Hoe kun je een Labradoodle pup laten socialiseren?

By | 11 januari 2019

Meestal krijg je de Labradoodle pup met 8 of 9 weken in huis. Tot twaalf weken zijn de hondjes nog van nature erg nieuwsgierig. Deze periode is dus belangrijk dat je de pup gaat socialiseren. Een belangrijke rol voor jou als hondeneigenaar. Hieronder ga ik je helpen met tips om je pup te socialiseren en heb ik aan het einde nog een handige tip.

Labradoodle-pup-in-het-gras

Vanaf het moment dat je je pup hebt moet je hem of haar gaan socialiseren. Dit is de belangrijkste leerfase in hun leven en dat duurt tot de 12e week. Na twaalf weken vermindert het herstelvermogen van een pup en kunnen nare ervaringen blijvende schade aanrichten, zoals je wel eens bij angstige honden ziet.

Wees zelfverzekerd en voorkom dat je hond in een negatieve situatie blijft hangen door te belonen en te steunen. Neem hier de tijd voor zonder het te forceren. Je zult merken dat een goed socialisatieproces zorgt voor een stabiele, evenwichtige en gezonde hond.

Socialiseren

Er zit een groot verschil tussen Habitueren en Socialiseren. Socialiseren is het je pup leren omgaan met mensen en dieren in de omgeving. Op deze manier leer je je pup omgaan met allerlei verschillende mensen, uiterlijken (groot of klein) en accessoires (pet, paraplu, etc.).

Je leert je pup ook omgaan met andere dieren, zoals andere huisgenoten. Een concreet voorbeeld is de kat in huis. Honden en katten kunnen prima met elkaar opschieten, maar je moet het wel vanaf moment één aanleren. De kat gaat je pup zien als een sociale partner, om te voorkomen dat hij op een katten afrent.

Begin in eerste instantie met overdag socialiseren. Dit is al heftig genoeg voor je pup. Neem de pup om de beurt op je arm de straat op en laat het wennen aan alle geluiden. Als de pup hieraan gewend is, doe het dan in het donker. De wereld in het donker kan voor een pup heel bedreigend zijn. Laat de pup ook bijvoorbeeld aan de auto wennen.

Laat je pup nooit vrij rondlopen in gebieden waar veel andere honden kunnen komen. Er is altijd
besmetting gevaar voordat ze de definitieve entingen hebben. Houd daar rekening mee.

Habitueren

Habitueren (of gewenning) is je pup aan situaties, dieren of personen laten wennen.Doordat een bepaalde prikkel steeds maar weer wordt herhaald, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de hond, zal de hond ophouden met daarop te reageren. Dit noem je “habituatie”. Je hond weet dat er mensen met paraplu’s of petten op straat lopen, maar hij weet dat hij er niet bang van hoeft te zijn. Je pup zal er dan geen aandacht aan schenken.

Habituatie treedt sneller op wanneer het om een prikkel gaat die verder geen betekenis voor de hond heeft. Ook bij betekenisvolle prikkels kan habituatie op treden maar dan duurt het langer voordat de hond daar niet meer op zal reageren.

Dit is van belang bij het trainen van je hond. Als je tijdens de training steeds dezelfde beloning blijft gebruiken, zullen zijn reacties (het gewenste gedrag) op den duur minder krachtig worden. De beloning is dan een gewenning geworden. Dit kun je voorkomen door verschillende soorten beloningen te gebruiken en in een later stadium van de training variabel te belonen.

Habituatie kan een goede methode zijn om bepaalde angsten/fobieën, die bijvoorbeeld zijn ontstaan door een traumatische ervaring, bij je hond er uit te trainen (te genezen). De prikkelsterkte blijft daarbij hetzelfde waarbij de hond leert dat deze geen gevaar of nadeel meer brengt.

Gewenning is specifiek gericht op een prikkel waar de hond door gewenning niet meer op zal reageren. Bijvoorbeeld als de hond, regelmatig langs een spiegel in huis loopt zal hij daar de eerste paar keer op reageren. Na enige tijd zal er niet meer op gereageerd worden omdat dit betekenisloos voor hem geworden is.

Maak een lijst

Voordat je een pup neemt adviseer ik op een rij te zetten waar je pup aan moet wennen en waar hij mee moet socialiseren. Vanaf het moment dat je pup in huis is ga je met de lijst aan de slag en train je je pup. Het advies is om dit stap voor stap te doen om het aantal prikkels op een dag te verminderen. Maak er een leuk spel van. Leer hem dat er bijvoorbeeld wel katten zijn, maar dat de pup ze gewoon kan negeren.

Mocht je pup ergens bang van zijn, doe het dan rustig aan en benader de situatie rustig.

Het kost allemaal veel tijd en geduld, maar je krijgt er een super lieve en stabiele hond voor terug op de lange termijn. Een hond waar jij de rest van je leven van kunt genieten.

Voorbeeld checklist

Zoals ik in de inleiding aangaf heb ik nog een leuke tip. Om je op weg te helpen heeft het team van 123tinki een voorbeeld socialisatie checklist samengesteld. Weinig kans dat je met deze checklist iets vergeet in het socialisatieproces. Doe er je voordeel mee, hij is gratis te downloaden. Ik plaats de link hieronder.

Download de puppy socialisatie checklist

Wil je zelf een checklist maken? 

Wil je liever zelf een puppy socialisatie checklist maken? Dat heeft zo zijn voordelen natuurlijk, vooral omdat je het op je eigen manier kunt doen. Om je te helpen adviseer ik je om de onderstaande categorieën te gebruiken op je eigen checklist. Natuurlijk kun je ook nog je eigen categorieën toevoegen.

Andere mensen en honden

Denk hierbij aan mannen, vrouwen, ouderen, kinderen in de verschillende leeftijdscategoriëen, peuters, baby’s, mensen met hoeden, maskers, rugzakken, mensen die liggen, joggen, sporten, mensen met een wandelstok, hockeystick, mannen met baarden, mensen met een andere huidskleur, mensen die mank lopen, mensen met krukken, of in een rolstoel. Kleine honden, grote honden, honden die gemakkelijk spelen, volwassen honden die goed met puppy’s om gaan, pluizige honden, honden zonder staart etc.

Andere soorten dieren

Denk hierbij aan het wennen van je puppy aan katten, paarden, koeien, geiten, schapen, konijnen, hamsters, vogels, eenden, kippen etc.

Verschillende soorten bewegende objecten

Denk hierbij aan fietsen, skateboards, scooters, auto’s, vrachtwagens, bussen, vuilniswagens etc.

Geluiden

Honden kunnen schrikken van scherpe geluiden. Ik denk dat we allemaal wel weten dat honden kunnen schrikken van donder, vuurwerk, huilende baby’s, krijsende peuters, schelle deurbellen. Beloon je puppy voor het negeren van geluiden. Oefen met hem door scherpe geluiden te gebruiken tijdens het eten of wanneer je puppy wat ligt te slapen.

Omgang jou en je puppy

Jij en je hond hebben dagelijks met elkaar te maken. Het is daarom van groot belang dat hij goed reageert op jou. Beloon hem voor iedere stap die hij maakt. Uiteindelijk wordt het normaal dat jij hem oppakt, dat hij rustig aan de lijn loopt, dat je rustig zijn oren of poten kunt checken, dat hij geen probleem heeft dat je aan zijn bek zit of hem afdroogt met een handdoek en samen op schoot zitten wordt een feestje.

Verschillende soorten ondergrond

Oefen met je puppy op verschillende ondergronden en geef hem aandacht je merkt dat hij nerveus wordt. Probeer je hond niet over te halen om op een vreemde ondergrond te komen met een traktatie als hij dat niet wilt. Als hij nog niet vertrouwt op de ondergrond, blijf dan oefenen. Het kan voor honden angstig of vreemd zijn wanneer ze voor het eerst in aanraking komen met water, gravel, slipperige, harde en/of andere vloeren, reflecterende vloeren, trappen, modder, ijs, sneeuw, roosters

Verschillende locaties

Je hond bevindt zich dagelijks in vele verschillende locaties. Focus en oefen daarom geregeld op de locaties waar jullie samen geregeld naartoe gaan. Wanneer je ziet dat je hond zich ongemakkelijk voelt op een nieuwe locatie, ga er dan weg en probeer het later nog een keer. Niet alle honden reageren even rustig bij een bezoek aan de dierenarts, op lange ritten met de auto, of wandelingen op in drukke straten of juist heel rustige straten, in het park in de buurt, bij scholen, of bij bezoek in (vreemde) huizen van vrienden, of op alle drukte op de puppy cursus, etc.

Hoe reageert je puppy op verschillende situaties? 

Geef je puppy een 1 tot 3 punten voor iedere situatie waar hij mee in aanraking komt. De score kun je als volgt aanpakken:

  • 1 punt: Voor situaties die serieus aandacht nodig hebben. Je puppy rende weg, verstopte zich, of gromde. Of hij at zijn eten naderhand niet op.
  • 2 punten: Situaties die je opnieuw op enige afstand kunt uitproberen. Je Puppy sprong op, blafte, trok aan de lijn richting de situatie, bevroor, of toonde kalmerende signalen. Met snacks kan hij zich misschien al beter focussen.
  • 3 punten: Situaties die goed verlopen. Je puppy is kalm. De interactie met het object, de persoon en/of situatie verloopt prima. Hij eet ook nog gewoon lekker zijn eten op.
Puppy-scorelijst-socialisatie

Credits: K9ofMine

Uit het overzicht komt naar voren met welke stimuli je puppy (nog wat) problemen heeft. Blijf oefenen en probeer soortgelijke situaties op een lager intensiteitsniveau.

  • Oefen op grotere afstand.
  • Oefen met langzaam bewegende stimuli.
  • Oefen met een kleinere versie van de stimuli.

Denk bijvoorbeeld aan een man met baard waar je hond angstig op reageert. Houd wat meer afstand en laat je hond wennen. Aai hem en beloon hem als hij de moed toont om rustig te blijven en zich op jouw focust wanneer hij angst voelt.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *