Een (Australian) Labradoodle pup kopen? 13 belangrijke tips!

By | 28 april 2017

Wil jij een Labradoodle pup(py) kopen? Dan zijn er genoeg dingen om rekening mee te houden. En een goede voorbereiding is het halve werk en het voorkomt, vaak, dat je een kat in de zak koopt. Ik vind het belangrijk dat je goed voorbereid bent, voordat je een puppy koopt. In dit artikel wil ik je mijn tips geven voor het kopen van een Labradoodle pup.

Een pup heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Ik wil een pup niet ontmoedigen, absoluut niet, maar ik wil wel dat je goed voorbereid bent. Want een afgedankte hond in een bos, vind ik het ergste wat er is. En dat is altijd de fout van de baas. Een hond kun je hier niet de schuld van geven.

Goede (Australian) Labradoodle fokkers hebben een goed selectiebeleid. Het wil niet zeggen dat je zomaar een hond krijgt van ze (van groot tot klein). Ze kijken goed naar de type mensen, thuissituatie, redenen om voor een (Australian) Labradoodle te kiezen en nog veel meer. Het is dus echt niet zo dat jij als toekomstige hondeneigenaar alles mag en kan bepalen.Als jij overweegt om een nieuwe pup in je leven te nemen, moet je serieus nadenken over de emotionele en financiële verplichtingen op de korte en lange termijn. Er komt veel kijken bij het opvoeden, verzorgen en trainen van een Labradoodle. Het is een mooie hond (of ras), maar wel met een gebruiksaanwijzing. Daarbij krijg je niet zomaar een (Australian) Labradoodle. Een fokker stelt verschillende eisen.

Dus let goed op om goed voorbereid te zijn!

Een pup (hond) mag absoluut geen impulsaankoop zijn!

1. Let goed op waar je een pup koopt

Let op waar je een pup koopt, het is de belangrijkste tip. Zielige pups in een smerig achteraf schuurtje, pups die geslagen worden – het komt allemaal voor.  Praat met de fokker, vraag naar de opvoeding, bekijk de situatie waarin de dieren leven, etc. Bekijk de moeder.

Het beste kies je een pup die zich vriendelijk gedraagt en niet bijterig is. Het is absoluut niet erg wanneer een pup eerst even de kat uit de boom kijkt en zich wat later bij je meldt. Pups die zich nu al erg dominant en erg zeker gedragen hebben wat meer potentie om agressie te ontwikkelen. Pups die nu al erg bang zijn hebben meer potentie zeer aanhankelijk te zijn of zich te ontwikkelen tot angstbijters.

Vooral bij Labradoodles is dit het geval, omdat hier veel verschillende – ook niet erkende fokkers – te vinden zijn. De officiële Australian Labradoodle hebben veel moeite gedaan om in bezit te komen van een echte Australian Labradoodle en het fokken staat onder streng toezicht. Veel officiële Australian Labradoodle fokkers zijn daarom ook aangesloten bij het ALAEU.

Elke fokhond wordt uitgebreid getest op erfelijke aandoeningen (HD, ellebogen, Patellas) en via DNA onderzoek worden uitgesloten dat de fokhonden dragers zijn van de erfelijke ziektes PRA, PRCD en Von Willebrand. Alleen de beste blijven over en daarom is het aantal honden schaars. Kwaliteit boven kwantiteit.

2. Past het type hond bij mij?

Ik gaan er vanuit dat dit jouw gekozen ras is, maar vraag je toch om er nog eens goed over na te denken. Snap je waarom de (Australian) Labradoodle is ontstaan en wat haar eigenschappen zijn? Weet je wat voor type vachten er zijn? Wat is het karakter? Hoe moet je ze opvoeden? Wat is de beste training? Hoe moet je de honden verzorgen? Welke accessoires moet je aanschaffen?

(Australian) Labradoodles zijn zulke geweldige gezelschapsdieren en hun gemak van training, temperament, toewijding, loyaliteit en vriendschap voor hun baasjes en familie zijn ongeëvenaard. Een (Australian) Labradoodles hebben is niet alleen een voorrecht – het is ook een verantwoordelijkheid.

Labradoodle-aan-het-spelen-in-het-zand

De (Australian) Labradoodle is een kostbare hond, de prijs ligt hoger dan die van een rashond met stamboom. Het is een hele lieve familiehond: verhaart niet, geschikt voor mensen met allergie en astma, zeer sociaal naar mens en dier, zeer intelligent, leergierig en heel goed te trainen.

Een (Australian) Labradoodle heeft veel beweging, aandacht en liefde nodig. 2x per dag een rondje van 5 minuten is niet genoeg, je krijgt dan een gefrustreerde hond die zijn energie niet kwijt kan. Je koopt geen hond om die vervolgens 40 uur per week alleen te laten.

Daarnaast moet je hond ook elke paar dagen borstelen, goed verzorgen en gezond krachtig voedsel geven. Je moet je pup socialiseren, zindelijk maken en commando’s aanleren. Heb je daar tijd voor?

3. Wat heb jij de hond te bieden?

Maar naast de vraag of jij een(Australian) Labradoodle wil, moet je je afvragen wat jij de hond te bieden hebt? Bij veel fokkers vindt namelijk een selectie plaats. Een hond is een actief familielid en heeft ook tijd en aandacht nodig.

Je moet over alle praktische zaken nadenken. Wie gaat er voor de dagelijkse wandelingen zorgen? Hoeveel tijd kun je voor de hond vrijmaken? Heb je kinderen? Wacht dan nog even totdat ze  6 – 7 jaar zijn, om ook voldoende aandacht aan de hond te kunnen geven. Ook andere zaken moet je over nadenken. Mag hond mee op vakantie?

Je zult zien dat veel fokkers hier naar informeren en een persoonlijk gesprek willen. Bereidt dit dus goed voor. Als de fokkers zich kunnen vinden in je antwoorden dan krijg je een pup of een optie op een pup. Je kunt er dan nog rustig over nadenken voordat je definitief tot aankoop over gaat.

4. Is mijn huis, mijn situatie geschikt voor een puppy/hond?

Het is belangrijk om een veilige omgeving te bieden voor een puppy. Ook de plek waar de puppy kan slapen, spelen en zijn boodschap kan doen moeten goed zijn. Heb jij omheining en een hondveilige tuin? Is jouw tuin groot genoeg voor de puppy om te kunnen spelen en bewegen, en zo niet, ben je bereid om hem uit te laten om de puppy te voorzien van lichaamsbeweging?

Is jouw huis veilig voor puppy’s? Geef je nieuwe familielid direct een eigen plekje in de vorm van een bench of een fijne mand. Maak je huis puppy-proof. Pups vinden het heerlijk om te kauwen, dus je kunt kan er maar beter voor zorgen dat de kabels buiten bereik liggen.

Pups vinden hondenspeeltjes fantastisch, zorg er wel voor dat je speeltjes uitzoekt waar ze zich niet in kunnen verslikken. Zie ook dit artikel: Maak je huis puppy proof

5. Kan ik de financiële verantwoordelijkheid van een puppy/hond aan?

Bovenop de hogere aankoopprijs van een (Australian) Labradoodle, zul je met aanvullende kosten te maken krijgen zoals eten, speeltjes, slaapplek, krat, babyhekjes om gebieden af te schermen, verzorgingsproducten of professionele verzorgingskosten.

Kosten voor puppylessen en trainingen, dierenartskosten, waaronder puppy-inentingen, jaarlijkse controles en als jouw puppy een ongeluk krijgt of iets eet dat hij niet mag eten, kan dit aanvullende dierenartskosten met zich mee brengen. Het is belangrijk om rekening te houden met alle mogelijke uitgaven voordat je een nieuwe puppy in huis neemt.

Labradoodle-voor-een-kasteel

6. Is de pup gezond?

Je moet controleren of de pup gezond is en niks mankeert. Het kan voorkomen dat je een zieke pup mee naar huis krijgt en hij binnen een paar maanden overlijdt. Dat is verschrikkelijk en daar neem je geen pup voor.

Dus voordat je je pup mee naar huis neemt, controleer het diertje op het volgende:

  1. Schone oren zonder korsten en overmatig veel zwarte oorsmeer.
  2. Een mooi aansluitend gebit. Een over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen.
  3. Heldere schone ogen zonder uitvloeiing.
  4. Een schone neus zonder uitvloeiing.
  5. Schone aangesloten glanzende vacht zonder overmatige schilfering en zonder vlooien en vlooienpoepjes (kleine zwarte “zandkorreltjes”).
  6. Schone achterhand, een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.
  7. Magere pups met bolle buiken hebben vaak veel wormen.

7. Heb ik tijd voor het trainen, socialiseren, verzorgen, bewegen en zindelijk maken van een puppy/hond?

Socialisatie en training: Het belangrijkste dat een puppy nodig heeft, naast eten en onderdak, om zich te kunnen ontwikkelen tot de best mogelijke hond . Het begint op de dag waarop je je puppy mee naar huis neemt. Dit houdt in dagelijkse uitstapjes om je puppy aan nieuwe plekken, nieuwe situaties en nieuwe mensen te introduceren. Hiervoor is een puppyles zeer aanbevolen.

Verzorging: Kan je leren, tijdens een training leren of je kunt gebruik maken van een professionele trimsalon, maar je moet ervan uitgaan dat je je puppy minstens 3-4 keer per week ongeveer 10-20 minuten moet borstelen om de vacht matvrij te houden.

Zindelijk maken: Vereist voortdurende inspanning – ga ervan uit dat je de puppy minimaal om de 3-4 uur naar buiten neemt, aangenomen dat de puppy 8-10 weken oud is. Als de fokker al aan de zindelijkheidstraining is begonnen door de puppy om de paar uur mee naar buiten te nemen, zal de zindelijkheidstraining veel vlotter gaan omdat het gemakkelijker is om een blijvende indruk te maken op een puppy. Vraag de fokker naar de zindelijkheidstrainingsmethode die hij gebruikt.

8. Welk type vacht kies ik?

Het type en uiterlijk van de vacht is meer dan alleen een leuk aangezicht: Het vachttype is het meest verkeerd begrepen aspect van het ras: Er zijn drie soorten TEXTUUR van de vacht: wol, fleece en haar. Binnen elk type vacht zijn er verschillende maten van krul, recht, sommigen gebruik de term ‘Open’ spriraaltype krul, grote krullen en kleine krullen.

Vachtveranderingen: De vacht zal bijna altijd veranderen van puppy tot volwassen hond. Wanneer je een hond ziet die je er goed uit vindt zien: Verder onderzoek is nodig, je moet weten hoe oud de hond is in de foto’s en hoe de vacht is verzorgd.

De look die jij het leukst vindt kan een hond zijn die is gefotografeerd nadat hij is gewassen en geföhnd en geborsteld, of een hond die in bad is gedaan en in de open lucht is gedroogd zonder borstelen.

labradoodle-vacht-wollenvacht

9. Zijn (Australian) Labradoodles hypoallergeen?

(Australian) Labradoodles worden vaak gepromoot als hypoallergeen (wat minder allergeen betekent, niet vrij van allergeen) – lees ook ons speciale artikel: allergie vriendelijke vacht. Echter, er is geen enkele hond bekend die volledig niet-allergeen is. Het probleem zit hem vaak in het speeksel of de huidschilfers van de hond, niet de vacht. De reactie die iemand kan hebben op een hond kan enorm verschillen van persoon tot persoon.

Bij behandelen van hondengerelateerde allergieën is ontdekt dat de factoren gerelateerd aan individuele honden invloed lijken te hebben op de allergeniciteit.

Wanneer je dus allergisch bent voor honden kun je misschien een Australian Labradoodle verdragen, maar dat vergt wel onderzoek. Sowieso adviseer ik je dan om voor een 100% echte Australian Labradoodle te gaan bij een officieel erkende fokker. Daarvan weet ik zeker dat ze minder allergenen hebben.

Let goed op bij de aanschaf. Normale Labradoodles kun je nog allergisch voor zijn. Ga dus naar de fokker toe en test het zelf. Dat is de enige manier.

10. Hoe bepaal ik de volwassen grootte?

De volwassen grootte is een persoonlijke voorkeur, waarbij je rekening houdt met jouw levensstijl, ruimte, vaardigheid en tijd. Er is geen manier om precies te bepalen hoe groot jouw puppy zal worden wanneer hij volwassen is, de grootte is slechts een schatting.

De (Australian) Labradoodle kent 3 groottes: mini, medium en standaard voor. De meeste fokkers houden het gewicht bij en records van de groottes van vorige nesten en zij hebben een vermelding van de volwassen grootte.

11. Hoe kies ik een fokker?

Er zijn veel verschillende soorten fokkers: Ik geloof dat fokprogramma’s verantwoordelijk moeten worden aangepakt voor het doel van de vooruitgang van het ras, het behoud van de karakteristieken van het ras, het produceren van structureel goede en gezonde, goed socialiseerde puppy’s.

Verantwoordelijke fokkers worden geacht om met zorg naar gezondheidsproblemen te kijken, het temperament, de basisstructuur van de hond, genetische screening, evenals de individuele verzorging en plaatsing van puppy’s in verantwoordelijke gezinnen. De meeste fokkers voldoen aan alle plaatselijke en nationale vereisten voor dierenverzorging.

Belangrijke vragen om te stellen aan de fokker die je wilt kiezen:

  • Wat zijn de doelstellingen en het doel van de fokker om honden te fokken?
  • Waar worden de puppy’s opgevoed?
  • Heeft de fokker vergunningen van dierendiensten?
  • Zijn er referenties?
  • Welke training krijgt de puppy terwijl hij nog bij de fokker is? (vroege socialisatie)
  • Welke ervaring heeft de fokker met het opvoeden/trainen van honden?
  • Welke ervaring heeft de fokker met het produceren van structureel gezonde puppy’s?
  • Verwachte grootte van deze puppy?
  • Beste trainingsmethoden voor deze puppy?
  • Wat zijn de gezondheidsproblemen van het ras, en wat kan er worden gedaan om deze te voorkomen of te bestrijden?
  • Welke gezondheidstesten zijn uitgevoerd op de ouders? Vraag naar bewijs en resultaten van een gezonde test.
  • Welke gezondheidstesten zullen worden gedaan op de eventueel gekozen puppy, en wanneer?
  • Aan welke activiteiten, zoals wedstrijden, doen de honden van de fokker mee en genieten zij van?

Jouw fokker moet bereid zijn om antwoord te geven op al jouw vragen, ongeacht hoe raar of serieus jouw vragen zijn. Je mag verwachten dat de fokker jou ook wat vragen zal stellen. Gebaseerd op hun ervaringen met het ras, weten zij welke zaken belangrijk zijn bij het plaatsen van een van hun puppy’s.

Als de fokker niet reageert op jouw vragen, of geen interesse toont in het leven dat de puppy bij jou zal leiden, kies dan een andere fokker. Een verantwoordelijke fokker is toegewijd aan het zorgen voor een goede match, dit is de persoon waar jij mee wilt samenwerken voor voortdurende ondersteuning zodra jij en jouw puppy samen aan een nieuw leven beginnen.

Een puppy met een goede gezondheidsgeschiedenis, inclusief broers en zusjes, is jouw beste garantie dat jij begint met een gezonde puppy voor de lange termijn. Voor een lijst in Nederland adviseer ik je om bij de Australian Labradoodle Club Nederland te kijken. Zij hebben een lijst met fokkers.

12. Correcte hondenstructuur: Wat is het? Waarom is het belangrijk?

Ik raad je aan om onderzoek te doen en jezelf meer kennis te geven over de basisprincipes van een correcte en structureel gezonde hond. Een correcte structuur is van cruciaal belang voor de gezondheid van jouw puppy op de lange termijn.

Wees je bewust van de redenering van de fokker voor het mengen met andere rassen of waarom hij een specifiek paar heeft gekozen. Het antwoord dat je niet wilt horen is dat het was omdat ze er leuk uitzien, ze beide ouders hebben en dat het gemakkelijk was om maar wat te noemen.

13. Zorg ALTIJD voor een overeenkomst in geschrift

Informatie over de verkoop of adoptie moet op schrift staan. In het contract moet bijvoorbeeld de details over de kosten staan, overeenkomsten over de castratie/sterilisatie, gezondheidsgaranties, voorwaarden van mede-eigendom, fokbeperkingen en woonsituatie. Ook moeten er instructies in staan over wat te doen met de hond indien, ondanks jouw beste inspanningen, het simpelweg niet lukt voor jou of jouw gezin.

De meeste verantwoordelijke fokkers zullen erop staan dat de hond terug naar hen wordt gebracht voor een volledige of gedeeltelijke restitutie.

Dit is het einde van het 2e artikel. Mocht je nog vragen hebben of aanvullende tips dan kun je ze hieronder achterlaten.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

4 thoughts on “Een (Australian) Labradoodle pup kopen? 13 belangrijke tips!

  1. Jennie

    En met name de vacht…eerste half jaar heel mooi maar dan begint het.. menig labradoodle is niet uit de vervilting te houden door particulieren.. en dan is het teleurstellend als het erg kort wordt…vind dat de fokker dit ook aan moet geven.. dat de trimsalonkosten ook op kunnen lopen als je een mooie labradoodle wilt..

    Reply
  2. Kitty Wolff

    Helemaal eens met Jenny, ik heb me ook vergist in de vachtverzorging . Ik heb toch wel wat ervaring hiermee, hiervoor Bearded collies gehad. Maar wil je je doodle klitvrij houden, dan is twee a drie keer in de week borstelen en kammen een must. Althans bij mijn honden qua hun vacht. Ook vind ik dat je met deze vacht veel dure spullen nodig hebt. Waterblazer dure borstels en kammen speciale schaartjes.Ik zou ze voor geen geld willen missen maar hier wordt bij de aanschaf niet zoveel over verteld.

    Reply
  3. Pingback: Tips bij de aanschaf van een (Australian) Labradoodle

  4. Pingback: Een (Australian) Labradoodle pup nemen? Lees deze 7 tips. Deel 2

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *