Veelgestelde vragen deel 5

By | 8 maart 2019

Tijdens trainingen, gesprekken en per mail krijg ik veel vragen van mensen over de omgang met hun (Australian) Labradoodle. Vaak zijn het dezelfde vragen en dan zijn mijn antwoorden dus ook vaak hetzelfde ;). Daarom behandel ik in elk artikel een paar veelgestelde vragen en mijn tips. Dit is deel 5. Alle andere artikelen vind je hier: veelgestelde vragen en antwoorden.

Veelgestelde vragen deel 5 v1

Credits foto: JD Baskin

Vandaag geef ik je tips over het afleren van grommen bij je hond, tips bij het afleren van opspringen tegen mensen, een puppy die ’s nachts in de bench blaft, trekken aan de riem en wanneer je een Labradoodle moet laten steriliseren of castreren.

Hoe kan ik het grommen van mijn hond afleren?

Onlangs kreeg ik deze vraag binnen: “Ik wil graag het grommen van mijn hond afleren. Als hij wat te pakken heeft bijvoorbeeld de was. of wat anders, dan komt hij het niet terugbrengen. Wat ik ook doe, een snoepje aanbieden enz hij reageert niet. Er achteraan lopen heeft geen zin dat vind hij alleen maar prachtig een leuk spel. Voor de rest is het een vrolijke lieve hond.”

Grommen is een manier van communiceren van de hond waarbij hij aangeeft ‘tot hier en niet verder’. Het gebeurt in allerlei situaties. Bij het afpakken van een speeltje, omdoen van de halsband, vragen of hij van de bank af gaat, etc. Tijdens een spelletje is het vaak vriendelijk bedoelt. In andere situaties moet je vooral op de houding van de hond letten. Als je merkt dat je hond echt geïrriteerd is, moet je een stap terug doen.

Grommen staat hoog in de agressieladder bij honden. Nog 2 stappen verder en je hond kan bijten. Het is dus belangrijk om dit in je achterhoofd te houden. Zie hieronder een afbeelding met de agressieladder bij honden van Dog Academy.

Agressieladder bij honden

Omdat het ongewenst gedrag is en veel eigenaren geleerd is dat je ongewenst gedrag moet straffen, straffen veel eigenaren de hond. Maar dit is niet de manier.

Wanneer je hoort dat je hond tegen je gromt, zorg dan meteen voor een veilige situatie. Dus als je hond naar jou gromt neem je meteen rustig afstand, als je hond naar een ander gromt haal je hem zo snel mogelijk uit de situatie. Wacht tot je hond weer rustig is en ga dan pas weg.

Is dit dan de oplossing? Nee, dit is om ervoor te zorgen dat de situatie onder controle komt.

Nadat dit is gelukt en de situatie rustig is, ga je aan de slag met een training gericht op het positieve. Door de situaties te trainen en de hond te belonen als hij het goed doet, zul je zien dat de hond minder gaat grommen. Pak dit rustig aan en doe het stap voor stap.

Gromt je hond om een agressieve manier naar jou, je kinderen, andere kinderen of naar andere mensen raadpleeg dan een professionele hondentrainer bij je in de buurt. Om te voorkomen dat je hond echt een keer bijt!

In mijn Handboek de (Australian) Labradoodle heb ik ook meerdere hoofdstukken over blaffen en agressie afleren bij je Labradoodle.

Mijn Labradoodle springt tegen iedereen op

Onlangs kreeg ik deze vraag binnen: “Mijn belangstelling gaat vooral uit naar gedrag. Onze Blackey is nog erg ongeremd als er bezoek komt, of als we een voetganger tegenkomen, hij denkt dat iedereen zijn vriendje is en springt dolenthousiast op iedereen af.”

Een opspringende hond wordt niemand vrolijk van. Dit soort gedrag moet je als eigenaar snel afleren. Door goede training, het op de juiste momenten belonen en je eigen zekere houding kun je dit afleren. Geef je hond niet eerder aandacht dan op het moment dat hij kalm is. Hij moet nu al leren dat hij niet wordt beloond voor aandacht vragen of tegen het tegen iemand opspringen.

In deze 2 artikelen behandelen ik het opspringen:

Een andere manier is het uitvoeren van ‘de dans’. Als je hond tegen je opspringt, pak dan zijn beide voorpoten vast en hou deze omhoog. Geef hem op dat moment het commando “uit” en loop naar hem toe. Door die stap vooruit, moet de hond wel een stap naar achteren doen of zitten.

De hond wordt op deze manier uit balans gebracht en dat voelt voor hem niet fijn. Blijf dit elke keer doen als hij springt en hij zal snel genoeg doorhebben dat het springen nare gevoelens met zich meebrengt en zal hij hier mee stoppen.

Wat je tot slot kunt proberen is het toekeren van je rug. Als je hond wil springen, draai je je rug naar hem toe en negeer je de hond. Zeg ‘zit’ en blijf dit herhalen totdat de hond rustig voor je zit. Als hij het commando ‘uit’ goed heeft gedaan, dan beloon je de hond. Je beloont hem dus voor goed en rustig gedrag.

Onze puppy blaft ’s nachts in de bench

De vraag die bij dit onderwerp hoort, kwam als volgt via de mail binnen: “Als onze puppy ‘s nachts binnen in de bench slaapt begint ze telkens te blaffen. Bijvoorbeeld wanneer zij ons naar het toilet hoort gaan (ik moet er 2 à 3 keer uit en ons gezin bestaat uit 6 personen). Zij kan dit lang volhouden. Ze heeft zo ook al 2 keer de bench onder geplast en gepoept. Ondanks dat ze ‘s avonds rond 23 uur, of nog later, geplast en soms zelfs gepoept heeft. Hoe kunnen we dit oplossen? Het blaffen negeren? En is het gewoon volhouden totdat ze aan de nachtgeluiden gewend is?”

Normaal is een hond rustig in z’n bench, omdat het een veilige plek is. Als je hond blaft of piept in zijn bench dan is er iets aan de hand en kun je daar het volgende aan doen. Het bedekken van de bench kan al helpen om de prikkels weg te halen. De hond zal zich hierdoor veiliger voelen.

Zet de bench eventueel op een andere plek neer. Een plek wat de hond meer rust geeft en minder prikkels.

Een andere oplossing is om de hond niet meer in de bench te doen. Zeker bij de wat oudere honden, vanaf 7 – 8 maanden, zie je dat ze soms opeens niet meer in de bench willen. Als je ze erin laat gaan ze blaffen. Mocht je nog hond niks kapot maken in huis, probeer hem dan eens uit de bench te laten. Dan kan het blaffen ook stoppen.

In dit artikel geef ik je meer tips: 6 praktische tips om het blaffen bij je Labradoodle af te leren

Als je hond dan nog steeds blijft blaffen, raadpleeg dan een professional in de buurt die je kan helpen. Of doorloop opnieuw de benchtraining.

Veelgestelde vragen deel 5 v2

Credits foto: Achan Sumire

De Labradoodle puppy van mijn dochter trekt aan de riem

Onlangs kreeg ik deze vraag binnen: “Ik pas 1 dag van de week op de lieve labradoodle van mijn dochter. Heb moeite met de kracht van haar met uitlaten. Trekt echt veel. Ik oefen nu met haar en merk verbetering. Zodra ze andere hond, vogel of kat ziet en ik niet heb ik direct last van pezen of spieren. Ik wil nu een gentle walker aa schaffen doe ik hier wijs aan?”

Een gentle walker is een prima hulpmiddel om je te helpen deze situatie onder controle te krijgen. Bij Bol.com verkopen ze allerlei soorten. Klik op de link om ze te bekijken.

Alleen zoals ik de situatie nu kan inschatten ben jij niet de roedelleider en ‘dolt’ je Labradoodle of Labradoodle mini met je. De belangrijkste stap is dat jij de baas wordt tijdens het uitlaten. En dat doe je door de juiste energie uit te stralen en consequent te zijn.

Het gebruik van een gentle walker zal zeker helpen bij het corrigeren van het gedrag. Bij een gentle walker wordt de lijn vastgemaakt aan een oogje op één van de schouders. Als de hond trekt omdat hij /zij snel door wil lopen, zal het tuigje naar één kant trekken waardoor de hond scheef gaat lopen en dus niet krijgt wat hij zou willen.

De hond zal zijn/haar gedrag gaan aanpassen en zodra je ontdekt dat hij/zij niet meer trekt, omdat de lijn in het oogje blijft hangen, dan kun je hem/haar belonen voor het goed gedrag.

Meer tips over het afleren van trekken aan de riem lees je in de volgende artikelen:

Wanneer kan ik mijn Labradoodle laten steriliseren?

Altijd een gevoelig onderwerp bij (Australian) Labradoodles. Dit was de vraag: “Mijn vraag is wanneer is het beste om mijn doodle te steriliseren voor of na haar eerste loopsheid. Ook op welke manier. Ze is nu 8 mnd. Iedere dierenarts of kliniek vertelt iets anders.”

Over het steriliseren of castreren van je pup heb ik een duidelijke mening. Ik wil eerst uitleggen waar het vandaan komt en wat mijn kijk hierop is.

Het steriliseren of castreren van Australian Labradoodles is nogal een punt geweest. Vanuit het fokprogramma in Australië moesten de honden eigenlijk geholpen worden bij 7 of 8 weken. De reden is dat hiermee het fokprogramma gecontroleerd kan worden. Maar voor de dieren is dit niet goed en om die reden pakken veel fokkers het nu anders aan.

Ik adviseer Labradoodle eigenaren om de hond rond de 6 tot 8 maanden te steriliseren of castreren. Hiermee behoudt je het vriendelijke en speelse karakter van de pup en een teefje heeft dan minder kans op op latere leeftijd baarmoederhalskanker te ontwikkelen.

Hiermee zet je het belang van de hond voorop en veel fokkers werken hier zeker aan mee. Doet de fokker of jij het eerder, dan moet je echt je vraagtekens hierbij zetten en bovenstaande argumentatie nog een keer lezen.

Lees ook deze artikelen waarbij ik mijn kijk op sterilisatie en castratie geef:

Veel officiële fokkers hebben het nu ook als volgt opgelost:

  • De hondeneigenaar regelt zelf de sterilisatie of castratie
  • De pup moet onder de 1 jaar zijn.
  • Als eigenaar moet je het bewijs van neutralisatie moet opsturen naar de fokker.
  • Dan ontvang je de stamboom van de pup.
  • Sommige fokkers maken ook een vergoeding voor de neutralisatie over (+/- € 150)
  • Deze afspraken worden officieel vastgelegd bij de aanschaf van een pup.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *