Labradoodle pup opvoeden: 4 stappen voor het aanleren van commando’s

By | 6 januari 2017

Het laten luisteren en gehoorzamen van je Australian Labradoodle is één van de grootste uitdagingen bij mensen. Als dat eenmaal is gelukt kan je de volgende stap zetten in het echt aanleren van commando’s. Met een paar stappen leer jij hoe je een pup commando’s kan aanleren.

labradoodle-pup-opvoeden-4-stappen-voor-het-aanleren-van-commandos

Australian Labradoodles zijn erg leergierig en commando’s aanleren vinden ze super leuk. Voor jou als baas is dit ook een leuk proces en de hond is zo slim dat hij veel variatie nodig heeft. Anders gaat hij, en jij ook, zich vervelen.

Vooral bij puppies is het belangrijk dat je ze bezighoudt en je ze voldoende uitdaging biedt (“Labradoodle puppies zijn energiek, intuitief en vragen om uitdaging“)

Onderlinge band

Naast dat de hond naar je luistert is training ook belangrijk voor de onderlinge band. De positie van jou als baas ten opzichte van je hond is duidelijk en het verstevigt de band. En wees eerlijk: het is ook super leuk om zo met je hond bezig te zijn.

1. Aanleren van commando’s

In deze fase begin je met het leren sturen van je pup met een beloning. Je gebruikt nog geen commando. Bij het woord ‘zit’ houd je een brokje boven de neus van de hond en stuur je hem in een zitpositie door het brokje van zijn kop naar achteren te bewegen. Zeg daarna meteen ‘braaf’ en geef de beloning.

Bij het woord ‘lig’, of ‘af’, trek je met het brokje een verticale lijn vanaf zijn neus naar beneden en dan over de grond naar je toe. Als je pup het brokje volgt zakt hij vanzelf naar beneden en komt zo in de juiste houding. Ook nu zeg je meteen ‘braaf’ en geef je het brokje.

Gebruik in deze fase zoveel brokjes als je wilt om de hond goed te sturen.

2. Oefenen

Zodra je de basis van de commando’s hebt gelegd, zoals hierboven uitgelegd, dan ga je het heel veel oefenen. Kan de hond inmiddels luisteren in een rustige omgeving? Oefen dan op andere plaatsen met meer afleiding. Oefen met de tv aan, op straat, een persoon die voorbij loopt, in het park met andere honden, etc.

Wanneer de pup ook in deze omgeving de beweging volgt en in de juiste positie van de commando gaat zitten of liggen, kun je het commando geven. Zo ontstaat er een verband voor de pup tussen actie en woord.

Als dit lukt dan draai je het om en geef je eerst het commando. De pup zal daarna het commando uitvoeren en daarvoor beloon je hem.

labradoodle-puppy-in-het-gras

3. Beheersen

Nadat je pup zowel in rustige als drukke omgevingen het brokje volgt en zich in de juiste houding begeeft na een commando, ga je het sturen steeds verminderen. Je pup moet nu gaan reageren op het woord, het commando. Ook dit moet je op verschillende plekken oefenen.

In deze fase moet je pup het woord echt kennen en dat kan jij testen door met je rug naar de pup toe te gaan staan. Beweeg niet, help de pup niet en geef het commando. Als je pup het commando opvolgt dan is het goed aangeleerd. Doet hij dit niet? Dan moet je nog meer oefenen en de stappen hierboven te herhalen.

Als je pup het commando uitvoert dan is dat heel knap en daarom moet je hem belonen. Zeg direct ‘braaf’ en geef iets lekkers.

4. Interval beloning

Nadat je pup het commando zonder hulp en alleen via het ‘woord’ uitvoert, is het tijd voor een interval beloning. Wat je gaat doen is dat je de pup willekeurig gaat belonen. Voor je pup wordt het nu onduidelijk wanneer hij zijn beloning krijgt en het vervolg is dat hij het altijd goed gaat doen.

Varieer zelf in wanneer je je pup beloont. Beloon je pup de ene keer na 3 goede uitvoeringen, de keer daarna na één goede uitvoering en de keer daarna na 2 goede uitvoeringen.

labradoodle-puppy-springen

Deel je ervaringen

Nu we alle stappen hebben uitgelegd is het tijd om aan de slag te gaan en te oefenen met de theorie. We zijn er van overtuigd dat het je gaat lukken, zeker met het karakter van de Labradoodle.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Laat hieronder een reactie achter en deel jou ervaringen bij het aanleren van commando’s bij je Australian Labradoodle pup.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

9 thoughts on “Labradoodle pup opvoeden: 4 stappen voor het aanleren van commando’s

 1. Matthea

  Beste, ben benieuwd waarom de gegevens vd site niet bereikbaar zijn. Wil graag gebruik maken vd aanbieding. Kun je me verder informeren?

  Mvg

  Reply
 2. Yvonne Hamers

  Hoi hoi
  Ik heb even een vraagje, ik wil graag een boekje of map maken, met zoveel mogelijk info, voor de mensen die binbenkort een labradoodle pup meenemen, kan ik evt alles in een keer downloaden, of is dit niet mogelijk

  Reply
 3. Yvonne Hamers

  O ik heb een tijd terug, al 37,- betaald.
  Maar ik kan het boek nog steeds niet openen, heb hier al een keer meer een berichtje over gestuurd, maar krijg geen reactie.
  Ik zou hier wel graag gebruik van willen maken, en anders wil ik mijn geld terug.

  Reply
  1. admin Post author

   Hi Yvonne,

   Bedankt voor je reactie. Dat is gek. Ik stuur je wel even een mail, dan kunnen we het verder regelen.

   Gr Lars.

   Reply
 4. Pingback: 10 basiscommando's die elke (Australian) Labradoodle moet kennen

 5. Inge

  Ik zou graag gewoon het boek willen bestellen niet het E boek.
  Van Labradoodle geheimen.
  Kan dat ook.

  Grietjes Inge Prins

  Reply
  1. admin Post author

   Hi Inge,

   Sorry dat gaat niet. Het boek is alleen als eBook op dit moment verkrijgbaar. Zal eens navragen of een boek in de maak is.

   Gr Lars.

   Reply
 6. Pingback: Zindelijkheidstraining bij een Labradoodle pup: zo moet dat!

 7. Pingback: De Australian Labradoodle en kinderen: kan dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *