Je puppy kun je net als je baby zien, ze ontwikkelen zich razendsnel en dat is leuk om te volgen. Per fase maken ze nieuwe dingen mee, ontwikkelen ze hun eigen karakter en groeien ze als kool. Het is echt heel leuk om van dichtbij de groeicurve van je Labradoodle puppy mee te maken en je pup te helpen in z’n ontwikkeling. Maar gebeurt er per fase in de ontwikkeling van je pup? In dit artikel vertel ik je de verschillende fases en de ontwikkeling van je pup van de eerste weken tot 18 maanden oud.
Als baasje is het belangrijk dat je snapt wat je puppy per fase doormaakt. Heb je een kind? Dan heb je al goede ervaring opgedaan en zul je een stuk zekerder zijn in veel situaties. De groeicurve van je baby kun je een klein beetje vergelijken met de groeicurve van je puppy. Niet letterlijk, maar wat ik bedoel te zeggen is dat ze in elke fase unieke eigenschappen ontwikkelen en jij hen hierbij helpt. En ze vooral vertrouwen en veiligheid geeft.
Per fase moet je hier als baasje je pup goed helpen en hem de nodige ervaringen bieden. Ook moet je je pup op correcte wijze manieren bijleren en hem de wereld laten ontdekken. Lees hieronder verder als je dit interessant vindt.
De eerste 2 weken
Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 2 weken is je puppy in de neonatale periode. Net als een pasgeboren kind is dit het stadium waarin je pup het meest afhankelijk is van zijn moeder. Ze kunnen elkaar aanraken en proeven, maar hun ogen en oren zijn nog steeds gesloten. Tijdens deze fase leert je pup vooral om goed te lopen. In het begin gaat dit nog niet echt goed en dat zorgt vaak voor grappige situaties.
Hoewel het misschien niet lijkt dat je puppy in deze fase van zijn leven veel gedaan krijgt, zijn ze in feite bezig met het oppikken van belangrijke sociale – en overlevingsvaardigheden. Dit zijn belangrijke vaardigheden voor de rest van hun leven die doen ze op tijdens deze eerste paar weken van hun leven.
Kenmerkend aan deze fase is dat ze vooral eten en slapen.
3 – 4 weken
Van week 2 tot 4 gaat je puppy over in een peuter! Dit noemen we de overgangsperiode. Ze kunnen lopen en piepen. Sommige kunnen zelfs hun staart een beetje kwispelen. In deze fase krijgen ze ook hun eerste tanden en begint het reukvermogen zicht te ontwikkelen en kunnen ze meer horen.
Het baby gehalte gaat er nu een beetje vanaf. Op dit punt in hun leven begint je puppy te communiceren met zijn broers of zussen en zijn moeder. Rond de leeftijd van 3 weken zal je puppy voor de eerste keer kennismaken met vast voedsel. Dit is het begin van het speen-proces!
Socialisatieperiode: 4 – 12 weken
Van week 4 tot 12 begint de persoonlijkheid van je puppy te bloeien. Daarom noemen we dit de socialisatieperiode. Tijdens deze fase gaan de pups ook uit het nest en naar hun nieuwe baasjes. Meestal gebeurt dit rond de 8 – 10 weken.
De pups komen eerder al in aanraking met hun nieuwe baasjes, maar in deze fase gaat ook echt naar hun nieuwe huis. De fokker doet er al alles aan om de pups te socialiseren. Alleen uiteindelijk, middenin deze fase, verlaten ze het nest en moet de nieuwe familie deze lijn doorzetten.
De pup blijft dus tot ongeveer 8 weken bij hun moeder. Terwijl je puppy op dat moment gespeend is, leren ze nog steeds belangrijke socialisatie-vaardigheden van hun moeder. En dit merk je bij jouw pup. Daarom adviseer ik om goed naar het gedrag van de moeder te kijken. Is de moederhond bang? Dan is de kans groot dat jouw pup dit ook wordt. Is de moederhond blij? Dan zal jouw pup ook vriendelijk zijn.
Van de 9 tot de 12e week kun je je pup verschillende dingen leren. Hier staan ze op dat moment enorm voor open. Denk aan zindelijkheidstraining en het leren van basisregels. Hier ontwikkelt je pup zich en neemt hij de ervaringen mee in zijn eigen rugzak(je).
Als familie druk je dus een grote stempel op de nieuwe vaardigheden van je pup.
Peuterperiode: 12 – 24 weken (6 maanden)
Je pup heeft zich ontwikkelt van baby tot peuter. Qua weken zit je in deze fase op 12, 14, 16 en 18 weken waarin belangrijke ontwikkelingen in het lichaam en hoofd van je pup plaatsvinden. Ook kun je deze fase in 3, 4, 5 en 6 maanden onderverdelen.
In deze fase staan vooral de ‘rangen’ centraal. Deze fase kun je ook zien als de ‘basisschoolperiode’ van je kind. Je pup bepaalt waar de hiërarchie in je huishouden ligt en welke knoppen ze kunnen indrukken zonder gecorrigeerd te worden.
Je pup is in deze fase een stuk onafhankelijker, maar zal voor sommige dingen nog wel bang zijn. Ook in deze fase moet je de hond op z’n gemak stellen en een goede roedelleider zijn. Geef je pup vertrouwen en leer hem goede vaardigheden aan. Zorg voor liefde en rust in huis, zodat je pup goed kan uitrusten. Schelden of schreeuwen tegen de hond heeft geen zin en zal in deze fase veel schade toebrengen.
Andere dieren in huis beïnvloeden de pup in deze periode. Eventuele andere, oudere, honden in huis zullen je pup hiërarchie aanleren en bepalen zijn positie in het gezin. Op sommige momenten kunnen oudere honden flink ingrijpen. Schrik hier niet van!
Juist in deze fase moet je opnieuw laten zien dat je de leider van de roedel bent. Zo win je het vertrouwen van je pup.
Naast het gedrag krijgt je pup in deze fase de meeste tanden. Schaf dus goede accessoires aan om dit te ondersteunen. Ik adviseer hiervoor bijvoorbeeld een Kong. Anders gaat je hond op andere dingen, zoals meubels, bijten!
De tienerfase: 6 – 18 maanden
De tienerfase is de langstlopende fase. Deze duurt van 6 tot 18 maanden oud. Hiervoor heb je de basis van het gedrag gelegd en in deze fase zal dit uitvergroot worden. Vooral de 6, 7, 8 en 9 maanden zijn belangrijke maanden.
In deze fase moet je duidelijke regels en grenzen stellen, want je pup gaat je in deze fase nog flink uittesten.
Dit is ook de fase waar je het meeste kan bonden met je pup. Op sommige momenten moet je streng zijn en ze correct straffen. Maar wees altijd geduldig, liefdevol, consequent en eerlijk tegen je pup. Zo krijg je respect en een goede band met hem.
Ga in deze fase ook nog door met het trainen van vaardigheden. Laat ze kennismaken met andere honden en ga er lekker op uit met je pup. Speel, maak plezier en zorg ervoor dat hij z’n energie kwijt kan. Socialisatie is enorm belangrijk in deze fase.
Vanaf 18 maanden: je hond is volwassen
Als je hond ouder is dan 18 maanden, is hij volwassen. Natuurlijk zal hij nog steeds ‘tienertrekjes’ hebben en zal hij je nog steeds gaan testen, maar het grootste gedeelte van zijn puppytijd heeft hij al gehad. Ze zijn echt volwassen.
Jouw rol per fase is cruciaal
De manier waarop je als baas met elk van deze levensfasen omgaat, zal van invloed zijn op het karakter en gedrag van je hond. Jij hebt de grootste invloed op zijn gedrag. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat het belangrijk is dat je consequent, duidelijk en standvastig bent. Zonder boos of geïrriteerd te raken.
Geef liefde aan je pup en wees vriendelijk. Sla de hond niet en zorg ervoor dat het geen bange of angstige hond wordt. Natuurlijk is elke pup anders en is er niet één manier waarop je een hond kan opvoeden. Het zal niet altijd volgens het boekje gaan, maar volg je gevoel.