Veel mensen met een hondenallergie zijn op zoek naar een hond die niet verhaart. Ook wel hypoallergene honden genoemd. Dat is de reden dat veel mensen bij een Australian Labradoodle uitkomen. Maar is het zo dat deze hond echt niet verhaart? En krijgt niemand meer een allergische reactie van een Australian Labradoodle? Ik geef daar antwoord op in dit artikel.
Laat ik als eerste uit de wereld helpen dat er geen enkele hond is, die echt niet verhaart. Elke hond wat haar heeft, zal verharen. Honden die helemaal geen haren of huidschilfers verliezen bestaan niet. Alleen de manier waarop de hond het haar en huidschilfers loslaat zijn verschillend. Maar hoe zit dat dan met de (Australian) Labradoodle?
In principe laat een echte Australian Labradoodle geen plukken haren in huis dwarrelen en verliezen ze minder huidschilfers dan andere honden. Vanwege de kruising met een Poedel heeft een Australian Labradoodle ook hypoallergene eigenschappen. Veel fokkers staan hiervoor garant en kunnen met een vrij hoge nauwkeurigheid beloven dat de hond hypoallergeen is en de kans klein(er) is dat je een allergische reactie krijgt.
Maar het geeft nooit een 100% garantie voor mensen met een allergie. Je moet echt goed controleren waar de hond vanaf stamt en je moet op bezoek gaan bij de fokker om te kijken of je echt geen allergische reactie krijgt. De haren blijven namelijk wel op de vacht van de (Australian) Labradoodle liggen en het CAN.F1 draagt de hond wel.
Hieronder leg ik je nog meer uit over het niet verharen bij (Australian) Labradoodles, waar allergische reacties vandaan komen, de krulvacht en hoe belangrijk het is dat je de hond goed verzorgt (borstelen en wassen en trimmen).
Wat zijn hypoallergene honden?
Mensen met een allergie reageren op het allergeen CAN.F1, het eiwit in de huidschilfers en speeksel van de hond. Ongeveer bij één op de tien mensen in Nederland roept dit eiwit een allergie op. De kleine eiwitdeeltjes worden ingeademd en dat geeft de vervelende allergische reactie.
Één van de rassen die minder haarverlies leidt, is de Poedel. Door een verminderde haaruitval komt dit ras in het rijtje met hypoallergene hondenrassen te staan. Hypoallergeen betekent: “minder of weinig allergeen”. Er zijn dus minder eiwitten, CAN.F1, beschikbaar waar het immuunsysteem op zal reageren.
Voorbeelden van hypoallergene hondenrassen zijn:
- Basenji
- Yorkshire Terriër
- Bedlington Terriër
- Shih Tzu
- Bichon Frise
- Havanezer
- Maltezer
- Poedel
- Schnauzer
- Soft Coated Wheaten Terrier
- Coton de Tulear
- Ierse Water Spaniël
- Portugese Waterhond
De Poedel verhaart bijna niet
De Poedel is één van de rassen waar geen haren in de lucht rond circuleren. Door de dichte krullen is de Poedel een type hond dat amper verhaard of huidschilfers verliest. De meningen zijn erover verdeelt of ze helemaal nooit verharen, maar daar ben ik het niet mee eens.
Elke cel in het lichaam van de hond, en mens, wordt na bepaalde tijd hernieuwd, dit geldt ook voor de haren. Alleen bij de Poedel blijven de haren in de vacht hangen. Hierdoor zijn ze geschikt voor mensen met een allergie.
Alleen een Poedel vraagt wel veel onderhoud. Het goed door borstelen van de krullen is lastig, daarom worden veel Poedels elke 6 tot 8 weken getrimd. Tenminste als je de hond goed wil onderhouden.
De vacht moet sowieso goed bijgehouden worden, anders gaat het klitten, krijgen ze koorden, gaat het vuil vastkoeken en krijg je kans op vervilte plekken. Dat is zielig voor de hond.
Australian Labradoodle vs. Labradoodle
Sommige mensen komen nog wel eens bedrogen uit als ze een allergie-vriendelijke (Australian) Labradoodle gekocht denken te hebben. Waarschijnlijk hebben ze de bloedlijnen en kruising niet goed gecontroleerd en blijkt het een gewone kruising te zijn. Tsja, dan ben je op z’n zachtst gezegd opgelicht of heb je je huiswerk niet goed gedaan!
Een hypoallergene vacht is alleen bij een pure Australian Labradoodle. Let bij de aanschaf van een Australian Labradoodle dus op, dat een allergie vriendelijke vacht alleen bij de pure (echte) Australian Labradoodles voorkomt.
Credits foto: Fredrik Bølstad
Een Labradoodle F1, F2, F3, etc. zijn gewone kruisingen tussen Labradors en Poedels. Dat wil niet direct zeggen dat ze niet hypoallergeen zijn, maar de kans dat de hond toch verhaart is veel groter dan bij een Australian Labradoodle. Een Australian Labradoodle is alleen rasecht als de ouders en grootouders ook Australian Labradoodles zijn. Controleer hier dus goed op.
Mijn advies is altijd om langs te gaan bij het nest (tijdens een kijkdag) en te knuffelen met de honden. Dan merk je snel genoeg of je met een echte Australian Labradoodle te maken hebt en of je wel of niet een allergische reactie krijgt.
De Labradoodle krulvacht
De dikke krullende vacht bij de Australian Labradoodle is dus bedoeld om de losse haren in de vacht te laten hangen. Hierdoor krijg je minder haaruitval en huidschilfers. De schilfers komen dus alleen vrij bij het wassen, borstelen en trimmen.
De Poedel heeft een enkele krulvacht. Alleen de Australian Labradoodle is daarbij ook de met Labrador gekruist en die heeft een dubbele vacht (een Goldendoodle met Golden Retriever). Op deze manier is er een dubbele krulvacht ontstaan. En dat maakt de hond allergie-vriendelijk en hypoallergeen.
Besef je wel dat je dit effect alleen kan behouden als je ze zeer intensief onderhoud. Lees er meer over in deze artikelen:
- Labradoodle vacht: fleecevacht of wolvacht
- Labradoodle fleece: wat je moet weten over de vacht
Grote, middelgrote of kleine Labradoodle
Het maakt niet uit of je een grote, middelgrote of mini Australian Labradoodle wilt die niet verhaart. In principe doen ze het allemaal niet, mits de kruisingen goed zijn en de bloedlijnen kloppen.
Laat je niet oplichten door een fokker en vraag uitgebreid naar de papieren. Bestudeer ze om de bloedlijnen te ontdekken en te kijken of de ouders ook echte Australian Labradoodles zijn.
Goede verzorging
Je moet de Australian Labradoodle wel goed onderhouden en verzorgen. Mensen die denken dat deze hond niet veel verzorging heeft, hebben het mis. Een Labradoodle is gek op water (dat komt van de Labrador) en springt dus nog wel eens in een sloot. Als je dat niet schoonmaakt gaat ook deze hond, die niet verhaart ook behoorlijk stinken.
Zoals ik hierboven uitleg laten de haren niet los en komen niet in de ruimte (in de kamer) terecht. Ze blijven in de vacht zitten. Als je dat niet regelmatig borstelt en uitkamt dan gaat het behoorlijk in de klit zitten. Dit is pijnlijk voor de hond en het gevolg kan zijn dat je de haren eraf moet scheren. Dat betekent elke dag of in ieder geval om de dag, de hond borstelen en regelmatig trimmen.
Ga langs bij de fokker
Weet je van jezelf dat je een (flinke) hondenallergie hebt? Neem dan altijd contact op met de fokker, stel vragen, vraag informatie en ga langs. Ga tussen de honden lopen of vraag om een test. Daar zijn de meeste fokkers wel bekend mee. Dan kun je testen of je echt geen allergische reactie krijgt.
Houd het niet bij alleen wat surfen en lezen op internet. Ik ken genoeg mensen die ook bij een Australian Labradoodle een allergische reactie kregen. Ik ken ook veel mensen die dit niet kregen en nu heerlijk van hun hond genieten.
Bereid je dus goed voor. Test jezelf of vraag of fokkers een terugneemgarantie hebben. Blijk je toch allergisch te reageren dan nemen ze de pup terug en krijg je jouw geld terug of mag je een pup uitkiezen uit een ander nest met wellicht een betere vacht.
Maar alsjeblieft neem het zekere voor het onzekere en doe er alles aan om dit te voorkomen. Want het laatste wat ik wil, is dat je de hond moet terugbrengen als je toch last krijgt van allergieën. Dat is niet leuk voor jou, niet voor de fokker en vooral niet voor de pup.