10 tips voor het welzijn van je Labradoodle (of andere hond)

By | 24 oktober 2019

We willen allemaal dat onze hond (niet alleen een Labradoodle) een lang, gezond en gelukkig leven leeft. Het is daarom enorm belangrijk dat we goed voor onze hond zorgen. De gezondheid, voeding en het welzijn wil je zeker in de gaten houden. Misschien dat deze tips je kunnen helpen bij het maken van de juiste gezonde keuzes voor je hond. Heb je suggesties? Deel ze in de reacties onderaan.

10 tips voor het welzijn van je Labradoodle of andere hond v1-min

Credits foto: Seth Weisfeld – Unsplash

Wil je meer tips voor de gezondheid van je hond? Dan kun je ook één van mijn andere artikelen hierover lezen:

1. Zorg de gezonde voeding

Goede, gezonde en uitgebalanceerde voeding houdt je hond fit en gezond, en kan ziekte(s) voorkomen.

Bij gezonde voeding draait vooral om de juiste ingrediënten voor jouw hond. Proteïnen zoals kip en eieren zorgen voor sterke spieren. Fruit en groente zijn een natuurlijke bron voor vitaminen, mineralen, en antioxidanten. Deze voedingsstoffen dragen deels bij aan een goed werkend immuunsysteem. Let echter goed op: niet alle groente en fruit zijn goed voor je hond.

Meer hierover lees je in het artikel: Wat mogen honden wel en niet eten?.

Het gezegde “je bent wat je eet” geldt voor ons mensen, maar zeker ook voor onze honden. Zorg daarom voor hoge kwaliteit voeding voor je hond en overleg eventueel met je dierenarts, om er zeker van te zijn dat je je hond de juist voeding geeft.

2. Houdt het gewicht onder controle

Obesitas komt steeds vaker voor bij honden. Obesitas bij honden kan tot problemen, zoals cushing, huidirritatie, hartfalen leiden, maar het kan ook problemen met pezen, kraakbeen en botten veroorzaken. Overgewicht bij je hond leidt tot een mindere kwaliteit van leven van je hond. Veel hondeneigenaren hebben de neiging om hun honden te overvoeden, wat vaak leidt tot een vroegtijdig overlijden van de hond.

Zorg daarom voor goede voeding en de juiste hoeveelheid voeding voor je hond. Een hond met een gezond gewicht voelt zich vitaler en gezonder. Als je denkt dat je hond last heeft van of neigt naar overgewicht, bespreek dit dan met je dierenarts.

3. Voldoende beweging

Beweging zorgt voor direct verbranding van calorieën. Verder is er nog een ander voordeel, het kan zorgen voor een verhoogde stofwisseling, die nog enkele uren na het wandelen, spelen doorwerkt, dus ook wanneer je hond alweer lekker ligt te rusten. Geregeld wandelen, buiten spelen of lekker rennen is zeer belangrijk voor de conditie van de spieren, het skelet en de pezen van je hond. Beweging houdt ze sterk. Verder zorgt beweging voor mentale training en afleiding.

Buiten bewegen is goed voor jouw hond én voor jezelf! Lees ook “Dit is waarom spelen met je hond belangrijk is!

10 tips voor het welzijn van je Labradoodle of andere hond v2-min

Credits foto: ipet photo – Unsplash

4. Zorg voor goede tandverzorging

Een simpele truc: doe de ademtest! Ruik af en toe naar de adem van je hond. Ik weet dat de adem van honden over het algemeen niet erg fris ruikt. Alleen wanneer je hond echt uit zijn bek stinkt, dan kan er een achterliggend probleem zijn, zeker als je ziet dat hij slecht eet, of bijvoorbeeld overgeeft, of heel veel drinkt, of heel vaak moet plassen.

Controleer het tandvlees van je hond. Gezond tandvlees is roze van kleur en de tanden dienen er schoon uit te zien, zonder bruinachtig tandsteen. Gebruik een speciale hondentandenborstel of een zacht stuk gaas om het tandvlees en de tanden te poetsen en/of masseren. Zodra je hond hier gewend aan is geraakt, kun je dit 2-3 keer per week doen en wordt het een gewoon onderdeel van zijn leven.

Mocht je tekenen van tandbederf zien, zoals bijvoorbeeld ontstoken tandvlees, verlies van of loszittende tanden, dan is het belangrijk om professionele hulp van de dierenarts in te schakelen.

5. Borstel de vacht geregeld

Geregeld de vacht van je hond borstelen is belangrijk, ongeacht de lengte van de haren in de vacht. Met het borstelen wordt dood haar verwijderd en worden de natuurlijke oliën van de huid/vacht verspreid, wat er voor zorgt dat je hond een schone en gezonde vacht heeft en de huidoppervlakte wordt gemasseerd en gestimuleerd.

Naast dat het goed is voor de vacht is het borstelen ook een mooie mogelijkheid om het lijf van je hond te leren kennen. Als je geregeld borstelt zul je eventuele oneffenheden, knobbeltjes, of ongebruikelijke plekjes sneller ontdekken en kun je bij twijfel direct de dierenarts er naar laten kijken.

Borstel je hond geregeld en je zult ontdekken dat het een fijne tijd is voor je hond en jezelf.

6. Overdrijf niet met wassen van je hond

Verzorging van je hond is een zeer belangrijk voor het welzijn van je hond. Echter, je hond te vaak wassen leidt tot uitdroging van de huid. Natuurlijk moet je je hond gewoon wassen wanneer hij door de modder heeft gerold of vuil is van het wandelen in de regen, of zwemmen in de zee. Wanneer je zijn vacht geregeld borstelt, is een goed wasbeurt iedere 2 tot 4 maanden voldoende.

Gebruik uitsluitend shampoo die specifiek voor honden is geproduceerd. Shampoo voor ons mensen is te ruw voor de hondenhuid. Let ook op de temperatuur van het water. Zorg dat het water niet te koud of te warm is, en spoel de vacht goed en volledig uit. Voorkom dat er zeepresten in de vacht of op de huid achterblijven, deze kunnen gaan kriebelen, wat ertoe kan leiden dat je hond in zijn vacht/huid gaat zitten krabben of knabbelen. Voorkom verder dat er shampoo in zijn ogen, oren en bek komt, maar dat lijkt me logisch.

Bekijk ook de hondenshampoo en handdoeken op Zooplus.

7. Weet hoe je zijn nagels kunt verzorgen

Veel hondeneigenaren vinden het idee van het knippen van de nagels van hun hond vervelend. Ik begrijp dat, maar het is van groot belang dat de nagels van je hond niet te lang worden, dit is simpelweg vervelend voor je hond. Een signaal dat de nagels te lang zijn, is het moment waarop je een klikkend geluid op de vloer hoort wanneer je hond erover loopt.

Koop een speciale hondennagelschaar die lekker in de hand ligt en waarbij je duidelijk kunt zien waar de schaar knipt. Het is beter dat je te weinig van de nagels af knipt, dan dat je te veel van de nagel af knipt en je hond pijn verwondt.

Honden nagels lopen krom. Wanneer de nagels te lang zijn zullen de tenen uit elkaar gaan staan. Het is dus van belang dat de nagels van je hond geregeld worden geknipt waarmee het uit elkaar gaan staan van de tenen wordt voorkomen en het risico op gescheurde nagels bij je hond wordt voorkomen.

Vraag je trimsalon om advies wanneer je niet helemaal zeker bent over het knippen van de nagels van je hond. Lees ook “Een Labradoodle trimmen of laten trimmen?” voor meer tips hierover.

8. Check de oren geregeld en maak ze schoon

Schone oren voelen fijn voor je hond en, nog belangrijker, het voorkomt oor infecties (zoals oormijt) bij je hond. Controleer vooral ook de buitenkant van de oren en let op de aanwezigheid van teken, vlooien of andere vreemde zaken. Gebruik voor het schoonmaken een wattenbol, een stukje gaas, of baby wipe met schoonmaakmiddel voor oren. Water werkt niet echt omdat het te snel verdampt.

Maak de oppervlakte van het oor schoon, en ga niet verder ‘naar binnen’ dan de lengte van je vinger. Forceer niets! Gebruik geen wattenstaafje of iets anders dat dieper de oorgang in kan komen, dit kan tot pijnlijke wondjes in het oor van je hond leiden.

Mocht je meer vragen hebben over de thuisverzorging van je hond, neem dan contact op met je dierenarts of lees dit artikel voor meer tips “Oormijt bij je hond behandelen“.

9. Geef niet te veel supplementen

Bekende hondenvoeding producenten gaan best ver in het creëren van gezonde voeding met de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen, daarom is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts voordat je supplementen toevoegt aan het dieet van je hond. Voorkom dat de voeding die je geeft uit balans raakt.

Sommige vetoplossende vitamines zoals – A, D, E, en K – worden zeer langzaam verteert in het lichaam van je hond en kunnen leiden tot de opbouw deze stoffen in het lichaam van je hond. Dit kan tot vergiftiging leiden. Een hoog niveau van één mineraal kan de opname van een ander mineraal beïnvloeden. Dit speelt onder andere bij calcium, koper en ijzer.

Wanneer je hond gezond is en goed eet is het toevoegen van een multi-vitaminen en eventueel andere mineralen supplementen niet nodig. Wanneer je je zorgen maakt over het dieet van je hond, of hij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt via zijn regulier dieet, is altijd verstandig om je dierenarts om advies te vragen.

10. Zorg voor quality time met je hond

Geluk, liefde en aandacht, zijn belangrijke aspecten voor het welzijn van je hond. Je moet de waarde van je tijd die je doorbrengt met je hond dan ook niet onderschatten. Haal je hond aan, borstel hem lekker, ga wandelen, doe spelletjes of een gehoorzaamheidstraining. Leer je hond iets nieuws. Dat vindt hij hartstikke leuk en verbetert jullie band.

Bij een hond die veel alleen is of zonder geestelijke uitdaging leeft, kan depressie ontstaan. Hij kan ook oncontroleerbaar gedrag gaan vertonen of juist lusteloos worden. En ik denk niet dat dat is wat je wilt?

Je hond is onderdeel van het gezin. Zorg daarom voor interactie. Praat tegen je hond, ga wandelen, speel met hem, aai hem, toon affectie en geef je hond de aandacht die hij verdient. Je hond zal gelukkiger zijn en hij zal je onvoorwaardelijke liefde geven.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

One thought on “10 tips voor het welzijn van je Labradoodle (of andere hond)

  1. Ivan

    Schatten van honden, die labradoodles. Wij hebben er twee. De vacht van deze hond vereist inderdaad de nodige aandacht en verzorging. Een van de honden vindt het heerlijk om gestofzuigd te worden. Dat vond mijn vrouw wel handig en probeerde dat ook bij de andere. Die is er echter als de dood van.

    Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *