labradoodle-speelt-met-stok
Gedrag
Lars Van Dongen
Gedrag
08/09/2024
5 min
0

Dit is waarom spelen met je hond belangrijk is!

08/09/2024
5 min
0

Naast alle serieuze taken is het spelen met je hond een belangrijk deel van de opvoeding en goed voor de band. Ook is het een manier voor je Labradoodle om zijn energie kwijt te raken, want energie hebben ze zeker! In dit artikel ga ik je uitleggen waarom spelen belangrijk is en hoe je op een goede manier kunt spelen.

Voor de ontwikkeling en band van de hond met iedereen in het gezin, is het goed dat iedereen met de hond kan spelen. Je bevordert hiermee de motoriek, stimuleert de spieren van de hond en het is gewoon leuk. Maar bij het spelen horen ook een paar spelregels.

Hieronder vertel ik je hoe met je hond kan spelen, wat de regels zijn en welk speelgoed je kan kopen.

Waarom moet je spelen met je hond?

Vooropgesteld moet je niks natuurlijk, alleen ik wil wel vertellen waarom het belangrijk is. Het verstevigt namelijk de band tussen jou en je hond. Je leert je hond beter begrijpen. Spelen is leren. Het is goed voor de zelfbeheersing, de concentratie en coördinatie van je hond.

Ook worden de hersenactiviteiten van je hond gestimuleerd. Je hond wordt dus slimmer door te spelen en heeft deze uitdaging echt nodig.

Houd bij het spelen ook rekening met een aantal zaken om het veilig te laten verlopen en je hond te beschermen. De leeftijd, gezondheid, een veilige ondergrond en de omgeving van het speelterrein zijn belangrijke factoren. Pas ook op voor een gladde ondergrond, want anders kan bijvoorbeeld je pup zich lelijk bezeren. Traplopen en uit de auto springen zijn daarbij ook niet aan te raden. Dat is slecht voor de gewrichten van puppy’s en al helemaal voor oudere honden.

Tot slot moet je onthouden dat nadat je hond heeft gegeten, je nooit direct mag gaan spelen. Het eten moet eerst zakken en je hond moet echt rusten na het eten. Éérst spelen, dan eten, dan slapen, dat is de goede volgorde en niet andersom.

Goede voeding is dus ook belangrijk. De keuze voor je hondenvoer is belangrijk voor de gewrichten en spieren van je hond. Dit helpt bij het spelen. Hoe sterker de botten van de hond des te minder kans op blessures.

Hoe spelen honden met elkaar?

Een spel herken je snel. Agressie of ruzie tussen honden herken je ook meteen. In het spel zie je vaak dat dan weer de één dan weer de andere hond boven ligt. Aan de staart en het maken van overdreven bewegingen weet je zeker dat de honden aan het spelen zijn. Hetzelfde patroon moet je zien bij het spelen met jou of één van je kinderen.

Het is ook goed voor je (Australian) Labradoodle (pup) om af te tasten hoe hard hij kan bijten en hoe sterk z’n speelmaatje is. Zo leert hij ook z’n bijtrem.

De spelregels

Bij spelen is het belangrijk dat jij als baas wel in controle blijft. Zorg er dus voor dat jij bepaalt wanneer het spel eindigt. Stop pas wanneer de hond de bal of frisbee heeft teruggegeven en wees altijd de winnaar van een sjor- of trekspel. De reden waarom ik dit adviseer is omdat jij dan altijd de dominante positie inneemt binnen de rangorde. En dat is belangrijk voor de huiselijke roedel.

Er zijn verschillende manieren om met je hond te spelen. Je kan stoeien, rennen, apporteren, sjorren, zoeken en vangen. Gebruik het speelgoed alleen tijdens het spel, zodat de hond zijn belangstelling ervoor niet verliest.

Ik adviseer je om pas met de hond te sjorren als hij minimaal één jaar oud is. Een pup moet eerst zijn tanden wisselen en daarna nog de tijd krijgen om sterk te worden. Doe je dit op een te vroege leeftijd dan kan de hond gebitsafwijkingen krijgen.

Als baas ben jij de roedelleider en bepaal je hoe en wanneer je gaat spelen. Hierdoor is belangrijk om een aantal regels in je achterhoofd te houden. Daar moet je pup zich aan houden.

Ik heb hieronder een paar belangrijke regels opgesomd.

  • Het initiatief ligt bij de baas. Jij begint met het spel en je eindigt het spel. Je puppy mag nooit het initiatief nemen en je mag niet elke keer ingaan op de uitnodigingen van de hond.
  • Let op het grommen. Soms raken honden erg opgewonden van een spelletje. Let op de intonatie van het grommen, is het laag en monotoon dan duidt dit op spelagressie en dat moet je voorkomen.
  • Win altijd het laatste spelletje. Je hond mag best ook eens winnen, vooral als hij niet zo zelfverzekerd is, want dan is het juist goed voor zijn zelfvertrouwen. Maar hoe zelfverzekerder je hond is, des te minder vaak moet je hem laten winnen.
  • Laat je hond niet bijten. Stop het spel meteen, zodra je hond tijdens het spel in je kleding of in jou gaat hangen.
  • Jonge kinderen mogen nooit alleen met honden spelen en ook nooit een spel met een wedstrijdelement erin doen. Een kind kan zich nog niet als ranghogere opstellen en kan de hond dus ook niet kalmeren als hij opgewonden raakt. Dus geen
  • trekspelletjes, wedstrijdjes hardlopen of dingen uit de hondenbek trekken.
  • Pas het spel aan je hond en aan de omstandigheden aan. Houd rekening met leeftijd, gezondheid, tijdstip en de buitentemperatuur. Houd het spelen leuk voor jezelf en voor de hond.
  • Beter kort dan heel lang. Je kunt beter meerdere keren op een dag kort spelen dan één keer lang.

Een andere manier van spelen is in de vorm van clickertraining. De essentie van clicker training is dat je je hond niet gedrag gaat aanleren. Door een klik weet de hond dat hij een beloning krijgt. De klik geef je als de hond bij je loopt, je klikt en vervolgens beloon je de hond met een gezond snoepje en met je stem. Voor de intelligentie van de hond is dit super en je leert je hond meteen nieuwe dingen. Twee vliegen in één klap.

Speelgoed en takken

Er is een groot aanbod van speelgoed voor honden. Een tennisbal is bijvoorbeeld geschikt voor het apporteren. Sjorren kan je doen met een touw of sok. Vangspelletjes gaat goed met een frisbee.

Als je kiest voor hondenspeelgoed, houd er dan rekening mee dat honden niet voorzichtig zijn. Koop dus altijd speelgoed van goede kwaliteit. Dat voorkomt dat de hond het speelgoed snel kapot bijt. Op Zooplus of Bol.com heb ze een uitgebreid aanbod hondenspeelgoed.

labradoodle-spelen

Wees voorzichtig met takken en stokken. Het hout en de splinters die daar vanaf komen kunnen in de keel van de hond schieten. Ook als de tak verkeerd terecht komt, te klein is of met de punt omhoog staat kunnen er ongelukken gebeuren. Pas dus goed op. Heb je in het bos gespeeld? Controleer je hond dan altijd op teken.

Waarom blaft, gromt of bijt je hond bij het spelen? 

Als je hond blaft, gromt of bijt tijdens het spelen wil het niet altijd zeggen dat hij kwaad wil doen. Soms is het een manier om zijn enthousiasme te uiten. Alleen wanneer het te lang doorgaat en de grom bijvoorbeeld lager wordt moet je oppassen en ingrijpen.

Dit zegt Dierenkliniek Kenaupark: “Sommige honden kunnen het ook niet laten om tijdens het spel te grommen. Als de grom een beetje hoger is en een beetje omhoog en omlaag gaat in geluid is het de spelgrom. Het wordt pas serieus als de grom heel laag en heel monotoon wordt. Dat is de overgang naar een echt gevecht.”

“Ook aan de houding van de hond kun je veel zien. Duikt hij veel door zijn voorpoten, dan neemt hij de spelhouding aan en is er dus niets aan de hand. Kwispelt hij met zijn staart wat lager of recht naar achter, dan is het allemaal nog gewoon leuk.

Pas als hij zijn staart omhoog doet en/of tegen u op komt staan is er een overgang gaande naar iets serieus. Dan is het verstandig het spel af te breken.”

Ook het blaffen betekent niet iets verkeerds. De hond is enthousiast en wil graag spelen. Als ze fanatiek blijven kwispelen is het goed. Mijn advies is om het te laten gaan als jij het spel bent geweest. Gewoon lekker doorspelen. Alleen als de hond gaat bepalen wanneer jullie gaan spelen en hiervoor gaat blaffen dan valt dit onder aandacht vragen. Dan ga je niet spelen.

Reacties
Categorieën