Wil je een (Australian) Labradoodle pup kopen? Let dan op deze punten!

By | 25 februari 2019

Je hebt de keuze gemaakt om een Labradoodle of Australian Labradoodle pup te gaan kopen. Maar je hebt geen idee waar je op moet letten? Wat de prijs is? Welke fokker is goed? En heb je nog meer belangrijke vragen? Lees dan verder, ik ga je helpen en mijn tips geven in dit artikel.

Lees ook zeker dit artikel: Een (Australian) Labradoodle pup kopen? 13 belangrijke tips!

Wil-je-een-(Australian)-Labradoodle-pup-kopen--Let-dan-op-deze-punten!

Veel mensen kiezen voor een pup, omdat het zo’n schattig beestje is. Besef je wel dat het opvoeden van een jonge hond veel tijd kost? In z’n eerste levensjaar leert de hond meer dan in de rest van z’n leven. Zeker de eerste maanden ben je een paar uur per dag met de pup bezig. Je kan de pup niet lang alleen laten, dan gaat het mis.

Wat is de prijs van een (Australian) Labradoodle pup?

Maar dat is meer gericht op het opvoeden van een Labradoodle pup. Daar ga ik het in dit artikel niet over hebben. Hieronder ga ik je uitleggen waar je op moet letten bij het kopen van een Labradoodle pup.

Als eerste wil ik onderscheid maken in een Labradoodle en een Australian Labradoodle. Een Labradoodle is goedkoper en dat heeft ermee te maken dat Australian Labradoodle fokkers volgens strenge richtlijnen moeten fokken. De Australian Labradoodle is zeer kostbaar. De fokkers doen er namelijk alles aan om een gezonde Australian Labradoodle te fokken en verkeerd fokken hiermee te voorkomen.

Elke fokhond wordt uitgebreid getest op erfelijke aandoeningen (HD, ellebogen, Patellas) en via DNA onderzoek wordt gecontroleerd of de fokhonden dragers zijn van de erfelijke ziektes zoals PRA, PRCD, Von Willebrand, Degeneratieve Myelopathie (DM), Excercise Induced Collapse (EIC) en Improper Coat (IC). Ook worden de ogen elk jaar gecontroleerd en met deze richtlijnen blijven alleen de beste honden over. En dat zijn er maar weinig, vandaar de hoge prijs.

Houd er dus rekening mee dat je tussen de 1700 euro en 2000 euro moet betalen voor een Australian Labradoodle pup. Neem je één van de beste Australian Labradoodle pups uit een goede familie, dan kunnen de kosten nog wat hoger zijn. Maar bezuinig hier niet op en kies een goede fokker. Voor echte Australian Labradoodles zijn flinke wachtlijsten, omdat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit bij de fokkers.

Kies je voor een gewone Labradoodle pup? Dan ben je minder geld kwijt, maar controleer de pup goed. Ben je allergisch? Dan adviseer ik je om een echte Australian Labradoodle te nemen.

Goed om te weten: de Labradoodle prijs voor een pup in België is ongeveer even hoog als de Labradoodle fokkers in Nederland hanteren voor pups. Toch kan het zo zijn dat je in ons buurland een goedkopere Labradoodle pup tegenkomt. Ik raad je dit af tenzij alles heel goed gecontroleerd is en je het dier van erkende fokker hebt. Anders kun je bedrogen uitkomen.

Kan ik een pup kopen op Marktplaats?

Dat raad ik je niet aan. Sowieso moet je beseffen dat je 9 van de 10 keer een Labradoodle pup aantreft op Marktplaats. Als mensen adverteren met een 100% echte Australian Labradoodle, dan is het vaak gelogen. Laat je niet oplichten, controleer altijd de papieren. Een goede fokker heeft Marktplaats niet nodig, die heeft zijn eigen kanalen.

Zitten (Australian) Labradoodle pups ook in een asiel?

Australian Labradoodles worden nooit in kennels bewaard of opgevoed. Een belangrijk deel van het fokken is socialisatie, ze worden in huis geboren en groeien daar op. Daarom zijn de Australian Labradoodles altijd zulke lieve honden. Labradoodles zelf kun je wel aantreffen in het asiel, maar niet vaak. Heb je er één gezien? Controleer alle papieren en de hond zelf goed.

Koop een pup met een officiële stamboom!

Laat je niet oplichten door een fokker en vraag uitgebreid naar de papieren. Bestudeer ze om de bloedlijnen te ontdekken en te kijken of de ouders ook echte Australian Labradoodles of Labradoodles zijn. Bezoek dus vooraf de fokker en knuffel met de honden. Dan merk je snel genoeg of je met een gezonde en echte hond te maken hebt. Koop je Labradoodle pup dus nooit zomaar bij een particulier.

Procedures van een goede fokker

Een goede fokker nodigt je vaak uit voor een kennismakingsgesprek om te kijken waarom je de hond wil. Kennismakingsbezoeken zijn alleen mogelijk als de inschrijving voor een bepaald nest geopend is. Mensen die alleen voor het uiterlijk gaan of bij wie de fokkers een slecht gevoel hebben, vallen vaak al snel af.

Ook de fokkers stellen eisen aan de nieuwe baasjes, bijvoorbeeld dat de honden een actief leven krijgen. Ben je een gezin waar je tijd hebt voor lange wandelingen, de hond goed gaat verzorgen en de hond veel aandacht krijgt? Dan scoor je vaak bonuspunten. Heb je deze punten niet? Dan ben ik bang dat je niet snel uitgekozen wordt door fokkers.

Wil-je-een-(Australian)-Labradoodle-pup-kopen--Let-dan-op-deze-punten-2

Heb je kinderen? Dan adviseren de meeste fokkers om te wachten tot het jongste kind 8 jaar is. Dan heb je zelf meer tijd voor de hond en snappen kinderen beter hoe ze met de pup om moeten gaan.

Bezoek meerdere fokkers voordat je tot aanschaf over gaat. Vraag naar de geschiedenis van de ouders, praat met een fokker en ga niet alleen op je onderbuikgevoel af. Stel de fokker veel vragen over de hond.

Dit krijg je mee van de fokker, controleer dit goed:

  • Europees dierenpaspoort
  • Stamboom
  • DND afstammingsbewijs
  • Verkoopcontract
  • Microchip met registratie
  • Een doekje of knuffeltje dat in het nest heeft gelegen
  • Puppybrokjes en/of een puppypakket
  • Als de pups het nest verlaten dan zijn ze nagekeken door de dierenarts, ingeënt en 2-wekelijks ontwormd.

Vraag ook of de fokker bereid is om na de aanschaf van de pup je van praktische tips te voorzien en dat je eventueel samen kan zoeken naar oplossingen bij problemen.

Wil je een goede en betrouwbare Australian Labradoodle fokker? Bekijk dan de aangesloten fokkerslijst van de ALAEU.

Soms kunnen dingen ook veranderen bij het fokproces

Het wil niet zeggen dat elke dekking goed gaat. Hierdoor kunnen fokkers hun planning altijd veranderen. Soms zijn er te weinig pups en kiezen fokkers de baasjes uit. Het kan ook zijn dat ze op een andere manier pups gaan toewijzen.

Pups laten steriliseren of castreren

Het steriliseren of castreren van Australian Labradoodles is nogal een punt geweest. Vanuit het fokprogramma in Australië moesten de honden eigen geholpen worden bij 7 of 8 weken. De reden is dat hiermee het fokprogramma gecontroleerd kan worden. Maar voor de dieren is dit niet goed en om die reden pakken veel fokkers het nu anders aan. Eigenaren worden geadviseerd om de hond rond de 6 tot 8 maanden te steriliseren of castreren.

Hiermee behoudt je het vriendelijke en speelse karakter van de pup en een teefje heeft dan minder kans op op latere leeftijd baarmoederhalskanker te ontwikkelen. Officiële fokkers hebben dit nu als volgt opgelost:

  • De pup moet onder de 1 jaar zijn.
  • Als eigenaar moet je het bewijs van neutralisatie moet opsturen naar de fokker.
  • Dan ontvang je de stamboom van de pup.
  • Sommige fokkers maken ook een vergoeding voor de neutralisatie over (+/- € 150)
  • Deze afspraken worden officieel vastgelegd bij de aanschaf van een pup.

Praktische tips bij het kopen van een pup

Ik wil je de volgende tips meegeven wanneer je een Labradoodle of Australian Labradoodle puppy wil kopen:

  • Koop nooit impulsief een pup. Een hond is een levend wezen dat zorg en aandacht
    nodig heeft. Het is geen speelgoed die je even weg doet als je klaar bent met
    spelen.
  • Bekijk de moederhond goed. Is de hond rustig of juist nerveus? Is de hond lief of
    agressief? Het gedrag en de conditie van de moederhond zegt niet alleen wat over
    de kwaliteit van de fokker, maar ook over jouw toekomstige pup.
  • Vraag altijd naar de papieren van de ouderhonden. Denk aan inentingsbewijzen,
    stamboom, uitslag van gezondheidsonderzoeken, etc.
  • Zijn de beide ouders heup- en elleboogdysplasie vrij? Hiervoor moet de fokker
    beschikken over een officiële uitslag van het onderzoek hierop.
  • Vraag hoeveel nestjes de moederhond heeft gehad. Ze mag er maximaal 5 hebben
    gehad.
  • Schaf geen pup aan die jonger is dan 8 weken.
  • Leg afspraken met de fokker schriftelijk vast.

Tot slot wil ik deze feel good video van Orange Aussie Dogs met je delen. Dan krijg je meteen zin in een pup ;-).

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

One thought on “Wil je een (Australian) Labradoodle pup kopen? Let dan op deze punten!

  1. Pingback: Labradoodle pup kopen? Essentiële tips voor de perfecte keuze! - PuppyLeren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *