Hoe beloon ik goed gedrag van mijn (Australian) Labradoodle?

By | 20 februari 2018

Als je goed gedrag van je Labradoodle beloont, maakt dat de kans groter dat je hond vaker dat gedrag gaat vertonen. Belonen van goed gedrag helpt ook beter dan straffen van ongewenst gedrag. Reageer daarom positief op de dingen die je hond goed doet. Dat is heel belangrijk. Kijk maar eens hoe je hond reageert op een complimentje wanneer jij bijvoorbeeld je stem verhoogt. 

Labradoodle-klein-mini-blond

Belonen van goed gedrag is heel simpel, maar gaat nog te vaak fout. Je moet in je achterhoofd houden dat gedrag wat je graag wil zien beloond wordt en wat je niet wil zien negeer je. Klinkt simpel toch?

Niks is leuker dan je hond een beloning geven. Dat hoeft niet in de vorm van iets lekkers. Een hond is een roedeldier en geen dier dat alleen leeft. Net zoals wij mensen alleen op een onbewoond eiland moeilijk of niet kunnen overleven. Als je daar over nadenkt kom je meteen op andere vormen van belonen terecht.

Aandacht, een aai of een knuffel, een vriendelijk woord of een spelletje met elkaar zijn net zo goed vormen van belonen.

Waarom goed gedrag belonen?

Je hond leert dat bepaald gedrag beloond wordt en zal het daardoor gaan herhalen. Veel oefenen is belangrijk, want je hond moet naar jou luisteren leuker gaan vinden dan doen waar hij zelf mee bezig was. Om dit te bereiken begin je met trainen zonder afleiding en bouw je de moeilijkheidsgraad stapje voor stapje op. Je hond leert dus wat hij moet doen.

Op deze manier trainen is heel goed voor de band met je hond. Omdat er allemaal leuke dingen van jou komen zal hij meer aandacht voor je hebben. En omdat je hem verteld hoe hij een beloning kan verdienen zal je hond je ook meer vertrouwen. Je moet goed letten op het gedrag van je hond en daar op reageren. Kijk naar wat hij wel doet en wat hij niet doet. Uiteindelijk is dit de investering meer dan waard en krijg je een super lieve en gehoorzame hond.

Hoe beloon je de hond?

Belonen kan met je stem, iets lekkers of een knuffel. In eerste instantie beloon je goed gedrag met een lekker snoepje of brokjes. Later kan je dit vervangen door een speeltje of beloning met je stem (aanhalen). In principe heeft je hond niet zoveel nodig om beloond te worden. Slechts aandacht is eigenlijk al voldoende en heel belangrijk om die genoeg aan hem te geven.

Nu is eten voor elke hond wel een belangrijk gegeven. Dus wanneer je jouw hond iets nieuws wilt aanleren, kun je gebruik maken van iets lekkers. Let wel op hoeveel je je hond geeft. Een Labradoodle mini krijgt minder dan een medium of grote hond.

Kom er eerst achter wat je hond lekker vindt. Denk aan een hondenkoekje. Het is natuurlijk wel even zoeken wat verantwoord is. Heb je al een behoorlijk stevige hond, geef dan geen kaas of worst. Ook hebben sommige honden een bepaalde allergie, ook daar moet je dan rekening mee houden helaas.

Als je hondenbrokjes in je zak hebt, ruikt de hond dat en hij zal zonder meer het commando opvolgen (tenminste als hij dit al kent), omdat hij een hondenkoekje verwacht. Beloon met kleine traktaties, dan kun je vaker wat geven zonder dat je een te dikke hond krijgt. Wissel ook af. Je hond moet ook leren om dingen te doen zonder dat er een beloning tegenover staat. Teveel eten is niet goed.

Je kunt hem dus wisselend belonen, de ene keer met, de andere keer zonder eten, maar “slechts”met een aai of met een enthousiaste stem van: goed zo! Belonen met je stem maakt een hond ook behoorlijk blij als je dat doet met een vrolijke en hoge stem.

Probeer het te doseren en af te wisselen. Te veel beloning is voedsel is niet goed voor de hond. Je bent niet goed bezig voor je hond als hij de hele dag wordt beloond met allerlei etenswaren. Bij het aanleren van nieuwe zaken is het een goed middel natuurlijk. Maar probeer ook om je hond te laten luisteren zonder dat er een koekje of iets dergelijks tegenover staat. Tijd en aandacht zijn een veel grotere beloning en dat is nog gezonder ook.

Springende-Labradoodle-naar-bal

Hoe vaak belonen?

Moet je je hond maar blijven belonen als hij gewenst gedrag vertoont? Ja en nee, deze vraag kan ik niet zomaar beantwoorden. Hieronder licht ik graag toe hoe ik hier naar kijk.

Elke keer op een vast tijdstip een vaste beloning krijgen werkt op een bepaald moment niet motiverend meer. Je doet wel wat gevraagd wordt in het benodigde tempo maar dat is het dan wel. Als je een compliment krijgt, onverwachts, dan doet je dat ineens heel erg goed. Het stimuleert je iets extra’s te doen of iets sneller te werken.

Dat effect is er zeker in het begin en het zet je wel aan om met plezier dingen te doen en je extra in te zetten. Blijven de complimentjes alleen voor de eenvoudigste dingen komen en in grote hoeveelheid dan is het speciale er zo van af.

Dat werkt bij een hond net zo. In het begin als je een hond gaat trainen ben je al blij als hij op je commando “zit” ook gaat zitten en je prijst je hond uitbundig en hij krijgt er wat lekkers voor. Blijf je belonen voor dit simpele commando dan is het moeilijk om verder te komen met trainen en meer eisen te stellen, bijvoorbeeld dat je hond gaat liggen terwijl hij daar geen zin in heeft of de grond koud is.

Probeer het dus af te wisselen. Op een gegeven moment mag je er vanuit gaan dat je hond de basis commando’s zoals zit, blijf, af wel meester is. Daarvoor hoef je hem niet elke keer te belonen. Wil je nieuwe dingen leren? Dan geldt de theorie van gewenst gedrag weer wel en moet je weer als vanouds goed gedrag intensief belonen!

Pas op met de hoeveelheid

We leven in Nederland en we hebben het goed. Dat zie je ook aan veel van onze te ‘dikke’ huisdieren. Pas daar mee op.

Je moet niet de neiging hebben de hond meteen maar vol te stoppen wanneer hij iets goeds doet. Een groot stuk taart of vlees is echt te veel. Beloon de hond daarom met mate zodat hij de smaak van iets te pakken krijgt, maar de behoefte absoluut niet bevredigd wordt. Zien van een grote beloning werkt stimulerend.

Ongewenst gedrag: wat te doen?

Maar wat doe je als je wilt dat hij iets niet doet? Een oplossing is om het ongewenste gedrag te vervangen door iets dat je wel wilt. Je kunt bijvoorbeeld je hond leren om bij het horen van de deurbel naar zijn mand te gaan om te voorkomen dat hij blaffend naar de deur rent.

Het is normaal dat je timing niet altijd vlekkeloos is, waardoor je soms net op het verkeerde moment beloont. Dit kan echter geen kwaad; als je het vaak doet zal je hond langzamer leren wat de bedoeling is, maar hij zal er geen angst aan overhouden. Pups hebben nog geen leerervaringen, dus het corrigeren van dit gedrag is niet nodig.

Gedrag wat je niet wil zien ga je dus negeren. Ongewenst gedrag is dus meestal aangeleerd en niet goed gecorrigeerd door de baas.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

One thought on “Hoe beloon ik goed gedrag van mijn (Australian) Labradoodle?

  1. Pingback: Mijn (Australian) Labradoodle luistert niet en doet niet wat ik wil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *