Labradoodle vacht: fleecevacht of wolvacht

By | 20 september 2016

Laten we eerst beginnen te zeggen dat de vacht van de Australian Labradoodle bijzonder te noemen is. Het maakt de hond uniek voor mensen met een allergie. De Australian Labradoodle heeft 2 soorten vacht, namelijk de fleecevacht of de wolvacht. Lees hieronder meer.

labradoodle-vacht-fleecevacht

Doordat de Australian Labradoodle niet verhaart kunnen mensen met een allergie voor huisdieren prima deze hond in huis halen. Maar dat is niet alles, met bepaalde eigenschappen is de vacht op z’n mooist.

De vacht is op z’n mooist als deze ongeveer 10 – 15 cm lang is. De haren zijn recht, golvend of in spiraalvorm in lagen vallen. De vacht mag niet te dik of te vol zijn, maar ook zeker niet pluizig of dun.

Fleecevacht

De haren van de fleecevacht moeten licht en zijdeachtig aanvoelen. Het mag bijna stijl maar ook golvend zijn.

Wolvacht

De wolvacht is veel dikker dan de fleecevacht. De Australian Labradoodle lijkt dan meer op een schaap en hij moet er bijna zo uitzien als pijpenkrullen. Deze vacht is lastiger te onderhouden dan de fleecevacht.

Unieke eigenschappen

Beide vachten hebben geen ondervacht, geven geen geur af en mogen niet verharen. De vacht van de Australian Labradoodle is, als je het vergelijkt met andere honden, een onderhoudsvriendelijke vacht. Het unieke is dat de nieuwe vacht door de oude heen groeit.

Je kan helaas niet voorkomen dat er allergenen in de vacht achterblijven, bijvoorbeeld pollen van grassen. Het is belangrijk dat je de vacht dus schoon en allergeenvrij houdt, om allergische reacties te voorkomen. Een regelmatige  verzorging van de vacht is dus nodig!

Ons advies is om in ieder geval de hond 3x per week te kammen en borstelen. Een stevige borstelbeurt is wel noodzakelijk en het voordeel is dat de hond hieraan gewend raakt. Je begint beneden met borstelen en je werkt dan van laagje voor laagje naar boven. Begin bij de poten en werk zo naar de kop.

Het is verder heel normaal dat de vacht van de pup verandert als hij volwassen wordt. Deze verandering vindt plaats tussen de 9e en de 14e maand.

Tip: regelmatig korter knippen

Het advies is om de vacht van de Australian Labradoodle regelmatig iets korter te laten knippen. Dit scheelt een hoop onderhoud voor jezelf en de hond. Maar pas op, laat de hond niet zomaar scheren. Dat is lang niet altijd nodig.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

5 thoughts on “Labradoodle vacht: fleecevacht of wolvacht

 1. Pingback: Labradoodle verzorging: hoe borstelen en wassen?

 2. Pingback: Een Labradoodle trimmen of laten trimmen?

 3. Pingback: De Australian Labradoodle: allergie vriendelijke vacht

 4. Pingback: Een (Australian) Labradoodle pup nemen? Lees deze 6 tips. Deel 2

 5. Kimberley

  Waarom zou je een hond niet mogen scheren? Scheren kan tot een lengte van 30 mm. En scheren is electisch knippen.. de meeste doodle’s in de salon worden tussen de 16 en 30 mm getrimt en dat zijn nog steeds lange lengtens. Ga je namelijk boven de 4/5 cm zitten dan lijkt de labradoodle op een barbet en niet meer op een doodle.
  Ik snap dat veel mensen denken dat scheren kort is want natuurlijk is dat mogelijk maar niet mooi bij een doodle. Daarom dat er voor doodle’s opzetkammen gebruikt worden zodat er een mooie en nog steeds lange lengte gebruikt kan worden. Het baasje heeft zo ook altijd de garantie dat je trimster altijd het zelfde eindresultaat kan geven. Bij knippen kan dit niet aangezien het pure handwerk is. Dus mijn vraag: waarom niet scheren?

  Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *