Veelgestelde vragen deel 3

By | 24 augustus 2018

Dit is het 3e artikel met antwoorden op veel gestelde vragen over de (Australian) Labradoodle. Tijdens trainingen, events en per mail krijg ik veel vragen. Veel dezelfde vragen. Antwoorden die misschien voor jou ook handig zijn. Bekijk hieronder alle vragen en antwoorden in deel 3.

De andere artikelen met vragen en antwoorden vind je hier: Veelgestelde vragen artikelen.

Een-gehoorzame-of-ongehoorzame-(Australian)-Labradoodle-2

1. Verlatingsangst: ik wil haar leren om toch af en toe een uurtje alleen te zijn, als de hond van 16j plots zou sterven wil ik eerst een jaar aanzien hoe het is om 1 hond te hebben. Hoe kan ik het beste deze verlatingsangst aanpakken?

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen honden met échte verlatingsangst en honden die niet goed alleen thuis kunnen zijn. Honden met verlatingsangst kunnen vaak niet alleen thuis zijn, maar dat wil niet zeggen dat alle honden die niet goed thuis kunnen blijven ook daadwerkelijk angstig zijn.

* Laat het weggaan en thuiskomen zo rustig mogelijk verlopen.
Probeer de hond in beide gevallen geen aandacht te geven, op die manier straal je uit dat weggaan en weer thuiskomen volstrekt normaal is. Wanneer je bijvoorbeeld kort voor vertrek uitvoerig met de hond knuffelt, kan deze het idee krijgen dat er iets bijzonders staat te gebeuren.

* Geef zo weinig mogelijk vertreksignalen.
Een radio aan laten staan kan een goed idee zijn, de radio steeds aanzetten op het moment dat je van huis gaat kan juist een vertreksignaal voor de hond worden. Op den duur wordt deze dan al onrustig wanneer je naar de radio loopt!

* Zorg dat rustig is bij vertrek.
Wanneer de hond op het moment van vertrekken al onrustig is, zal dit zeker niet verbeteren als je echt van huis bent.

* Zorg dat de hond ruim voor vertrek goed is uitgelaten.
Laat de hond een half uur voordat je weggaat uitgebreid rennen, leg hem op zijn plaats, geef hem wat lekkers en bemoei je niet meer met hem! Een hond die moe is, zal eerder geneigd zijn rustig te gaan liggen. Vergeet alle extra knuffels, en bemoedigende woordjes. Zij zijn alleen maar bakens die hem juist extra opwinden. Je maakt het de hond makkelijker, door alle vaste routines te doorbreken.

Helaas zal in een aantal gevallen het probleem niet op te lossen zijn met bovenstaande aanpassingen. Dan kun je het beste een professionele gedragstherapeut inschakelen om jou en je hond te begeleiden.

Banner-Gratis-Download-Handboek-de-Labradoodle

2. Hoe kan ik mijn hond los leren lopen? Ik durf dat niet zo goed.

Ik raad je sowieso aan deze artikelen te lezen:

Het wel of niet los laten lopen, ligt vooral aan de setting. Binnen kan het al vrij snel. Ook leren honden als ze nog jong zijn het snelst en is het dus heel nuttig als je pup direct leert om jou in de gaten te houden. In de buitenlucht is het verstandig om dit rustiger aan te doen. Let goed op waar je je hond loslaat, zeker de eerste keer. Doe dit niet naast een drukke weg of een plek waar heel veel andere honden zijn. De eerste keer is het handig om een grote vlakte uit te kiezen waar je je hond niet snel uit het oog verliest en daardoor met een gerust hart kunt lopen. Een gebied dat omheind is of heel ver van wegen en andere gevaren voldoet ook heel goed.

Wat je traint is dat je hond jou in de gaten houdt en goed naar je luistert. Een van de manieren om dit te bereiken is hem belonen als hij uit zichzelf naar je toe komt en jezelf interessant maken. Neem een eetbare beloning mee, dit kunnen gewone brokken zijn. Als je hond uit zichzelf bij je komt prijs je hem en geef je hem soms zo’n beloning.

Als je niet zeker van je zaak bent en aan jezelf twijfelt, lijn de hond dan aan. Als je hond los loopt en je hebt niks om het ‘kom’ commando kracht bij te zetten, dan hebben je woorden geen waarde en zal de hond snel doorhebben dat hij niet hoeft te luisteren. Als je hond nog niet goed op het ‘hier’ commando reageert is het handig om iets anders mee te nemen waarmee je hem wel kunt laten komen, zodat je in zulke situaties niet achter de honden aan hoeft te rennen. Om je hond in dit soort situaties te laten komen kun je bijvoorbeeld een favoriet speeltje mee nemen. In de meeste gevallen werkt een piepend beestje of balletje heel goed.

3. Ik heb een pup van 6 maanden, die sinds een paar weken er een sport van heeft gemaakt poep te eten. Ze loopt als een echte speurhond met haar neusje over de grond doelbewust te zoeken. Razendsnel is ze in het vinden. Kieskeurig is ze ook niet 😉, alles gaat naar binnen. Ganzepoep, paardepoep en van honden.

Dat is niet leuk voor jou als baas, maar voor de hond is het eigenlijk normaal. Soms is het dat ze zich vervelen en de geur aantrekkelijk is om de poep op te eten. Dit ongewenste gedrag begint vaak tijdens de jeugd en kan een diepgewortelde gewoonte worden als er niet ingegrepen wordt.

Voor meer informatie over oorzaken en behandelingen raad ik dit artikel aan van Dierenkliniek den Heuvel.

4. Wij zijn op zoek naar een volwassen Labradoodle, heeft u enig idee hoe we hier aan kunnen komen?

Ik zou je willen verwijzen naar het artikel: Tips bij de aanschaf van een (Australian) labradoodle

5. Ons doodletje is nu 7 maanden en het gaat steeds beter het luisteren enzo, maar hij is ook angstig, voor harde geluiden motors die hij in de verte hoort blaffende honden enzo …..dan gaat z’n staart tussen z’n benen en begint hij te trekken wil eigenlijk vluchten,ik kan dan roepen wat ik wil hij hoort me dan gewoon niet en wil alleen maar vluchten ! Durf hem daarom ook niet los te laten (alleen in omheind gebied dan wel )

Vwb de angst bij je hond. Dit is heel vervelend en het is belangrijk dat jij herkent wat voor type angst het is. Vooral door zijn lichaamshouding goed te bestuderen. Ook jij kan dit gemakkelijk herkennen. Zie ook dit artikel: Een angstige hond

Lees vooral mijn advies onder ‘Wat kun je hier aan doen?’.

Banner-Gratis-Download-Handboek-de-Labradoodle

6. Als mijn Labradoodle een andere hond tegenkomt gaat hij liggen. Ik ben dan niet boos maar probeer hem naar me toe te lokken. Alleen mijn hond blijft gewoon liggen totdat de andere hond weg is. Wat kan ik hier aan doen?

Mijn ervaring is dat honden plat gaan liggen, omdat ze de tegemoetkomende situatie spannend vinden. Een ontspannen, stabiele hond zal zijn gedrag niet drastisch aanpassen bij het zien van soortgenoten. Compleet plat gaan liggen afwachten toont een hele andere gemoedstoestand. Gespannen. Vaak gaat er sluipgedrag inclusief verstijving aan vooraf en gaat dit alles gepaard met fixeren (waarbij een hond zijn/haar blik niet meer afwendt).

Dit zijn mijn adviezen:

  • Laat bij jezelf bezinken dat een plat liggende hond tegemoetkomende honden wellicht spannend vindt en misschien zelfs stress ervaart tijdens dit soort situaties.
  • Probeer het gedrag te voorkomen. Je kunt natuurlijk proberen om je hond minder honden te laten tegenkomen, maar dat is niet voor iedereen even makkelijk, dus wees oplettend en probeer jouw hond voor te zijn bij het waarnemen van andere honden, zodat je nog rustig invloed kunt uitoefenen op de situatie.
  • Bedenk iets wat jouw hond leuk vindt om te doen of te ontvangen en gebruik dit om het gedrag van de hond op tijd om te buigen. Denk hierbij aan spel, (aandacht)oefeningen en/of lekkere hapjes/speeltjes die je kunt aanbieden, etc. Hiermee kun je de focus van de hond verleggen en eventueel fixeren voorkomen.
  • Haal je hond uit de situatie en leidt deze op tijd weg. Zoekspelletjes zijn hier ook uitermate geschikt voor. Als een hond interesse heeft in voertjes, vraag dan aandacht van de hond en gooi er een paar in de bosjes of in het gras, weg van de andere hond, waardoor je hond gaat snuffelen (snuffelen werkt stress verlagend). Let hierbij wel op dat de tegemoetkomende hond NIET wordt getriggerd om ook op de voertjes af te gaan, dus zet dit alleen in op voldoende afstand.
  • Wanneer jouw hond al sluipt of plat gaat, dan ben je te laat en is de spanning eigenlijk al te ver opgebouwd. Veel honden zijn in die staat van paraatheid (met fixeren) niet meer benaderbaar voor ander contact. Je kunt nu alsnog proberen je hond uit de situatie te halen door te proberen om zelf rustig tussen jouw hond en de prikkel in te gaan staan (het fixeren doorbreken), of door iets lekkers letterlijk voor de neus van de hond te houden en hem weg te leiden.
  • Let heel goed op de reacties van de tegemoetkomende honden. Soms is het nodig om andere hondeneigenaren even vriendelijk aan te spreken, vragen om begrip en kun je de honden beter even aanlijnen. Probeer hierbij spanning op de lijn zo veel mogelijk te voorkomen.
  • Indien jouw hond altijd plat blijft gaan, overweeg dan begeleiding van een bijgeschoolde professional, die jou op een deskundige, hondvriendelijke manier kan begeleiden bij het verbeteren van de reactie van jouw hond op andere honden.

Staat je vraag er niet tussen? 

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met mij op en dan probeer ik je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Banner-Labradoodle-Geheimen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *