Een (Australian) Labradoodle pup nemen? Lees deze 6 tips. Deel 2

By | 28 april 2017

Dit is het 2e deel van het artikel: “Een (Australian) Labradoodle pup nemen? Lees deze 6 tips.” In het eerste artikel heb ik je al 6 handige tips gegeven wanneer je een puppy wil aanschaffen. Het zijn zoveel tips en daarom ik heb ze in tweeen gesplitst. 

Deel 1 van het artikel kun je hier lezen.

Een-(Australian)-Labradoodle-pup-nemen--Lees-deze-7-tips.-Deel-2

7. Heb ik tijd voor het trainen, socialiseren, verzorgen, bewegen en zindelijk maken van een puppy/hond?

Socialisatie en training: Het belangrijkste dat een puppy nodig heeft, naast eten en onderdak, om zich te kunnen ontwikkelen tot de best mogelijke hond . Het begint op de dag waarop je je puppy mee naar huis neemt. Dit houdt in dagelijkse uitstapjes om je puppy aan nieuwe plekken, nieuwe situaties en nieuwe mensen te introduceren. Hiervoor is een puppyles zeer aanbevolen.

Verzorging: Kan je leren, tijdens een training leren of je kunt gebruik maken van een professionele trimsalon, maar je moet ervan uitgaan dat je je puppy minstens 3-4 keer per week ongeveer 10-20 minuten moet borstelen om de vacht matvrij te houden.

Banner-Gratis-Download-Handboek-de-Labradoodle

Zindelijk maken: Vereist voortdurende inspanning – ga ervan uit dat je de puppy minimaal om de 3-4 uur naar buiten neemt, aangenomen dat de puppy 8-10 weken oud is. Als de fokker al aan de zindelijkheidstraining is begonnen door de puppy om de paar uur mee naar buiten te nemen, zal de zindelijkheidstraining veel vlotter gaan omdat het gemakkelijker is om een blijvende indruk te maken op een puppy. Vraag de fokker naar de zindelijkheidstrainingsmethode die hij gebruikt.

8. Welk type vacht kies ik?

Het type en uiterlijk van de vacht is meer dan alleen een leuk aangezicht: Het vachttype is het meest verkeerd begrepen aspect van het ras: Er zijn drie soorten TEXTUUR van de vacht: wol, vlies en haar. Binnen elk type vacht zijn er verschillende maten van krul, recht, sommigen gebruik de term ‘Open’ spriraaltype krul, grote krullen en kleine krullen.

Vachtveranderingen: De vacht zal bijna altijd veranderen van puppy tot volwassen hond. Wanneer je een hond ziet die je er goed uit vindt zien: Verder onderzoek is nodig, je moet weten hoe oud de hond is in de foto’s en hoe de vacht is verzorgd.

De look die jij het leukst vindt kan een hond zijn die is gefotografeerd nadat hij is gewassen en geföhnd en geborsteld, of een hond die in bad is gedaan en in de open lucht is gedroogd zonder borstelen.

labradoodle-vacht-wollenvacht

9. Zijn (Australian) Labradoodles hypoallergeen?

(Australian) Labradoodles worden vaak gepromoot als hypoallergeen (wat minder allergeen betekent, niet vrij van allergeen) – lees ook ons speciale artikel hierover. Echter, er is geen enkele hond bekend die volledig niet-allergeen is. Het probleem zit hem vaak in het speeksel of de huidschilfers van de hond, niet de vacht. De reactie die iemand kan hebben op een hond kan enorm verschillen van persoon tot persoon.

Bij behandelen van hondengerelateerde allergieën is ontdekt dat de factoren gerelateerd aan individuele honden invloed lijken te hebben op de allergeniciteit.

Wanneer je dus allergisch bent voor honden kun je misschien een Australian Labradoodle verdragen, maar dat vergt wel onderzoek. Sowieso adviseer ik je dan om voor een 100% echte Australian Labradoodle te gaan bij een officieel erkende fokker. Daarvan weet ik zeker dat ze minder allergenen hebben.

Let goed op bij de aanschaf. Normale Labradoodles kun je nog allergisch voor zijn. Ga dus naar de fokker toe en test het zelf. Dat is de enige manier.

10. Hoe bepaal ik de volwassen grootte?

De volwassen grootte is een persoonlijke voorkeur, waarbij je rekening houdt met jouw levensstijl, ruimte, vaardigheid en tijd. Er is geen manier om precies te bepalen hoe groot jouw puppy zal worden wanneer hij volwassen is, de grootte is slechts een schatting.

De (Australian) Labradoodle kent 3 groottes: miniatuur, medium en standaard voor. De meeste fokkers houden het gewicht bij en records van de groottes van vorige nesten en zij hebben een vermelding van de volwassen grootte.

11. Hoe kies ik een fokker?

Er zijn veel verschillende soorten fokkers: Ik geloof dat fokprogramma’s verantwoordelijk moeten worden aangepakt voor het doel van de vooruitgang van het ras, het behoud van de karakteristieken van het ras, het produceren van structureel goede en gezonde, goed socialiseerde puppy’s.

Verantwoordelijke fokkers worden geacht om met zorg naar gezondheidsproblemen te kijken, het temperament, de basisstructuur van de hond, genetische screening, evenals de individuele verzorging en plaatsing van puppy’s in verantwoordelijke gezinnen. De meeste fokkers voldoen aan alle plaatselijke en nationale vereisten voor dierenverzorging.

Belangrijke vragen om te stellen aan de fokker die je wilt kiezen:

 • Wat zijn de doelstellingen en het doel van de fokker om honden te fokken?
 • Waar worden de puppy’s opgevoed?
 • Heeft de fokker vergunningen van dierendiensten?
 • Zijn er referenties?
 • Welke training krijgt de puppy terwijl hij nog bij de fokker is? (vroege socialisatie)
 • Welke ervaring heeft de fokker met het opvoeden/trainen van honden?
 • Welke ervaring heeft de fokker met het produceren van structureel gezonde puppy’s?
 • Verwachte grootte van deze puppy?
 • Beste trainingsmethoden voor deze puppy?
 • Wat zijn de gezondheidsproblemen van het ras, en wat kan er worden gedaan om deze te voorkomen of te bestrijden?
 • Welke gezondheidstesten zijn uitgevoerd op de ouders? Vraag naar bewijs en resultaten van een gezonde test.
 • Welke gezondheidstesten zullen worden gedaan op de eventueel gekozen puppy, en wanneer?
 • Aan welke activiteiten, zoals wedstrijden, doen de honden van de fokker mee en genieten zij van?

Jouw fokker moet bereid zijn om antwoord te geven op al jouw vragen, ongeacht hoe raar of serieus jouw vragen zijn. Je mag verwachten dat de fokker jou ook wat vragen zal stellen. Gebaseerd op hun ervaringen met het ras, weten zij welke zaken belangrijk zijn bij het plaatsen van een van hun puppy’s.

Banner-Gratis-Download-Handboek-de-Labradoodle

Als de fokker niet reageert op jouw vragen, of geen interesse toont in het leven dat de puppy bij jou zal leiden, kies dan een andere fokker. Een verantwoordelijke fokker is toegewijd aan het zorgen voor een goede match, dit is de persoon waar jij mee wilt samenwerken voor voortdurende ondersteuning zodra jij en jouw puppy samen aan een nieuw leven beginnen.

Een puppy met een goede gezondheidsgeschiedenis, inclusief broers en zusjes, is jouw beste garantie dat jij begint met een gezonde puppy voor de lange termijn. Voor een lijst in Nederland adviseer ik je om bij de Australian Labradoodle Club Nederland te kijken. Zij hebben een lijst met fokkers.

12. Correcte hondenstructuur: Wat is het? Waarom is het belangrijk?

Ik raad je aan om onderzoek te doen en jezelf meer kennis te geven over de basisprincipes van een correcte en structureel gezonde hond. Een correcte structuur is van cruciaal belang voor de gezondheid van jouw puppy op de lange termijn.

Wees je bewust van de redenering van de fokker voor het mengen met andere rassen of waarom hij een specifiek paar heeft gekozen. Het antwoord dat je niet wilt horen is dat het was omdat ze er leuk uitzien, ze beide ouders hebben en dat het gemakkelijk was om maar wat te noemen.

13. Zorg ALTIJD voor een overeenkomst in geschrift

Informatie over de verkoop of adoptie moet op schrift staan. In het contract moet bijvoorbeeld de details over de kosten staan, overeenkomsten over de castratie/sterilisatie, gezondheidsgaranties, voorwaarden van mede-eigendom, fokbeperkingen en woonsituatie. Ook moeten er instructies in staan over wat te doen met de hond indien, ondanks jouw beste inspanningen, het simpelweg niet lukt voor jou of jouw gezin.

De meeste verantwoordelijke fokkers zullen erop staan dat de hond terug naar hen wordt gebracht voor een volledige of gedeeltelijke restitutie.

Dit is het einde van het 2e artikel. Mocht je nog vragen hebben of aanvullende tips dan kun je ze hieronder achterlaten.

Banner-Labradoodle-Geheimen

One thought on “Een (Australian) Labradoodle pup nemen? Lees deze 6 tips. Deel 2

 1. Pingback: Een (Australian) Labradoodle pup nemen? Lees deze 7 tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *