De Australian Labradoodle en kinderen: kan dat?

By | 4 november 2016

Één van de belangrijkste vragen van gezinnen die op zoek zijn naar een hond, is of het ras goed met kinderen overweg kan en waar ze op moeten letten. Dat kan de Australian Labradoodle heel goed. Ze kunnen perfect met kinderen omgaan en zijn heel lief. Toch zijn en blijven het dieren en daar moet je rekening mee houden. Lees het in dit artikel en ik geef je 8 praktische tips aan het einde. 

de-australian-labradoodle-en-kinderen-kan-dat-v2

Natuurlijk is dit de belangrijkste vraag voor ouders met kinderen die graag een hond willen, want je wilt geen ras aanschaffen waarvan blijkt dat ze te fel zijn en kinderen gaan bijten. Gelukkig is dat bij de Australian Labradoodle niet het geval en kunnen ze perfect met kinderen omgaan.

Een Australian Labradoodle is niet agressief en heel sociaal (lees hier meer over het karakter van een Labradoodle). Een geweldige combinatie mits zowel de hond als het kind (of de kinderen) weten hoe ze met elkaar om moeten gaan.

Hoe kijken honden naar kinderen?

Een hond is en blijft een roedeldier. Zo ziet hij mensen, z’n baasje, als hoger in rang waar hij naar moeten luisteren en moet gehoorzamen. Wanneer ze hun baasje lager in rang zien dan zullen ze niet gehoorzamen en krijg je honden die niet luisteren. Ons advies is, begin al op jonge leeftijd met het geven van commando’s: “Labradoodle pup opvoeden: 4 stappen voor het aanleveren van commando’s.

Hetzelfde geldt voor kinderen. Kinderen jonger dan 10 jaar zal de hond lager in rang zien en accepteert hierdoor geen opdrachten van het kind. Voor kinderen ouder dan 10 jaar ligt het eraan hoe zij zich opstellen richting de hond. Wanneer ze dat zo doen zal de hond gehoorzamen.

Laat je hond niet alleen met het kind

Ondanks dat Australian Labradoodles enorm lieve honden zijn (zie ook de Labradoodle rasbeschrijving), adviseer ik toch om je kinderen nooit alleen te laten met de hond. Het kan altijd voor komen dat kinderen belangrijke regels overtreden. Dit lichten we hieronder meer toe.

Het zal niet de eerste keer zijn dat een kind een waterbak of speeltje van de hond wegtrekt. Deze spullen zijn alleen van de hond en daar mag een kind niet aankomen. Dit geldt ook voor de slaapplaats of mand van de hond. Ook dit is van hem en mag het kind er niet aanzitten.

Een kind kan uit onwetendheid de hond over zijn kop aaien, maar dat zal het dier niet op prijs stellen. Dit is een uiting van dominantie en van kinderen lager in rang zal hij dit niet accepteren. Achter zijn oren of onder de kin kan wel.

Daarbij moet het kind de hond altijd met rust laten als hij eet, drinkt of slaapt. Ondanks dat je dit prima kan trainen bij een pup, moet je altijd oppassen in dit soort situaties.

Houd je kind en hond goed in de gaten

Wanneer je kind bij de hond in de buurt komt moet je de situatie goed in de gaten houden. Je moet ervoor oppassen dat het kind aan de hond gaat trekken. Dit kan zijn aan de oren, staart of proberen het dier omver te duwen. Pas er ook voor op dat het kind geen voorwerpen in de hond gaat prikken, het zal niet de eerste keer dat een hond in z’n ogen wordt geprikt en blind raakt.

Trek of stoeispelletjes zijn niet verstandig om te doen. Dit geldt ook voor het wild gaan rondrennen en gillen tegen de hond. Een kind kan wel apporteerspelletjes met de hond doen.

de-australian-labradoodle-en-kinderen-kan-dat

Bij baby’s moet je voorzichtig zijn. Het advies daarvoor is om de hond en de baby te beschermen tegen elkaar door ze niet in aanraking met elkaar te laten komen. Zeker ondernemende baby’s weten niet hoe ze met de hond om moeten gaan.

Het is de taak voor jou als ouder om je kind te leren omgaan met de hond. Daarnaast is het ook jouw taak om de hond op te voeden en om te leren gaan met kinderen.

Praktische tips voor je kinderen

Hieronder geef ik je praktische tips die je aan je kinderen kan vertellen wanneer jullie een hond aanschaffen:

  1. Respecteer de hond en gedraag je rustig tegenover het dier.
  2. Leer de hond en zijn gedrag kennen.
  3. Sla of pest hond nooit.
  4. Hoe je een hond moet benaderen en aaien.
  5. Laat de hond altijd met rust als hij eet, drinkt of slaapt.
  6. Geef de hond niet zomaar commando’s.
  7. Laat de hond naar het kind komen in plaats van andersom.
  8. Ga nooit achter een rond aanrennen of gillen.

Als je dit in je achterhoofd houdt komt het helemaal goed! En de (Australian) Labradoodle is hiervoor de geschikte hond. Gelukkigehonden.nl plaats de Labradoodle dan ook in de top 10 (plek nr. 7) van de meest geschikte gezinshonden. Zie hier de lijst.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

One thought on “De Australian Labradoodle en kinderen: kan dat?

  1. Pingback: De Australian Labradoodle: allergie vriendelijke vacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *