Zindelijkheidstraining: hoe doe je dat?

By | 8 december 2017

Zindelijkheid zal je een Labradoodle pup vroeg moeten aanleren. Dit noemen we de zindelijkheidstraining. Veel mensen vinden dit een lastige training, maar het gaat vooral om dat je de hond goed in de gaten houd en hem of haar de mogelijkheid biedt om ergens te kunnen plassen. In dit artikel geef ik je tips.

zindelijkheidstraining-pup-een-stoel

De basis voor de zindelijkheid wordt al in het nest gelegd. De hond wil namelijk zijn ‘nest’ niet bevuilen en zoekt dus een plek buiten het nest. Ook de moeder houd de plek schoon. Zodra de puppies wat zelfstandiger zijn, zoeken ze uit zichzelf steeds meer de buitenkant van het nest op om daar hun behoeften te doen. De hond moet dus snappen dat de ‘binnenruimte’, het huis, het ‘nest’ is en dat hij daar zijn behoefte niet mag doen.

Je moet je pup ook meteen een alternatief bieden waar hij wel zijn behoefte mag doen. Door dit gedrag als baas te snappen en de hond een alternatief te bieden, zul je zien dat de hond zichzelf snel aanleert daar te plassen en niet binnen. En je zult ontdekken dat het helemaal niet lastig is om je pup zindelijk te maken en dat zindelijkheidstraining goed te doen is.

Gedrag en houding van je pup

Let goed op de houding en het gedrag van je pup, want je kunt het zien aankomen dat je pup moet plassen. Vaak kun je dit zien aan langdurig snuffelen of aan rondjes draaien op één plek. Meestal zal de pup ook wat doen als hij net lekker heeft liggen slapen, heeft gegeten of gespeeld.

Juist op deze momenten moet je als baas in actie komen. Je lokt je pup mee naar buiten of tilt hem rustig op en loopt ermee naar buiten. Je brengt hem dan naar de plek waar hij zijn behoefte mag doen en je wacht net zolang tot hij ook echt iets doet. Niet gaan lopen of aandacht trekken. Gewoon afwachten totdat je pup iets doet. Dit is de basis.

Pups kunnen hun plas en poep nog niet lang ophouden. Als ze moeten, dan moeten ze ook echt direct. Zorg er dus voor dat je je pup op tijd uitlaat. Een jonge pup van acht weken moet elk uur uit.

Dus onthoud deze belangrijke momenten wanneer je pup waarschijnlijk zijn behoefte moet doen:

  • Direct na een maaltijd of drinken.
  • Na het spelen of het trainen.
  • Direct na het wakker worden.
  • Vlak voor het slapen gaan.

Plek waar hij zijn behoefte kan doen

Kies voor je puppy een paar vaste plekjes waar hij zijn behoeftes mag doen. Zo weet hij wat van hem verwacht wordt op die plekken. Prijs je pup als hij zijn behoefte buiten heeft gedaan met een aai of wat lekkers. Het is handig een plek vlak bij huis te hebben. Je kunt ook een plek in de tuin afzetten en er zand in gooien. Een paar keer per week leegscheppen en in de vuilnisbak.

Leg de eerste dag dat de pup bij u in huis is alvast op verschillende plekken wat kranten neer. De belangrijkste plek is bij de voor- of achterdeur. Probeer elke keer het aantal kranten te verminderen, zodat er uiteindelijk maar één krant over blijft. Leg die bij de voor- of achterdeur. De pup zal dan naar de deur toe lopen om te plassen. Lijn hem dan aan en ga met hem naar buiten. Als dat is gelukt, haal je ook de laatste krant weg.

Als je een paar plekjes afwisselt, voorkom je dat hij later nog maar op 1 plek zijn behoefte wil doen. Vergeet de poepzakjes niet!.

Ga in het begin, ook als de pup nog geen aanstalten maakt om iets te doen, gewoon vaak met hem naar de plek waar hij zijn behoefte mag doen. Om de een tot twee uur bijvoorbeeld. Als je hier dan even wacht tot hij wat gedaan heeft en hem er uitbundig voor beloont zal hij des te sneller zindelijk zijn.

Beloon de pup

Als je pup zijn behoefte op dat moment doet, beloon je hem of haar heel uitbundig. Hierdoor snappen ze dat als ze een plasje doen daarna een mooie beloning krijgen. Focus je dus op goed gedrag belonen en zorg ervoor dat wanneer je pup het goed doet je hem ook echt beloont. Hij leert zo dat hij jou een groot plezier doet met dit gedrag en zal het hierdoor vaker herhalen.

zindelijkheidstraining-pup-in-het-gras

Commando plasje doen aanleren

Wanneer het steeds beter gaat met buiten plassen, kun je de pup het commando ‘plasje of poepje doen’ aanleren. Zeg het woordje ‘plassen’ en als hij plast beloon hem dan. Als je dit vaak genoeg herhaalt leer je hem plassen bij het woord ‘plassen’.

Bekijk hiervoor deze tips hoe je commando’s aanleert: Labradoodle pup opvoeden: 4 stappen voor het aanleren van commando’s.

Focus op plassen, niet op spelen

De wandeling naar buiten is bedoeld voor zijn behoefte en niet om te spelen. Soms vinden pups het buiten zo enorm leuk, dat ze volop spelen en genieten van alle nieuwe indrukken waardoor ze geen tijd hebben om hun behoefte te doen. Als je dan weer binnen bent doet de pup zijn behoefte in huis. Neem de pup daarom bij voorkeur gelijk weer mee naar binnen nadat hij zijn behoefte heeft gedaan en ga buiten niet met hem spelen.

Neem je pup een paar keer per dag extra mee naar buiten om zijn energie kwijt te raken, de wereld te leren kennen en te spelen.

Praktisch schema in de ochtend

Hieronder heb ik een schema voor je die je in de ochtend kunt gebruiken:

  1. Na het opstaan laat je je pup direct uit. Bij thuiskomst laat je je pup even rondlopen en zet je hem daarna terug in z’n bench.
  2. Nadat je zelf aangekleed bent dan geef je je pup te eten. Na het eten, ongeveer 15 minuten later, laat je hem weer uit en wacht je rustig af. Help de pup door de woorden, commando’s, ‘plassen’ of ‘poepen’ te zeggen.
  3. Doet de pup niks? Geen probleem, neem je pup weer mee naar binnen en let goed op het dier. Zie je dat hij weer z’n behoefte moet doen, til hem dan weer op en zet hem buiten neer. Herhaal dit net zolang tot hij wel z’n behoefte doet en beloon hem dan.
  4. Vaste plastijden zijn: als de pup net wakker is, 20 minuten na de maaltijd en na het spelen.

’s Nachts

Een nacht lang ophouden van de behoefte zal een pup in de eerste weken niet lukken. Pas als een pup een paar maanden oud is zal het hem gaan lukken om zijn behoefte de hele nacht op te houden. Rust en regelmaat zijn daarbij wel belangrijk.

Zet je wekker ’s nachts en ga er even uit om je pup buiten uit te laten. Zo leert hij zijn behoefte buiten te doen en heb je zo min mogelijk ongelukjes binnen. Gelukkig duurt het vaak niet lang voordat de nachten geen probleem meer vormen.

Bench als hulpmiddel

Op momenten dat je even niet op de pup kunt letten, zoals ’s nachts of als je niet huis bent, is het gebruik van een bench aan te raden als ondersteuning van de training. Een bench moet zo groot zijn dat de hond net kan staan, rond kan draaien en languit kan liggen. Als de bench groter is, doe je er verstandig aan een deel van de bench af te schermen. Dit met als reden om je pup het nest gevoel te geven en ervoor te zorgen dat hij zijn behoefte er niet in doet. Het verkleinen van het bench oppervlak bevordert dus het zindelijk worden.

Ik wil je wel als tip meegeven dat je je pup niet lange perioden achtereen in de bench moet laten zitten. Gebruik het alleen als je even niet op je hond kunt letten of als hij gaat slapen.

De beperkte ruimte in de bench prikkelt het natuurlijke zindelijkheidsgevoel van je pup. Omdat de pup in de bench geen ruimte heeft zijn behoefte te doen in een afgelegen hoekje, zal hij zo lang mogelijk zijn ontlasting op gaan houden.

Maar voordat je je puppy in de bench opsluit, zal hij of zij de bench eerst als een veilige en vertrouwde ligplaats moeten ervaren. Dit bereik je door middel van benchtraining. Begin hier zo snel mogelijk mee en neem er ook de tijd voor.

zindelijkheidstraining-bij-labradoodle-pup

Ongelukjes

Helaas, ongelukjes horen er nou éénmaal bij. Het zal vast en zeker voorkomen dat je een keer te laat bent en je pup zijn behoefte binnen doet. Is dat het geval? Haal je pup weg en maak die plek dan schoon met heet water en neutraliseer de geur met bijvoorbeeld azijn. Dit verwijdert resterende geurtjes en voorkomt zo dat de pup die plek steeds weer gaat gebruiken om te ontlasten.

De reden dat je je pup weghaalt is om ervoor te zorgen dat hij het niet als een spelletje gaat ervaren.

Geef de pup geen enkele vorm van aandacht voor zijn ongelukjes in huis. Straf je pup nooit voor het plassen in huis. Vroeger werd nog wel eens aangeraden de pup met zijn neus door de plas of poep te halen. Inmiddels is bij de meeste hondeneigenaren wel duidelijk dat dit averechts werkt. Straffen voor onzindelijkheid zorgt er alleen maar voor dat de pup bang wordt in jouw nabijheid en hij zal zijn behoefte voortaan ergens doen waar je het niet kunt zien.

Negeer de ongelukjes in huis en prijs de hond uitbundig wanneer hij het goed doet.

Dus let goed op. Als je ziet dat de hond op het punt staat binnenshuis zijn behoefte te doen, til hem dan onmiddellijk op en breng hem naar buiten. Door het optillen treed een plasrem in werking.

Zindelijkheidstraining in een flat

Woon je in een flat? Dan kun je natuurlijk je pupje nog steeds gewoon naar buiten nemen, want zolang jij hem draagt kan hij zijn plasje vaak wel op houden.

Een andere manier is om je pup zijn behoefte op het balkon te laten doen. Leg in een klein hoekje van het balkon een stapeltje oude kranten en laat deze als hondentoilet dienen. Leer de pup aan om zijn behoefte op dit stapeltje kranten te doen. Verschoon de kranten na elk gebruik. Maak het hoekje met kranten per week een stukje kleiner. Naar mate de pup ouder wordt kan deze zijn behoefte steeds beter ophouden. Zodra de pup zijn behoefte lang genoeg op kan houden, kunnen de kranten weggehaald worden en kan hem geleerd worden om zijn behoefte buiten te doen.

Maar als je hier tegenop ziet of als je geen balkon hebt waar dit mogelijk is, is er een andere optie. Er zijn voor honden speciale binnentoiletten verkrijgbaar. Deze hondentoiletten kun je binnen en buiten neerzetten. Sommige zijn bedekt met kunstgras en andere hebben een mat waarop de pup kan plassen. De matten zijn bijvoorbeeld absorberend en sluiten vocht en geurtjes in, waardoor het niet gaat stinken in je appartement.

Kijk voor binnen toiletten voor honden op:

Zodra je pup ouder wordt en minder malen per dag naar het toilet moet kun je hem natuurlijk alsnog leren om buiten te gaan, door hem iedere keer dat hij naar het toilet loopt mee naar buiten te nemen en hem dan uitbundig te belonen als hij daar zijn behoefte doet.

Hoe lang duurt het zindelijk worden?

Dat is per pup en ras verschillend. (Australian) Labradoodles zijn slimme honden, dus over het algemeen hebben ze het snel door. De honden krijgen snel controle over hun kringspieren en blaas. Het verkrijgen van bewuste controle over deze kringspieren is alleen wel een groeiproces dat dus langzaam optreed. Sommige pups zijn al na een paar dagen nadat ze thuis zijn aangekomen zindelijk, maar dit zijn uitzonderingen. De meeste pups zijn pas op een leeftijd van een paar maanden volledig zindelijk.

Heb geduld en geef je hond de kans om goed zindelijk te worden door vaak met hem naar zijn plas/ poepplek te gaan.

Lukt het niet? Vraag dan hulp

Als het niet lukt om je pup zindelijk te krijgen of als je op op moeilijkheden stuit, overleg dan met je dierenarts of er misschien een lichamelijk probleem de oorzaak van is.

Hieronder heb ik nog 2 handige video’s die je het principe van zindelijkheidstraining uitleggen en je wat praktische tips geven.

 

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *