Veelgestelde vragen deel 3

By | 24 augustus 2018

Dit is het 3e artikel met antwoorden op veelgestelde vragen over de (Australian) Labradoodle. Tijdens trainingen, events en per mail krijg ik veel vragen. Veelal hetzelfde soort vragen, en antwoorden die misschien ook voor jou handig zijn. Bekijk hieronder verschillende veelvoorkomende vragen en antwoorden in deel 3 veelgestelde vragen.

De andere artikelen met vragen en antwoorden vind je hier: Veelgestelde vragen artikelen.

Een-gehoorzame-of-ongehoorzame-(Australian)-Labradoodle-2

Pagina inhoud

1. Verlatingsangst: ik wil mijn hond leren om af en toe een uurtje alleen te zijn. Als de andere hond van 16 jaar plots zou sterven wil ik eerst een jaar aanzien hoe het is om 1 hond te hebben. Hoe kan ik deze verlatingsangst het beste  aanpakken?

Er is een onderscheid tussen honden met échte verlatingsangst, en honden die niet goed alleen thuis kunnen zijn. Honden met verlatingsangst kunnen vaak niet alleen thuis zijn, maar dat wil niet zeggen dat alle honden die niet goed thuis kunnen blijven ook daadwerkelijk angstig zijn, en dus verlatingsangst hebben.

Enkele tips:

* Laat het weggaan en thuiskomen zo rustig mogelijk verlopen.
Probeer de hond in beide gevallen geen aandacht te geven, op deze manier straal je uit dat weggaan en weer thuiskomen volstrekt normaal is. Wanneer je bijvoorbeeld kort voor vertrek uitvoerig met de hond knuffelt, kan deze het idee krijgen dat er iets bijzonders staat te gebeuren.

* Geef zo min mogelijk vertreksignalen.
Een radio aan laten staan kan een goed idee zijn, de radio steeds aanzetten op het moment dat je van huis gaat kan echter ook een vertreksignaal voor de hond worden. Op den duur wordt deze al onrustig wanneer je naar de radio loopt!

* Zorg dat het rustig is bij vertrek.
Wanneer de hond op het moment van vertrekken al onrustig is, zal dit zeker niet verbeteren als je echt van huis bent.

* Zorg dat de hond ruim voor vertrek goed is uitgelaten.
Laat je hond een half uur voordat je weggaat uitgebreid rennen, leg hem op zijn plaats, geef hem wat lekkers en bemoei je niet meer met hem/haar! Een hond die moe is, zal eerder geneigd zijn rustig te gaan liggen. Vergeet alle extra knuffels, en bemoedigende woordjes. Zij zijn alleen maar bakens die hem juist extra opwinden. Je maakt het de hond gemakkelijker, door alle vaste routines te doorbreken.

Helaas zal in een aantal gevallen het probleem niet op te lossen zijn met bovenstaande aanpassingen. Dan kun je het beste een professionele gedragstherapeut inschakelen die jou en je hond hierbij kan begeleiden.

2. Hoe kan ik mijn hond los leren lopen? Ik durf dat niet zo goed.

Ik raad je aan deze artikelen te lezen:

Het wel of niet los laten lopen, ligt vooral aan de setting. Binnen kan het al vrij snel. Ook leren honden het snelst als ze nog jong zijn, en is het dus heel nuttig als je pup direct leert om jou in de gaten te houden. In de buitenlucht is het verstandig om dit rustig aan te leren. Let goed op waar je je hond loslaat, zeker de eerste keer. Doe dit niet naast een drukke weg, of een plek waar heel veel andere honden zijn. De eerste keer is het handig om een grote vlakte uit te kiezen waar je je hond niet snel uit het oog kunt verliezen en je daardoor met een gerust hart kunt lopen. Dus een gebied dat omheind is, of heel ver van wegen en andere gevaren, is de perfecte startplek voor het loslopen.

Wat jij je hond gaat leren (trainen) is dat hij jou in de gaten houdt, en goed naar jou luistert. Een van de manieren om dit te bereiken is hem te belonen als hij uit zichzelf naar jou toe komt en je jezelf daarmee interessant maakt voor de hond. Neem een eetbare beloning mee, dit kunnen bijvoorbeeld gewone brokken zijn. Als jouw hond uit zichzelf bij jou komt, prijs je hem en geef je hem af en toe een beloning.

Als je niet zeker van je zaak bent, en je aan jezelf twijfelt, lijn de hond dan aan.

Als je hond los loopt, en je hebt niks om het ‘kom’ commando kracht bij te zetten, dan hebben jouw woorden weinig tot geen waarde, en zal de hond snel doorhebben dat hij niet hoeft te luisteren. Als je hond nog niet goed op het ‘hier’ commando reageert, is het handig om iets anders mee te nemen waarmee je hem wel kunt laten komen. Om je hond in dit soort situaties te laten komen kun je bijvoorbeeld een favoriet speeltje mee nemen. In de meeste gevallen werkt een piepend beestje of balletje heel goed. Op deze manier hoef jij in zulke situaties niet achter de hond aan te rennen.

3. Ik heb een pup van 6 maanden, die er sinds een paar weken een sport van heeft gemaakt poep te eten. Ze loopt als een echte speurhond met haar neusje over de grond, en is doelbewust op zoek. Ze is razendsnel in het vinden van poep en ze is ook niet kieskeurig 😉, alles gaat naar binnen. Ganzepoep, paardepoep en poep van honden.

Dat is niet leuk voor jou als baas, maar voor de hond is het eigenlijk best normaal. Soms is het dat ze zich vervelen en de geur van poep aantrekkelijk is om op te eten. Dit is echter ongewenste gedrag en het begint vaak tijdens de jeugd. Het kan een diepgewortelde gewoonte worden als er niet ingegrepen wordt.

Voor meer informatie over oorzaken en behandelingen raad ik dit artikel aan van Dierenkliniek den Heuvel.

4. Wij zijn op zoek naar een volwassen Labradoodle, heeft u enig idee hoe we hier aan kunnen komen?

Ik zou je willen verwijzen naar het artikel: Tips bij de aanschaf van een (Australian) labradoodle.

5. Ons doodletje is nu 7 maanden en het gaat steeds beter met het luisteren enzo, maar hij is ook erg angstig, voor harde geluiden van motors die hij in de verte hoort aankomen, maar ook voor blaffende honden enzo ….. zijn staart gaat dan tussen z’n benen en hij begint te trekken en wil eigenlijk vluchten. Ik kan dan roepen wat ik wil, maar hij hoort me dan gewoon niet en wil alleen maar vluchten! Ik durf hem daarom ook niet los te laten (alleen in omheind gebied, dan wel )

Voor wat betreft de angst bij je hond. Dit is heel vervelend en het is belangrijk dat jij herkent wat voor type angst jouw hond ervaart. Vaak kun je dit zien aan de lichaamshouding. Bestudeer zijn lichaamshouding, zodat je herkent wat er bij jou hond speelt. Zie ook dit artikel: Een angstige hond

Lees vooral mijn advies onder ‘Wat kun je hier aan doen?’.

6. Als mijn Labradoodle een andere hond tegenkomt gaat hij liggen. Ik ben dan niet boos maar probeer hem naar me toe te lokken. Alleen mijn hond blijft gewoon liggen totdat de andere hond weg is. Wat kan ik hieraan doen?

Mijn ervaring is dat honden plat gaan liggen, omdat ze de tegemoetkomende situatie spannend vinden. Een ontspannen, stabiele hond zal zijn gedrag niet drastisch aanpassen bij het zien van soortgenoten. Compleet plat gaan liggen en afwachten wijst op een ander soort gemoedstoestand, namelijk spanning. Vaak vindt er sluipgedrag, inclusief verstijving plaats en dit alles gaat gepaard met fixatie (waarbij een hond zijn/haar blik niet meer afwendt).

Dit zijn mijn adviezen:

  • Realiseer je dat jouw platliggende hond tegemoetkomende honden wellicht spannend vindt en tijdens dit soort situaties misschien zelfs stress ervaart.
  • Probeer het gedrag te voorkomen. Je kunt natuurlijk proberen te voorkomen dat jouw hond minder honden tegenkomt, maar dat is niet voor iedereen even gemakkelijk, dus let op en probeer jouw hond voor te zijn bij het waarnemen van andere honden, waardoor je op een rustige manier invloed kunt uitoefenen op de situatie (je hond kunt geruststellen).
  • Bedenk iets wat jouw hond leuk vindt om te doen, of te ontvangen, en gebruik dit om het gedrag van de hond op tijd om te buigen. Denk hierbij aan een spel, (aandachts)oefeningen en/of lekkere hapjes/speeltjes die je kunt aanbieden, etc. Hiermee kun je de focus van de hond verleggen en het eventuele fixeren voorkomen.
  • Haal je hond uit de situatie en leidt hem op tijd en rustig weg. Zoekspelletjes zijn hier uitermate geschikt voor. Als een hond interesse heeft in voertjes, leidt dan de aandacht van de hond naar de voertjes en gooi ze in de bosjes, of in het gras, weg van de andere hond. Hierdoor zal je hond gaat snuffelen (snuffelen werkt stress verlagend). Let hierbij wel op dat de tegemoetkomende hond NIET wordt getriggerd, en ook achter de voertjes aangaat, dus zet dit alleen wanneer jij en je hond op voldoende afstand van de andere hond zijn.
  • Wanneer jouw hond al sluipt of plat gaat, dan ben je te laat en is de spanning eigenlijk al te ver opgebouwd. Veel honden zijn san in staat van paraatheid (fixatie) en niet meer benaderbaar voor enig ander contact. Je kunt nu alsnog proberen je hond uit de situatie te halen, door te proberen om zelf rustig tussen jouw hond en de prikkel (de andere hond) te gaan staan (door het fixeren te doorbreken), of door iets lekkers letterlijk voor de neus van de hond te houden en hem weg te leiden.
  • Let heel goed op de reacties van de tegemoetkomende honden. Soms is het nodig om andere hondeneigenaren even vriendelijk aan te spreken, om begrip te vragen en je kunt je hond dan beter even aanlijnen. Probeer echter om spanning op de lijn te voorkomen.
  • Indien jouw hond altijd plat blijft gaan liggen, overweeg dan begeleiding van een geschoolde professional, die jou en je hond op een deskundige, en hondvriendelijke manier kan begeleiden bij het verbeteren van de reactie van jouw hond op andere honden.

Staat je vraag er niet tussen? 

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met mij op en dan probeer ik je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *