10 basiscommando’s die elke (Australian) Labradoodle moet kennen

By | 3 augustus 2017

Een hond moet goed naar je luisteren en daar horen commando’s bij. Commando’s die jij als baas kunt geven en waar de hond naar moet luisteren. Het voorkomt vervelende situaties in huis, op straat, bij visite en nog veel meer. Daarom adviseer ik om er op vroeg leeftijd mee te beginnen. In dit artikel benoem ik 10 basiscommando’s waar elke hond, (Australian) Labradoodle, naar zou moet luisteren.

10-basiscommando's-die-elke-(Australian)-Labradoodle-moet-kennen-1

Afhankelijk van je levensstijl zul je bepaalde commando’s belangrijker vinden dan andere. Daarom hoeven niet alle genoemde commando’s voor jou even nuttig te zijn. Ook kunnen commando’s die als laatste worden behandelt voor jou juist heel belangrijk zijn, en omgekeerd.

Ps. hier leer je in 4 stappen hoe je commando’s aanleert bij een puppy.

Daarom in willekeurige volgorde hieronder de commando’s.

1. Zit – veiligheid

Je kunt maar beter voorkomen dat je hond door open deuren stormt, want hij zou jou daarbij weleens omver kunnen lopen. Leer hem de gewoonte aan te gaan zitten voordat je een deur opent. Nadat hij is gaan zitten, maakt het niet uit of hij als eerste door de deur gaat, of dat jij de eerste bent, zolang hij maar blijft zitten tot jij hem toestemming geeft te gaan.

Laat hem ook boven of onder aan de trap zitten en wachten. Ook bij het in of uit de auto stappen bepaal jij wanneer hij dat mag doen.

2. Zit – gemak

Met het commando ‘Zit’ kun je je hond onder controle houden als hij erg opgewonden is. Enkele voorbeeld situaties zijn wanneer je thuiskomt, er (favoriet) bezoek komt, de kinderen thuiskomen, kinderen aan het rennen zijn of wanneer je hem wilt lijnen om naar buiten te gaan. ‘Zit’ is ook een manier om te voorkomen dat je hond tegen mensen opspringt. En daar zijn (Australian) Labradoodles slim genoeg voor om snel te leren.

3. Blijf

Het commando ‘Blijf’ wordt gebruikt als je je hond op één plaats wil laten staan, zitten of liggen. Je hond mag pas weer opstaan wanneer je commando opheft en hij weer mag bewegen. Meestal zul je hem maar korte tijd op zijn plaats laten liggen, niet meer dan 5 tot 10 minuten.

Waar het om gaat, is dat je hem leert te ‘blijven’ tot jij hem weer toestemming geeft om iets te gaan doen. Maakt hij er een gewoonte van om zelf te bepalen wat hij gaat doen? Dan moet je het commando opnieuw oefenen, net zolang tot hij weer naar je luistert.

Een voorbeeld van wanneer je dit commando kunt gebruiken, is bij het geven van voer. Laat je hond zitten en blijven voordat je zijn etensbak neerzet. Zet dan de bak neer, tel tot 5, en geef hem vrij met ‘Oke’.

4. Plaats

Ook het commando ‘Plaats’ kan heel handig zijn. Als je bijvoorbeeld aan het eten bent en niet wilt dat je hond in de buurt van de tafel rondhangt, kun je hem naar zijn plaats sturen tot jij klaar bent. Verder kan ‘Plaats’ een nuttig commando zijn als je rustig met je bezoek wilt kunnen praten of wanneer er kinderen (of volwassenen) zijn die bang zijn van de hond. Hoe groot of klein de hond ook is.

10-basiscommando's-die-elke-(Australian)-Labradoodle-moet-kennen-2

5. Hier

Het commando ‘Hier’ is voor zowel veiligheid als het gemak. Je hebt dit commando steeds nodig als je hond om wat voor reden ook bij je wilt laten komen. Totdat hij goed op het commando ‘Hier’ reageert, moet je hem aan de riem houden in situaties waarbij je hond een gevaar voor zichzelf, voor jou of voor anderen kan vormen.

6. Rustig

Ik gebruik het commando ‘Rustig’ wanneer een hond aan de riem trekt. Dit commando is nuttig voor iedereen die met zijn hond wandelt, jogt of fietst. Zeg ‘Rustig’ voordat je je omdraait en verder loopt. Ik laat het hondeneigenaren ook vaak aanleren om de hond zachtjes snoep of kluifjes uit je hand te laten eten.

7. Los

Het commando ‘Los” is handig als je iets uit de bek van je hond moet halen dat hij niet wil afgeven. Het kan om van alles gaan. Mijn manier om ervoor te zorgen dat je hond iets loslaat, is ruilen: ik bied hem iets lekkers aan in ruil voor hetgeen hij in zijn bek heeft. Heeft hij voedsel in zijn bek? Dan zul je hem iets moeten aanbieden dat net zo lekker is.

Natuurlijk heb je niet altijd een beloning voorhanden. Open in dat geval zijn bek en verwijder het voorwerp.

8. Laag

‘Laag’ is het commando dat ik gebruik om de hond van de bank af te laten gaan. Dit commando wordt ook wel gebruikt om te voorkomen dat een hond tegen mensen op springt, hoewel ‘Zit’ in dat geval beter is.

Of je hond op de bank mag, is een persoonlijke keuze. Je kunt er ook voor zorgen dat hij op de grond blijft, zeker in jouw aanwezigheid. De kans bestaat alleen dat hij zodra jij weg bent, op de bank gaat liggen. Zodra je thuiskomt springen de meeste honden snel van de bank.

Als je je hond echt niet op de bank wilt hebben, zijn er verschillende mogelijkheden:

 1. Laat hem niet in het hele huis komen
 2. Leg voordat je weggaat een bezemsteel op de stoel en/of bank. Dit werkt in de meeste gevallen goed.
 3. Koop een speciale mat om honden van meubilair te weren. Zodra de hond op de bank springt waarop zo’n mat ligt, klinkt er een geluidssignaal.

10-basiscommando's-die-elke-(Australian)-Labradoodle-moet-kennen

9. Nee

Met het commando ‘Nee’ maak je je hond duidelijk dat hij het object dat zijn aandacht heeft, moet negeren. Dat object van aandacht kan een kat zijn, een andere hond, een persoon of iets dat op de grond ligt.

10. ‘Nee’ beperkt gebruiken

Behalve in situaties zoals hiervoor genoemd, ben ik geen voorstander van het gebruik van het commando ‘Nee’. Ik vertel de hond liever wat ik wil dus een gericht commando te geven. Als ik wil dat hij zit, zeg ik ‘Zit!’ Dan beloon ik hem.

‘Nee’ is vaag, negatief en wordt te veel gebruikt terwijl de hond in de meeste gevallen geen specifieke instructie of aanwijzing krijgt. Erger nog is dat ‘Nee’ meestal niet kan worden gevolgd door een complimentje.

Bijvoorbeeld, je hond wil tegen je opspringen en jij schreeuwt ‘Nee’. De hond stopt. Kun je hem dan nu prijzen? Nee, want hij denkt er nog steeds aan om tegen jou op te springen en door hem te prijzen, moedig je hem juist aan dat weer te doen.

Probeer het commando ‘Nee’ daarom zo veel mogelijk te vermijden in de communicatie met je hond, behalve in de situaties onder 9.

Dit zijn de belangrijkste commando’s waarvan ik vind dat je hond machtig moet zijn en die jij zonder aarzel kan geven. Je hond moet hier direct op reageren. Het zorgt voor een veel betere verstandhouding en je kunt je hond ergens mee naartoe nemen. Ook is het voor je hond duidelijk dat jij de roedel leider bent en hij naar je moet luisteren.

Ik ben erg benieuwd of jij je hond nog andere commando’s hebt aangeleerd. Deel ze hieronder.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

2 thoughts on “10 basiscommando’s die elke (Australian) Labradoodle moet kennen

 1. vantyghem

  Onze baloe is nu 5 maand,
  En hij begint nu ook in de zetel te springen,
  zelfs al hebben we een wandeling van 3km achter de rug,
  wij proberen hem er telkens met foei uit te krijgen,
  hij heeft super veel energie en is heel grappig, wat het soms moeilijk maqkt om hem te corrigeren

  Reply
 2. Maddy van Eerdenburg

  onze pup van 7 maanden begint ineens veel te blaffen, we weten niet wat ze ermee bedoelt??
  kan iemand ons helpen?

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *