maak-de-ogen-van-je-labradoodle-schoon-om-ontstekingen-te-voorkomen--dit-zijn-mijn-tips
Gezondheid
Lars Van Dongen
Gezondheid
08/13/2024
5 min
0

Maak de ogen van je Labradoodle schoon om ontstekingen te voorkomen. Dit zijn mijn tips!

08/13/2024
5 min
0

Je hond, en vooral een Labradoodle, moet je goed blijven verzorgen om ziektes en infecties te voorkomen. In dit artikel geef ik je tips om de ogen van je hond schoon te maken, schoon te houden en wat je kunt doen als zijn ogen ontstoken zijn. Doe je dat niet? Dan krijg je vervelende ontstekingen en dat is niet leuk voor je hond en persoonlijk vind ik dit echt zielig. Zo lastig is het niet om dit te onderhouden. 

Ik denk niet dat ik hoef te benadrukken dat de ogen van je hond erg belangrijk zijn. Hij heeft ze voor van alles nodig. Daarom adviseer ik altijd om de ogen regelmatig te controleren en viezigheid er zo snel mogelijk op een zachte manier uit te halen. Maar wat moet je doen als het oog al ontstoken is? Dan zijn er meerdere opties.

Lees hieronder verder.

Hoe herken je een gezond oog?

Ontstoken ogen weten we wel te herkennen. Maar wanneer is een oog goed en gezond? Dit is te herkennen aan een heldere oogbal en geen viezigheid in de ogen. De huid rondom het oog is ook vrij van vuil of korsten. Oogsmurrie of tranen is redelijk normaal, daar hoef je niet van te schrikken. Als het maar niet te veel wordt.

Bij veel honden zien we ook vaak dat er in de ooghoeken een korstlaag ontstaat. Ook dit is normaal en is zeker geen reden voor zorgen. De korstlaag ontstaat door vuil of stof in het oog van je hond. Het traanvocht zorgt ervoor dat dit vuil op een natuurlijke wijze uit het oog wordt afgevoerd, hierdoor kan er een korstlaagje bij de ogen ontstaan. Dit laagje ziet er niet alleen vies uit, maar kan uiteindelijk ook voor problemen zorgen als het niet wordt verwijderd.

Zo herken je een ontstoken oog

Een ongezond hondenoog ziet er heel anders uit en kun je herkennen aan bijvoorbeeld één van de volgende symptomen:

  • Opgezwollen slijmvliezen
  • Openstaande slijmvliezen
  • Zeer vochtige ogen en bijvoorbeeld natte haren rondom het oog
  • Constante openstaande en grote pupillen
  • Rode slijmvliezen
  • Roze of rood oogwit
  • Troebele blik
  • Vuil of pus in de ooghoeken
  • Een witte waas over het oog

ontstoken-opgezwollen-oog

Credits foto: dogscatspets.org

Verder raad ik je ook aan hierop te letten:

  • Pupillen die over een langere periode onveranderd, te groot of klein zijn een teken van interne schade. Bezoek hierbij altijd een dierenarts.
  • Vochtige, rode, gezwollen en/of vieze ogen kunnen een teken zijn van een oogontsteking.
  • Een witte waas over de oogbol kan een wijzen op de ontwikkeling van staar (cataract).
  • Is het slijmvlies duidelijk roze van kleur? Dan zou je hond ectropion kunnen hebben.

Er zijn dus vele verschillende oorzaken voor eventuele oogproblemen bij je hond en het is dus van groot belang dat de ogen goed schoon gehouden worden en deze problemen worden voorkomen.

Hoe maak je de ogen van je hond schoon?

Voordat je begint met het schoonmaken van het oog moet je zorgen voor een veilige omgeving en niet at te veel drukte. Begin ook op jonge leeftijd met het schoonmaken van het oog. Als je hond er als puppy al aan gewend is, zal hij hier op latere leeftijd niet zo snel bang voor zijn.

Zorg dus dat je je hond geruststelt. Wanneer hij kalm is en jou toestaat om aan zijn ogen te komen dan kun je hem belonen met complimentjes of met een snack. Er is rust en vertrouwen nodig voordat je zijn oog gaat benaderen.

Voor het schoonmaken van de ogen van een kleine hond (bijv. Labradoodle mini) kun je het best je hond op tafel leggen met zijn billen onder je arm en je hand op zijn borst. Jouw hond zal hierdoor zich niet snel kunnen onttrekken en/of vallen. Verder heb je de andere hand vrij om de ogen mee schoon te maken. Bij een grotere hond (bijv. Labradoodle medium) pas je dezelfde tactiek toe alleen doe je dit op de grond.

Vind je het spannend? Vraag dan iemand anders om je te helpen. Zeker als je het voor de eerste keer doet is dit wel aan te raden. De andere persoon kan je hond tijdens de behandeling belonen.

Als je hond last heeft van een ontstoken oog is het van belang dat je direct actie onderneemt. De oog hoek en het slijmvlies zijn rood en gezwollen en ook het oog kan rood zijn. Maak het oog geregeld (om de 4 uur schoon) en gebruik bij iedere keer dat je in de ooghoek veegt een nieuw doekje of wattenstaafje. Als de ontsteking na 4 dagen nog steeds niet weg is, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Zelf schoonmaken? Volg dan deze stappen:

  1. Zorg dat je naast je hond staat bij het schoonmaken van zijn ogen. Als je voor je hond staat tijdens het schoonmaken, zal hij de neiging hebben om zich terug te trekken, wat het schoonmaken alleen maar moeilijker maakt.
  2. Houdt één hand tussen de borst en de onderkin van je hond, hierdoor kan hij zijn hoofd niet tussen zijn voorpoten trekken en kun je met je vrije hand vuil weghalen of oogdruppels in zijn ogen aanbrengen
  3. Breng nu de zalf, oogdruppels of het water aan.
  4. Maak het oog voorzichtig schoon.
  5. Herhaal dit tot het oog schoon is.

Maak het oog schoon met een schone en droge doek of wattenstaafje. Gebruik geen papieren doekjes of tissues die stukjes kunnen achterlaten.

Herhaal de 5 stappen regelmatig en controleer de ogen van je hond minimaal 2x per week.

oog-schoonmaken

Credits foto: dogtime.com

Schoonmaken met (gekookt/steriel) water is dat een goede manier?

Er zijn verschillende theorieën over het gebruik van gekookt/gesteriliseerd water voor het schoonmaken van de ogen van je hond. Zeker als je hond al een oogprobleem heeft is het niet verstandig om zijn ogen met water schoon te maken. Als je water gebruikt zal er vaak vocht achterblijven en bacteriën houden van water en kunnen dan eenvoudig in het oog gaan zitten en (nog meer) irritatie veroorzaken. Gekookt (steriel) water voorkomt dit probleem niet.

Waarschijnlijk is het rustig schoonmaken met je duim en wijsvinger de simpelste en veiligste manier.

Mijn hond heeft traanstrepen, wat kan ik daar tegen doen?

Als je een hond met een lichtere kleur vacht hebt, ben je waarschijnlijk bekend met traanstrepen. Traanstrepen zijn gekleurde strepen onder het oog, bij honden met een witte of een lichtere vacht. Traanstrepen ontstaan doordat er traanvocht over de oogrand in de vacht sijpelt. Voor bacteriën is dit heerlijk en zij veroorzaken de typerende roestige kleur onder de ogen van de hond (traanstrepen).

Traanstrepen kunnen verschillende oorzaken hebben zoals ontstekingen aan het oog, de oren of het gebit, verstopte traanbuisjes, vlooien (zij drinken niet alleen het bloed van de hond, maar kunnen ook in leven blijven door het vocht uit de ogen te drinken) of vocht/water.

traanstrepen

Credits foto: dogtime.com

Er zijn er verschillende middeltjes verkrijgbaar voor de verwijdering van traanstrepen uit het vacht van je hond, alleen daarmee is het onderliggende probleem nog niet opgelost. Het blijft daarna belangrijk dat je de ogen van je hond geregeld controleert en bij twijfel met je hond naar de dierenarts gaat.

Verstopte traanbuis

Soms kan een hond last hebben van een versmalde traanbuis waardoor oogvocht niet goed kan worden afgevoerd. Hierdoor kan het dus voorkomen dat er constant traanvocht uit het oog vloeit. Er kan zich hierdoor meer vuil en slijm in de ooghoeken ophopen, wat tot verstopping en/of tot kan leiden ontsteking.

Ook in deze situatie geldt dat je de ogen geregeld moet schoonmaken en checken. Controleer ook de haren bij de ogen, vooral de Labradoodles met langere haren gaan klitten en dat is vinden bacteriën heerlijk.

Reacties
Categorieën