Tips om een oude (Labradoodle) hond te verzorgen

By | 10 mei 2019

In dit artikel leg ik je alles uit over het verzorgen van een oude hond en dan met name gericht op een Labradoodle of Australian Labradoodle. Maar eigenlijk maakt het niet uit wat voor hond je hebt, deze tips zijn voor bijna elk ras geschikt.

Tips om een oude (Labradoodle) hond te verzorgen

Credits foto: UweRichterPhotography

Net als bij mensen komt er op een gegeven moment de oude dag voor honden. Een deel of heel je leven is je hond bij je geweest en heb je een mooie tijd beleefd. Je pup is uitgegroeid tot een prachtige volwassen hond en je hebt van hem genoten. Daarna breekt de oude dag aan.

Dan komt er een tijd dat je hond extra verzorging nodig heeft, niet meer zo goed ter been is, er anders uitziet, slechter eet, etc. Dan heeft hij je harder nodig dan ooit. Je leest hier hoe je goed voor hem kunt zorgen in deze fase van zijn leven.

Wanneer is het een ‘oude hond’?

Een hond is ‘oud’ als hij op ongeveer 75% tot 85% van zijn levensduur zit. Grotere honden zullen hier sneller op zitten dan kleinere honden, zoals de mini Labradoodle. Daarbij krijgen de honden in deze fase allerlei lichamelijke klachten. Als baas moet je in de voeding en verzorging dan ook dingen aanpassen.

Verderop in het artikel geef ik ook nog tips hoe je lichamelijke klachten kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Hoe oud wordt een (Australian) Labradoodle gemiddeld?

Labradoodles of Australian Labradoodles bereiken ongeveer de leeftijd van 10 tot 13 jaar oud. Dit is wel per hond verschillend!

Hoe oud wordt een mini Labradoodle?

Voor een mini Labradoodle geldt dezelfde verwachting qua leeftijd.

Kwalen van een oude hond

Als je hond op ongeveer zo’n 80% van zijn levensduur zit gaat hij klachten krijgen. De klachten kunnen heel erg uiteenlopen en zijn per hond verschillend. Andere honden hebben lange tijd nergens last van en kunnen dan opeens snel bergafwaarts gaan.

Hieronder vind je de verschillende kwalen die bij een oude hond kunnen voorkomen.

Slechte gewrichten

Let goed op zijn gewrichten, die kunnen zwellingen vertonen. Dat is een probleem voor je hond en daarmee kun je het beste naar de dierenarts gaan. Ook kan je hond moeite krijgen met lopen of springen. Door stijfheid of artritis kan je Labradoodle moeilijker in en uit de auto springen en afstappen nemen. In deze levensfase mag je hond niet meer traplopen en ook niet in of uit de auto springen.

Het is veel beter voor hem om een trapje bij bijvoorbeeld je auto te zetten als hij mee moet. Hij kan dan gemakkelijker de auto in en uit komen, met minder pijn.

Kan je Labradoodle alleen nog lopen om zijn behoefte buiten te doen? Masseer zijn gewrichten dan zachtjes tegen de pijn en om stijfheid te voorkomen. Overleg dit met je dierenarts. Voeg ook extra Omega-3 vetzuren aan zijn eten toe. Dat helpt zijn gewrichten en tegen de stijfheid.

Staar

Oudere honden krijgen sneller last van staar, waardoor hun zicht vertroebelt. Dit is vergelijkbaar als bij oudere mensen. Door minder zuurstof in de lens, neemt de lens allerlei andere stoffen zoals water op. Hierdoor gaat de lens minder licht doorlaten en vermindert het zicht.

Zie je wittige wolkjes in de ogen van je hond verschijnen, ga dan naar de dierenarts. Honden weten meestal blindelings de weg in huis te vinden, dus het valt niet zo op dat ze niets meer zien.

Slecht zicht en doofheid

Een oude hond kan minder goed zien en horen. Daarom is het belangrijk dat je zoveel op dezelfde plaats laat staan. Benader de hond rustig en kalm en laat hem niet schrikken. Anders wordt de hond bang en kan hij gaan bijten. Dat is de reden dat sommige oude honden meer gaan bijten.

Het kan ook zijn dat je hond aanhankelijker wordt. Hij heeft aan jou dan steun.

Artrose

Omdat de gewrichten minder sterk worden, kan er artrose ontstaan. Je hond zal het niet leuk meer vinden om te bewegen en blijft liever op z’n plek liggen. Voedingssupplementen op basis van glucosamines en chondroïtinesulfaat kunnen het gewrichtsweefsel herstellen en gezond houden, omega-3 vetzuren kunnen de ontsteking afremmen.

Mocht dat niet werken geef de hond dan pijnstillers. Doe dit wel in overleg met je dierenarts.

Gevoelig voor infecties

Oudere honden zijn gevoelig voor infecties, omdat hun afweersysteem minder goed werkt. Zorg dus dat je regelmatig je hond controleert op vlooien en ontworm hem regelmatig. Geef hem zijn jaarlijkse vaccinaties (Parvo bijv.) en zo houd je hem goed beschermd tegen ziektes.

Meer last van warmte en kou

Ook kan je hond meer last van warmte en kou krijgen, zorg daarom dat hij zowel binnen als buiten een plek heeft om comfortabel te liggen. Je hond zal veel meer slapen als hij ouder is, maar ook hierbij geldt dat als het heel erg wordt en/of heel plotseling gaat, dat je dan beter je dierenarts kunt bezoeken. Er kan zomaar wat met je hond aan de hand zijn.

Slecht gebit

Als de hond ouder wordt neemt de kans op gebitsproblemen toe. Honden waarbij in de puppytijd en de tijd daarna goed voor het gebit is gezorgd hebben daar minder last van. Maak dus het gebit van je hond regelmatig schoon en laat hem professioneel reinigen, dan voorkom je dit.

Laat het gebit van je oudere hond regelmatig controleren en verwijder dingen als tandsteen.

Nieren die niet of slecht functioneren

Bij oudere honden zie je vaak problemen met de nieren. Nieren filteren het bloed en zorgen voor een balans van o.a. Mineralen in het lichaam. Er zijn verschillende oorzaken voor nierfalen, zoals bijvoorbeeld ontsteking, tumor, te hoge bloeddruk of vergiftiging.

De symptomen zijn een slechte vacht, flink afvallen, mager worden, uit hun bek stinken en veel drinken. Mocht je dit zien bij je hond? Ga dan snel naar de dierenarts. Zij kunnen het bloed van de hond controleren en bepalen of de nieren nog goed werken.

Overige kwalen

Naast de kwalen die ik hierboven heb beschreven, kunnen ook de volgende kwalen voorkomen:

  • Overgewicht door minder beweging
  • Of ondergewicht door minder eten
  • Plassen in huis
  • Veel drinken
  • Trillen
  • Rotte tanden
  • Slecht eten
  • Uit z’n bek stinken
  • Omvallen
  • Veel plassen
  • Bloed plassen (ga dan meteen naar de dierenarts)
  • Diarree
  • Veel hijgen
  • Veel hoesten
  • Droge neus
  • Last van het hart
  • Nierziektes, last van z’n nieren
  • Dementie
  • Sneller moe
  • Tegen dingen oplopen
  • Bruine tanden
  • Vaak of regelmatig overgeven
  • Knobbels in de vacht
  • Afzonderen en geen contact meer zoeken (anders dan normaal)

Pas de voeding aan

Als je een pup hebt geef je hem puppyvoeding, in de volwassen jaren geef je je hond speciale voeding en als hij oud is geef je hem senioren hondenvoeding. Let goed op de samenstelling van de brokjes, voedingsstoffen en hoe je hond hierop reageert.

Het advies is om hiermee te beginnen vanaf een jaar 7 of 8, maar dat verschilt per hond. Je moet dit per hond bekijken, want bij grotere hondenrassen wordt zelfs geadviseerd om eerder te starten. Blijf goed naar de conditie van je hond kijken en hoe hij reageert op de voeding.

Senioren voeding is er zowel in brokjes of in blik. Ik adviseer brokjes om tandplak te voorkomen. Mocht je hond dit echt niet willen, dan kun je altijd blikvoeding proberen.

Speciale senioren hondenvoeding heeft de volgende eigenschappen:

  • Minder calorieën door een lager vetgehalte (overgewicht voorkomen)
  • Meer vezels om de darmen goed te verzorgen
  • Minder fosfor en zout om de nieren en het hart te beschermen

NB: als de hond minder eet of erg afvalt om een andere reden, geef dan geen senioren hondenvoeding en ga naar de dierenarts.

Kijk voor voeding op Bol.com of Zooplus.

Oude hond goed onderhouden

Naast de kwalen en voeding, moet je je oude hond ook goed onderhouden en verzorgen. Vaker trimmen, borstelen en lichaamsbeweging houden de hond soepel. Ook zul je zien dat je de nagels vaker moet knippen, omdat ze minder slijten. De hond loopt minder en dus slijten zijn nagels minder snel.

Controleer ook vaker zijn ogen en oren. Oude honden hebben sneller viezen oren omdat hun epitheliomigratie trager verloopt. Doe je dit niet dan kan er oorontsteking ontstaan.

De vacht heeft meer aandacht nodig. Naast wat grijze haren is het vooral wat stugger geworden en kan de vacht meer gaan stinken. Dit heeft te maken met het huidvet (talg) en daarom heeft het meer verzorging nodig.

Was de hond met speciale hondenshampoo, borstel de hond vaker en controleer zijn huid en vacht op eventuele bobbels of schilfers. Dit kan een ziekte aangeven. Een extra afspraak bij de trimsalon kan ook, zij zijn ook gespecialiseerd in oude honden.

Zorg dus goed voor je oude hond!

Zoals ik in het begin aangaf heeft je hond je nu harder nodig dan ooit. Houd hem extra in de gaten, geef hem extra liefde en verzorging. Denk terug aan de mooie tijd die je samen had. Toen je trots je puppy op kwam halen en aan de tijd die volgde dat je jarenlang van hem genoten hebt.

Hij was ook trouw aan jou en verdient de extra zorg. Verzorg zijn kwaaltjes zonder mopperen, wees net zo trots op zijn doorleefde bejaarde uiterlijk en heb bewondering voor het aanpassingsvermogen.

Elke hond is een bijzonder exemplaar. Hij heeft zijn leven lang aan jouw zijde gelopen en alles gegeven. Denk als hij oud is, of het even wat minder gaat, nog terug aan vandaag en voel dezelfde trots op jou kanjer. Dat verdient hij!

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *