Een (Australian) Labradoodle pup nemen? Lees deze 6 tips. Deel 1

By | 28 april 2017

Veel mensen die een hond willen, kiezen een puppy. Het geluk in de voorbereiding, de eerste kennismaking en het ophalen van je nieuwe vriend. Het hoort er allemaal bij. Bij (Australian) Labradoodles is dat niet anders. Voor sommige hondeneigenaren loopt alles daarna voorspoedig, voor anderen is het een ramp. Ik vind het belangrijk dat je goed voorbereid een pup kiest en wat een fokker van jou verwacht. Waar moet je op letten? Wat vraagt het van jou en je gezin? En je thuissituatie? Je leest het in dit artikel. 

Deel 2 van dit artikel lees je hier.

Een pup heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Ik wil een pup niet ontmoedigen, absoluut niet, maar ik wil wel dat je goed voorbereid bent. Want een afgedankte hond in een bos, vind ik het ergste wat er is. En dat is altijd de fout van de baas. Een hond kun je hier niet de schuld van geven.

Als jij overweegt om een nieuwe pup in je leven te nemen, moet je serieus nadenken over de emotionele en financiële toewijding op de lange termijn die gepaard gaan met het hebben van een hond en alle aspecten van dit ras overwegen. Je moet grondig onderzoek doen en jezelf op de hoogte brengen van hetgeen je moet weten.

Banner-Gratis-Download-Handboek-de-Labradoodle

Daarbij hebben de goede (Australian) Labradoodle fokkers een goed selectie beleid. Het wil niet zeggen dat je zomaar een hond krijgt van ze (van groot tot klein). Ze kijken goed naar de type mensen, thuis situatie, redenen om voor een (Australian) Labradoodle te kiezen en nog veel meer. Het is dus echt niet zo dat jij als toekomstige hondeneigenaar alles mag en kan bepalen.

Dus let goed op om goed voorbereid te zijn! Een pup (hond) mag absoluut geen impulsaankoop zijn!

1. Let goed op waar je een pup koopt

Let op waar je een pup koopt, het is de belangrijkste tip. Zielige pups in een smerig achteraf schuurtje, pups die geslagen worden – het komt allemaal voor.  Praat met de fokker, vraag naar de opvoeding, bekijk de situatie waarin de dieren leven, etc. Bekijk de moeder.

Het beste kies je een pup die zich vriendelijk gedraagt en niet bijterig is. Het is absoluut niet erg wanneer een pup eerst even de kat uit de boom kijkt en zich wat later bij je meldt. Pups die zich nu al erg dominant en erg zeker gedragen hebben wat meer potentie om agressie te ontwikkelen. Pups die nu al erg bang zijn hebben meer potentie zeer aanhankelijk te zijn of zich te ontwikkelen tot angstbijters.

Vooral bij Labradoodles is dit het geval, omdat hier veel verschillende – ook niet erkende fokkers – te vinden zijn. De officiële Australian Labradoodle hebben veel moeite gedaan om in bezit te komen van een echte Australian Labradoodle en het fokken staat onder streng toezicht. Veel officiële Australian Labradoodle fokkers zijn daarom ook aangesloten bij het ALAEU.

Elke fokhond wordt uitgebreid getest op erfelijke aandoeningen (HD, ellebogen, Patellas) en via DNA onderzoek worden uitgesloten dat de fokhonden dragers zijn van de erfelijke ziektes PRA, PRCD en Von Willebrand. Alleen de beste blijven over en daarom is het aantal honden schaars. Kwaliteit boven kwantiteit.

2. Past het ras bij mij?

Ik gaan er vanuit dat dit jouw gekozen ras is, maar vraag je toch om er nog eens goed over na te denken. Snap je waarom de (Australian) Labradoodle is ontstaan en wat haar eigenschappen zijn? Weet je wat voor type vachten er zijn? Wat is het karakter? Hoe moet je ze opvoeden? Hoe moet je ze trainen? Hoe moet je de honden verzorgen? Welke accessoires moet je aanschaffen?

(Australian) Labradoodles zijn zulke geweldige gezelschapsdieren en hun gemak van training, temperament, toewijding, loyaliteit en vriendschap voor hun baasjes en familie zijn ongeëvenaard. Een (Australian) Labradoodles hebben is niet alleen een voorrecht – het is ook een verantwoordelijkheid.

Labradoodle-aan-het-spelen-in-het-zand

De (Australian) Labradoodle is een kostbare hond, de prijs ligt hoger dan die van een rashond met stamboom. Het is een hele lieve familiehond: verhaart niet, geschikt voor mensen met allergie en astma, zeer sociaal naar mens en dier, zeer intelligent, leergierig en heel goed te trainen.

Een (Australian) Labradoodle heeft veel beweging, aandacht en liefde nodig. 2x per dag een rondje van 5 minuten is niet genoeg, je krijgt dan een gefrustreerde hond die zijn energie niet kwijt kan. Je koopt geen hond om die vervolgens 40 uur per week alleen te laten.

Daarnaast moet je hond ook elke paar dagen borstelen, goed verzorgen en gezond krachtig voedsel geven. Je moet je pup socialiseren, zindelijk maken en commando’s aanleren. Heb je daar tijd voor?

3. Wat heb jij de hond te bieden?

Maar naast de vraag of jij een(Australian) Labradoodle wil, moet je je afvragen wat jij de hond te bieden hebt? Bij veel fokkers vindt namelijk een selectie plaats. Een hond is een actief familielid en heeft ook tijd en aandacht nodig.

Je moet over alle praktische zaken nadenken. Wie gaat er voor de dagelijkse wandelingen zorgen? Hoeveel tijd kun je voor de hond vrijmaken? Heb je kinderen? Wacht dan nog even totdat ze  6 – 7 jaar zijn, om ook voldoende aandacht aan de hond te kunnen geven. Ook andere zaken moet je over nadenken. Mag hond mee op vakantie?

Banner-Gratis-Download-Handboek-de-Labradoodle

Je zult zien dat veel fokkers hier naar informeren en een persoonlijk gesprek willen. Bereidt dit dus goed voor. Als de fokkers zich kunnen vinden in je antwoorden dan krijg je een pup of een optie op een pup. Je kunt er dan nog rustig over nadenken voordat je definitief tot aankoop over gaat.

4. Is mijn huis, mijn situatie geschikt voor een puppy/hond?

Het is belangrijk om een veilige omgeving te bieden voor een puppy. Ook de plek waar de puppy kan slapen, spelen en zijn boodschap kan doen moeten goed zijn. Heb jij omheining en een hondveilige tuin? Is jouw tuin groot genoeg voor de puppy om te kunnen spelen en bewegen, en zo niet, ben je bereid om hem uit te laten om de puppy te voorzien van lichaamsbeweging?

Is jouw huis veilig voor puppy’s? Geef je nieuwe familielid direct een eigen plekje in de vorm van een bench of een fijne mand. Maak je huis puppy-proof. Pups vinden het heerlijk om te kauwen, dus je kunt kan er maar beter voor zorgen dat de kabels buiten bereik liggen.

Pups vinden hondenspeeltjes fantastisch, zorg er wel voor dat je speeltjes uitzoekt waar ze zich niet in kunnen verslikken.

5. Kan ik de financiële verantwoordelijkheid van een puppy/hond aan?

Bovenop de hogere aankoopprijs van een (Australian) Labradoodle, zul je met aanvullende kosten te maken krijgen zoals eten, speeltjes, slaapplek, krat, babyhekjes om gebieden af te schermen, verzorgingsproducten of professionele verzorgingskosten.

Kosten voor puppylessen en trainingen, dierenartskosten, waaronder puppy-inentingen, jaarlijkse controles en als jouw puppy een ongeluk krijgt of iets eet dat hij niet mag eten, kan dit aanvullende dierenartskosten met zich mee brengen. Het is belangrijk om rekening te houden met alle mogelijke uitgaven voordat je een nieuwe puppy in huis neemt.

Labradoodle-voor-een-kasteel

6. Is de pup gezond?

Je moet controleren of de pup gezond is en niks mankeert. Het kan voorkomen dat je een zieke pup mee naar huis krijgt en hij binnen een paar maanden overlijdt. Dat is verschrikkelijk en daar neem je geen pup voor.

Dus voordat je je pup mee naar huis neemt, controleer het diertje op het volgende:

 1. Schone oren zonder korsten en overmatig veel zwarte oorsmeer.
 2. Een mooi aansluitend gebit. Een over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen.
 3. Heldere schone ogen zonder uitvloeiing.
 4. Een schone neus zonder uitvloeiing.
 5. Een schone aangesloten glanzende vacht zonder overmatige schilfering en zonder vlooien en vlooienpoepjes (kleine zwarte “zandkorreltjes”).
 6. Een schone achterhand, een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.
 7. Magere pups met bolle buiken hebben vaak veel wormen.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en kom je nu beter voorbereidt bij een fokker aan en koop je geen kat in de zak. Binnenkort zal ik nog meer tips delen.

Banner-Labradoodle-Geheimen

4 thoughts on “Een (Australian) Labradoodle pup nemen? Lees deze 6 tips. Deel 1

 1. Jennie

  En met name de vacht…eerste half jaar heel mooi maar dan begint het.. menig labradoodle is niet uit de vervilting te houden door particulieren.. en dan is het teleurstellend als het erg kort wordt…vind dat de fokker dit ook aan moet geven.. dat de trimsalonkosten ook op kunnen lopen als je een mooie labradoodle wilt..

  Reply
 2. Kitty Wolff

  Helemaal eens met Jenny, ik heb me ook vergist in de vachtverzorging . Ik heb toch wel wat ervaring hiermee, hiervoor Bearded collies gehad. Maar wil je je doodle klitvrij houden, dan is twee a drie keer in de week borstelen en kammen een must. Althans bij mijn honden qua hun vacht. Ook vind ik dat je met deze vacht veel dure spullen nodig hebt. Waterblazer dure borstels en kammen speciale schaartjes.Ik zou ze voor geen geld willen missen maar hier wordt bij de aanschaf niet zoveel over verteld.

  Reply
 3. Pingback: Tips bij de aanschaf van een (Australian) Labradoodle

 4. Pingback: Een (Australian) Labradoodle pup nemen? Lees deze 7 tips. Deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *