Veelgestelde vragen deel 6

By | 19 mei 2019

Via mail, trainingen en bijeenkomsten beantwoord ik vragen van mensen over de Labradoodle. Ik zie een duidelijke overlap in deze vragen. Daarom tijd voor een veelgestelde vragen deel 6, waarin vragen behandel die mij in de afgelopen periode vaak zijn gesteld. Hopelijk zit jouw vraag er ook tussen.

Veelgestelde vragen deel 6

Voordat ik de vragen ga behandelen, wil ik graag aangeven dat je alle andere artikelen met veelgestelde vragen hier kunt vinden: alle artikelen met veelgestelde vragen en antwoorden. Kijk hieronder welke onderwerpen er deze week aan de orde komen.

Hond graaft alsmaar in de aarde

Beste Lars , onze hond is een teefje en 4 maand. Mijn vraag is: waarom zou zij zo graag in de grond van de tuin wroeten? En ook soms de pot aarde van de kamerplant uit de pot willen halen? Ik weet dat de hondjes uit haar nest vaak naar buiten gingen en daar ook vaak gaten groeven. Misschien heb jij een idee?

Ik snap heel goed dat het vervelend is dat een hond constant in de aarde wroet. Alleen voor de hond is dit redelijk normaal. Allereerst zul je het gedrag van je hond goed moeten observeren. Zo kun je er achter komen waarom de hond graaft.

Er zijn namelijk verschillende redenen waarom je hond zo graaft. Het kan zijn dat de hond het doet vanuit frustratie, verveling, ontdekken van zijn omgeving, aandacht of angst. Maar het kan ook zijn omdat hij voedsel wil bewaren en daarom een kuil maakt om zijn voedsel in te gooien.

Is de reden verveling? Zorg dan dat je hond meer beweging krijgt zodat hij zijn energie kwijt kan. Geef hem ook meer speeltjes, dan is het graven niet zo interessant meer. Het kan ook zijn vanuit de drachtigheid en dat de hond vanuit voortplanting graaft. Het graven van een hol door een drachtige teef, kan zijn dat ze zich een weg naar buiten willen graven. De hond kan nog niet omgaan met haar ‘lust’-gevoelens.

Als een hond mentaal te weinig bezig gehouden wordt, kan hij zijn frustratie afreageren door te gaan graven. Zo krijgt hij toch aandacht van de baas, ondanks dat het negatieve aandacht is. Hij wil aandacht en zo krijgt hij dat! De oplossing ligt in het negeren van de hond als hij graaft en met andere activiteiten bezighouden. Bied de hond iets anders aan, dan krijgt hij andere aandacht.

Blaffende Labradoodle na aanval van Husky

Onlangs kreeg ik een vraag van Willy en zij gaf aan dat haar Labradoodle nu blijft blaffen nadat hij is aangevallen door een Husky. Dat is niet leuk. Dit is het advies dat ik Willy gaf.

Er zijn verschillende redenen waarom een hond blaft. Ze doen het niet omdat ze jou of de buurt wil pesten. Blaffen is een manier om zichzelf te uiten. Je hond probeert je iets te vertellen en het is aan jou om dat te snappen. Om te snappen waarom een hond bepaald (ongewenst) gedrag vertoont, zoals overmatig blaffen, is het belangrijk om de lichaamstaal en signalen van een hond te leren begrijpen.

Stap één is dus ontdekken of het uit onzekerheid, frustratie, verveling, aandacht, pijn of angst is? De hond wil kennelijk iets duidelijk maken en ik denk dat het angst is. De hond heeft een knauw opgelopen van het incident met de Husky.

Lees dit artikel waarin je 6 tips geef om het blaffen af te leren. Of lees hier om angsten bij je Labradoodle te ontdekken.

Helpt dat niet? Raadpleeg dan je lokale dierenarts en vraag om hulp van een lokale hondentrainer.

Hoe kunnen wij onze hond aanleren op het erf te blijven?

Verderop in de mail stond dat deze mevrouw geen gebruik wilde maken van halsbanden of stroomstoten en het echt zelf wilde leren.

Als je als baas geen hulpmiddelen wil gebruiken, dan is er geen fysieke begrenzing voor de hond. Je zult je hond dus goed moeten trainen dat hij niet verder mag komen, maar vooral heel goed naar jou laten luisteren. Je zult hem goed moeten trainen.

Telkens als hij bij de (door jullie ingestelde) erfgrens komt geef je je hond het commando “wachten” (= zit op afstand). Hierna ga je naar je hond toe en geef je een beloning (balspel of worst). In feite is het hetzelfde als het aanleren van alle andere regels voor een goed opgevoede hond.

Wil je dit leren? Dan adviseer ik je deze artikelen te lezen:

Onze hond probeert onze dochter van 10 jaar te berijden. Wat moeten we doen?

Een hond die je kinderen berijdt geeft veel mensen een ongemakkelijk gevoel. Dat komt omdat wij het met seksueel gedrag koppelen, maar voor een hond is dat niet de betekenis.

De reden waarom honden mensen berijden is het gevolg van een emotionele reactie. Vaak door angst, verlangen, frustratie of stress. Als een hond stress of angst heeft komen er verschillende stoffen vrij, waaronder testosteron. Deze stof zorgt ervoor dat de hond gaat rijden.

Waarschijnlijk vindt deze hond de dochter van 10 jaar spannend, dat veroorzaakt stress en daardoor gaat de hond het kind berijden.

De oplossing is dat jij als baas je hond uit de situatie haalt door hem mee te lokken met een snoepje, optillen of met een riem. Dit doe je om de situatie te stoppen voor de dochter, bereden worden is niet fijn, en om het ‘lekkere’ gevoel bij de hond weg te halen. Deze handeling geeft namelijk een fijn gevoel aan de hond.

Om het structureel op te lossen moet je kijken naar de interactie tussen je dochter en de hond. Bekijk de situaties waarin je dochter en de hond met elkaar te maken hebben. Rent je dochter door huis? Of valt ze de hond wel eens lastig? Zorg dan voor een veilige plek waar de hond zich kan terugtrekken.

Het kan ook zijn dat je hond het opeens erg druk vindt als je dochter terug is en dat levert stress op. Bied hem dan een speeltje of Kong aan in zijn bench. Dat vindt de hond fijn en veilig. Je dochter kan dan lekker spelen.

Wat niet helpt is de hond te straffen of pijn te doen. Veel hondeneigenaren denken dat het berijden ook een teken van dominantie is. Uit onderzoeken is dit alleen niet bewezen. De honden die dominant waren werden zelf soms ook bereden en honden die bereden werden, bereden ook weer andere honden.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

2 thoughts on “Veelgestelde vragen deel 6

  1. Rini

    Lars ik heb een vraag mijn pup trekt aan de riem zeker als we bijna thuis zijn , hoe kan ik heb dat afleren? Gr Rini Goed

    Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *