Pijnstillers voor je hond

By | 31 augustus 2020

Je Labradoodle is vaak een belangrijk lid van het gezin en net zoals alle andere familieleden kan ook de hond zich weleens niet lekker voelen. Mensen nemen meestal bij kleine kwalen een paracetamol of raadplegen de arts. Voor de hond geldt eigenlijk hetzelfde. Alleen veel hondeneigenaren twijfelen over wat ze hun hond kunnen geven. In dit artikel geef ik je tips welke pijnstillers je aan je hond kunt geven.

Labradoodle-bruin

Laat ik vooropstellen dat als je twijfelt over de kwaal of de ernst van de pijn van je hond, je altijd een dierenarts raadpleegt. Bij twijfel, zeker doen. In andere gevallen als je zeker weet wat je doet, kun je je hond prima een pijnstiller geven. Er zijn verschillende soorten pijnstillers, zowel medicatie als natuurlijke pijnstillers. Ik beschrijf ze hieronder.

Advantix

Advantix voor de hond is eigenlijk niet echt een pijnstiller. Het is meer een preventief middel om pijn en ongemak te voorkomen. Advantix voor de hond bevat de werkzame bestanddelen permethrine en imidaxloprid en deze stoffen zijn snelwerkende middelen om teken, luizen en vlooien te doden. Daarbij weert Advantix ook nog eens stalvliegen, zandvliegen, muggen en teken af en hiermee wordt het risico bepaalde voor ziektes, zoals de ziekte van Lyme aanzienlijk vermindert.

Metacam

De Metacam suspensie is een pijnstiller voor de hond die verlichting geeft bij pijn en ontstekingen, maar ook bij chronische of acute aandoeningen aan het bewegingsapparaat van honden. Metacam voor de hond wordt oraal toegediend direct in de bek van de hond of moet door het eten worden gemengd. Deze pijnstiller voor de hond is meestal alleen op recept verkrijgbaar. Voordat deze pijnstiller voor de hond wordt gebruikt is het belangrijk om eerst de bijsluiter te lezen.

Metacam voor de hond mag niet zomaar aan alle honden worden gegeven, het wordt bijvoorbeeld afgeraden voor honden jonger dan 6 weken of drachtige of melkgevende honden. Ook kunnen er bijwerkingen optreden.

Rimadyl

De hond Rimadyl geven, geeft verlichting bij pijn en is tevens een ontstekingsremmer voor de hond. Daarnaast wordt deze medicatie ook gegeven bij acute en chronische musculoskeletaire afwijkingen of de behandeling van postoperatieve pijn als de operatie is uitgevoerd na een injectie voor de hond met Rimadyl. Normaal gesproken wordt de Rimadyl als pijnstiller voor de hond oraal toegediend.

Ook bij deze medicatie is het belangrijk dat de bijsluiter wordt gelezen. Rimadyl voor de hond kan namelijk contra-indicaties opleveren en ook bijwerkingen hebben. Gebruik Rimadyl voor de hond nooit bij katten en ook niet bij honden die al ouder zijn, drachtig of zogend zijn of jonger zijn dan 6 weken.

Carporal

Carporal voor de hond is een pijnstiller voor pijn bij spier- en botaandoeningen. Ook werkt het als ontstekingsremmer voor de hond en geeft het verlichting bij degeneratieve gewrichtsziekte bij honden. Het kan ook gebruikt worden als follow-up van parenterale analgesie om ingezet te worden als behandeling van de postoperatieve pijn. Deze pijnstiller voor honden is verkrijgbaar in tabletvorm. Ook deze medicatie kan contra-indicaties en bijwerkingen geven, dus ook hier is het lezen van de bijsluiter erg belangrijk.

Als Carporal voor honden bij oudere dieren wordt gebruikt, kan dat een extra risico met zich meebrengen. Deze medicatie liever niet gebruiken bij gedehydrateerde en hypovolemische honden of honden met hypotensie, er bestaat dan namelijk een kans op verhoogde niervergiftiging. Ook in andere gevallen kan het zijn dat er speciale voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden. Daarom is het misschien beter om voor het toedienen van dit medicijn eerst de dierenarts te raadplegen. Gebruik het nooit bij een drachtige hond of bij lactatie.

Dien Carporal ook nooit toe als de hond ook nefrotoxische geneesmiddelen krijgt toegediend.

Novacam

Novacam voor de hond geeft verlichting bij ontsteking en pijn. Het helpt bij zowel chronische aandoeningen als voor een acute aandoening aan het bewegingsapparaat. De werkzame stof in deze medicatie is meloxicam. Novacam wordt oraal toegediend in een suspensie vorm. Novacam kan bijwerkingen of contra-indicaties geven, het lezen van de bijsluiter is dus belangrijk. Ook de juiste dosering is erg belangrijk bij deze pijnstiller voor honden.

In sommige gevallen moeten er speciale voorzorgsmaatregelen getroffen worden, bijvoorbeeld bij honden die een verhoogd risico op bijwerkingen hebben. Ook diegene die het geneesmiddel toedient moet speciale voorzorgsmaatregelen treffen, zeker diegene die overgevoelig voor bepaalde stoffen zijn. Het medicijn kan beter niet gebruikt worden bij honden die drachtig zijn of melk geven.

Novacam_20mg100ml

Meloxidyl

Ook Meloxidyl wordt ingezet om verlichting te geven bij ontsteking en pijn, zowel acuut als chronisch aan het bewegingsapparaat van de hond. Meloxidyl voor honden is een suspensie die oraal moet worden toegediend en verkrijgbaar op recept. Het toedienen van Meloxidyl voor de hond moet gebeuren door het te mengen met het voer. Nauwkeurig doseren is erg belangrijk. Meestal treedt er een klinisch effect op na 3 tot 4 dagen. Is er geen effect na 10 dagen, dan moet de behandeling worden gestaakt.

Ook moet contaminatie worden vermeden tijdens gebruik. Bijverschijnselen zijn mogelijk, lees hiervoor de bijsluiter. Zodra er bijverschijnselen komen, moet de behandeling worden gestaakt. Gebruik deze pijnstiller voor honden niet bij gedehydrateerde, hypovolemische of hypotensieve dieren. Ook zijn er nog andere situaties waarbij dit middel beter niet gebruikt kan worden, dus raadpleeg de dierenarts voor het toedienen.

NSAID-medicatie

Bovenstaande pijnstillers voor de hond zijn geregistreerde pijnstillers die over het algemeen goed werken. Sommige hiervan, de zogenaamde NSAID’s worden uitsluitend op advies en recept van de dierenarts verstrekt. Deze mogen vaak ook niet met andere medicatie gemengd worden. Veel medicijnen die wetenschappelijk zijn ontwikkeld kunnen ook bijwerkingen hebben, zeker als ze langdurig worden gebruikt.

De maag en de darmen zijn vaak de eerste organen waar de bijwerkingen effect op hebben, dit kan zich uiten in diarree, braken en soms zelfs met maagbloedingen. Ook bijwerkingen die betrekking hebben op de lever en de nieren komen nog weleens voor. Novacam, Melovem, Carprodyl en Rimadyl zijn voorbeelden van de zogenaamde NSAID-medicatie.

Natuurlijke pijnstiller voor je hond

Wil je liever eerst een natuurlijke pijnstiller proberen, dan zijn er verschillende opties. De natuurlijke pijnstillers voor de hond zijn meestal gebaseerd op extracten van planten, kruiden of bestandsdelen hiervan. Veel middelen, op natuurlijke basis, lijken enigszins effect te hebben, maar helaas is dit nog niet voor 100% bewezen of wetenschappelijk onderbouwd. Aan de andere kant kan proberen meestal geen kwaad, dus het zou een optie kunnen zijn om dit eerst te proberen.

De producten zijn meestal vrij verkrijgbaar. Vaak hebben ze meer een ondersteunend effect en kunnen ze niet de geregistreerde middelen die de dierenarts voorschrijft vervangen. Hieronder som ik een aantal natuurlijke pijnstillers op.

Rozenbottel

Rijk aan vitamine C, flavonoïden en antioxidanten die kunnen ondersteunen bij klachten aan het bewegingsapparaat.

Rozenbottel-min

Credits afbeelding: Groenvandaag.nl

Groene thee

Heeft mogelijk een COX-2 remmende werking net zoals de NSAID’s. Het bevat ook EGCG, een sterke antioxidant.

Lavendel

Helpt de hond ontspannen en kan ondersteuning geven bij krampen. Soms geeft het ook verlichting bij irritatie.

Gember

Is een krachtige antioxidant die zou kunnen ondersteunen bij processen in het lichaam na ongewenste reacties.

Kurkuma

Kan ondersteuning en verzachting geven bij ongewenste reacties van het lichaam.

Yucca of palmlelie

Wordt soms gebruikt voor ondersteuning bij gewrichtsklachten bij de hond. Wat de effectieve stof van de yucca zou zijn, is nog niet bekend.

Rozemarijn

Bevordert de doorbloeding waardoor het de bewegingen van het dier zou kunnen versoepelen.

Wierookhars of boswellia serrata

Lijkt dezelfde werking als de NSAID te hebben, maar is niet bewezen.

PEA

Dit is een lichaamseigen pijnstiller die ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Soms aangeboden als supplement als onstekingsremmer voor de hond en door de lichaamseigen eigenschappen zijn er meestal geen vervelende bijwerkingen. Het middel is niet geregistreerd als diergeneesmiddel.

Omega-3 vetzuren

Net zoals bij de mens worden Omega-3 vetzuren afgebroken wat ongewenste reactie verbindingen veroorzaakt. Toch heeft het lichaam deze Omega-3 vetzuren nodig en er zijn een aantal supplementen met deze Omega-3 vetzuren die geschikt zijn voor de hond.

Artrose pijnstiller voor hond

Tot slot wil ik nog een tip geven voor een pijnstiller bij een hond met artrose. Vroeger gaven ze honden met artrose vooral veel pijnstillers om zo weinig mogelijk last te hebben. Deze werden dan langdurig en in een lage dosis gegeven. Toch zijn we hier tegenwoordig voorzichtiger mee. Vaak gaat de dierenarts op zoek naar een artrose pijnstiller voor hond die bijvoorbeeld maar één keer per maand gegeven hoeft te worden.

Natuurlijk werkt dit niet in alle gevallen, maar het is wel beter om de dosis zo laag mogelijk te houden. Samen met de hondeneigenaar zal er gekeken worden waar de hond het beste op reageert. Heeft je hond artrose? Overleg dan met je dierenarts wat je het beste kunt doen.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Bron voor dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *