Commando’s aanleren met behulp van een stappenplan

By | 20 februari 2018

In dit artikel ga ik je tips geven, hoe je commando’s aanleert bij jouw (Australian) Labradoodle. Het is de volgende stap in het laten luisteren van je (Australian) Labradoodle en dat vinden ze erg leuk. Beloon de hond als hij heeft geluisterd.

de-australian-labradoodle-en-kinderen-kan-dat-v2

Aanleren van commando’s

Een (Australian) Labradoodle is heel slim en daarom vindt hij commando’s aanleren zeer interessant. Voor jou als baas is dit ook een leuk proces en de hond is zo slim dat hij veel variatie nodig heeft. Anders gaat hij, en jij ook, zich vervelen.

Naast dat de hond naar je luistert is training ook belangrijk voor de onderlinge band. De positie van jou als baas ten opzichte van je hond is duidelijk en het verstevigt de band. En wees eerlijk: het is ook super leuk om zo met je hond bezig te zijn.

Beloningen

In deze fase begin je met het leren sturen van je pup met een beloning. Je gebruikt nog geen commando.

Bij het woord ‘zit’ houd je een brokje boven de neus van de hond en stuur je hem in een zitpositie door het brokje van zijn kop naar achteren te bewegen. Zeg daarna meteen ‘braaf’ en geef de beloning. Na een paar keer gaat hij dit spelletje leuk vinden. Dit commando kun je daarna gebruiken wanneer je hem eten geeft, riem aandoet, etc.

Bij het woord ‘lig’, of ‘af’, trek je met het brokje een verticale lijn vanaf zijn neus naar beneden en dan over de grond naar je toe. Als je pup het brokje volgt zakt hij vanzelf naar beneden en komt zo in de juiste houding. Ook nu zeg je meteen ‘braaf’ en geef je het brokje.

Voor de oefening ‘komen’ heb je 2 personen nodig. De één houdt de hond vast, de ander gaat op 20 meter afstand staan. Degene zonder hond roept heel enthousiast ‘kom hier!’ De hond wordt losgelaten en rent naar de andere persoon toe. Als de hond bij je is, beloon je hem uitbundig. Herhaal dit meerdere keren.

Het commando ‘blijf’ is aan te leren zodra de hond kan zitten of liggen. Wanneer de hond ligt, geef jij het commando ‘blijf’. Dan doe je een stap achteruit. Als de hond achter je aan komt, leg je hem weer op zijn plaats en herhaal je de oefening. Wordt niet boos als de hond opstaat, want dan denkt de hond dat je boos bent om het ‘komen’. Als de hond netjes blijft liggen beloon je hem.

Stappenplan

Hier volgt een stappenplan om dit woord zorgvuldig aan te leren:

 1. Neem een brokje of ander soort beloning in je hand en ga op de grond zitten.
 2. Biedt de beloning aan de hond aan, met open hand. De hond zal op zijn initiatief de beloning pakken.
 3. Herhaal dit meerdere keren.
 4. Sluit je hand na een aantal keer en als de hond de beloning wil pakken zeg je rustig “nee” of “foei” (gebruik elke keer hetzelfde woord). Je haalt het brokje uit je hand en je laat de hond je lege hand zien. Belangrijk: haal je hand niet weg.
 5. Stap 2 en stap 4 herhaal je meerdere malen, bijvoorbeeld 4x wel het brokje laten pakken en de 5e keer niet.
 6. Als dit goed gaat, verplaats je de beloning naar de grond en je laat de hond het een paar keer wegpakken.
 7. Na een paar keer leg je de beloning neer en leg je je vinger op de beloning. Zeg wederom het woord “nee” of “foei” en haal de beloning weg. Je zal zien dat de hond op een gegeven moment het brokje niet meer pakt en heb jij je doel bereikt.
 8. Herhaal de handelingen onder stap 6 en stap 7 meerdere malen.

Wat-is-het-verschil-tussen-de-Australian-Labradoodle-en-de-Labradoodle

Oefenen

Zodra je de basis van de commando’s hebt gelegd, zoals hierboven uitgelegd, dan ga je het heel veel oefenen. Kan de hond inmiddels luisteren in een rustige omgeving? Oefen dan op andere plaatsen met meer afleiding. Oefen met de tv aan, op straat, een persoon die voorbij loopt, in het park met andere honden, etc.

Wanneer de hond ook in deze omgeving de beweging volgt en in de juiste positie van de commando gaat zitten of liggen, kun je het commando geven. Zo ontstaat er een verband voor de hond tussen actie en woord.

Als dit lukt dan draai je het om en geef je eerst het commando. De hond zal daarna het commando uitvoeren en daarvoor beloon je hem.

Cursussen

Zeker als dit je eerste hond wordt is het aan te raden een cursus te volgen, denk aan een puppy training of gehoorzaamheidscursus. Deze cursussen worden door heel Nederland gegeven. Je pup leert dan de basisopvoeding en heeft kennisgemaakt met allerlei zaken die hij in heel zijn leven zal tegenkomen.

Het vervolg op de puppy training is cursus voor jonge honden. Deze training herhaalt de basisoefeningen en zorgt ervoor dat een opgroeiende hond geen ongewenst gedrag aanleert.

Informatie over cursussen kun je opvragen bij de plaatselijke kynologenclub of dierenarts.

ps. mocht je op dit moment vragen hebben, mail me gerust dan beantwoord ik je vraag.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

4 thoughts on “Commando’s aanleren met behulp van een stappenplan

 1. Pingback: 3 basis principes om je Labradoodle goed te laten luisteren - Labradoodleinfo

 2. Pingback: Veelgestelde vragen deel 2 | Labradoodleinfo

 3. Pingback: Veelgestelde vragen deel 3 | Labradoodleinfo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *