Mijn puppy heeft diarree, en nu?

By | 27 mei 2020

Je Labradoodlepuppy heeft niet zo’n sterk afweersysteem als die van een volwassen Labradoodle. Daarom wordt een pup makkelijker ziek en wanneer hij ziek wordt, maak je je waarschijnlijk ook extra zorgen. Een van de veel voorkomende problemen is een puppy met diarree. Er zijn veel mogelijke oorzaken van diarree. In dit artikel geef ik tips om diarree bij je puppy te behandelen.

Mijn puppy heeft diarree, en nu_-min

Door de verschillende soorten oorzaken van diarree maakt het dit voor jou, als hondeneigenaar, soms lastig om te bepalen of je nu wel of niet de dierenarts moet bellen. Sommige oorzaken zijn niet zo ernstig, terwijl diarree in andere gevallen juist levensbedreigend kan zijn.

Eerder schreef ik dit artikel ‘Help mijn hond is aan de diarree. Wat kan ik doen?’ – hier geef ik oorzaken en tips over diarree voor een volwassen hond.

Diarree is, net als bij een volwassen hond of mens, te herkennen aan waterige ontlasting, maar dit is vaak niet het enige symptoom. Je puppy kan overgeven, buikpijn hebben en/of er is sprake van bloed in de ontlasting, koorts en gewichtsverlies. Je pup kan lusteloos zijn en/of moeite hebben met slapen door de pijn.

Misschien vraag je je af: wat moet ik doen bij een puppy met diarree? Wat de symptomen ook zijn. Zorg dat je je hond goed in de gaten houdt, zodat je tijdig de dierenarts kunt inschakelen.

Is het normaal dat puppy’s diarree hebben?

Doordat puppy’s een zwakker immuunsysteem hebben, is de kans groter dat ze diarree krijgen. En dat maakt niet uit of je nou een grote Labradoodle, een Labradoodle medium of een Labradoodle mini hebt. De oorzaak kan in veel gevallen dan ook vrij onschuldig zijn, iets waar een volwassen hond waarschijnlijk geen darmklachten van zou krijgen. Toch is puppy diarree in veel vallen te voorkomen en het hoeft dus niet gezien te worden als iets dat er ‘gewoon bij hoort’.

Oorzaken diarree bij puppy

Je puppy heeft diarree, maar wat voor soort diarree? We onderscheiden grofweg twee types: De acute en chronische vorm:

Acute diarree

Acute diarree lijkt plotseling op te komen zetten, terwijl de hond tot kort daarvoor eigenlijk volledig gezond was. Vaak zijn de oorzaken van de diarree bij de puppy te herleiden naar het dieet van de hond. Misschien ben je overgestapt van het ene merk brokken naar de ander en heb je de overstap iets te snel gemaakt, waardoor het spijsverteringskanaal geen tijd heeft gehad om aan het voedsel te wennen.

Het is ook mogelijk dat je pup een intolerantie heeft opgebouwd voor het huidige voer dat je hem geeft. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat je hond iets heeft gegeten dat hij niet hoort te eten. Puppies kauwen graag op alles, van (giftige) planten, tot afval tot kikkers en slakken. Er wordt van acute diarree gesproken wanneer de klachten niet langer dan 7 tot 10 dagen duren en er geen sprake is van structurele klachten.

Andere oorzaken

  • Misschien is de acute diarree niet ontstaan door het dieet, maar door stress. Heb je je puppy net in huis gehaald, ben je met hem naar de dierenarts geweest of is er iets anders gebeurd dat spannend kan zijn voor een pup? Dan kan deze stress ervoor zorgen dat hij diarree krijgt.
  • Een bacterie of een virus, zoals bijvoorbeeld parvo kan ook de oorzaak zijn.
  • Verkeerd eten. Je gezonde hond heeft iets gegeten dat bedorven was of heeft iets gegeten waaraan hij niet gewend was.
  • Een virusinfectie. De bekendste virussen die acute diarree kunnen veroorzaken zijn het Rotavirus en het Parvovirus. Daar is nu ook het Corona-virus (COVID-19) bijgekomen.
  • Een parasitaire infectie. Wormen, oormijt en Giardia (eencellige maag-darmparasieten) kunnen acute diarree veroorzaken
  • Een invaginatie. Dit houdt in dat een stuk (dunne) darm instulpt in een ander stuk (dikke) darm. Invaginatie komt voornamelijk bij pups voor en kan alleen met een echo worden opgespoord.
  • Een vreemd voorwerp. Voorwerpen die niet verteerd kunnen worden, zoals hard plastic of stof. Dergelijke voorwerpen moeten door een operatie of met behulp van endoscopie worden verwijderd. Puppies ontdekken de wereld en willen nog wel eens van alles opeten wat op straat ligt. Houd dit dus goed in de gaten.

Lees ook:

Chronische diarree

Chronische diarree kan veroorzaakt worden door een allergie of voedselintolerantie, wanneer je hetzelfde voedsel blijft geven waar je pup niet tegen kan. Langdurige stress, maar ook verschillende parasieten, zoals giardia, mijnwormen en coccidiose kunnen, wanneer niet behandeld, zorgen voor chronische diarree. Honden kunnen bovendien net als mensen last hebben van het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), waardoor ze vaak aan de diarree gaan. Tot slot zou diarree een symptoom kunnen zijn van ernstige ziektes, zoals leverfalen, hartfalen of kanker.

Er wordt van chronische diarree gesproken wanneer de klachten langer dan 7 tot 10 dagen duren en/of de klachten geregeld terugkomen, bijvoorbeeld elke maand. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen dunne darm diarree en dikke darm diarree.

Ook voor puppies geldt hetzelfde als bij volwassen honden voor de symptomen, dat zijn:

  • Dunne darm diarree; De diarree is meestal waterdun en de hond kan soms braken. Je hond doet zijn behoefte een tot 3x keer per dag en in de ontlasting is geen vers bloed te zien.
  • Dikke darm diarree; Je hond heeft bij diarree verhoogde aandrang en scheidt frequent kleine beetjes slijmerige ontlasting uit met wat vers bloed. Dikke darm diarree kan ook incontinentie veroorzaken. Je puppy doet zijn of haar behoefte binnen, hij of zij kan het niet ophouden. Wordt daarover aub niet boos.

Oorzaken 

  • Een allergie of overgevoeligheid voor voeding
  • Een maag/darm tumor, zoals het maligne lymfoon
  • Een niet goed werkende lever
  • Hartfalen
  • Een niet goed werkende alvleesklier, oftewel EPI genoemd
  • Een parasitaire infectie, veroorzaakt door haak-, zweep- of rondwormen of Giardia (eencellige maag-darmparasieten)
  • Stress
  • Bacteriële infecties
  • Of soms chronische ziektes

Labrador Puppy met diarree (1)

Wanneer moet ik me zorgen maken?

Je vraagt je misschien af: wanneer moet ik me zorgen maken? Doordat oorzaken van diarree zowel relatief onschuldig als levensbedreigend kunnen zijn, is het soms lastig om in te schatten of je je pup wel of niet naar de dierenarts moet brengen. Mijn advies is; neem het zekere voor het onzekere en ga sowieso. Je kunt beter een keer te veel dan te weinig de dierenarts raadplegen. Als je het dus niet vertrouwt, bel dan de dierenarts en laat hem bepalen of je wel of niet langs moet komen met je pup.

Mocht je één van de volgende symptomen zien bij je hond, bel dan meteen je dierenarts:

  • Zwarte, teerachtige ontlasting
  • Bleek tandvlees
  • Buikpijn
  • Koorts
  • Bloed bij de ontlasting
  • Braken

Stel, je puppy heeft diarree doordat hij iets heeft ingeslikt dat gevaarlijk kan zijn, bijvoorbeeld chocola, giftige plant, iets dat ruptuur of blokkade zou kunnen veroorzaken in het spijsverteringskanaal. Dan bel je natuurlijk direct de dierenarts. Ook als je pup nog niet al zijn vaccinaties heeft gehad is het zaak meteen contact op te nemen. Zijn alle bovenstaande symptomen en situaties niet van toepassing op je pup, maar heeft hij al meer dan 2 dagen flinke diarree? Ga dan alsnog naar de dierenarts.

Lees ook:

Behandeling

Bij de dierenarts

Hoe je dierenarts de diarree behandelt, is natuurlijk compleet afhankelijk van de oorzaak. In het geval van een bacterie of een virus, is het misschien nodig dat je je pup bij de dierenarts achterlaat. Zo kan je dierenarts je hond voorzien van antibiotica en vocht intraveneus toedienen, zodat je pup niet uitdroogt.

Als je hond iets verkeerds heeft gegeten, zal je dierenarts ervoor zorgen dat je puppy gaat overgeven. Dit is afhankelijk van wat je hond heeft gegeten. In sommige gevallen kan braken namelijk meer schade toebrengen. In geval van een parasiet is de behandeling afhankelijk van het soort parasiet. Soms is een wormpil voldoende, maar in andere gevallen is een andere aanpak noodzakelijk.

Lees ook:

Wat moet ik doen bij puppy diarree?

Heeft je puppy milde diarree en is een bezoek aan de dierenarts niet nodig? Dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je hond te helpen er snel weer bovenop te komen. Geef hem voldoende water, zodat hij niet uitgedroogd raakt. Is je hond geen grote drinker? Geef hem dan naast water ook verdunde kippen- of runderbouillon (let op dat er niet teveel zout in zit).

Je puppy eten geven met diarree kan lastig zijn. Misschien is hij zijn eetlust verloren of is het juist zijn voedsel dat hem ziek maakt. Geef je puppy met diarree rijst (wit) en kip (zonder huid of bot). De geur van kip zal waarschijnlijk je puppy verlokken om wat te eten en zowel kip als rijst is makkelijk te verteren. Zo kun je je puppy eten geven met diarree.

Blijft de diarree toch langer dan een dag aanhouden? Bel dan je dierenarts.

Zie hier nog meer van mijn antwoorden op praktische vragen over diarree: Praktische vragen en antwoorden over diarree.

Hoe voorkom je diarree bij je puppy?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen en er zijn veel dingen die jij kunt doen om diarree bij je pup te voorkomen. Ik geef hieronder een paar suggesties:

  • Wil je je pup ander voer geven? Zorg dan voor een langzame overgang van het oude naar het nieuwe voer;
  • Als je hond met andere honden in een kennel zit, is het belangrijk de ruimte extra schoon te houden met behulp van desinfectiemiddel;
  • Vaccineer je pup op tijd;
  • Benchtrain je pup, zodat hij niets kan eten dat hem kan schaden, wanneer je niet thuis bent;
  • Vraag je dierenarts welke medicatie je kunt gebruiken ter voorkoming van parasieten.

Lees ook:

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Bronnen voor dit artikel:

One thought on “Mijn puppy heeft diarree, en nu?

  1. Vincent Rondwijk

    Een langzame overgang van het oude naar het nieuwe voedsel is belangrijk hebben wij gemerkt. Daarnaast geven we onze hond brokken wanneer hij zich niet goed voelt. Dit kan hij beter verteren en hierdoor heeft hij ook minder last van buikklachten.

    Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *