Het ras: de Labradoodle of Australian Labradoodle

De Labradoodle of de Australian Labradoodle zijn enorm populaire honden. Dat komt o.a. doordat ze sociaal, intelligent, lief en goed te trainen zijn. Maar er bestaan een hoop misverstanden over de hond. Bijvoorbeeld dat een Labradoodle en een Australian Labradoodle heel anders zijn. En dat is een groot verschil voor mensen met een allergie.

Het zijn allebei lieve honden, maar hun samenstelling verschilt enorm. Op deze pagina geven we je alle informatie over het ras, de rasverenigingen, raskenmerken en een uitleg dat het nog geen erkend ras is.

Banner-Gratis-Download-Handboek-de-Labradoodle

Wat is het verschil tussen een Labradoodle en Australian Labradoodle? 

Voordat je op zoek gaat naar Labradoodle of Australian Labradoodle vind ik het belangrijk dat je het verschil kent tussen de honden en weet dat er verschillen op de markt zijn.

Zoals je waarschijnlijk verwacht is de Australian Labradoodle een stuk duurder dan de Labradoodle. Veel Labradoodles worden aangeboden op Marktplaats of Puppyplaats, een Australian Labradoodle vind je hier niet zo snel.

Een gewone Labradoodle is dus een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Terwijl een Australian Labradoodle uit veel meer honden bestaat en pas een echte pure Australian Labradoodle is bij een zogenaamde Australian Labradoodle Foundation Dog 4.

Labradoodle-meer-informatie-en-tips-over-het-ras-2

Wat betekent dit verschil?

Ik wil niet zeggen dat een Labradoodle zelf goed of fout is, het kunnen nog steeds zeer lieve honden zijn. Ik wil voorkomen dat je opgelicht wordt of een kat in de zak koopt. Goede voorbereiding is daarvoor essentieel.

Het grootste verschil is dat bij een Labradoodle de mogelijk bestaat dat ze toch gaan verharen of qua karakter niet zijn zoals je zou verwachten. Zeker wanneer je er na enige tijd achterkomt dat ze toch verharen en je de hond nou juist had genomen omdat je allergisch bent. En dat wil je niet.

Wat is het verschil in fokschema? 

De Australian Labradoodle is de hond die Rutland Manor en Tegan Park 21 jaar lang hebben ontwikkeld. De Australian Labradoodle is redelijk geheim en lastig na te maken. De informatie hieronder is conform de richtlijnen van de ALA.

Labradoodle fokken:

 • Kruising Labrador x Poedel = F1 Labradoodle
 • F1 Labradoodle x F1 Labradoodle = F2 Labradoodle
 • F2 Labradoodle x F2 Labradoodle = F3 Labradoodle
 • F1 Labradoodle x Poedel = F2/F1B Labradoodle

Australian Labradoodle fokken:

 • Australian Labradoodle Foundation Dog = eerste generatie Labradoodle
 • Australian Labradoodle Foundation Dog 1 x Australian Labradoodle Foundation Dog 1 = Australian Labradoodle Foundation Dog 2
 • Australian Labradoodle Foundation Dog 2 x Australian Labradoodle Foundation Dog 2 = Australian Labradoodle Foundation Dog 3
 • Australian Labradoodle Foundation Dog 3 x Australian Labradoodle Foundation Dog 3 = Pure Australian Labradoodle

Australian Labradoodle Foundation Dog 1 t/m 3 zijn Multigen Labradoodles. Een Labradoodle kan een Australian Labradoodle Foundation Dog 1 worden wanneer deze gekruist wordt met een pure Australian Labradoodle of Australian Labradoodle Foundation Dog.

Veel gewone Labradoodles komen niet verder dan deze status, omdat fokkers geen Australian Labradoodle Foundation Dog of Australian Labradoodle tot hun beschikking hebben.

Waarom is dit relevant? 

Bovenstaande informatie is vooral van belang wanneer je een Australian Labradoodle wil aanschaffen omdat je geen haar verliezende hond wil. Totdat een Labradoodle of Australian Labradoodle Foundation Dog de status van een pure Australian Labradoodle hebben bereikt, loop je het gevaar dat de hond toch verhaart, een ander karakter heeft of andere afwijkingen heeft.

Ook wanneer je de hond wil inzetten als hulphond is dit van belang. Ben je op zoek naar een leuke hond voor in huis? Dan is een Labradoodle of Australian Labradoodle Foundation Dog ook een goede keuze.

Stamboom opvragen

Het belangrijkste bij het aanschaffen van een Labradoodle of Australian Labradoodle is dat je de stamboom van de ouders opvraagt. Dan kan je precies zien welke honden er in de bloedlijn zitten en dan kan je zelf je conclusies trekken.

Labradoodle-meer-informatie-en-tips-over-het-ras

Geschiedenis

De Australian Labradoodle vindt haar oorsprong in Australië. Een dame op Hawaï had een hulphond nodig en omdat haar man allergisch was moet ze een anti-allergene hond hebben. In 1988 heeft Mr Wally Conran van de Royal Guide Lines voor het eerst een Poedel met een Labrador gekruisd. Het eerst nest leverde 3 puppies op waarvan er één geschikt was. De allergische echtgenoot kon hier wel tegen en de hond werd Australian Labradoodle genoemd.

De hond heeft jarenlang als succesvol geleidehond op Hawaï gewerkt. Na de sterfte van de hond zijn de dame, Rutland Manor en haar dochter – Tegan Dark -, aan de verdere ontwikkeling van de Australian Labradoodle begonnen.

Zij zijn een centrum in Australië en zijn verschillende combinaties met elkaar gaan kruisen. Poedels met Labradoodles en Labradoodles met Labradoodles. Na 12 maanden werden de honden met elkaar vergeleken en het resultaat werd verwerkt.

De oorsprong is een kruising tussen een Poedel en een Labrador, maar door het gebruik van infusions en verder mixen is uiteindelijk de Australian Labradoodle ontstaan.

Kruising met de Ierse Water Spaniel en de Curly Coated Retriever

In de jaren daarna zijn ze de Australian Labradoodle met de Ierse Water Spaniel gaan kruisen. Deze kruising zorgde voor de diepbruine kleur. Daarna werd de Curly Coated Retriever gekruist en dit zorgde voor meer haar op het lichaam dan in het gezicht.

Toen dit was gelukt zijn ze het ras met nog meer andere type honden gaan combineren zoals de Amerikaanse en Engelse Cocker Spaniel. Hiermee werd de grootte van de Australian Labradoodle iets minder en kreeg je verschillende afmetingen. Dit was ook nodig om ervoor te zorgen dat de hond allergie- en astmavriendelijk is en niet tot weinig verhaart.

Strenge regels bij de grondleggers

De grondleggers van de Australian Labradoodle hebben in Australië speciale fokcentra opgezet waar strenge regels gelden. Dit hebben ze gedaan om de ethiek en gezondheid van de honden te waarborgen.

Een voorbeeld van een regel is dat veel pups jong worden gesteriliseerd of gecastreerd, voordat ze bij een nieuwe eigenaar komen. Hiermee willen ze de zuivere bloedlijnen waarborgen en illegale fokkers zoveel mogelijk tegen gaan.

Gelukkig is het tegenwoordig dat veel erkende Australian Labradoodle fokkers pups niet meer steriliseren of castreren. Dit brengt veel risico’s met zich mee en op advies van verschillende dierenartsen is hiermee gestopt. Het is wel dat deze fokkers een contract met je afsluiten dat wanneer de pup ongeveer 9 maanden oud is, dit alsnog gedaan wordt.

Zo willen ze de kwaliteit van de hond en het fokprogramma bewaken, zonder risico’s voor de honden zelf.

Geen erkend ras

Tot op de dag van vandaag is de Australian Labradoodle of de Labradoodle geen FCI erkend ras. Ik noem het dus express geen ras. Daarvoor is het ras nog te ‘jong’.

Labradoodle-meer-informatie-en-tips-over-het-ras-3

(Australian) Labradoodle raskenmerken

De Labradoodle of Australian Labradoodle ziet er gezond, levenslustig en sierlijk uit. De vacht valt het meeste op. Van de Australian Labradoodle verhaart de vacht niet en verspreidt het geen onaangename luchtjes. Dit komt o.a. omdat de Australian Labradoodle geen ondervacht heeft en dit zorgt er voor dat ook mensen met een allergie deze hond prima in huis kunnen nemen.

Verder zijn dit de specifieke kenmerken waar de hond aan dient te voldoen. Omdat het ras niet erkend is, zijn dit meer richtlijnen dan harde eisen.

Grootte

De hond is er in 3 formaten. De hoogte wordt gemeten vanaf de plek waarde nek overgaat in de rug tot aan de grond. De 3 formaten zijn:

 1. Mini: 35 cm – 42 cm
 2. Medium: 43 cm – 52 cm
 3. Standaard: 53 cm – 63 cm

Gewicht

Het gewicht varieert van ongeveer 7 kg tot 30 kg.

Ogen

De ogen zijn groot, levendig, lief, vriendelijk en ovaal van vorm. De honden hebben mooie lange wimpers die je beter niet moet afknippen.

Kop

De kop is breed met welgevormde wenkbrauwen. De ogen staan wat verder uitelkaar en het voorhoofd is korter dan het schedel. Bij mooie exemplaren is de kop in verhouding tot het lichaam.

Neus

De neus is groot, breed en meer vierkant dan rond. De grote vierkante neus is een echt kenmerk van de hond. Hij mag niet puntig of smal zijn.

Oren

De aanhechting van de oren begint iets boven de ogen. Ze hangen langs de kop en zijn in verhouding tot de kop van de hond. Let op dat er niet te veel haar in de oren groeien. Qua lengte mogen de oren ook de onderkaak niet passeren.

Mond

Het schaargebit is het beste gebit. De boventanden moeten iets over het ondergebit heen staan. Het tandvlees moet gezond en doorbloed zijn.

Voorpoten

De voorpoten zijn lang in verhouding tot het lichaam. Ze zijn wel gestructureerd, heel sterk en dikke voetzolen (kussentjes). De voeten mogen niet naar buiten of naar binnen wijzen.

Achterpoten

De achterpoten en dijen zijn sterk ontwikkeld, waardoor de hond hoog kan springen. Soms tot wel 1.8 meter. Verder is de hond snel, soepel en atletisch. Als je de hond ziet rennen lijkt hij te zweven en de poten zet hij keurig naast elkaar neer.

Staart

De staart begint vrij laag en krult omhoog.

Banner-Gratis-Download-Handboek-de-Labradoodle

Karakter

De Labradoodle of Australian Labradoodle zijn lieve honden, met een vrolijk karakter. Ze willen hun baas graag dienen en hard voor ze werken. De honden voelen emoties goed aan en daarom worden ze ook vaak ingezet als hulphond.

Maar vergis je niet, ze zijn zeer atletisch, compact en zitten bomvol energie. Een echt goed getrainde Labradoodle of Australian Labradoodle is zacht en rustig. Heb je de hond niet onder controle? Dan kan het een ongeleid druk projectiel zijn die onaardig is tegen andere honden en tegen iedereen opspringt.

De honden zijn goed te trainen en zeer intelligent. Met kinderen kunnen ze goed overweg en zijn ze heel lief voor. Bij Australian Labradoodles heb je ook het voordeel dat ze geschikt zijn voor families waar een allergie voorkomt. Bij deze lijn zitten de haren zo dicht op elkaar, dat er bijna geen plek is voor huidschilfers. De hond verhaart dus niet of nauwelijks. Je ruikt de vacht ook niet en vlooien maken hier ook minder kans.

labradoodle-puppy-springen

Australian Labradoodle: allergie vriendelijk

Het is voor veel mensen de reden om voor een Australian Labradoodle te kiezen. Vanwege zijn allergie vriendelijke vacht kunnen volwassenen en kinderen deze hond gewoon in huis nemen zonder dat ze er last van krijgen.

Het grootste voordeel en één van de bijzondere eigenschappen van een echte Australian Labradoodle is dat hij niet verhaart. En zoals je hierboven kan lezen betekent dit dus dat hij geen huidschilfers verliest. Mensen met een allergie zullen hier niet op reageren en geen allergische reactie krijgen.

De vacht van de Australian Labradoodle groeit heel lang door waardoor de rui bijna niet te merken is. Alle dekharen van deze rassen hebben een individuele groei waardoor de haren ook op verschillende momenten los zullen laten.

Lees er alles over in ons artikel “De Australian Labradoodle: allergie vriendelijke vacht“.

Nog meer tips?

Vond je bovenstaande informatie handig en wil je meer lezen over de Australian Labradoodle of Labradoodle? Wil je hulp bij de opvoeding? Praktische tips over de verzorging?

Tips van echte Labradoodle kenners!

Dan wil ik je zeker adviseren het boek Labradoodle Geheimen: meer informatie.

Banner-Labradoodle-Geheimen