Normaliter maak je je hond zindelijk in z’n puppy periode. Daarna gaat het meestal goed en plast je hond niet zo snel meer in huis. Alleen er zijn uitzonderingen en ongelukjes. In principe kan het bij een Labradoodle van elke leeftijd gebeuren. Van pup, tot volwassen tot oude hond. Ook de grote maakt niet uit, groot, medium tot klein. Het kan allemaal. Is er altijd iets mis? Nee, soms kan het ook een fase zijn. En soms ook ja, dan kan het uit angst zijn of stress, maar soms omdat je hond ziek is. Onderneem dan snel actie. In dit artikel geef ik je mijn tips wanneer je Labradoodle (hond) in huis plast.
Was je hond zindelijk, maar is hij plots weer begonnen met in huis te plassen? Dat is raar gedrag. Het kan ook zijn dat de zindelijkheidstraining van je puppy niet helemaal goed is gegaan of dat je alles volgens de regeltjes hebt gedaan, maar hij plast nog steeds binnen. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn. Grofweg kunnen we het onderverdelen in 3 groepen:
- Verkeerde trainingsmethode
- Medische oorzaak
- Gedragsprobleem
Verkeerde trainingsmethode
Hoewel veel mensen tegenwoordig het belang inzien van positive reinforcement, zijn er nog steeds hondenbaasjes die denken dat, wanneer hun hond in huis plast, ze hem/haar moeten straffen. Sommigen halen hierbij zelfs de neus van de hond door hun eigen urine. Deze ‘trainingsmethode’ snapt je hond niet en raad ik af om te gebruiken. Sterker nog: het werkt averechts! Je hond wordt bang. Je Labradoodle zal misschien achter de bank of de gordijnen gaan plassen, zodat je het niet ziet en dat is natuurlijk niet wat je uiteindelijk wilt bereiken.
Een goede zindelijkheidstraining pup is dus belangrijk. Straf de hond niet, maar laat hem vaak uit en beloon hem met je stem, wanneer hij buiten een plasje doet. Doet de hond toch een plas binnen? Word dan niet boos, maar negeer je hond, terwijl je het ongelukje opruimt.
Wil je hond spelen zodra je met een dweil aan komt zetten? Laat dit dan niet gebeuren en zet je hond in een andere kamer. Dit gebeurt zowel bij pups als bij volwassen honden. Anders zou hij in huis plassen kunnen gaan associëren met die ontzettend leuke dweil. De hond plast ineens in huis om zo de kans te krijgen met de dweil te spelen.
Werkt dit niet of is dit niet het probleem? Haal de bench dan weer tevoorschijn als je deze niet meer gebruikt. Niet alleen voorkom je dat je Labradoodle pup het huis overhoop haalt, wanneer je niet thuis bent, maar je hond zal ook minder snel in huis plassen. Een hond bevuilt niet graag zijn eigen slaapplek en zal dus zijn best doen om zijn plas op te houden. Maar let wel op dat je op tijd thuis bent. Ik vind het erg zielig als een hond meer dan 8 uur alleen thuis is. Jij moet toch ook vaker plassen?
Wat als de hond wel in de becnh plast of poept? Dan kan het zijn dat je je viervoeter te lang in de bench hebt laten zitten en hij zijn plas niet meer kon ophouden. Of dat hij ziek is, bijvoorbeeld bij diarree.
Lees ook:
- Zindelijkheidstraining: hoe doe je dat?
- Wil je een (Australian) Labradoodle pup kopen? Let dan op deze punten!
Medische oorzaak
Je hond plast ineens in huis, terwijl hij misschien al jaren zindelijk is. De kans is groot dat dit een medische oorzaak heeft. Het kan zijn dat je hond nierproblemen of suikerziekte heeft of incontinent is. Er zijn veel mogelijke oorzaken en je zult langs de dierenarts moeten gaan om erachter te komen of je hond ziek is en zo ja, waar hij last van heeft.
Heb je een oude Labradoodle en plast hij of zij veel in huis? Dat is heel vervelend, maar op zich niet vreemd. Je hond plast ineens binnen en dit kan te maken hebben met incontinentie. Voor een oude hond is het vaak lastiger om zijn behoeftes op te houden dan voor een jongvolwassen hond. Je kunt voorkomen dat je oude hond plast in huis door hem wat vaker uit te laten. Wat je ook doet, word niet boos op je oude viervoeter. Wat ook kan meespelen is de ziekte van Addison. Veel rassen, waaronder de Labradoodle, hebben hier een verhoogde kans op. Het gaat om een hormonale ziekte met symptomen als veel drinken en plassen, slecht eten, buikpijn, diarree, depressiviteit etc.
Lees ook:
- Mijn puppy heeft diarree, en nu?
- Help mijn hond is aan de diarree. Wat kan ik doen?
- Wanneer, en moet, ik mijn Labradoodle laten castreren en steriliseren?
- Mijn hond poept bloed: oorzaken en behandeltips
- Blaasontsteking bij je hond herkennen, behandelen en voorkomen
Gedragsproblemen
Je hond plast binnen, maar hij is kerngezond? De kans is aanwezig dat je hond een ‘gedragsprobleem’ heeft. We kunnen het woord gedragsprobleem tussen haakjes zetten, omdat het vaak om zeer onschuldige oorzaken gaat die makkelijk op te lossen zijn. De hond plast ineens veel in huis of het gaat om een probleem dat al langer aan de gang is. Hieronder som ik de belangrijkste gedragsproblemen op:
- Onzekerheid en/of onderdanigheid; als een pup zich onderdanig voelt naar zijn baas of andere honden, dan kan hij een plasje laten lopen. Probeer deze onderdanigheidsplasjes te voorkomen door je puppy altijd zo rustig mogelijk te benaderen. Nog beter is het zelfs om de puppy naar jou toe te laten komen. Hang ook nooit over je puppy heen en wordt niet boos op hem
- Opwinding; bij dit type plasje is je hond een enthousiast en verliest hij de controle over zijn blaasspieren. Dit soort plasjes zijn vaak te voorkomen door je hond eerst even te negeren, wanneer je thuiskomt. Zodra je hond kalm is, laat je hem uit. Daarna is de grootste opwinding voorbij en kun je eventueel lekker met je hond spelen
- Markeergedrag; heb je een nieuwe hond erbij en gaat je andere hond dan veel plassen? Dan markeert hij zijn territorium. Sommige honden doen dit zelfs, wanneer ze een hond voorbij zien lopen voor het raam. Als het een tweede hond in het huishouden betreft, kan het probleem verdwijnen, zodra de posities tussen de honden duidelijk wordt. Verdwijnt het markeergedrag niet? Dan is een castratie vaak de beste oplossing.
- Verlatingsangst; Je hond is angstig of gestrest, wanneer jij weg bent en hij plast in huis. Het is in dit geval de negatieve opwinding die hem de controle over zijn blaas doet verliezen. Om dit op te lossen, is gedragstherapie nodig. Daarnaast kun je je hond een middel tegen honden plassen geven.
Lees ook:
- Snap jij de lichaamstaal van honden?
- Middelen tegen honden die in huis plassen
Je kunt de volgende middelen gebruiken tegen honden die in huis plassen. Dit zijn: Vetplus Calmex, Zylkene, Telizen of Adaptil. Deze voedingssupplementen helpen de stress te verlichten. Dit middel tegen honden plassen is om gedragstherapie te ondersteunen, niet om het te vervangen.