Labradoodle vacht: fleecevacht of wolvacht

By | 20 september 2016

Laten we eerst beginnen te zeggen dat de vacht van de Australian Labradoodle bijzonder te noemen is. Het maakt de hond uniek voor mensen met een allergie. De Australian Labradoodle heeft 2 soorten vacht, namelijk de fleecevacht of de wolvacht. Lees hieronder meer. 
labradoodle-vacht-fleecevacht

Doordat de Australian Labradoodle niet verhaart kunnen mensen met een allergie voor huisdieren prima deze hond in huis halen. Maar dat is niet alles, met bepaalde eigenschappen is de vacht op z’n mooist.

Banner-Gratis-Download-Handboek-de-Labradoodle

De vacht is op z’n mooist als deze ongeveer 10 – 15 cm lang is. De haren zijn recht, golvend of in spiraalvorm in lagen vallen. De vacht mag niet te dik of te vol zijn, maar ook zeker niet pluizig of dun.

Fleecevacht

De haren van de fleecevacht moeten licht en zijdeachtig aanvoelen. Het mag bijna stijl maar ook golvend zijn.

Wolvacht

De wolvacht is veel dikker dan de fleecevacht. De Australian Labradoodle lijkt dan meer op een schaap en hij moet er bijna zo uitzien als pijpenkrullen. Deze vacht is lastiger te onderhouden dan de fleecevacht.

labradoodle-vacht-wollenvacht

Unieke eigenschappen

Beide vachten hebben geen ondervacht, geven geen geur af en mogen niet verharen. De vacht van de Australian Labradoodle is, als je het vergelijkt met andere honden, een onderhoudsvriendelijke vacht. Het unieke is dat de nieuwe vacht door de oude heen groeit.

Je kan helaas niet voorkomen dat er allergenen in de vacht achterblijven, bijvoorbeeld pollen van grassen. Het is belangrijk dat je de vacht dus schoon en allergeenvrij houdt, om allergische reacties te voorkomen. Een regelmatige  verzorging van de vacht is dus nodig!

Ons advies is om in ieder geval de hond 3x per week te kammen en borstelen. Een stevige borstelbeurt is wel noodzakelijk en het voordeel is dat de hond hieraan gewend raakt. Je begint beneden met borstelen en je werkt dan van laagje voor laagje naar boven. Begin bij de poten en werk zo naar de kop.

Het is verder heel normaal dat de vacht van de pup verandert als hij volwassen wordt. Deze verandering vindt plaats tussen de 9e en de 14e maand.

Tip: regelmatig korter knippen

Het advies is om de vacht van de Australian Labradoodle regelmatig iets korter te laten knippen. Dit scheelt een hoop onderhoud voor jezelf en de hond. Maar pas op, laat de hond niet zomaar scheren. Dat is lang niet altijd nodig.

Hopelijk heb je iets aan dit artikel gehad. Laat hieronder een reactie achter. Wil je meer handige informatie of professionele tips? Schrijf je dan in voor mijn 5 gratis tips om je (Australian) Labradoodle te laten luisteren en trainen!

Banner-Labradoodle-Geheimen

4 thoughts on “Labradoodle vacht: fleecevacht of wolvacht

  1. Pingback: Labradoodle verzorging: hoe borstelen en wassen?

  2. Pingback: Een Labradoodle trimmen of laten trimmen?

  3. Pingback: De Australian Labradoodle: allergie vriendelijke vacht

  4. Pingback: Een (Australian) Labradoodle pup nemen? Lees deze 6 tips. Deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *