3 basis principes om je Labradoodle goed te laten luisteren

By | 21 februari 2018

Een goed opgevoede en goed luisterende Labradoodle is heel fijn en belangrijk. Je kunt rustig over straat en er is een wederzijds vertrouwen tussen jou en de hond. Een hond kan spelenderwijs leren wat wel en niet mag. Vandaag vertel ik je alles over gehoorzaamheid, gevaar van ongehoorzaamheid, 3 basis principes van opvoeding en foute correcties.

kleuren-van-de-australian-labradoodle

Voordeel van een goed opgevoede hond

Een goed opgevoede hond is belangrijk voor jezelf en je omgeving. Het voorkomt gevaarlijke situaties en de hond zal minder snel ongewenst gedrag vertonen. De hond moet jou gehoorzamen.

Bij het aanleren van gewenst gedrag en het afleren van vervelende gewoonten moet je altijd consequent zijn. Dat wil zeggen dat de hond iets altijd wel of niet mag. Beloon hem steeds voor goed gedrag en doe dat direct. Straf hem nooit achteraf.

Als de hond bijvoorbeeld na lang roepen eindelijk komt, beloon hem dan. Straf je hem als hij eindelijk komt? Dan denk de hond dat je hem straft omdat hij komt. De volgende keer zal hij dus niet meer luisteren, uit angst voor straf.

Probeer ongewenst gedrag zoveel mogelijk te negeren. Je hond ziet je reactie namelijk als beloning voor het gedrag. Als je de hond moet corrigeren, doe dit dan direct. Gebruik je stem. Probeer alleen vaker goed gedrag te belonen in plaats van slecht gedrag te straffen, dat geeft een beter resultaat.

Gevaar van ongehoorzaamheid 

Een hond die niet luistert is niet alleen lastig voor jou, maar ook voor je omgeving. Ondanks dat de (Australian) Labradoodle een enorm leergierige en lieve hond is, moet je hem wel goed opvoeden. Opvoeden staat dan ook in het teken om ongewenst gedrag te voorkomen.

Een slecht of onopgevoede hond kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Voorbeelden zijn zomaar de straat op rennen, tegen iedereen opspringen, andere dieren opjagen, uithalen naar vreemden, druk zijn bij kinderen, achter katten aanjagen, etc. De hond zal dit gedrag snel moeten afleren. Laat je het te lang doorgaan dan wordt het gedrag afleren een stuk lastiger. En je kunt de hond bijvoorbeeld nooit meenemen op visite.

De 3 basis principes van een goede opvoeding

Om je hond goed te laten luisteren moet je het volgende sowieso altijd in je achterhoofd houden.

1. Commando’s geven

Bij het aanleren van de commando’s moeten de hond eerst begrijpen wat de samenhang tussen handgebaar, zijn gedrag en de beloning is. Als hij dit begrepen heeft, dan kun je spraakcommando gebruiken. Gebruik één krachtig woord, zoals zit, af, blijf, loop, kom, voet en geef.

Lees ook: Commando’s aanleren met behulp van een stappenplan

2. Gewenst gedrag belonen

Beloon de hond direct nadat hij of zij een handeling succes heeft gedaan. Honden leren sneller door goed gedrag te belonen. Beloon met een hoge, blije en gemotiveerde stem.

Lees ook: Hoe beloon ik goed gedrag van mijn (Australian) Labradoodle?

3. Terechtwijzen bij ongewenst gedrag

Wanneer de hond iets doet wat niet mag moet je de hond terechtwijzen. Laat de hond van situaties leren. De snelheid van terechtwijzen is belangrijk en moet direct gebeuren. Een verbale terechtwijzing is voldoende. Doe dit moet een zware stem en kort commando bijvoorbeeld ‘foei’. Een alternatief is negeren. Kijk de hond niet aan en sla je armen over elkaar.

Lees ook: Hoe corrigeer ik mijn (Australian) Labradoodle: 3 voorbeelden

labradoodle-vacht-fleecevacht

Doe dit nooit: foute correcties

Corrigeren en commando’s aanleren is heel goed, gillen en schreeuwen niet. Soms zie ik baasjes gillen of schelden tegen hun hond wanneer ze niet doen wat ze zeggen. Dat heeft geen zin en zo wordt de hond alleen maar bang.

Soms krijg je nog het advies om je hond een corrigerende tik te geven of hem door zijn eigen plas heen te halen. Dit soort corrigerend gedrag heeft niet het gewenste effect en maakt de hond bang. Het kan zelfs zo zijn dat de hond niet meer durft te plassen in jouw aanwezigheid. Je zal een angstige hond krijgen en dit zal de vertrouwensband schade aanbrengen. Ook in zijn nek of nekvel pakken heeft geen zin en raad ik af. Dit heeft te maken met het vangen van prooien en niet om verkeerd gedrag te corrigeren.

Het schelden/uitkafferen van je hond heeft ook geen zin. Zij kunnen niet het verband leggen tussen jouw gescheld en hun gedrag. Ze zijn al lang iets anders aan het doen terwijl jij nog aan het kafferen bent. Je hond kan hier ook onzeker van worden.

Kortom doe dit nooit:

 • Schreeuw nooit hysterisch naar je hond als hij een commando niet opvolgt, maar deel hem zijn fout gedrag mee op een rustige, zo laag mogelijke, consequente toon.
 • Sla de hond niet! Zulke methodes doen de vertrouwensband tussen jou en de hond teniet.
 • Ontzeg je hond als straf nooit zijn voer of water.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

3 thoughts on “3 basis principes om je Labradoodle goed te laten luisteren

 1. Joke Hoekstra

  Mijn hond is bijna 3 jaar oud , een mini model , gaat altijd op kussens rijden ,als er visite binnen komt, en als de visite weer opstaat, kan je hier wat aan doen ?? , het is een vervelend gezicht, het is ook wel een hond die moeilijk met prikkels om kan gaan.

  groet,

  Reply
 2. Pingback: Veelgestelde vragen deel 2 | Labradoodleinfo

 3. Pingback: Veelgestelde vragen deel 3 | Labradoodleinfo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *