Labradoodle verzorging: borstelen en wassen

By | 23 september 2016

De vacht van de Australian Labradoodle is ideaal voor mensen met een allergie omdat hij minder verhaart. Alleen het is wel belangrijk dat je de vacht goed onderhoud en dat kost tijd. Sowieso elke 2 dagen borstelen zorgt ervoor dat de vacht in goede conditie blijft. In dit artikel vertellen we je alles over borstelen en wassen.

labradoodle-verzorging-borstelen-en-wassen-in-het-water

Borstelen

De meest voorkomende fout is dat men denkt de hond goed te borstelen, maar alleen de bovenkant behandelt. De onderkant wordt dan niet meegenomen. Na een borstelbeurt lijkt de hond er mooi uit te zien, maar de schok is groot als er aan de onderkant van de vacht grote en gevilte klitten blijken te zitten. Die worden dan over het hoofd gezien.

Hoe borstelen?

Je begint met het haar in lagen te spreiden en dan tegen de richting van de haargroei in te borstelen. Daarna borstel je laag voor laag met de groeirichting mee. Een goede borstel is de “Activet borstel”. Begin altijd onderaan en werk dan laagje voor laagje naar boven (lees ook dit artikel over de vacht). Dus onderaan de poot beginnen en dan langzaam naar de buik en de rug en zo naar het hoofd.

Borstel met stevige slagen en als de vacht erg geklit is, dan kun je met talkpoeder de klit ontvetten. Mocht dit niet lukken? Dan kun je de klit altijd doorknippen. Knip altijd met de haarrichting mee. Na afloop kan de hond er pluizig uitzien. Gebruik dan een plantenspuit en spray water over de vacht. De vacht zal meteen herstellen en gaan krullen.

labradoodle-verzorging-borstelen-en-wassen

Wassen

Het advies is om de Australian Labradoodle niet te vaak te wassen. In principe hoeft de hond niet gewassen te worden omdat de vacht een zelfreinigend vermogen heeft. Mocht het echt niet anders kunnen, bijvoorbeeld omdat de hond enorm vies is, kies dan een milde shampoo.

Houd er wel rekening mee dat met te veel wassen, het evenwicht van de vacht en de huid verloren gaat. Af en toe even afspoelen is vaak genoeg om het stof uit de vacht te krijgen.

labradoodle-verzorging-borstelen-en-wassen-foto-nat

Maak het je zelf gemakkelijk

Tot slot willen we je nog een handige tip geven. Om het je zelf gemakkelijk te maken als je de Australian Labradoodle gaat borstelen, is het handig om de hond op een hoge tafel te plaatsen. Dit is beter voor jezelf en de hond. Maak je hond vast aan de riem en borst goed door. Een tip is om de hond te laten liggen, dan is hij rustiger en kan je overal goed bij. Op jonge leeftijd starten is zeker een must.

Leer de hond dat borstelen moet en stel hem gerust. Het is geen speeltijd, dus sta speels gedrag ook niet toe. Tijdens het borstelen of achteraf belonen is altijd goed!

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

6 thoughts on “Labradoodle verzorging: borstelen en wassen

 1. Pingback: Labradoodle verzorging: hoe moet je een Australian Labradoodle knippen?

 2. henriette

  Inderdaad met regelmaat borstelen omdat de vacht snel vervilt. Ik heb mij dodle geleerd te gaan liggen en om te draaien als ik het vraag. Werkt perfect. Na de borstelbeurt is zij helemaal ontspannen.

  Reply
 3. Sandy

  Een waterblazer is ook een must bij het verzorgen van een labradoodlevacht… hierdoor blaas je al een heleboel huidschilfers uit zn vacht…

  Reply
 4. Willem

  Hallo. Wij hebben ook een fantastische en heel lieve Doodle. We mogen alles doen bij haar, maar zodra er een kam of borstel bij komt. Laat ze dat niet toe, wil continu daarin bijten.
  Hoe te handelen?

  Reply
 5. Denis De Bruyn

  Beste , ik heb een vraag over de vacht van onze Australië Labradoodle . Het is een geef je die gesereliseed is en ondertussen 1 jaar oud is .
  Haar vacht is de laatste weken erg wollig en vol statische elektriciteit . Ze word om de 10 weken geknipt en ikzelf kam haar iedere dag .
  Geef ik verkeerde voeding ? En moet ik van kip naar vis overschakelen ? Of veranderd haar vacht na de winter of omdat ze 1 jaar is geworden . Klitten heeft ze niet maar erg droog haar dat er wollig uitziet ipv fleece.
  Wat kan of moet ik veranderen ?
  Gr , Denis

  Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *