Mijn hond poept bloed: oorzaken en behandeltips

By | 9 november 2019

Ik kan me voorstellen dat je je rot schrikt als je opeens ziet dat je Labradoodle bloed in zijn ontlasting (poep) heeft. Zo kreeg ik laatst een verontrustende mail van, later we haar even Truus noemen, over bloed in de ontlasting van haar hond. Ze vroeg mij om tips. Die deel ik hieronder met je. 

Bloed bij ontlasting Labradoodle

Onlangs ontving ik dus de volgende e-mail van Truus (geen echte naam): “Ik maak me zorgen over mijn hond. Ik zag rode strepen in zijn ontlasting, en ik dacht het bloed was. Moet ik me zorgen maken als het bloed is? Wat moet ik doen? Moet ik direct naar de dierenarts? Of kan ik simpelweg thuis voor hem zorgen? Loopt mijn hond gevaar? Kun je mij adviseren?”

Dit was mijn antwoord: “Als eigenaar schrik je je rot wanneer je bloed bij de ontlasting van je hond ziet. Het is niets abnormaals, je hoeft niet direct in paniek te schieten, maar je moet wel actie ondernemen. De oorzaak van het bloed in de ontlasting kan iets vrij onschuldigs zijn, maar het kan ook levensgevaarlijk zijn.”

In deze situatie adviseer ik altijd om even contact met je dierenarts op te nemen, wanneer je denkt dat er sprake is van bloed in de ontlasting van je hond. Alleen de dierenarts kan onderzoek doen en uitvinden wat er met je hond aan de hand is en hoe de kwaal al dan niet behandeld kan worden.

In het algemeen zijn er een aantal dingen die je in overweging kunt nemen in het geval je bloed (denkt) te zien in de ontlasting van je hond. Hieronder behandel ik nog meer over dit onderwerp.

Vind je dit interessant? Dan adviseer ik je ook om één van deze artikelen te lezen:

Hoe weet je of het bloed is?

Het zien van rode strepen of vlekken in de ontlasting van je hond betekent niet automatisch dat het bloed is. Honden pikken van alles op en het kan zijn dat hij iets heeft gegeten dat niet helemaal verteerd is, of helemaal niet verteerd is en er daarom met een rode kleur met de zijn ontlasting mee komt.

Misschien kun je je herinneren of je hond onlangs misschien iets roods gegeten heeft? Of dat hij iets heeft ingeslikt met een rode kleur? Of heb je hem onlangs een hondensnack met rode kleur of voedingsstoffen gegeven? Of heeft hij misschien een rood krijtje opgepeuzeld?

Wanneer dit het geval is, dan is er meestal niks ernstigs aan de hand en poept je hond het dus gewoon uit en hoef je je geen al te grote zorgen te maken.

Alleen, wanneer je niet zeker weet of dit het geval is, en je kunt geen andere reden bedenken voor die rode kleur in zijn ontlasting, dan zou het bloed kunnen zijn en is een bezoek aan de dierenarts de verstandigste optie. Dat adviseer ik je dan ook om te doen.

Het kan zelfs zijn dat een hond bloed poept, maar dat er geen rode kleur zichtbaar is in de ontlasting. Dit meestal het geval wanneer de bloeding hoger in het spijsverteringsproces zit en het bloed al gedeeltelijk is verteerd. Als dat het geval is, kan de ontlasting er donker en plakkerig uitzien. Neem dit serieus. En ga er zeker mee naar de dierenarts.

Hond-poepen-v2

Wat moet ik doen?

Als je denkt dat je hond bloed poept is het verstandig om op de volgende zaken te letten. Je dierenarts heeft de door jou verzamelde informatie/observaties hard nodig bij het maken van een goede diagnose.

Observeer het gedrag van je hond

Is je hond lusteloos, of wil hij niet eten en/of drinken, dan dien je direct naar de dierenarts te gaan. Dit zijn over het algemeen duidelijke signalen die kunnen wijzen op een groter probleem, zoals bijvoorbeeld een verstopping/obstructie in het maag- en/of darmkanaal.

Bespreek de aanwezigheid van bloed tijdens de reguliere afspraak met je dierenarts

Als je geen afwijkende symptomen in het gedrag van je hond bemerkt, dan is altijd verstandig om je verdenking van het bloed in de ontlasting van je hond tijdens je reguliere bezoek aan de dierenarts te bespreken.

Breng een monster van de ontlasting mee naar de dierenarts

De dierenarts zal ‘graag’ nader onderzoek van de ontlasting willen doen en daarvoor heeft hij een ‘live’ monster nodig. Breng dus een monster van de ontlasting van je hond mee. De dierenarts zal het monster onderzoeken en hij zal dan redelijk snel kunnen vaststellen of er iets ernstigs aan de hand is, of niet.

Schep de ontlasting gewoon op, doe het in een zakje en breng het mee naar de dierenarts. Als de ontlasting wat vochtig en slap is, doe je gewoon je best, en hopelijk is het genoeg voor een goede analyse door de dierenarts.

Over het algemeen is bloed bij de ontlasting geen teken van een fatale ziekte, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Het onderzoek bij de dierenarts

Je dierenarts zal je verschillende vragen stellen over zoals; wat je hond de laatste tijd gegeten heeft. Of hij is blootgesteld geweest aan chemicaliën. Of hij misschien uit het vuilnis heeft gegeten. Of er iets is veranderd aan het dieet. Of hij iets van jullie etensrestjes heeft binnen gekregen, of van de vloer heeft opgelikt. Al dit soort dingen kunnen een probleem in de ontlasting van je hond veroorzaken.

Let ook op of het gedrag van je hond is veranderd, of dat je andere veranderingen aan je hond hebt gezien. Je dierenarts wil zo veel mogelijk weten over veranderingen in het gedrag van je hond, zoals bijvoorbeeld veranderingen in zijn eetlust of het plassen, lusteloosheid, overgeven, diarree, gewichtsverlies, enorme dorst, of iets anders in zijn gedrag.

Let op de kleur van het bloed

De kleur van het bloed is een indicatie van waar in het spijsverteringskanaal je hond problemen heeft.

Zwart en plakkerig

Als de ontlasting zwart en plakkerig is, betekent dit over het algemeen dat het bloed verteerd is en het bloeden waarschijnlijk in, of in de buurt van, de maag plaatsvindt.

Rood gemixt met diarree

Wanneer het bloed rood van kleur is, en gemixt is met diarree, dan is er waarschijnlijk sprake van een bloeding in het bovenste gedeelte van het spijsverteringskanaal.

Rood met stevige ontlasting

Als het bloed rood van kleur is, en een laagje vormt om stevige ontlasting, of gemixt is met stevige ontlasting, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een bloeding in het lagere gedeelte van de darmen, of er is sprake van een bloeding in de buurt van de anus van je hond.

De kleur van het bloed en de vorm van de ontlasting is dus een aanwijzing waar de bloeding plaatsvindt, maar dat zegt nog steeds niet wat de oorzaak van het bloeden is, en daarom zal je dierenarts een aantal testen doen om de oorzaak van het bloeden te achterhalen.

Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Er zijn vele verschillende oorzaken voor bloed in de ontlasting van je hond. Sommige oorzaken zijn onschadelijk, maar andere oorzaken dienen direct jouw aandacht te krijgen en door een dierenarts te worden onderzocht.

Enkele oorzaken van bloed in de ontlasting bij honden zijn (dit zijn zeker niet alle mogelijke oorzaken):

  • Darmklachten door het eten van iets dat je hond niet hoor te eten,
  • Dikkedarmontsteking,
  • Infecties door parasieten, bacteriën of viruses,
  • Verstoppingen of obstructie van de darmen,
  • Schade of perforatie ergens in het spijsverteringskanaal,
  • Tumoren,
  • Voedselallergieën,
  • Vergiftiging of inname van giftige stoffen, inflammatoire darmaandoeningen
  • Maagzweren
  • Ontsteking of abces bij de anus
  • Aambeien
  • Parvovirus

Honden-poep-opruimen

Welke behandelingen zijn er?

De behandeling van het bloed in de ontlasting van je hond hangt natuurlijk helemaal af van de oorzaak van het probleem.

Verandering van dieet

Voor de kleinere problemen of bijvoorbeeld voedselallergieën, zal de dierenarts een verandering in het dieet adviseren.

Medicatie

Voor parasieten en infecties kan er medicatie worden voorgeschreven.

Opname in dierenziekenhuis

Serieuze infecties kunnen tot opname in het ziekenhuis leiden. Als er sprake is van een blokkade in de darmen kan de dierenarts tot spoedoperatie besluiten.

Ik heb geprobeerd een globaal beeld te schetsen over het probleem van bloed bij de ontlasting van jouw hond, over wat er aan de hand zou kunnen zijn en wat de mogelijke stappen die je het beste zou kunnen nemen.

Raak niet in paniek, want vaak is er niets ernstigs aan de hand. En als je twijfelt, gewoon even contact met de dierenarts opnemen. De liefde voor je hond kan soms wat vies zijn, maar dat heb je er natuurlijk voor over.

Heeft jouw hond ooit bloed bij de ontlasting gehad? Wat was de oorzaak en wat heb je toen gedaan? Misschien wil je jouw ervaring met anderen delen, laat dan je reactie achter.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *