Weet jij de Labradoodle prijs? Let op het volgende.

By | 5 augustus 2016

Als je interesse is gewekt in de Labradoodle, dan is het belangrijk om je verder te informeren. Het karakter speelt een belangrijke rol bij je keuze, maar ook de prijs is goed om vooraf te weten. Je leest het hieronder.

labradoodle-puppy-in-het-gras

De Labradoodle prijs verschilt per fokker, welke Labradoodle je kiest, of je een pup wil of bijvoorbeeld een hond die herplaatst moet worden. De prijs zal ook verschillen of je bij de fokker koopt of via Marktplaats.

Labradoodle prijs: éénmalig en per jaar

De Labradoodle prijs kan verdeeld worden in eenmalige kosten en jaarlijkse kosten. De aanschafkosten van de Labradoodle betaal je één keer. Maar je hebt ook terugkerende kosten zoals voer, vaccinaties en bezoekjes aan de dierenarts.

Een mand, een bench, voerbakken – sommige dingen schaf je eenmalig aan. Bekijk ook mijn advies voor voeding en accessoires. Sommige dingen koop je op de groei. Er zijn altijd kosten waar je rekening mee moet houden als je een Labradoodle koopt. Hondenbelasting hoort hier ook bij, maar de hoogte daarvan verschilt per gemeente.

Hieronder leg ik de kosten per onderdeel uit.

Wat kost een (Australian) Labradoodle pup?

De eerste investering is een pup kopen. Dit zijn éénmalige kosten.

De kosten kunnen enorm verschillen, maar als je een echte Australian Labradoodle wil dan kost je dat ongeveer € 2500. Deze prijs is inclusief paspoort, eerste inentingen, ontworming en certificaat van afstamming , maar exclusief castratiekosten.

Dan ga ik er vanuit dat je een pup gaat kopen bij een ras fokker. Het kan ook zijn dat de prijs wat hoger ligt als de ouders van de pups uit goede lijnen komen. Bij ras fokkers staan over het algemeen wachtlijsten, omdat de Labradoodle enorm populair is en het fokken veel tijd vergt.

De Australian Labradoodle is een zeldzame hond en aan het fokproces wordt een hoop tijd en aandacht besteed. De fokkers doen 100% hun best om gezonde en sterke honden te fokken. Elke fokhond wordt uitgebreid getest op erfelijke aandoeningen (HD, ellebogen, Patellas) en via DNA onderzoek wordt gecontroleerd of de fokhonden dragers zijn van de erfelijke ziektes zoals PRA, PRCD, Von Willebrand, Degeneratieve Myelopathie (DM), Excercise Induced Collapse (EIC) en Improper Coat (IC).

Het fokken gebeurt met veel aandacht voor kwaliteit: qua gezondheidszorg, qua voeding, maar vooral op het gebied van socialisatie. Daarom zijn het ook zulke fijne en sociale honden. Door deze strenge controle blijven ook alleen de beste honden over. Kwaliteit staat voorop en dat gaat ten koste van de kwantiteit.

Wil je een betrouwbare fokker? Dan raad ik je aan om het overzicht van de ALAEU (Australian Labradoodle Association Europe) te bekijken. Hier staan 68 fokkers Nederlandse fokkers op (datum: april 2019): https://alaeu.com/aangesloten-fokkers/

De-Labradoodle-prijs-tips-en-informatie-2

De prijs voor een Labradoodle mini

Veel mensen vragen mij per mail of Labradoodle mini duurder is. Voor zover ik nu weet zit er niet direct een prijs verschil tussen een Labradoodle mini of medium. Dat wil niet zeggen dat een miniatuur bij bepaalde fokkers duurder kan zijn. Maar dan heeft dat vooral te maken met de ouders en familielijn waaruit ze komen. Heb jij een mini uit een super goede familie, dan betaal je meer dan een middelmatige familielijn.

Labradoodle prijs of kopen op Marktplaats?

Dat raad ik je niet aan. Sowieso moet je beseffen dat je 9 van de 10 keer een Labradoodle pup aantreft op Marktplaats en geen Australian Labradoodle. Als mensen adverteren met een 100% echte Australian Labradoodle, dan kun je er vanuit gaan dat het niet waar is. Pas daar voor op!

Laat je niet oplichten, controleer altijd de papieren. Een goede fokker heeft Marktplaats niet nodig, die heeft zijn eigen kanalen en de vraag naar Australian Labradoodles is zo groot dat er altijd wachtlijsten staan.

Bij het kiezen van een Labradoodle zijn er veel factoren om over na te denken, die dan de prijs bepalen:

 1. Kies je een Labradoodle pup of een volwassen hond?
 2. Koop je de hond op Marktplaats of bij een ras fokker?
 3. Moet je alles nieuw aanschaffen (mand, riem, etc.)?
 4. Sluit je een hondenziektekostenverzekering af?
 5. Welk voer krijgt de hond?

Allemaal factoren die medebepalend zijn om de prijs duidelijk te krijgen. Je kunt eventueel ook nog een Labradoodle uit het asiel aanschaffen. Je betaalt hiervoor een stuk minder, maar vraag jezelf af wat je wil. Want een hond uit het asiel heeft ook nadelen.

Heb je de tijd om een pup op te voeden? Of heb je liever een volwassen hond die al veel beheerst en ook alleen kan zijn? Welke keuze je ook maakt, een hond kost hoe dan ook in het begin veel tijd en energie. Maar je krijgt er veel liefde voor terug!

Andere kosten naast de aanschaf (jaarlijks)

De aanschafkosten hierboven zijn éénmalige kosten. Naast de aanschaf moet je ook rekening houden met jaarlijkse kosten om de hond gezond en fit te houden.

Sterilisatie

Altijd een gevoelig onderwerp bij (Australian) Labradoodles. Over het steriliseren of castreren van je pup heb ik een duidelijke mening. Ik adviseer Labradoodle eigenaren om de hond rond de 6 tot 8 maanden te steriliseren of castreren. Hiermee behoudt je het vriendelijke en speelse karakter van de pup en een teefje heeft dan minder kans op op latere leeftijd baarmoederhalskanker te ontwikkelen.

Veel officiële fokkers hebben het nu ook als volgt opgelost:

 • De hondeneigenaar regelt zelf de sterilisatie of castratie
 • De pup moet onder de 1 jaar zijn.
 • Als eigenaar moet je het bewijs van neutralisatie moet opsturen naar de fokker.
 • Dan ontvang je de stamboom van de pup.
 • Sommige fokkers maken ook een vergoeding voor de neutralisatie over (+/- € 150)
 • Deze afspraken worden officieel vastgelegd bij de aanschaf van een pup.

Lees ook: Wanneer kan ik mijn Labradoodle laten steriliseren?

Hondenbelasting

In Nederland is hondenbelasting een verplichting. Het tarief verschilt per gemeente. Over het algemeen geldt: hoe hoger het inwonersaantal per km2, hoe duurder de hondenbelasting. Over het algemeen ligt de prijs rond de € 90 tot € 100 euro per jaar voor een eerste hond. Een tweede, derde of vierde hond is een stuk duurder. Meld je hond altijd binnen twee weken aan als deze bij jullie is komen wonen.

Accessoires

Voordat je je pup, of hond, in huis krijgt zul je accessoires moeten kopen. Je moet hierbij denken aan een bench, voerbak, drinkbak, voeding, halsband, riem, mand en speeltjes. De prijzen verschillen erg binnen deze categorie. Zo zijn er makkelijk hondenkussens te vinden van € 250 euro en hondenkleedjes van een tientje.

De kosten heb je dus helemaal zelf in de hand. Ga er vanuit dat je voor deze spullen ongeveer € 250 in totaal kwijt bent.

Dierenartskosten

Er zijn geen vaste prijzen voor de dierenarts. Veel hangt af van welke regio je woont, hoe zwaar je hond is en wat je dierenarts rekent voor bijvoorbeeld een consult. Tip: vraag tijdens het eerste consult meteen of de arts je hond wil chippen, dat scheelt de kosten van een extra consult. De onderstaande prijzen zijn per keer aangegeven.

Nadat je je puppy in huis hebt zul je langs de dierenarts moeten om je hond te laten controleren. Daarna ga je ongeveer 1x per jaar langs. Het is ook aan te raden om de hond te laten chippen, soms doet de fokker dat al voor je. Tot slot laat je de hond inenten, ontwormen en ontvlooien.

Voer

Een Labradoodle is een gezonde en levendige hond. De lichaamsbouw en het actieve gedrag van een Labradoodle stellen behoorlijk wat eisen aan de voeding. Je zal dan ook goed moeten nadenken welk hondenvoer jij aan je nieuwe huisgenoot gaat geven om hem of haar in een goede conditie te houden.

Lees daarvoor mijn tips hier:

Totale kosten

Wat de definitieve kosten per jaar zijn kan ik niet tot op de komma nauwkeurig voor je uitrekenen, omdat het afhangt van veel factoren. Hieronder heb ik wel na een snelle optelsom de gemiddelde kosten opgesomd:

 • Totaal 1e levensjaar: +/- € 3.500
 • Daarna per jaar: € 1.000

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

5 thoughts on “Weet jij de Labradoodle prijs? Let op het volgende.

 1. henriette

  Koop aub geen labradeoodle of welke hon d dan ook via Marktplaats. Zo speel je de slechte fokkers in de kaart. En vergeet niet dat als je zo maar een labradoodle koopt voor minder dan de gebruikelijke prijs dat dit vaak de eerste kruising is en dat deze doodles dus wel verharen. Ondanks dat men zegt dat dit niet zo is. Dat voorkomt dat het dier wat je graag wilde alsnog toch in het asiel terecht komt.

  Reply
 2. Jacques De la Haye

  Mijn moeder heeft vorig jaar haar Shih Tzu moeten laten inslapen, na bijna 14jaar. eerst wilde ze geen hond meer, nu eigenlijk toch wel, maar dan het liefst een herplaatser uit een goede omgeving of een asielhond. Via een kennis met een kleine Labradoodle is ze daar nu helemaal weg van.

  Heeft iemand een idee waar eens te gaan zoeken/ kijken?

  Reply
 3. Pingback: Tips bij de aanschaf van een (Australian) Labradoodle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *