Labradoodle opvoeden: een angstige hond

By | 21 oktober 2016

Ondanks dat de Australian Labradoodle een lieve en sociale hond is (lees ook de Labradoodle rasbeschrijving), kan het zo zijn dat sommige honden angstig of bang zijn. Dat kan komen door hun verleden, als je hem uit het asiel hebt gehaald bijvoorbeeld, of het zit meer in hun aard door de genen van de ouders. Lees mijn tips hieronder.
labradoodle-opvoeden-een-angstige-hond

Linksom of rechtsom het is vervelend voor de baas, maar nog meer voor de hond. In dit artikel leggen we uit hoe je hier mee om kan gaan en wat je er tegen moet doen.

Symptomen bange hond

Aan elke hond kan je zien dat hij bang is. Vooral door zijn lichaamshouding goed te bestuderen. Ervaren hondenspecialisten weten dit gedrag uitstekend te herkennen en te verhelpen. Maar ook jij kan dit gemakkelijk herkennen.

De staart is laag en het lijf is ineengedoken. Aan het gedrag kan je zien dat de hond wil vluchten, gaat blaffen, piepen, trillen, janken of wegkijken. Er is wel een verschil tussen angst en schrikken.

Angst

Bij pure angst is je hond in paniek en wil hij wegkomen. De hond raakt een soort van overstuur en dit gedrag zal je meteen herkennen. Help je hond in dit geval en geef hem liefde. Aai hem, ga bij hem zitten en stel de hond met je stem gerust.

Wees niet bang dat je iets verkeerd aanleert. In dit soort gevallen kan de hond niks leren omdat hij alleen met de angst bezig is. Ga hem dus ook niet straffen en al helemaal niet tegen de hond gillen.

Wat kun je hier aan doen? 

Het is een hele opgave om de bange hond een echte huishond te maken. De hond zal veel liefde en aandacht nodig hebben. Je moet veel geduld hebben met dit soort honden, maar op den duur zal dit beloond worden. Forceer niks, want dat werkt averechts en al je harde werk is voor niks geweest.

Wanneer de hond schrikt zie je andere symptomen dan wanneer hij angst heeft. Als baas is het belangrijk om eerst te achterhalen waarom de hond schrikt. In de natuur is dit een natuurlijke reactie, want als een hond of pup nergens van zou schrikken zou hij in de natuur niet lang leven. Angst en schrikken zorgen ervoor dat ze de hond behoeden voor gevaar en andere situaties die het leven van de hond in gevaar brengen. Dit is dus heel normaal gedrag.

Als je hond geschrokken is, geef hem dan de tijd om te herstellen. Als richtlijn kan je 10 – 20 seconden aanhouden. Ga daarna rustig naar de hond toe en reageer op een normale manier. Niet vertroetelen zoals hierboven bij angst, want dan bevestig je het gevoel van de hond en zal hij de volgende weer schrikken of nog echt bang worden (angstig worden).

Door op deze manier te reageren leert je hond of pup dat de situatie waarvan hij geschrokken is een gewone situatie is en dat schrikken erbij hoort in het hondenleven.

Wat als de angst te heftig wordt en je niet meer weet wat je moet doen?

Zoals we hierboven hebben beschreven is dit gedrag heel normaal bij honden. Je moet het leren herkennen en op dat moment juist handelen.

Maar het kan zo zijn dat je hond of pup echt heel angstig is en te heftig wordt voor hond en voor jou als baas. Het kan ook dat de bovenstaande handelingen niet het gewenste effect hebben en je worstelt met het gedrag van de hond. Dat is niet erg en hebben heel veel mensen mee te maken.

Wanneer jij deze situatie herkent en je niet meer weet wat je moet doen, dan adviseren wij om professionele hulp te zoeken. Dat kan in de regio bij een gedragsspecialist voor honden of raadpleeg je dierenarts.

Samen met zo’n specialist ga je er zeker weten uitkomen!

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

One thought on “Labradoodle opvoeden: een angstige hond

  1. Pingback: Veelgestelde vragen deel 3 | Labradoodleinfo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *