18 tips voor het opruimen van hondenhaar

By | 22 januari 2020

Honden verharen en dat is volkomen normaal. Dat is ook het geval bij de Labradoodle. Een echte Australian Labradoodle laat geen plukken haren in huis dwarrelen en verliezen minder huidschilfers dan andere honden. De haren blijven namelijk wel op de vacht van de (Australian) Labradoodle liggen en het CAN.F1 draagt de hond wel. Daarom is het belangrijk dat je een Labradoodle regelmatig borstelt en haren snel opruimt. Hoe je dat doet? Dat leg ik in dit artikel uit. 

18 tips voor het opruimen van hondenhaar Labradoodle-min

Laat ik beginnen met uit te leggen dat ook een (Australian) Labradoodle haren verliest. Ik krijg vaak de vraag: is de (Australian) Labradoodle een hond die niet verhaart? Er is geen enkele hond die geen haren verliest. Alleen de manier waarop ze dat doen is heel verschillend. Een (Australian) Labradoodle is een hypoallergene hond. Dit betekent: ‘minder of weinig allergeen’. Er zijn dus minder eiwitten, CAN.F1, beschikbaar waar het immuunsysteem op zal reageren.

Wil je daar meer over lezen? Dan adviseer ik je het artikel ‘Is de (Australian) Labradoodle een hond die niet verhaart?’ te lezen. Daar leg ik tot in detail uit hoe dit precies werkt.

Laat ik nu verder gaan over het opruimen van hondenharen in huis. Het opruimen is een vervelend karwei. Maar voordat we aan het opruimen beginnen, is het misschien handig om te weten dat er manieren zijn die ‘de verspreiding’ van uitgevallen hondenharen verminderen of het opruimen wat gemakkelijker maken. Dat is het startpunt. Daar gaan we!

Tip 1: Borstel dagelijks de vacht van je hond

De simpelste manier om het verspreiden van de uitgevallen haren van je hond door het hele huis is hem geregeld/dagelijks te borstelen. Je hoeft niet heel lang te borstelen. Echter, door geregeld te borstelen worden afgestorven haren automatisch meegenomen en overal komen te liggen. Bijkomend voordeel is dat honden borstelen vaak enorm fijn vinden. Jij komt tijdens het borstelen op plekken waar je hond zelf niet (altijd) bij kan komen.

Lees ook:

Tip 2: Was je hond geregeld

Wanneer je je hond geregeld wast zul je met de zeep en het spoelen veel losse haren meepakken. Ook dit is dus een simpele oplossing en je hond zal ook minder snel vies ruiken. Natuurlijk houden niet alle honden van in bad gaan, maar door dit te oefenen raken ze er aan gewend. Houd er wel rekening mee dat met te veel wassen, het evenwicht van de vacht en de huid verloren gaat. Af en toe even afspoelen is vaak genoeg om het stof uit de vacht te krijgen.

Tip 3: Geef je hond hoge kwaliteit voeding

Geef je hond hoge kwaliteit voeding. Hoge kwaliteit voeding voorkomt verharen en dus minder haren in je huis. Goede voeding zorgt voor een gezonde vacht.

Lees ook:

Tip 4: Knip/trim het haar van je hond

Knip of trim geregeld de vacht van je hond. Door de vacht te knippen blijft de vacht gezond en wordt afgestorven haar vanzelf verwijderd. De hond verhaart niet zo heftig als een andere hond, maar toch zie je kleine vlokjes rond z’n vacht. Dit betekent dat de haren blijven groeien. Zeker in de zomer zien we dan ook veel Labradoodles rondlopen die even lekker naar de trimsalon zijn geweest.

Als je een Labradoodle niet laat trimmen of niet zelf trimt, dan worden de haren te lang. Dit heeft nare gevolgen, niet alleen voor jou als eigenaar van de hond, maar vooral ook voor de hond zelf. Een Labradoodle trimmen is dus heel belangrijk. Ook bij een fleece vacht.

Lees ook: Een Labradoodle trimmen of laten trimmen?

Tip 5: Was geregeld de mand van je hond

Wanneer je de mand van je hond geregeld wast zullen er minder (oude) haren aan je hond zijn vacht blijven plakken en dus minder haren door je huis worden verspreid.

Tip 6: Training

Wanneer je je hond als pup leert dat hij niet op de bank, de stoelen of de bijvoorbeeld de bedden mag komen, dan zal hij dat wanneer hij volwassen is ook niet doen. Scheelt toch weer het schoonmaken van je meubilair.

Lees ook:

Tip 7: Leg hoezen/covers over meubilair

Leg een doek, hoes of cover over je bank, de stoelen of je bed en bescherm je meubels tegen uitgevallen hondenharen. Het leuke is dat er tegenwoordig een grote keuze is een leuke, kleurrijke hoezen/doeken die je huis- en slaapkamer direct opfleuren. Er zijn ook op maat gemaakte covers verkrijgbaar, maar als je een beetje handig bent kun je ook zelf leuke hoezen maken. Vergeet niet om de hoezen/lakens geregeld uit te schudden, borstelen en te wassen.

Tip 8: Gebruik wasverzachterdoekjes

Een simpele manier om de haren te verwijderen zijn wasverzachterdoekjes. Maak de doekjes een beetje vochtig, strijk over de kleding of de bank of de boekenplank en het lijkt alsof de haren naar het doekje worden getrokken. Je kunt ze gebruiken voor kleding, meubilair, maar ook op gladde oppervlaktes zoals boekenplanken of plinten. Wasverzachterdoekjes zijn ook super handig in de kleine hoekjes van je vloer, de hoekjes waar je maar niet bij kunt komen met je stofzuiger of swiffer.

Tip 9: Gebruik simpel plakband of duct tape

Gebruik de plakkant van plakband. Het is een eenvoudige manier om hondenhaar snel even van je kleding te verwijderen. Tegenwoordig heeft iedereen wel duct tape in huis. Misschien handig om duct tape op verschillende plekken in huis neer te leggen om snel even naar te kunnen grijpen en rondzwervend hondenhaar van je kleding of meubilair te verwijderen.

Tip 10: Gebruik lint rollers

Lintrollers zijn andere simpele manier om de haren van je hond van kleding of het meubilair te verwijderen. Het neemt echter wat meer tijd in dan duct tape.

Tip 11: Gebruik een vochtige spons of rubberen handschoen

Met een vochtige spons of rubberen handschoenen kun je eenvoudig stoffen meubilair haarvrij maken. Haren plakken snel aan rubberen handschoenen en vochtige sponzen. Hiermee kun je in één keer de grootste hoeveelheid haren van je meubilair verwijderen.

Tip 12: Ventileer je huis

Lucht je huis goed vóór het stofzuigen. Haren vliegen vaak in het rond, zelfs na het stofzuigen en dan zit je meubilair gewoon weer vol. Als je deuren tegen elkaar openzet vliegen de haren naar één plek en kun je ze eenvoudig in één keer opruimen/opzuigen.

Tip 13: Maak vloerbedekking vochtig en veeg haar op

Zit er vaak veel haar ‘vast’ in de vloerbedekking. Bevochtig de vloerbedekking dan een beetje en veeg met een rubberen (badkamer) trekker over de vloerbedekking. Zo rol je het haar bij elkaar en pak je het zo op, en weg ermee, in de prullenmand. Stinkt je vloerbedekking of tapijt een beetje en wil je af van de vieze hondenlucht? Gebruik dan wat baking soda. Laat de baking soda met wat vocht 10 minuten intrekken en zuig de soda op.

Let op: maak de vloerbedekking niet té nat, want het opdrogen kan lang duren. Een natte vloerbedekking is een perfecte omgeving voor schimmels. Dus: een beetje bevochtigen of sprayen, maar de vloerbedekking zeker niet kletsnat maken.

Tip 14: Stofzuigen

Ik neem aan dat je geregeld stofzuigt. Probeer tijdens het stofzuigen echt alle hoeken en gaten schoon te zuigen. Voor vloerbedekking is het van belang dat je een paar keer in verschillende richtingen zuigt, zodat je meer haren meepikt. Maak de stofzuiger geregeld leeg en schoon en check de filters. Een geblokkeerd filter zorgt ervoor dat de stofzuiger hard werkt maar weinig zuigt.

18 tips voor het opruimen van hondenhaar stofzuigen-min

Tip 15: Gebruik een robot stofzuiger

Laat de robotstofzuiger zijn dagelijkse rondje maken wanneer je naar je werk bent (en de kinderen naar school). Het werkt perfect. Je hond zal snel wennen aan de robot en je huis is hondenhaar vrij en schoon wanneer je ‘s avonds thuiskomt. Coolblue of Bol.com heeft een groot aanbod robotstofzuigers en kunnen je zeker adviseren bij de aankoop van een robotstofzuiger.

Tip 16: Vochtige doek

Na het stofzuigen dwarrelt er altijd nog wat vuil, hondenhaar, stof rond. De meest simpele methode om na het stofzuigen nog even met een vochtige doek langs je meubilair te gaan. Het vocht verbreekt de statische lading van de hondenharen (en het stof). Gebruik eventueel schoonmaakmiddel voor een hygiënischer resultaat.

Tip 17: Gebruik een vochtige mop op harde, houten en vinylvloer

Ik denk dat iedereen met een harde, houten, vinylvloer wel weet dat het gebruik van een vochtige mop of swiffer ideaal is voor het schoonmaken van de vloer. Het vocht werkt als een magneet en trekt het vuil aan. Voor houten vloeren zijn er speciale middelen.

18 tips voor het opruimen van hondenhaar swiffer dweil-min

Tip 18: Gebruik een rubberen trekker in de badkamer en keuken

Voor tegelvloeren en linoleum vloeren is een rubberen trekker de perfecte manier om de hondenharen te verzamelen en op te ruimen.

Gerelateerde artikelen

Wil je meer lezen over de Labradoodle? Bekijk dan ook één van deze artikelen:

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *