Leer de labradoodle mini kennen

By | 27 juli 2016

De Labradoodle heb je in verschillende maten, mini, medium en standaard. De Labradoodle mini heeft een schofthoogte tussen de 35-42 cm, de medium doodles tussen de 43-52 en de standaard doodles hebben een schofthoogte van 53-63 cm. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over de Labradoodle mini.

Australian-labradoodle-mini

De Labradoodle mini!

De Labradoodle is erg populair en je ziet dit ras ook steeds meer op straat, tijdens trainingen en bij shows. De Australian Labradoodles zijn er in 3 verschillende formaten. De Labradoodle mini is de kleinste en weegt tussen de 7 en de 13 kilo. De medium doodles wegen tussen de 13 en de 20 kg en de standaard doodles hebben een gewicht van 23 tot 30 kilo.

Het is een heel beweeglijk ras, deze hond heeft dagelijks fysieke en geestelijke uitdaging nodig. Een kort rondje om de woning is onvoldoende en daar nemen ze geen genoegen mee, ze vinden het leuk om met je op pad te gaan. Ze hebben per dag tussen de 1.5 en de 2 uur lichaamsbeweging nodig. De meeste Labradoodle mini’s zijn ook erg gek op water.

Hoe groot wordt de hond?

Als we kijken naar de hoogte van een Labradoodle, dan houden we de schouderhoogte aan. De Labradoodle in klein formaat is de kleinste Labradoodle die je kan krijgen. Deze heeft een schouderhoogte van minimaal 35 centimeter hoog. De maximale schouderhoogte van een Labradoodle is 42 centimeter. Om dit iets duidelijker aan te geven; als de Labradoodle klein 35 centimeter schouderhoogte bereikt, dan is deze net iets hoger dan een vel A4-papier.

Het karakter van de mini

De Labradoodle mini heeft een vrolijk karakter en is erg vriendelijk. De hond is sociaal naar mens en dier en is dol op aandacht, spelen en kinderen. Ze zoeken niet graag ruzie en dominantie is voor het ras vreemd. Het zijn honden die graag mensen om zich heen hebben en niet graag alleen gelaten worden. Dit wil niet zeggen dat ze niet alleen kunnen zijn. Je kunt dit ras namelijk prima aanleren om een poosje alleen te zijn.

Labradoodle mini’s zijn intelligente honden, ze zijn geschikt als familiehond, maar ook als hulphond.

Is elke Labradoodle mini hetzelfde?

Als je interesse hebt in een Labradoodle in klein formaat, dan heb je nog steeds een ruime keuze. Het is zeker niet het geval dat iedere Labradoodle mini hetzelfde uiterlijk heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld ook 3 verschillende variaties als het om de structuur van de vacht gaat.

De vacht kan stevig gekruld haar hebben, maar ook golvend is mogelijk. Dan is er nog een vachtsoort die hier precies tussenin zit. De vachtsoorten worden door de fokkers aangegeven met Curly, Fleece en Curly Fleece.

Labradoodle-klein

Zijn er alleen blonde Labradoodles in klein formaat?

Er wordt wel eens gedacht dat de Labradoodle, ongeacht het formaat, er alleen in een blonde kleur is. Deze komen we het meest tegen, maar het is zeker niet zo dat er geen andere kleuren te verkrijgen zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook honden met een rode vacht, een bruine vacht of een zwarte vacht.

Dit zijn nog slechts wat voorbeelden, want er zijn heel wat kleurvariaties te krijgen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de kleur van de ouders.

Labradoodle mini verzorging

De verzorging van de Labradoodle mini vraagt de nodige aandacht. Iedere week een keer flink borstelen is belangrijk om de vacht in goede conditie te houden. De vacht kan ook getrimd worden, anders worden de haren erg lang en kom je er met de borstel niet goed meer door heen (het kan een enorme klittenbol worden).

De Labradoodle mini is een kritische en soms ook een moeilijke eter. Het is soms even zoeken naar het juiste eten.

Australian-labradoodle-mini-2

Labradoodle kopen, aandachtspunten

Als je interesse hebt in een Labradoodle mini, dan is het belangrijk om eerst na te gaan of je voldoende tijd hebt voor een hond, dat geldt voor elk ras. De Labradoodle mini is namelijk een ras dat wel de nodige beweging nodig heeft. Ze zijn graag bij je dus als je de hele dag werkt, is goede opvang overdag voor de hond belangrijk.

Koop een Labradoodle mini altijd bij een goede fokker, zodat je meer over het ras, de ouderdieren (vader en moeder) en de pups te weten komt. Ga ook altijd eerst bij een fokker kijken voordat je een pup koopt, hierdoor krijg je een indruk hoe de pups groot worden gebracht.

De Labradoodle mini is een intelligent en beweeglijk ras. Je kunt deze honden veel leren en als je de tijd hebt om veel bezig te zijn met je hond dan wordt het jouw beste maatje, waarmee je (bijna) alles samen doet.

Wanneer kies je voor de kleine Labradoodle?

De Labradoodle klein is een gezellig, liefdevol, trouw en rustig dier dat je dagen zeker op zal vrolijken. Dit ras is uitermate geschikt voor mensen die zoeken naar een leuke hond voor in het gezin met (jonge) kinderen, maar ook als gezelschap voor stellen en singles doet de Labradoodle in klein formaat het erg goed. Het is een vrolijke hond die altijd zijn of haar best zal doen om jouw dagen net een stukje leuker te maken.

Als je niet precies weet welke kruising jou het meest aanspreekt, dan kan je natuurlijk altijd op zoek gaan naar voorbeelden. Er zijn 5 kruisingen, namelijk multi-generatie, F1, F1-B, F2, en F3.

Labradoodle-klein-mini-blond

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

10 thoughts on “Leer de labradoodle mini kennen

 1. Marjan Ruther-Timmerman

  Wat zijn de mini labradoodles schattig,
  denk er over om er volgend jaar een aan te schaffen dan zijn mijn man en ik alle dagen thuis.
  Alleen lastig welke fokker kun je vertrouwen.
  Wij hebben geen goede ervaring gehad met de fokkers van de Sky terriër.

  Reply
  1. Daan

   Er is een lijst met fokkers die bij de Alaeu zijn aangesloten. Daar vind je de fokkers die hierbij zijn aangesloten.
   Even een puntje. Je neemt niet volgend jaar een pup, je zal ingeschreven moeten zijn bij een van de fokkers; wachtlijst!! Sommige mensen moeten geduld hebben zelfs twee jaar. Veel succes en lees veel in. Op Facebook zijn ook verschillende ald sites!!

   Reply
   1. Monique D

    De MDBA is ook een fokkervereniging, die Australian labradoodles, ook wel Cobberdogs genoemd, die de echte ALD van Beverly Manners fokken. Dit is ook een heel betrouwbare vereniging.

    Reply
 2. Pingback: Je Australian Labradoodle pup laten wennen aan de auto

 3. Pingback: 10 basiscommando's die elke (Australian) Labradoodle moet kennen

 4. Chantal

  Alsof er over onze moos wordt geschreven, onze liefste mini labradoodle mini! Het zijn de liefste honden die je kan wensen! Wij hebben onze mini uit Den Bosch😊

  Reply
  1. Wilma Aleven

   Hoi zou je ons het adres kunnen geven en telefooonnummer van de fokker waar jullie de mini labradoodel hebben gekocht in Den Bosch.
   groeten Wilma Aleven

   Reply
 5. Peggy

  Hallo, zou de mini geschikt zijn als Office hond? Elke dag mee naar kantoor omringd door 11 vriendelijke hondenliefhebbers. Avonden en weekenden met baas mee naar huis. Af en toe met andere collega mee naar huis. Bedankt voor reacties! Peggy

  Reply
  1. admin Post author

   Dat kan hij zeker, mits je hem de juiste opvoeding geeft en goed laat luisteren. Ook moet de hond wel z’n beweging op een dag krijgen. Anders gaat hij zich vervelen.

   Reply
 6. M remken

  Vraagje : ik zag laatst wat mini doodles en 1/2 hadden een krulstaart omhoog… de andere gewoon recht of naar bendeleden. Bij de hond met de krukstaart ging deze staart niet kwispelen of naar beneden .
  Kunt u aangeven hoe dat komt en of dat zo dan blijft?
  Pups waren 8 weken oud.
  Mijn dank
  Mvg M

  Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *