Hoe kun je een Labradoodle pup laten socialiseren?

By | 11 januari 2019

Meestal krijg je de Labradoodle pup met 8 of 9 weken in huis. Tot twaalf weken zijn de hondjes nog van nature erg nieuwsgierig. Deze periode is dus belangrijk dat je de pup gaat socialiseren. Een belangrijke rol voor jou als hondeneigenaar. Hieronder ga ik je helpen met tips om je pup te socialiseren en heb ik aan het einde nog een handige tip.

Wil je meer van mijn tips? Download hier Gratis de eerste 6 hoofdstukken van mijn eBook. 

Labradoodle-pup-in-het-gras

Vanaf het moment dat je je pup hebt moet je hem of haar gaan socialiseren. Dit is de belangrijkste leerfase in hun leven en dat duurt tot de 12e week. Na twaalf weken vermindert het herstelvermogen van een pup en kunnen nare ervaringen blijvende schade aanrichten, zoals je wel eens bij angstige honden ziet.

Wees zelfverzekerd en voorkom dat je hond in een negatieve situatie blijft hangen door te belonen en te steunen. Neem hier de tijd voor zonder het te forceren. Je zult merken dat een goed socialisatieproces zorgt voor een stabiele, evenwichtige en gezonde hond.

Gratis download Handboek de (Australian) Labradoodle

Socialiseren

Er zit een groot verschil tussen Habitueren en Socialiseren. Socialiseren is het je pup leren omgaan met mensen en dieren in de omgeving. Op deze manier leer je je pup omgaan met allerlei verschillende mensen, uiterlijken (groot of klein) en accessoires (pet, paraplu, etc.).

Je leert je pup ook omgaan met andere dieren, zoals andere huisgenoten. Een concreet voorbeeld is de kat in huis. Honden en katten kunnen prima met elkaar opschieten, maar je moet het wel vanaf moment één aanleren. De kat gaat je pup zien als een sociale partner, om te voorkomen dat hij op een katten afrent.

Begin in eerste instantie met overdag socialiseren. Dit is al heftig genoeg voor je pup. Neem de pup om de beurt op je arm de straat op en laat het wennen aan alle geluiden. Als de pup hieraan gewend is, doe het dan in het donker. De wereld in het donker kan voor een pup heel bedreigend zijn. Laat de pup ook bijvoorbeeld aan de auto wennen.

Laat je pup nooit vrij rondlopen in gebieden waar veel andere honden kunnen komen. Er is altijd
besmetting gevaar voordat ze de definitieve entingen hebben. Houd daar rekening mee.

Habitueren

Habitueren (of gewenning) is je pup aan situaties, dieren of personen laten wennen.Doordat een bepaalde prikkel steeds maar weer wordt herhaald, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de hond, zal de hond ophouden met daarop te reageren. Dit noem je “habituatie”. Je hond weet dat er mensen met paraplu’s of petten op straat lopen, maar hij weet dat hij er niet bang van hoeft te zijn. Je pup zal er dan geen aandacht aan schenken.

Habituatie treedt sneller op wanneer het om een prikkel gaat die verder geen betekenis voor de hond heeft. Ook bij betekenisvolle prikkels kan habituatie op treden maar dan duurt het langer voordat de hond daar niet meer op zal reageren.

Dit is van belang bij het trainen van je hond. Als je tijdens de training steeds dezelfde beloning blijft gebruiken, zullen zijn reacties (het gewenste gedrag) op den duur minder krachtig worden. De beloning is dan een gewenning geworden. Dit kun je voorkomen door verschillende soorten beloningen te gebruiken en in een later stadium van de training variabel te belonen.

Habituatie kan een goede methode zijn om bepaalde angsten/fobieën, die bijvoorbeeld zijn ontstaan door een traumatische ervaring, bij je hond er uit te trainen (te genezen). De prikkelsterkte blijft daarbij hetzelfde waarbij de hond leert dat deze geen gevaar of nadeel meer brengt.

Gewenning is specifiek gericht op een prikkel waar de hond door gewenning niet meer op zal reageren. Bijvoorbeeld als de hond, regelmatig langs een spiegel in huis loopt zal hij daar de eerste paar keer op reageren. Na enige tijd zal er niet meer op gereageerd worden omdat dit betekenisloos voor hem geworden is.

Maak een lijst

Voordat je een pup neemt adviseer ik op een rij te zetten waar je pup aan moet wennen en waar hij mee moet socialiseren. Vanaf het moment dat je pup in huis is ga je met de lijst aan de slag en train je je pup. Het advies is om dit stap voor stap te doen om het aantal prikkels op een dag te verminderen. Maak er een leuk spel van. Leer hem dat er bijvoorbeeld wel katten zijn, maar dat de pup ze gewoon kan negeren.

Mocht je pup ergens bang van zijn, doe het dan rustig aan en benader de situatie rustig.

Het kost allemaal veel tijd en geduld, maar je krijgt er een super lieve en stabiele hond voor terug op de lange termijn. Een hond waar jij de rest van je leven van kunt genieten.

Gratis download Handboek de (Australian) Labradoodle

Voorbeeld checklist

Zoals ik in de inleiding aangaf heb ik nog een leuke tip. Om je op weg te helpen heeft het team van gezondehuisdieren.nl een voorbeeld socialisatie checklist samengesteld. Weinig kans dat je met deze checklist iets vergeet in het socialisatieproces. Doe er je voordeel mee, hij is gratis te downloaden. Ik plaats de link hieronder.

Download de checklist: https://www.gezondehuisdieren.nl/wp-content/uploads/2018/07/De-socialisatie-checklist.png

Wil je meer van mijn tips?

Vond je het artikel leuk en wil je meer van mijn tips? Dat kan! Om op een leuke manier kennis te maken met mijn eBook Handboek de (Australian) Labradoodle, kun je de eerste 6 hoofdstukken Gratis downloaden. Dat hebben al meer dan 1.500 andere Labradoodle liefhebbers gedaan. Download hier je gratis eBook. 

Of koop meteen het hele eBook. Mijn populaire eBook is al meer dan 100x verkocht en gelezen door andere Labradoodle liefhebbers. Hierdoor hebben ze ontdekt hoe ze hun Labradoodle het best kunnen opvoeden, trainen en verzorgen. Van pup tot volwassen hond. Wil je vrijblijvend meer weten? Kijk op de informatiepagina Handboek de (Australian) Labradoodle.

Banner 1 Handboek de Labradoodle 650-325

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *