Een gehoorzame of ongehoorzame (Australian) Labradoodle?

By | 17 november 2017

<strong>Een goed opgevoede en een hond die luistert is heel fijn en belangrijk. Je kan rustig over straat en er is een wederzijds vertrouwen tussen jou en de hond. In dit artikel vertel ik je meer over ongehoorzaamheid en gehoorzaamheid bij (Australian) Labradoodles.

Wil je meer van mijn tips? Download hier Gratis de eerste 6 hoofdstukken van mijn eBook. 

Een-gehoorzame-of-ongehoorzame-(Australian)-Labradoodle-

Gehoorzaamheid

Een goed opgevoede hond is belangrijk voor jezelf en je omgeving. Het voorkomt gevaarlijke situaties en de hond zal minder snel ongewenst gedrag vertonen. De hond moet jou gehoorzamen.

Bij het aanleren van gewenst gedrag en het afleren van vervelende gewoonten moet je altijd consequent zijn. Dat wil zeggen dat de hond iets altijd wel of niet mag. Beloon hem steeds voor goed gedrag en doe dat direct. Straf hem nooit achteraf. Als de hond bijvoorbeeld na lang roepen eindelijk komt, beloon hem dan. Straf je hem als hij eindelijk komt? Dan denkt de hond dat je hem straft omdat hij komt. De volgende keer zal hij dus niet meer luisteren, uit angst voor straf.

Probeer ongewenst gedrag zoveel mogelijk te negeren. Je hond ziet je reactie namelijk als beloning voor het gedrag. Als je de hond moet corrigeren, doe dit dan direct. Gebruik je stem.

Probeer alleen vaker goed gedrag te belonen in plaats van slecht gedrag te straffen, dat geeft een beter resultaat.

Gratis download Handboek de (Australian) Labradoodle

Ongehoorzaamheid

Een hond die niet luistert is niet alleen lastig voor jou, maar ook voor je omgeving. Ondanks dat de (Australian) Labradoodle een enorm leergierige en lieve hond is, moet je hem wel goed opvoeden. Opvoeden staat dan ook in het teken om ongewenst gedrag te voorkomen.

Een slecht of onopgevoede hond kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Voorbeelden zijn zomaar de straat op rennen, tegen iedereen opspringen, andere dieren opjagen, uithalen naar vreemden, etc. De hond zal dit gedrag snel moeten afleren. Laat je het te lang doorgaan dan wordt het gedrag afleren een stuk lastiger.

Als je professionele hulp of tips nodig hebt bij het opvoeden, kan ik je adviseren het ebook Labradoodle Geheimen of je opgeven voor een gehoorzaamheidscursus.

Hier wordt niet alleen het gedrag van de hond bijgestuurd, maar nog belangrijker ook jouw gedrag als eigenaar. Je leert hoe je het gedrag kan aanpakken zodat de hond altijd gehoorzaamt.

Een-gehoorzame-of-ongehoorzame-(Australian)-Labradoodle-2

Opspringen

Eén van de vervelendste eigenschappen van honden is springen. Het maakt niet uit welk ras, het is heel vervelend wanneer een hond met zijn vieze poten tegen je opspringt. Dat moet je zien te voorkomen.

Om dit gedrag beter te begrijpen, moet je weten dat honden elkaar begroeten met de neus en bek. Ze snuffelen aan elkaar en begroeten elkaar hiermee. Sommige likken ook en hiermee stellen ze zich vriendelijk op. Bij de mens zit de neus wat hoger dan bij honden. De hond is dus op zoek naar jouw neus en moet daarvoor springen. Dit gebeurt bij iedereen.

Vervolgens wordt het springen beloond, omdat mensen de hond vervolgens aaien. Dus doet de hond het de volgende keer weer!

Als je dit weet, besef je je dat de hond dus niet beloond moet worden als hij sprint. Geef hem dus nooit de aandacht. Sta stil, geeft het commando zit en beloon de hond als hij stil zit. Oefen elke keer dit commando, net zolang totdat de hond aan je houding ziet dat hij moet gaan zitten.

Houd er rekening mee dat zodra je de hond niet meer gaat belonen, het gedrag eerst erger zal worden. De hond gaat op zoek naar de beloning en doordat hij de beloning stelselmatig niet krijgt, stopt hij er op een gegeven moment mee.

Wees wel consequent in het niet belonen. Als de hond namelijk soms wel en soms niet beloond wordt, krijg je te maken met een interval beloning. De hond gaat elke keer proberen of hij wel of niet de beloning krijgt. En dit soort beloningen stimuleert de hond enorm, dus wordt het gedrag alleen maar erger.

Gratis download Handboek de (Australian) Labradoodle

Ook in dit artikel wordt het afleren van opspringen goed uitgelegd.

Veel succes met de training!

Wil je meer van mijn tips?

Vond je het artikel leuk en wil je meer van mijn tips? Dat kan! Om op een leuke manier kennis te maken met mijn eBook Handboek de (Australian) Labradoodle, kun je de eerste 6 hoofdstukken Gratis downloaden. Dat hebben al meer dan 1.500 andere Labradoodle liefhebbers gedaan. Download hier je gratis eBook. 

Of koop meteen het hele eBook. Mijn populaire eBook is al meer dan 100x verkocht en gelezen door andere Labradoodle liefhebbers. Hierdoor hebben ze ontdekt hoe ze hun Labradoodle het best kunnen opvoeden, trainen en verzorgen. Van pup tot volwassen hond. Wil je vrijblijvend meer weten? Kijk op de informatiepagina Handboek de (Australian) Labradoodle.

Banner 1 Handboek de Labradoodle 650-325

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *