labradoodle-hond-is-aan-de-diarree
Gezondheid
Lars Van Dongen
Gezondheid
08/13/2024
6 min
0

Help mijn hond is aan de diarree. Wat kan ik doen?

08/13/2024
6 min
0

Regelmatig krijg ik bezorgde mailtjes van mensen over dat hun Labradoodle (of Labradoodle mini) aan de diarree is. Op zich is het niet direct iets waar je je veel zorgen over hoeft te maken. Honden kunnen wel eens maag- en darmklachten, zoals diarree en braken, te maken hebben. Iedere hondenbezitter krijgt er wel eens mee te maken. Lees hieronder wat de oorzaken zijn, behandelingstips en antwoorden op veelgestelde vragen.

Diarree bij een hond is in het begin een natuurlijke reactie van het hondenlichaam om iets te verwijderen wat er niet in thuis hoort. Diarree komt meestal door een darminfectie met een virus. Een darminfectie kan ook ontstaan door bacteriën of parasieten. De virussen, bacteriën of parasieten komen via de bek in de darmen en veroorzaken een ontsteking van de darmwand. De darmwand kan dan minder vocht opnemen. Doordat het vocht in de darm blijft, wordt de ontlasting dunner.

De belangrijkste indicator van diarree is natuurlijk losse ontlasting, maar het kan ook gepaard gaan met overgeven, verlies van eetlust, buikpijn, gewichtsverlies of andere ziektesymptomen. Er zijn twee soorten diarree bij een hond te onderscheiden:

  1. Acute diarree
  2. Chronische diarree

Acute diarree

Typerend aan acute diarree is dat het zich plotseling aandient. Er wordt van acute diarree gesproken wanneer de klachten niet langer dan 7 tot 10 dagen duren en er geen sprake is van structurele klachten.

Oorzaken

  • Verkeerd eten. Je gezonde hond heeft iets gegeten dat bedorven was of heeft iets gegeten waaraan hij niet gewend was. Ook een plotselinge verandering van voedsel (wisseling van voer zonder overgangsperiode) kan acute diarree bij je hond veroorzaken.
  • Een virusinfectie. De bekendste virussen die acute diarree kunnen veroorzaken zijn het Rotavirus en het Parvovirus. Daar is nu ook het Corona-virus (COVID-19) bijgekomen.
  • Een bacteriële infectie.
  • Een parasitaire infectie. Wormen, oormijt en Giardia (eencellige maag-darmparasieten) kunnen acute diarree veroorzaken
  • Een invaginatie. Dit houdt in dat een stuk (dunne) darm instulpt in een ander stuk (dikke) darm. Invaginatie komt voornamelijk bij pups voor en kan alleen met een echo worden opgespoord. Wees dus alert wanneer je puppy diarree heeft
  • Een vreemd voorwerp. Voorwerpen die niet verteerd kunnen worden, zoals hard plastic of stof. Dergelijke voorwerpen moeten door een operatie of met behulp van endoscopie worden verwijderd.

Lees ook:

  • Hond poept bloed; oorzaken en behandeltips
  • Blaasontsteking bij je hond herkennen, behandelen en voorkomen

Behandeling; hoe kun je acute diarree bij je hond stoppen?

Nu je hebt vastgesteld dat je hond acute diarree heeft, moet er een onderscheid gemaakt worden tussen een milde of een ernstige vorm van diarree.

Wanneer je viervoeter vrolijk is, drinkt en eet, kun je je hond een diarreeremmer toedienen en de voeding aanpassen. Een milde vorm van acute diaree gaat binnen een aantal dagen tot een week over. Als je hond blijft liggen, sloom is, braakt of koorts heeft (39 graden of hoger), is het advies om een dierenarts te raadplegen.

Je kunt je hond ook Advance Gastro Forte Supplement geven. Dit is bijvoer voor honden met effectieve inhoudsstoffen ter reductie van darmproblemen zoals chronische diarree of slechte ontlastingskwaliteit, met prebiotica en absorberend klei. Werkt dit niet? Raadpleeg dan je huisarts en wacht niet te lang.

Chronische diarree

Er wordt van chronische diarree gesproken wanneer de klachten langer dan 7 tot 10 dagen duren en/of de klachten geregeld terugkomen, bijvoorbeeld elke maand. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen dunne darm diarree en dikke darm diarree.

Dunne darm diarree

De diarree is meestal waterdun en de hond kan soms braken. Je hond doet zijn behoefte een tot 3x keer per dag en in de ontlasting is geen vers bloed te zien.

Dikke darm diarree

Je hond heeft bij diarree verhoogde aandrang en scheidt frequent kleine beetjes slijmerige ontlasting uit met wat vers bloed.

Dikke darm diarree kan ook incontinentie veroorzaken. Je hond doet zijn of haar behoefte binnen, hij of zij kan het niet ophouden. Wordt daarover aub niet boos.

labradoodle-hond-is-aan-de-diarree-v2

Oorzaken

  • Een allergie of overgevoeligheid voor voeding
  • Een maag/darm tumor, zoals het maligne lymfoon
  • Een niet goed werkende lever
  • Hartfalen
  • Een niet goed werkende alvleesklier, oftewel EPI genoemd
  • Een parasitaire infectie, veroorzaakt door haak-, zweep- of rondwormen of Giardia (eencellige maag-darmparasieten)
  • Stress
  • Bacteriële infecties
  • Of soms chronische ziektes

Behandeling van chronische diarree

De dierenarts is de aangewezen persoon om nader onderzoek te doen naar de bovenstaande oorzaken. Als medicatie voor chronische diarree bij een hond wordt vaak vitamine B12 of een antibiotica voorgeschreven. B12 wordt middels injecties toegediend omdat deze vaak in te geringe mate in het hondenlichaam aanwezig is. Een antibiotica draagt eraan bij dat de verstoorde bacterieflora weer wordt hersteld.

Ook hier kun je je Labradoodle Advance Gastro Forte Supplement geven.

Praktische vragen

Hieronder geef ik antwoord op de meest gestelde vragen over diarree.

Hoe lang duurt diarree bij een hond?

Afhankelijk van de oorzaak van de diarree bij je hond kunnen deze klachten binnen 24 uur weer over zijn, maar ook langer duren. Bij langdurige klachten altijd even de dierenarts raadplegen.

Wat moet ik doen bij dunne ontlasting van mijn hond?

Hieronder volgen wat algemene tips voor de behandeling thuis wanneer je hond diarree heeft, maar niet ziek is. Wanneer je (gezonde, volwassen) hond een milde vorm van diaree heeft, zonder andere symptomen, kunnen de volgende tips van toepassing zijn.

Drinken

Zorg ervoor dat je hond drinkt, moedig hem aan om uitdroging te voorkomen. Bij diarree verliest je hond veel zouten en water. Zorg voor voldoende schoon water. Je kunt eventueel nog een verdunde, zoutarme kippen- of runderbouillon aanbieden. Mocht de hond te weinig drinken of het drinken toch uitbraken, dan kan het toedienen van een infuus noodzakelijk zijn.

Eten

Het is extra oppassen geblazen bij een hond met diarree en overgeven. Wanneer je hond ook braakt, zet dan het voer zeker 8 uur weg. Daarna kun je je hond een paar keer verspreid over de dag kleine beetjes eten aanbieden, maar geen onverhit vlees. Dat bevat mogelijk ziekteverwekkers. Het lichaam van je hond heeft bij diarree voedingsstoffen nodig.

Geef liever een kleine hoeveelheid gekookte kip met wit vlees (zonder botten of vel en ongekruid) en gekookte witte rijst. Heeft je hond dit binnengehouden? Dan kun je na twee uur nog een kleine portie van het bovenstaande aanbieden.

Wel drinken maar niet eten?

Als je hond wel drinkt (en dit ook binnen kan houden) maar niet wilt eten, geef dan een zogenaamd elektrolytendrankje. Dit bevat zouten die uitdroging kunnen verminderen of voorkomen.

Uitlaten

Zeker bij verhoogde aandrang is het fijn als de hond regelmatig naar buiten kan. Het is niet zo fijn als je hond in huis poept. Ruim de ontlasting op, andere honden kunnen hierdoor besmet raken. Houdt andere honden uit de buurt.

labradoodle-diarree-opruimen

Wanneer moet ik de dierenarts worden ingeschakeld?

Heeft je puppy diarree? Bel in elk geval je dierenarts bij een puppy met diarree. Heb je een hele oude hond of een hond met een zwakke gezondheidstoestand? Deze dieren kunnen zelfs door een relatief milde vorm van diarree ernstig verzwakt raken.

Als diarree vaak voorkomt, zeer waterig is of de volgende kenmerken vertoont, dien je de dierenarts in te schakelen.

Wanneer de ontlasting er donker en teerachtig uitziet en het meer dan een enkele bloedstreep bevat. Wanneer je hond overmatig moet braken, lusteloos, depressief is of pijn lijkt te hebben, is bellen ook noodzakelijk. Dit alles kunnen tekenen van mogelijk ernstige gezondheidsproblemen zijn.

Wat kan de dierenarts doen om diarree van de hond te stoppen?

Om de klachten wat te verlichten zou de dierenarts een diarreeremmer voor je hond kunnen voorschrijven, De ontlasting wordt door zo’n middel wat steviger en je hond heeft wat minder aandrang. Let op, een dergelijk middel zal de duur van de klachten niet verminderen, maar zorgt er wel voor dat je hond zich wat prettiger voelt.

Verder kan de dierenarts het volgende doen om de diarree te onderzoeken:

  • Gericht bloedonderzoek
  • Onderzoeken van de ontlasting op aanwezigheid van parasieten
  • Een endoscopie
  • Een zogenaamd eliminatiedieet

Als de diarree langer dan 24 uur aanhoudt of de toestand van je hond op enig moment lijkt te verslechteren, bel dan direct de dierenarts.

Hoe kun je diarree bij honden voorkomen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je mogelijke diarree bij je hond kunt voorkomen of verminderen. Volg daarvoor de volgende tips:

  • Verander niet plotseling van voeding;
  • Biedt je hond stevige, rubberen kauwspeeltjes in plaats van botten aan;
  • Let erop dat je hond kleine voorwerpen niet inslikt, pak ze af;
  • Geef je hond geen etensresten;
  • Laat je hond jaarlijks bij de dierenarts vaccineren en ontwormen.

Last but not least, Denk aan je eigen gezondheid. De kans dat je ziek wordt als je hond of puppy diarree heeft is niet heel erg groot. Meestal is de diarree diersoortspecifiek. Toch komen sommige diarreeverwekkers zowel bij mens als dier voor. De belangrijkste voorbeelden zijn Salmonella en Campylobacter, die voedselvergiftiging bij de mens kunnen veroorzaken.

Als je je hond met diarree hebt aangeraakt of je hebt de dunne ontlasting van je hond opgeruimd, was daarna dan goed je handen en droog ze af met een schone handdoek. Was de handdoek op minstens 60 graden.

Reacties
Categorieën