tips-bij-de-aanschaf-labradoodle

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een Labradoodle? 

Oke, je hebt besloten om een (Australian) Labradoodle aan te schaffen, maar waar en hoe moet je beginnen? Waar moet je opletten? Dat zijn goede vragen en je moet een weloverwogen keuze maken. Je gaat toch een hond kopen. Op deze pagina geef ik je tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een Labradoodle. 

labradoodle-zwarte-puppy

Belangrijke tips

Bij de aanschaf van een Labradoodle moet je goed onderzoek doen. De eerste stap is op zoek gaan naar een betrouwbare fokker. Een goede fokker zal transparant zijn over de gezondheid en stamboom van hun honden. Vaak laten ze je ook kennismaken met de ouders van de pups.


Vraag naar de omstandigheden waarin de puppy's zijn grootgebracht, want een veilige, schone en liefdevolle omgeving is essentieel voor een goede start in het leven van je nieuwe huisdier. Door deze dingen goed te onderzoeken, kun je een goede beslissing maken.

Waar kun je een Labradoodle kopen?

Betrouwbare fokkers

Het kopen van een Labradoodle bij een erkende fokker is vaak de meest betrouwbare manier om een gezonde en goed gesocialiseerde pup te krijgen. Een goede fokker zal open en eerlijk zijn over de gezondheid en het temperament van hun honden. Ze zullen genetische testen uitvoeren om erfelijke ziekten uit te sluiten en je kunnen voorzien van alle benodigde papieren, zoals een stamboom en een dierenpaspoort. Bezoek meerdere fokkers om een weloverwogen keuze te maken en neem de tijd om vragen te stellen over de opvoeding en de ouders van de pup


Wil je een complete lijst met betrouwbare fokkers? Bekijk dan de 'Vind een fokker' pagina van de ALAEU.

Een fokker die ik zeker kan aanbevelen is: Mardoodles


Asiel of herplaatsing

Het kan voorkomen dat een Labradoodle in een asiel terechtkomt of wordt aangeboden voor herplaatsing. Dat kan in de gevallen dat gezinnen gaan scheiden, baasjes zijn overleden of andere redenen. In het asiel komen ze nauwelijks voor. Het adopteren van een Labradoodle kan aantrekkelijk klinken, maar onderzoek de hond wel goed. Check de gezondheid en achtergrond.


Geen online aankoop of via het buitenland 

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een Labradoodle via websites zoals Marktplaats of via buitenlandse verkopers te kopen, is dit vaak riskant. Veel van deze honden worden gefokt in slechte omstandigheden door broodfokkers die meer gericht zijn op winst dan op het welzijn van de dieren. Deze honden kunnen gezondheidsproblemen en gedragsproblemen hebben die niet meteen zichtbaar zijn. Koop daarom nooit een hond via deze kanalen zonder grondig onderzoek en betrouwbare referenties.


Niet via markten of onbekende verkopers

Het kopen van een Labradoodle op een markt of van een onbekende verkoper is een groot risico. Deze verkopers hebben vaak geen interesse in de gezondheid van de dieren en fokken honden onder slechte omstandigheden, alleen voor het geld. De kans is groot dat je een hond krijgt met gezondheidsproblemen of zonder de juiste papieren. Het is essentieel om alleen te kopen bij fokkers die je kunt vertrouwen en die open zijn over hun honden.

labradoodle-zwarte-pup-ligt

Pup of oudere hond?

Wordt het een pup of een volwassen hond? Het heeft allebei voordelen. Een pup kan je opvoeden zoals jij dat wil, een volwassen hond heeft vaak al een geschiedenis. De keerzijde van een pup is dat het je de eerste periode veel tijd, energie en geduld gaat kosten.


Veel mensen kiezen voor een pup, omdat het zo’n schattig beestje is. In z’n eerste levensjaar leert de hond meer dan in de rest van z’n leven. Zeker de eerste maanden ben je een paar uur per dag met de pup bezig. Je kan de pup zeker niet lang alleen laten, dan gaat het mis.


Wanneer je het liever wat rustiger aan wil doen is een volwassen hond een betere keus. Een volwassen hond kost minder tijd om op te voeden, omdat hij al een opvoeding heeft gehad. Dat betekent niet dat de hond geen correcties meer nodig heeft.

Kiezen van een fokker

Kies voor een gecertificeerde fokker

Als je kiest voor een pup moet je op zoek gaan naar een goede fokker. Wil je een Labradoodle? Dan heb je genoeg keuze. Wil je een echte Australian Labradoodle? Dan moet je op meer zaken letten en op zoek gaan naar een goede gecertificeerde fokker. Een fokker die je ook de juiste papieren kan overhandigen.


Controleer de papieren

Laat je niet oplichten door een fokker en vraag uitgebreid naar de papieren. Bestudeer ze om de bloedlijnen te ontdekken en te kijken of de ouders ook echte Australian Labradoodles zijn. Bezoek dus vooraf de fokker en knuffel met de honden. Dan merk je snel genoeg of je met een echte Australian Labradoodle te maken hebt.


Verwacht hogere kosten

Voor een echte Australian Labradoodle betaal je al snel minimaal € 3.000 en er zijn flinke wachtlijsten voor. Een goede fokker nodigt je vaak uit voor een kennismakingsgesprek om te kijken waarom je de hond wil. Mensen die alleen voor het uiterlijk gaan of bij wie de fokkers een slecht gevoel hebben, vallen vaak al snel af. De kosten kunnen enorm verschillen, maar als je een echte  Labradoodle wil dan kost je dat ongeveer € 2.500. Deze prijs is inclusief paspoort, eerste inentingen, ontworming en certificaat van afstamming , maar exclusief castratiekosten.


Stel veel vragen

Bezoek meerdere fokkers voordat je tot aanschaf overgaat. Vraag naar de geschiedenis van de ouders, praat met een fokker en ga niet alleen op je onderbuikgevoel af. Stel de fokker veel vragen over de hond. Dit krijg je mee van de fokker, controleer dit goed:

  • Dierenpaspoort
  • Stamboom
  • DNA afstammingsbewijs
  • Verkoopcontract
  • Een doekje of knuffeltje dat in het nest heeft gelegen
  • Puppybrokjes en/of een puppypakket


Vraag ook of de fokker bereid is om na de aanschaf van de pup je van praktische tips te voorzien en dat je eventueel samen kan zoeken naar oplossingen bij problemen.

labradoodle-bruin

Reu of teef

Dan is er nog de keuze tussen een reu of teef. Een keuze voor geslacht is helemaal persoonlijk. De een heeft liever een reu, de ander een teef. Hieronder geef ik per geslacht de voor- en nadelen.


Een reu heeft vaak meer leiding nodig, omdat hij dominanter gedrag vertoont. Dat wil zeggen dat hij probeert de baas over andere hond en mensen te spelen. Een goede manier om te ontdekken wat je wil en wat bij je past, is om bij het nest te gaan kijken. Kies een pup die bij je eigen karakter past.


Een teef is over het algemeen minder dominant maar minder aanhankelijk. Het nadeel van teefjes is dat wanneer ze geslachtsrijp zijn, ze loops worden. De loopsheid is gemiddeld 2x per jaar en duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Dit kan wat onhygiënisch zijn. 

Past het karakter bij je?

Een energieke hond

Een (Australian) Labradoodle is echt een gezelschapshond, maar vergis je niet in de genen van de hond. Er zit een jachthond in de Labrador en daardoor ook deels in de (Australian) Labradoodle. De drang om te apporteren en te leren zit er al vroeg in bij de (Australian) Labradoodle. De hond zit vol met energie en die moet hij dagelijks kwijt.


Activiteiten en verveling

De hond doe je geen groter plezier dan met buiten rennen, voorwerpen laten zoeken en dingen te leren. Het nadeel van deze eigenschap is dat de hond zich snel gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen. De honden willen graag onder de mensen zijn om zich prettig te voelen.


Tijd en geduld

Een jonge (Australian) Labradoodle is een hond waar je na de aanschaf zeker veel naar om moet kijken. Belangrijk is dat je jezelf de volgende vragen stelt voordat je de hond aanschaft:

  • Kun je voldoende tijd aan de opvoeding besteden?
  • Kun je dagelijks minimaal 2 uur met de hond gaan wandelen?
  • Heb je geduld met de hond?
  • Kun je streng zijn?
  • Heb je ervaring met het opvoeden van andere honden?
  • Ben je een sterke leider? 
  • Weet je hoe je overweg moet met een slimme en eigenwijze hond? 


Sociale vaardigheden

Andere huisdieren zijn geen probleem voor de hond. Natuurlijk moet de hond aan het andere huisdier wennen, maar de (Australian) Labradoodle is makkelijk in de omgang. Natuurlijk zijn er (Australian) Labradoodles die minder lief zijn, maar vanuit zijn aard zit agressiviteit of boosheid er niet in.


Meer over het karakter weten? Bekijk dan deze pagina.

labradoodle-cognac

Levensverwachting en gezondheid

De levensverwachting van een Labradoodle ligt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar, afhankelijk van de genetica, gezondheid en levensstijl van de hond. Een gezonde Labradoodle kan wel zo oud worden. Weet wel dat de Labradoodle gevoelig is voor heupdysplasie en oogproblemen. Regelmatige dierenartscontroles en preventieve zorg is aan te raden. 


Zorg ervoor dat je Labradoodle regelmatig wordt ingeënt en gecontroleerd door een dierenarts. Zorg voor goed en gezond eten,  regelmatige lichaamsbeweging en onderhoud de vacht regelmatig. Zo geef je jouw Labradoodle een lekker leven. 

Praktische tips

  • Doe grondig onderzoek naar fokkers: kies altijd voor een erkende en betrouwbare fokker.
  • Bekijk de moederhond goed: let op het gedrag en de conditie van de moederhond. 
  • Vraag hoeveel nestjes de moederhond heeft gehad: ze mag er maximaal 5 hebben gehad.
  • Vraag altijd naar de papieren van de ouderhonden: denk aan inentingsbewijzen, stamboom, uitslag van gezondheidsonderzoeken, etc.
  • Schaf geen pup aan die jonger is dan 8 weken.
  • Leg afspraken met de fokker schriftelijk vast.
  • Koop nooit impulsief een hond: denk goed na over de beslissing om een hond te kopen. Een hond vergt veel tijd, aandacht en zorg.
  • Bepaal en bedenk of een Labradoodle wel de juiste hond voor jou is!


Download het gratis inkijkexemplaar

    Ben je klaar om de band met jouw hond te versterken en het gedrag te verbeteren? Wacht niet langer! Download dan nu het gratis inkijkexemplaar van Het Hondenprotocol en ontdek de waardevolle tips en technieken. 
50%
Je bent er bijna ...
Vul hieronder je naam en e-mailadres in zodat we je het e-book kunnen toesturen.
Ja, ik wil ook waardevolle tips per mail ontvangen!
Download jouw gratis exemplaar
3d_cover_boek_het_honden_protocol-removebg-preview