Het karakter van een Labradoodle is super!

By | 5 augustus 2016

Voordat je een Labradoodle in huis neemt, is het belangrijk om het karakter van de hond te kennen. Weet jij hoe het karakter is van dit ras en past dat bij jou? Door meer over het karakter te weten te komen, weet je ook beter of dit ras echt bij je past. Het zijn namelijk erg intelligentie en energieke honden waar je veel mee kunt bereiken, als je de tijd neemt voor ze.

Labradoodle-karakter-nader-bekeken

Labradoodle karakter nader bekeken

De Labradoodle staat bekend als een ras dat je gemakkelijk kunt trainen, het zijn intelligente honden. Ze zijn ook erg intuïtief, maar zijn ook erg energiek. De honden worden vaak gehouden in huis en zijn dan ook graag onder de mensen en bij andere dieren.

Nog meer informatie over het karakter van de Labradoodle:

  • De Labradoodle is erg vriendelijk, maar ook loyaal en energiek.
  • Ze worden graag uitgelaten, maar meer dan dat. Ze apporteren graag en je kunt ze veel leren. Daar gaat dan ook veel tijd inzitten.
  • De Labradoodle kan een goede waakhond zijn, maar het is geen waakhond om een erf of huis te beschermen. Het zijn namelijk honden die alarmeren.
  • De Labradoodle kan goed samen met kinderen, maar tijdens de socialisatieperiode moet je daar wel veel aandacht aan besteden.
  • Een Labradoodle kan goed met andere honden, maar ook hierbij speelt de socialisatieperiode een grote rol. Laat de honden wennen aan grote en kleine honden, zodat ze sociaal op kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen.
  • De Labradoodle is dol op aandacht en is dan ook graag bij je in de buurt. Deze honden zijn niet geschikt als ze hele dagen alleen moeten zijn (maar welke hond is dat wel?).
  • Een Labradoodle maakt geen ruzie, ze ontwijken dit liever. Dominantie is voor het ras dan ook vreemd.

Kenmerken van het karakter

De Labradoodle of Australian Labradoodle zijn lieve honden, met een vrolijk karakter. Ze willen hun baas graag dienen en hard voor ze werken. Maar vergis je niet, ze zijn zeer atletisch, compact en zitten bomvol energie. Een echt goed getrainde Labradoodle of Australian Labradoodle is zacht en rustig. Heb je de hond niet onder controle? Dan kan het een ongeleid druk projectiel zijn die onaardig is tegen andere honden en tegen iedereen opspringt.

Vraag een willekeurige ALD of Labradoodle eigenaren naar de karaktereigenschappen van de hond en ze zullen zeggen dat ze heel slim zijn, loyaal, gefocust op het gezin, grappig, speels en vooral heel lief zijn. Ze zijn dol op aandacht en heel lief naar andere mensen en dieren. Ruzie zoeken doen ze absoluut niet.

De honden zijn goed te trainen en zeer intelligent. Met kinderen kunnen ze goed overweg en zijn ze heel lief voor. Bij Australian Labradoodles heb je ook het voordeel dat ze geschikt zijn voor families waar een allergie voorkomt. Bij deze lijn zitten de haren zo dicht op elkaar, dat er bijna geen plek is voor huidschilfers. De hond verhaart dus niet of nauwelijks. Je ruikt de vacht ook niet en vlooien maken hier ook minder kans.

Ze willen graag mensen om zich heen en willen liever niet alleen gelaten worden. Sommige mensen willen ze als waakhond gebruiken, maar dat adviseer ik niet. Ondanks dat de Poedel in de hond zit, zijn echt niet echte waakhonden. Kies dan liever een ander ras zoals een herdershond.

De (Australian) Labradoodle kun je beter in huis houden. Bij je gezin voelt hij zich helemaal op z’n gemak en spelen met kinderen is het einde. Dit gaat alleen niet vanzelf en jij zal ze als baasje hierin moeten socialiseren. Het temperament van de Poedel is nog altijd aanwezig.

Wees je er wel van bewust dat het een actieve hond is en minimaal 4x per dag naar buiten moet om z’n energie kwijt te kunnen. De hond kan ook geen hele dagen alleen thuis zijn.

Labradoodle-karakter-nader-bekeken-2

Goede opvoeding is belangrijk!

Een (Australian) Labradoodle heeft opvoeding nodig. En een goede! Als je denkt dat je een makkelijke hond hebt aan een (Australian) Labradoodle, heeft het mis. Je moet er hard voor werken. Het zijn slimme en actieve honden, die veel uitdaging willen. Beweging, lessen, denkwerk en afwisseling zijn belangrijk om een evenwichtige en lieve hond te krijgen.

Daar moet je wel tijd en energie voor hebben. En je moet het vooral heel leuk vinden om dagelijks actief met een hond bezig te zijn. Denk aan 60 – 90 minuten aan activiteiten per dag.

Laat de hond niet buiten in zijn hok achter, dat is niet goed voor een (Australian) Labradoodle. Een paar rondjes rond het huis is ook niet genoeg.

Het-karakter-van-een-(Australian)-Labradoodle---deel-2

Als hulphond

(Australian) Labradoodles weten wie extra hulp nodig heeft. Ziek, verdrietig, depressief, lichamelijk gehandicapt, de (Australian) Labradoodle richt zich snel op deze personen. De honden zijn zo slim dat ze hun stemming aanpassen aan de gemoedstoestand van hun baas of bazin.

Om deze reden wordt de hond vaak ingezet als hulp- of therapiehond. Niet alleen voor mensen met een visuele of verstandelijke handicap, maar juist voor mensen met emotionele problemen of gedragsstoornissen.

Een voorbeeld is dat (Australian) Labradoodles worden ingezet als hulphond voor kinderen met autisme of ADHD.

Het bijzondere aan deze honden is dat ze oogcontact met je zoeken en je diep in de ogen aankijken. Op deze manier willen ze je troosten of juist opvrolijken. Op sommige momenten kan je enorm om ze lachen en het andere moment zijn ze weer erg wijs en rustig.

(Australian) Labradoodles zijn graag in gezelschap van mensen en heel goed met kinderen. Zelfs mensen die allergisch zijn voor huisdieren kunnen een (Australian) Labradoodle als huisdier nemen. Dit maakt ze tot de ideale gezinshond!

Slim en leergierig

(Australian) Labradoodles zijn erg slim en leergierig. Nieuwe kennis nemen ze snel op en iets nieuws hoeft ze vaak maar één keer verteld te worden. Het nadeel is dat je net zo snel ongewenst gedrag aanleert en dat eigen maakt. Daarom is training erg belangrijk.

Ze hebben een “Retrieverinstinct” en zijn daarom zacht van aard. Een andere karaktereigenschap van een Labrador is dat ze spullen heel zachtjes uit je hand pakken. Dat doen (Australian) Labradoodles ook.
Omdat ze graag met hun mond werken, pakken ze ook vaak je arm. Ze willen je dan ergens mee naartoe nemen. Vat dit niet op als bijten, het is hun manier om je mee te nemen.

(Australian) Labradoodles zijn dus niet geschikt als waakhond. Daarvoor moet je echt een ander ras kiezen. Als er vreemden in je huis rondlopen willen ze wel blaffen, maar op het moment dat iemand echt je huis of tuin betreedt zal de hond hen vrolijk begroeten.

Wat belangrijk is bij de opvoeding en het hebben van een (Australian) Labradoodle is het menselijk contact. Je moet de hond echt onderdeel uit laten maken van je leven en overal bij betrekken. Iedereen, jong en oud, kan in dit ras de perfecte hond vinden.

Het-karakter-van-een-(Australian)-Labradoodle---deel-2-2

Gevoelig

Mede omdat ze zo slim zijn, is het een gevoelige hond. Vooral in het eerste jaar kan de hond van heel zeker, naar heel onzeker gaan. Het ene moment gaat hij door, het andere moment is hij bang. Jij moet hem daarbij helpen en hem goed begeleiden.

Word je boos? Dan kan hij een blijvend trauma overhouden en dat wil je niet.

Maakt het formaat uit?

Tot slot vragen veel mensen mij of er nog verschillen zitten in de grootte, hoogte en het karakter? Ik kan je zeggen: het maakt niks uit. Of je een medium Labradoodle, Labradoodle XL, Labradoodle pup of wat dan ook hebt. Het karakter blijft hetzelfde.

Kortom nu weet je precies wat voor soort hond de (Australian) Labradoodle is. Het is echt geen hond dat voor iedereen geschikt is. Kijk goed naar de eigenschappen en benodigdheden van de hond. Maar kijk ook goed wat er van jou als baas verwacht wordt. Een goede fokker kijkt ook kritisch naar jou.

Want een (Australian) Labradoodle moet jou ook als baas willen ;)!

Het-karakter-van-een-(Australian)-Labradoodle---deel-2-Labradoodle-mini

Spreekt het je aan?

Spreekt het karakter van de Labradoodle je aan? Past het karakter bij je en kun je de hond geven wat hij nodig heeft? Veel aandacht, samen bezig zijn, zodat hij zijn energie kwijt kan en lekker samen trainen? Dan raad ik je zeker aan te kiezen voor een Labradoodle.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

2 thoughts on “Het karakter van een Labradoodle is super!

  1. Pingback: De Australian Labradoodle en kinderen: kan dat?

  2. Pingback: Het karakter van een (Australian) Labradoodle - deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *