Veelgestelde vragen deel 4

By | 30 oktober 2018

Dit is het 4e artikel met antwoorden op veelgestelde vragen over de (Australian) Labradoodle. Tijdens trainingen, events en per mail krijg ik veel vragen. Veelal zijn dit hetzelfde soort vragen. De antwoorden zijn misschien ook van toepassing op jouw situatie. Bekijk hieronder de vragen en antwoorden.

De andere artikelen met vragen en antwoorden vind je hier: Veelgestelde vragen artikelen.

Labradoodle-Veelgestelde-vragen-deel-4

1. Onze pup heeft geregeld last van diarree ondanks de herhaald gebruik van anti-worm pasta (iedere 4 weken)

Diarree bij honden is een veel geziene gezondheidsklacht. Vaak komt het plotseling opzetten, waarna het ineens weer verdwijnt. Maar soms duurt het weken of zelfs maanden, en dat is vervelend voor jouw hond en niet goed.

Diarree heet ook wel buikloop, en je is herkenbaar aan dunne of waterige ontlasting. Je hond kan vaker zijn behoefte doen dan normaal, of gaat het juist enorm ophouden. Het kan ook voorkomen dat er bloed of slijm in de ontlasting zit. Hiernaast kan je hond last hebben van winderigheid. Ook lethargie (slaapzucht), uitdroging, koorts, overgeven, gewichtsverlies en een verminderde eetlust zijn symptomen die vaak met diarree gepaard gaan.

Zo kun je een zieke hond herkennen
Op zich is een klein beetje diarree geen reden om aan de bel te trekken. Maar wanneer het langer dan 24 uur duurt, is er een verhoogde kans op infectie en ligt uitdroging op de loer. Net zoals bij ons mensen.

Oorzaken van diarree bij honden
Om deze klachten op te lossen, dien je er achter zien te komen weten waar ze vandaan komen. De oorzaak kan iets simpels als nieuw voer zijn. Maar er zijn ook verschillende ernstige ziekten waarbij diarree een symptoom is.

Mogelijke oorzaken van diarree bij honden:
– Allergische reactie of overgevoeligheid;
– Bacteriële of virale infectie;
– Bijwerking van medicatie;
– Inslikken van onbestemde/onbekende objecten, zoals afval, speeltjes of giftige planten, en andere producten;
– Inwendige parasieten;
– Stress;
– Veranderingen in het dieet.

Ziekten, zoals
– Kanker of tumoren in het verteringsstelsel;
– Darmontstekingen;
– Nier- of leverziekten;
– Hemorragische Gastro-Enteritis (HGE) syndroom.

Heeft jouw hond diarree met bloed?
Wanneer je hond korte tijd waterige ontlasting heeft, is er niet gelijk reden voor grote zorgen. Er zijn echter situaties en/of symptomen waarbij je wel medische hulp moet zoeken. Bij de volgende symptomen of situaties dient een dierenarts bezocht te worden:

 1. Zwarte ontlasting: als er veel bloed in zit, dit kan op een interne bloeding wijzen.
 2. Chronische diarree: als de diarree langer dan 24 uur aanhoudt. Wanneer het lichaam zich niet binnen een dag herstelt, heeft de gezondheid van je hond mogelijk wat hulp nodig.
 3. Lethargie of apathie: honden zijn enorm goed in het verbergen van hun klachten. Merk je dat je hond geen interesse heeft voor zijn omgeving? Is hij slomer of slaperiger dan normaal? Dan is het slim om hem even na te laten kijken.
 4. Overgeven: herhaaldelijk overgeven, of een poging daartoe, kan wijzen op het inslikken van (te grote) objecten, giftige producten of planten.
 5. Koorts: verhoging (lichaamstemperatuur boven de 39,2 C°) wijst erop dat het lichaam een lichaamsvreemde stof bestrijdt. Of dit nu een virus, bacterie of vergif is. Mogelijk heeft het afweersysteem een steuntje in de rug nodig.
 6. Verstopping: niet willen of kunnen ontlasten kan een serieus probleem vormen. Mogelijk zijn de darmen verstopt of doet het te veel pijn.
 7. Afnemende eetlust en plotseling gewichtsverlies: als je hond zich om de een of andere reden niet goed genoeg voelt om te eten, dan is eten één van de laatste dingen die ze van hun to-do lijstje schrappen.

Houdt dit langer dan 24 uur aan, bezoek dan een dierenarts.

Dierenartsbezoek met je hond
De dierenarts zal eerst een optische check doen en de hond onderzoeken op uitdroging en mogelijke ziekten uitsluiten. Vervolgens wordt er over het algemeen een monster van de ontlasting genomen om op interne parasieten te testen. Soms tapt men ook wat bloed af, om meer diepliggende oorzaken op te kunnen sporen.

Wanneer bovenstaand onderzoeken niets uitwijzen, of men heeft specifieke vermoedens over de oorzaak, dan zullen meer geavanceerde methoden worden gebruikt om de oorzaak te achterhalen, zoals radiografie, echo of endoscopie of biopsie.

Diarree bij je hond behandelen
Wanneer je hond diarree heeft, is het belangrijk om hem 12 tot 24 uur even geen eten te geven. Zo kan zijn verteringsstelsel wat bijkomen. Het gegeven voer zal namelijk net zo snel door de darmen vervoerd worden als het vorige, waardoor de diarree zal aanhouden. Je hond zal echt niet verhongeren. Honden kunnen gerust enkele dagen zonder eten.

Wanneer je stopt met voeren, kun je goed zien hoe het ziektebeeld verloopt. Knapt je hond wat op? Of gaat hij zich nog ellendiger voelen? Hetzelfde geldt voor overgeven.

Eén van de belangrijkste maatregelen bij diarree is vers water aanbieden. Bij diarree is het vochtgehalte in de ontlasting veel hoger dan normaal. Hierdoor is de kans op uitdroging sterk aanwezig. Je hond wordt bij uitdroging alleen maar zieker, dus wees hierop bedacht.

Enkele voertips wanneer de diarree afneemt en/of is verdwenen.
Soms is het verteringsstelsel nog wat gevoelig, terwijl de directe klachten van de diarree verdwenen zijn. Daarom is het fijn om met voer te beginnen dat zacht voor de maag is en makkelijk te verteren valt

 1. Voer gekookte witte rijst, met stukjes gekookte witvis of kippenvlees (geen huid!). Ook babyvoeding of wit brood kan helpen.
 2. Gekookte aardappels of pasta kunnen ook in de smaak vallen. Dit valt echter wat zwaarder op de maag dan rijst. Kijk dit dus even aan.
 3. Vermijd vet eten en rood vlees.
 4. Vermijd zuivelproducten. Veel honden hebben een lactose allergie, waardoor het hele circus weer opnieuw begint.

Maak je geen zorgen als de ontlasting van je hond wat bleek ziet. Wel belangrijk, is dat de stevigere structuur moet terugkeren.

Blijft de maag van je hond van streek?
Vraag je dierenarts wat voor dieet zij voorschrijven. Er zijn verschillende merken hondenvoer op de markt die speciaal voor een gezonde maag samengesteld zijn.

Introduceer zijn oude dieet daarom stapsgewijs.

 • Geef op dag 1 alleen het licht verteerbare voedsel.
 • Op dag 2 geef je twee derde deel zacht voedsel en één derde deel eigen dieet.
 • Op dag 3 geef je één derde deel zacht voedsel en twee derde eigen dieet.
 • Op dag 4 weer geheel op het eigen dieet overgaan.

De gewenningstijd kan per hond verschillen, dus houd dit in de gaten.

Diarree bij je hond voorkomen
In het geval van diarree, is voorkomen beter dan genezen. Dit lukt niet altijd, ook gezonde honden krijgen het wel eens.

Over het algemeen hebben puppy’s vaker dunne ontlasting dan volwassen honden. Pups zijn gevoeliger voor parasitaire of infectieuze diarree.

Enkele adviezen om diarree bij je hond te voorkomen
1. Zorg ervoor dat je hond op tijd zijn vaccinaties krijgt, zodat er een kleinere kans is om iets onder de leden te krijgen.
2. Houd je hond vrij van parasieten, gebruik alleen door de dierenarts voorgeschreven producten.
3. Zorg dat de hond geen toegang heeft tot afval en etensresten. Er zijn nu eenmaal etenswaren die (in verschillende mate) giftig zijn voor je hond, terwijl wij ze dagelijks kunnen eten. Denk aan chocolade, roomijs, tandpasta, maar ook minder voor de hand liggende dingen zoals broccoli, champignons, walnoten en kaas.
4. Laat de hond tijdens het wandelen niet uit stilstaand water drinken of dingen van de grond schooien.
5. Voorkom dat de hond ontlasting van andere dieren eet.
6. Introduceer veranderingen in het dieet geleidelijk aan.
7. Beperk stress in het leven van je hond tot een minimum.

Bron: https://gelukkigehonden.nl/diarree-hond

de-australian-labradoodle-en-kinderen-kan-dat-v2

2. Nou je voelt mijn vraag vast al aankomen. Kun jij ons tips geven zodat de wandeling weer een plezier voor iedereen gaat worden. Oja, we hebben nog nooit een cursus voor honden gevolgd. Dit omdat mijn man het erg druk heeft met zijn werk. En ik chronisch ziek ben. Dus alles wat ik ze leer doe ik zelf.

Oorzaak van het trekken
Doordat je pup constant mag snuffelen (en daarmee trekken) heeft je pup geleerd dat als hij ergens naartoe wil, dat het ook kan. Je pup bepaalt de route en niet jij. Zo ontstaat er dus een constante druk op de lijn en zal de pup blijven trekken. Het verkeerde gedrag is aangeleerd.

Om het gedrag af te leren probeer je er alles aan te doen. Maar het lukt niet. Waarom lukt het niet? Daar zijn vaak een aantal redenen voor.

 • Een correctie aan de riem wordt door de meeste honden juist als een ondersteuning ervaren. Het trekken aan de riem gaat vaak gepaard met een hoop spanning aan de riem, dus die extra ruk hoort er volgens deze honden bij.
 • Doordat de meeste hondeneigenaren een therapietrouwheid (= hoe lang wordt een bepaalde therapie volgehouden) kennen van gemiddeld een dag of twee, wordt al snel geswitched tussen verschillende methoden.
 • De meeste hondeneigenaren focussen zich op het probleemgedrag waardoor ander (gewenst) gedrag niet of nauwelijks aan bod komt. In de praktijk blijkt dan ook dat deze trekkende honden vooral (negatieve) aandacht van de baas krijgen, als ze aan het trekken zijn.
 • Sommige baasjes gaan schelden of worden gespannen. Ook dat merkt de hond en hij zal proberen zo ver mogelijk bij je vandaan te lopen.

Wat werkt dan wel?

Het afleren van trekken aan de riem
Alles begint sowieso met rust en volhouden. Zorg voor rust in jezelf en in jouw aanpak. Ook gaat het om belonen van goed gedrag. Op het moment dat je pup het gewenste gedrag vertoont, beloon je hem of haar.

Hieronder heb ik op een rij gezet wat je zou kunnen doen om ervoor te zorgen dat de hond niet meer trekt.

 • Laat je pup zitten, doe zijn halsband om en beloon hem voor het feit dat hij/zij netjes blijft zitten en aandacht voor jou heeft. Herhaal dit een aantal keer.
 • Loop naast je pup en zorg dat de lijn slap is. Houd de aandacht van de hond vast terwijl hij naast je loopt. Beloon je pup met een brokje na de eerste meter die hij netjes naast je aflegt.
 • Ga nu een stap verder. Blijft je pup stilstaan, beloon hem dan. Doe dit als je pup omhoog kijkt en oogcontact met je zoekt. Let op de timing en blijf consequent.
 • Ga weer wandelen en zorg dat je pup naast je loopt. Doet hij dit goed, beloon je pup dan met iets lekkers als hij weer stilstaat.
 • Volg deze stappen en zorg dat je niks boos zegt. Complimenteer je pup als hij goed gedrag vertoond en negeer het negatieve. Schelden of schreeuwen heeft een averechtse werking.

Lukt dit niet en blijft je pup trekken?
Het kan gebeuren dat bovenstaande stappen niet helpen. Is het zo dat je pup blijft trekken en er geen verandering optreedt, laat je dan coachen door een ervaren hondentrainer of een gedragstherapeut. Vooral de gedragstherapeut zal zich kritisch opstellen t.o.v. jouw gedrag. Dit lijkt vreemd, maar honden reageren nu eenmaal sterk op jouw gedrag. Zeker in het geval van ’trekken aan de riem’ is de eigenaar de schuldige.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en dat jullie wandelingen weer gezellig worden voor jou en je hond.

Als je je huis niet kunt verlaten, kun je ook vragen of de therapeut naar jullie huis komt.

3. Onze hond luistert enorm slecht. Wat kunnen we hier aan doen?

Heel vervelend dat, ondanks dat je naar de hondenschool gaat, dat je labradoodle tijdens het wandelen trekt en niet luistert bij het spelen in de tuin. Het is een veel gehoord verhaal ‘mijn hond niet luistert niet, of ‘mijn hond is enorm koppig. Want tja, je gaat 2x per week naar de hondenschool waar hij wordt getraind en daar luistert hij het wel, en begrijpt hij mijn commando’. De grote vraag waar we dan mee blijven zitten is ‘Waarom luistert mijn hond niet’? Wat is de oorzaak van het ‘niet luisteren’?

Een hond leert altijd in vier fases:

 • Fase 1: De leerfase
 • Fase 2: De uitvoerfase
 • Fase 3: De generalisatiefase
 • Fase 4: De onderhoudsfase

Fase 1: De leerfase: als je bijvoorbeeld je hond ‘zit’ aanleert, leer je je hond, in deze eerste fase,  dat hij een beloning ontvangt wanneer hij gaat zitten en hij leert de zithouding aan . Deze leerfase gaat vaak snel.

Fase 2: De uitvoerfase: in de tweede fase koppelen we een commando aan het gedrag, en laten we de ‘beloning’ weg. De hond leert in deze fase om ‘zit’ automatisch uit te voeren.

Vaak denken we dat de hond dit gedrag vanaf dit moment overal en altijd zal begrijpen en uitvoeren. Helaas is dat niet zo. Je hond zal ALLE FASES van het leerproces moeten doorlopen. Honden zijn vaak snel afgeleid en dit deel van de training is het lastigste, het trainen van je hond om niet afgeleid te raken.

Fase 3: De generalisatiefase: De generalisatiefase is de langste en belangrijkste fase. Hierbij is het belangrijk dat we de hond een gedrag aanleren op verschillende plaatsen met steeds grotere afleidingen (geluiden, honden, kinderen…) en met een langere duur en grotere afstanden. Dit is voor hem allemaal nieuw.

Praktisch gezien is het zo dat honden een specifiek gedrag perfect uitvoeren op een voor hen bekende plaats én met de voor hen bekende afleidingen. Maar zodra je hen opdraagt dit gedrag uit te voeren in een onbekende omgeving, met vreemde afleidingen, zal een hond dit niet kunnen uitvoeren. Het is dus van belang jouw hond het commando/gedrag op zo veel mogelijk plekken leert uit te voeren, zodat de hond weet wat er van hem verwacht wordt.

In deze fase ga je jouw hond trainen om in vele verschillende situaties het commando ‘zit’ uit te voeren. Denk hierbij aan het toevoegen van andere plaatsen, zoals bossen, stranden, winkelcentra etc. en afleidingen, zoals kinderen, andere honden, fietsers, auto’s, geluiden etc. Je hond leert om te gaan met deze nieuwe plekken en afleidingen en hij wordt getraind in het focussen en luisteren naar jou. Dit is is de moeilijkste fase en er gaat heel wat trainingstijd in zitten.

We denken meestal dat onze honden koppig zijn, en niet willen luisteren, terwijl wij het echte probleem zijn. Wij veranderen de situatie de hond begrijpt niet (meer) wat wij van hem verwachten.

Goede en consistente training is daarom van zeer groot belang!

Fase 4: de onderhoudsfase: wanneer je echt tijd en moeite hebt gestoken in de generalisatiefase en jouw hond nog niet reageert op jouw commando’s dan is er misschien een andere reden waarom je hond niet reageert. Beschuldig je hond niet direct van ‘koppigheid’ of ‘slecht luisteren. Er kan een andere reden zijn waarom je hond niet reageert. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van:

* Een fysieke oorzaak: misschien heeft de hond pijn, bijvoorbeeld pijn aan zijn poot?
* Een psychische oorzaak: misschien is jouw hond van de trap gevallen, waar je niets van weet, en durft hij de trap niet meer op?
* Een medische oorzaak: als je hond voorheen goed omging met andere honden en plots agressief reageert, zoals bijvoorbeeld door het optrekken van zijn lip, grommen, haren rechtop of zelfs bijten, dan kan er sprake zijn van een medische reden. Misschien heeft je hond een ontsteking, tandpijn, hoofdpijn, indigestie, of een infectie die zijn gedrag beïnvloedt.

Het is daarom van belang dat je goed op je hond let, en wanneer hij plots bepaalde commando’s niet meer uitvoert, kan er een reden zijn die zijn ‘koppigheid’ veroorzaakt.

Conclusie: als je denkt dat je hond koppig is, dan is het van belang om jezelf de vraag te stellen of jij genoeg tijd in de training hebt gestoken? Zo ja? Misschien is er een andere reden waarom de hond ‘koppig is’ of ‘niet luistert’.

4. Allergisch voor honden

Het is algemeen bekend dat een Australian Labradoodle een allergievriendelijke vacht heeft. Echter dit betekent niet automatisch dat iedereen met een allergie voor honden geen last heeft van deze allergie wanneer hij/zij een Australian Labradoodle aanschaft.

Je kunt allergisch zijn voor de vacht/huidschilfers van honden, maar ook voor het speeksel of de urine.

Over het algemeen is de ervaring dat merendeel van mensen met een hondenallergie geen last van een allergische reactie bij een ALD. Zoals jezelf hebt ervaren bij de bezoekjes bij een vriendin en een kennis.

Je kunt bij de fokker testen of je allergisch reageert op de pup die je op het oog hebt. Het kan zijn dat er bij deze test geen allergische reactie optreedt, maar je eenmaal thuis toch reageert. Geef het niet direct op! Was de pup geregeld. Dit kan al voor een enorme verbetering zorgen. De kans is namelijk groot dat de pup allergenen bij zich draagt omdat hij/zij in contact is geweest met andere honden en daardoor allergenen overneemt van andere honden.

Bespreek je allergie voor honden met de fokker en spreek samen van te voren af wat voor mogelijkheden en oplossingen er zijn, mocht je toch allergisch zijn voor de aangeschafte ALD.

5. Labradoodles en autisme (hulphond)

De kwaliteiten van de Labradoodle als therapiehond zijn algemeen bekend in de hondenwereld. Zie ook mijn artikel hierover: De Labradoodle is een ideale hulphond. Als ouders van kinderen met autisme en/of AD(H)D, is van belang om een fokker te zoeken die gespecialiseerd is in het herkennen van de karakteristieken van een eventuele hulphond in een nestje. Het is van belang dat een pup contact zoekt met de verzorgers, of dat er oogcontact plaatsvindt, en hoe het karakter van de pup is.

Labradoodles maken een speciaal oogcontact zoals geen ander ras dat kan. Ze zijn speels, maar niet druk. Ze voelen op een unieke manier emoties aan van mensen/kinderen. Ze vertonen vaak clownesk gedrag….vooral ook op momenten dat iemand dat juist even nodig heeft….of ze komen juist bij je liggen omdat ze aanvoelen wat op dat moment nodig is.

Verder is het mogelijk dat er, na de plaatsing van een pup, begeleiding van de kinderen (en het gezin) plaatsvindt in de omgang met de hond. Op deze manier leren jullie en de kinderen, én de hond van elkaar, en kunnen jullie echt genieten. Met behulp van deze begeleiding krijgen jullie ook inzicht in de mogelijkheden en de grenzen van de therapiehond. Want een hond blijft natuurlijk ook gewoon een hond.

Mijn advies is om op zoek te gaan naar een fokker die ervaring heeft met hulp Labradoodles.

Staat je vraag er niet tussen? 

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met mij op en dan probeer ik je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *