laparoscopisch te laten verwijderen, dit is een lichtere operatie, en ook het herstel zal sneller en minder ingrijpend zijn. De baarmoeder verschrompelt op den duur als de hormonen van de eierstokken wegvallen.

4. Adviseer je een gentle walker?

Je zou een gentle walker kunnen aanschaffen als hulpmiddel bij het corrigeren van het trekgedrag. Bij gentle walker wordt de lijn vastgemaakt aan een oogje op één van de schouders. Als de hond trekt omdat hij /zij snel door wil lopen, zal het tuigje naar één kant trekken waardoor de hond scheef gaat lopen en dus niet krijgt wat hij zou willen.

De hond zal zijn/haar gedrag gaan aanpassen en zodra je ontdekt dat hij/zij niet meer trekt, omdat de lijn in het oogje blijft hangen, dan kun je hem/haar belonen voor het goed gedrag.

Staat je vraag er niet tussen? 

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met mij op en dan probeer ik je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

One thought on “Veelgestelde vragen deel 2

  1. Pingback: Veelgestelde vragen deel 1 | Labradoodleinfo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *