OCD bij honden; voorkomen is beter dan genezen

By | 12 augustus 2020

Wanneer je een Labradoodle in huis haalt, ga je een verbond voor vele jaren aan. Jaren waarin je op de beste en leukste manier van je hond wilt gaan genieten. In de eerste 4 tot 8 maanden is het van belang dat je op de hoogte bent van de aandoeningen die je Labradoodle in het bijzonder kunnen treffen. In dit blog sta ik stil bij de aandoening OCD. OCD komt vooral bij de grotere honden voor. Ik leg je uit wat je kunt doen om deze aandoeningen, en de daaraan verbonden hoge kosten, zoveel mogelijk te voorkomen. Want je wil je hond natuurlijk zo gezond mogelijk houden.

OCD bij honden; voorkomen is beter dan genezen

OCD staat voor Osteochondrose Dissecans en wordt in het Nederlands “gewrichtsmuis” genoemd. Het is een erfelijke kraakbeenziekte hond die vooral bij jonge honden en grotere hondenrassen, zoals de grote Labradoodle, kan voorkomen. De Labradoodle mini heeft hier, vanwege haar lengte, minder last van. OCD ontstaat omdat het kraakbeen te dik wordt. Op deze manier kan het niet goed als spons werken en niet alle noodzakelijke voedingsstoffen opnemen. Daardoor sterft het kraakbeen uiteindelijk af en laat het los van het gewrichtsoppervlak. Dit afgestoten stukje kraakbeen wordt gewrichtsmuis genoemd.

Het losse stukje kraakbeen veroorzaakt irritatie, waardoor je hond mank gaat lopen. OCD bij honden komt heel vaak in het ellebooggewricht, maar ook in andere gewrichten zoals enkel, hak, schouder of knie voor. Ook komt OCD in de achterpoot van de hond voor. Verwar Osteonchondrose Dissecans niet met Obsessive compulsive disorder bij hond. Ook obsessive compulsive disorder bij honden wordt ook afgekort met OCD en dus kan deze afkorting verwarring veroorzaken. Met obsessive compulsive disorder wordt het overmatig stereotype gedrag bij een hond bedoeld. Voorbeelden zijn overmatig likken of hun eigen staart najagen. Dit afwijkende gedrag bij je hond kan vaak niet gestopt worden.

OCD in de schouder van je hond

OCD van het schoudergewricht komt voornamelijk bij pups van 4 tot 6 maanden van de grotere hondenrassen voor. Bij de Labradoodle treft dit vaak de grote Labradoodle. Of OCD in de schouder van de hond optreedt is niet alleen deels erfelijk bepaald, er zijn ook externe factoren die aan het ontstaan van OCD in de schouder van de hond kunnen bijdragen. Boosdoeners zijn traplopen, overgewicht, verkeerde voeding en een teveel aan calcium in de voeding. Door de zwelling van het gewricht en de schade aan het kraakbeen zelf veroorzaakt de pijn. Je kunt deze aandoening goed herkennen. Je hond is mank bij het opstaan en heeft pijn bij het strekken van de schouder. Het schoudergewricht is meestal gezwollen.

Behalve in het schoudergewricht, kan OCD ook in achterpoot van hond voorkomen of in de hak.

Hoe ontstaat OCD bij honden?

Met name jonge honden hebben kans om deze kraakbeenziekte op te lopen. Wat OCD bij hond is en hoe het ontstaat, beschrijf ik hierboven. Behalve erfelijke factoren zijn er ook een aantal externe oorzaken voor het ontstaan van OCD bij honden aan te wijzen. Hieronder geef ik je een lijst met externe factoren. Het is goed om hierop te letten en voorkom druk op en onnodige overbelasting van de gewrichten:

  • Geef je pup niet te veel beweging. Vuistregel is dat de leeftijd van je pup ongeveer overeenkomt met het aantal minuten dat je mag wandelen.
  • Laat honden tot 1.5 jaar niet traplopen, laat ze niet springen of naast de fiets rennen en gooi niet eindeloos met een bal
  • Voorkom dat je hond op gladde vloeren speelt. Wanneer je hond uitglijdt en zijn lichaam moet corrigeren, worden de gewrichten steeds weer belast
  • Kies de juiste puppy voeding die bij het eindgewicht van het ras past. Let er ook op dat er niet teveel calcium in de brokken zit
  • Houd het gewicht van je hond goed in de gaten, bij overwicht worden de gewrichten onnodig zwaar belast

Wanneer je de bovenstaande richtlijnen zoveel mogelijk volgt, kun je je hond een hoop pijn en ongemak besparen en jezelf de kosten van een OCD-operatie.

Lees ook:

Kosten OCD operatie

Helaas kunnen bij een OCD-operatie de kosten nogal oplopen. Behalve de kosten voor de operatie zelf, moet je rekening houden met het traject voorafgaand aan de operatie en revalidatie en behandeling in een later stadium. Hierbij moet je denken aan röntgenfoto´s, soms onder narcose, de behandel mogelijkheden worden met je doorgenomen, de operatie zelf moet worden bekostigd, er is fysiotherapie nodig en je hond krijgt medicatie toegediend.

Wat een ocd operatie hond gaat kosten, kun je het beste met je dierenarts bespreken. Die weet hoe omvangrijk de behandeling is en kan je ook een indicatie van de te verwachten kosten geven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Als je een speciale zorgverzekering voor je hond of hondenverzekering hebt afgesloten, vallen deze kosten mogelijk onder de verzekeringsdekking. Vraag dat van te voren even bij je verzekeraar na.

Elleboogdysplasie hond

ED of Elleboogdysplasie bij hond is een verzamelnaam voor een vijftal aandoeningen van de elleboog. Omdat de elleboog door een groter aantal botten wordt gevormd dat bij de heup, is het aantal verschillende afwijkingen groter aan het ellebooggewricht. ED is in verschillende aandoeningen onder te verdelen. Ik bespreek de LPC en LPA varianten.

LPC bij hond (Los Processus Coronoideus) is een orthopedische aandoening bij honden van de elleboog. Er komt een stukje kraakbeen met bot los in het ellebooggewricht te liggen, waardoor het ellebooggewricht ontstoken en geïrriteerd raakt. Op den duur ontstaat er artrose. Hierdoor is er bovendien ook risico op verdere beschadiging van kraakbeen en gewricht. LPC bij hond komt vrij vaak voor.

LPA bij hond (Los Processus Anconeus). Hierbij laat in de puppyperiode van je hond een stukje bot (een uitstekend deel van de ellepijp) in het ellebooggewricht los, waardoor er irritatie ontstaat. Dat kan leiden tot instabiliteit van de elleboog met als uiteindelijk resultaat artrose. Ook LPA bij hond komt vrij vaak voor.

Lees ook:

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Bron voor dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *