Teken en tekenbeten bij je Labradoodle behandelen

By | 3 september 2019

Vooral in het voorjaar, wanneer het lekkere weer zich weer aandient, komen teken tevoorschijn. Niet alleen voor mensen zijn dit vervelende insecten, ook onze honden moeten we dan goed in de gaten houden. Teken en honden zijn geen fijne combinatie. Het is dus belangrijk dat je je Labradoodle regelmatig controleert op teken. In dit artikel geef ik je tips en behandelmethoden.

Teken en tekenbeten bij je Labradoodle behandelen

Het is een veel gehoorde vraag: kunnen honden nou ook door een teek gebeten worden? En krijgen ze dan de ziekte van Lyme?

Ja, ze kunnen geprikt worden en ja ze kunnen ook de ziekte van Lyme krijgen. Er is een vaccin beschikbaar om de ziekte van Lyme tegen te gaan, maar voorkomen is beter dan genezen.

Honden kunnen door teken ziek worden, maar niet elke teek draagt deze ziekte met zich mee. Ze kunnen ook Babesiose krijgen. Dit leg ik hieronder verder uit en hoe je teken kunt verwijderen en beter kunt voorkomen.

Bekijk ook mijn andere artikelen over oormijt, ontwormen, vlooien en ontstoken ogen schoonmaken.

Ziekte van Lyme

Dit vermeld de stichting Tekenbeetziekten op haar website:

“De ziekte van Lyme wordt in Europa al bijna 100 jaar beschreven bij mensen, maar in de Verenigde Staten duurde het tot 1975 voor de eerste ziektegevallen beschreven werden. Inmiddels hebben we geleerd dat klinische ziekte ook voorkomt bij honden en in mindere mate ook bij paarden, katten en vee, terwijl in het wild levende zoogdieren en vogels subklinisch geïnfecteerd raken en dienen als reservoir voor tekeninfectie.”

“Bij honden beperkt de ziekte van Lyme zich meestal tot de gewrichten en veroorzaakt lusteloosheid. Ernstiger en zeldzamer zijn klachten aan het hart, de nieren en de hersenen.”

Gelukkig is er voor honden aan antibiotica aanwezig om de ziekte van Lyme te behandelen. Deze moet je 3 tot 4 weken toedienen en je moet de kuur helemaal afmaken. Honden reageren goed hierop en de meeste genezen helemaal.

Babesiose

Babesiose is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bloedparasiet Babesia. Deze parasiet wordt overgebracht door teken uit warme landen. Lange tijd konden deze type teken niet in Nederland leven, maar door de hogere temperaturen in ons land zijn ze wel in Nederland aanwezig.

De symptomen zijn koorts, bloedarmoede en roodbruine urine. Het veroorzaakt Malaria-achtige klachten en kan hemolytische anemie veroorzaken. Anders gezegd: heftige bloedarmoede. Het is goed te behandelen met een injectie, maar als je te lang wacht kan de hond eraan overlijden. Het duurt 10-20 dagen voor de eerste symptomen optreden.

Babesia is een parasiet van de rode bloedcel. De parasiet vermenigvuldigt zich in de rode bloedcel. Als de rode bloedcel hierdoor kapot gaat, besmet de parasiet een volgende rode bloedcel.

Bij de acute ziekte (1-3 weken na de tekenbeet) zie je o.a.:

  • Matige tot hoge koorts
  • Lusteloosheid
  • Weinig eetlust
  • Spugen
  • Bleke slijmvliezen
  • Rode urine
  • Bloedarmoede
  • Nierfalen
  • Hersenverschijnselen
  • Maagdarmklachten
  • Overlijden

Babesiose is dus niet dodelijk als je er snel bij bent. Alleen als je hond het overleeft is de kans wel groot dat hij de volgende chronische klachten overhoudt:

  • Hoge hartslag
  • Onderhuidse bloedingen
  • Matige sloomheid
  • Terugkerende koorts
  • Bloedarmoede
  • Spierontstekingen
  • Gewrichtsontstekingen

De parasiet in het lichaam van de hond kan worden gedood met Imidocarb. De behandeling moet zo snel mogelijk gestart worden. Hoe eerder, hoe beter de kans op genezing. De behandeling bestaat uit 2 injecties Imidocarb® met een tussentijd van zo’n 10 dagen.

Binnen een uur na de injectie kan een hond overmatig gaan speekselen. Hij kan benauwd worden, gaan overgeven en diarree krijgen.

Mensen kunnen ook geinfecteerd worden met Babesiose door teken. Als je merkt dat je deze verschijnselen hebt, Malairia-achtige klachten, dan moet je zo snel mogelijk naar je huisarts. Met medicatie kunnen ze je dan behandelen.

Tekenbeten bij honden

Honden kunnen geïnfecteerd worden door een beet van een geïnfecteerde teek. De eerste 12 uur is de kans op besmetting laag, daarna gaat het heel snel. Je hond zal kreupel gaan lopen en pijn krijgen. Opgezwollen gewrichten zijn ook een symptoom van infectie.

Andere, latere, symptomen zijn: hartspierontstekingen, nierschade en neurlogische veranderingen (bijv. epileptische aanvallen).

Bij temperaturen boven de 7 graden worden teken actief. Dat betekent dat je al vanaf het vroege voorjaar tot en met het najaar alert moet blijven op teken. De website Tekenradar.nl geeft een actueel overzicht van de teken in Nederland.

De teken zijn bijna overal actief. Vooral in het bos maar ook in je tuin, park en speeltuinen.

Teek-bij-hond

Credits foto: Wagwalking.com

Controleer je hond op tekenbeten

De meeste tekenbeten kun je ontdekken door je hand door de vacht van je hond te laten gaan. Je merkt dan snel genoeg of er hobbels of bultjes in de vacht zitten. Teken hechten zich vaak in spleten of op gebieden met weinig tot geen haar.

Vooral de zachte, warme gebieden rond het gezicht, oren en nek hebben extra aandacht nodig. Bij lichtgekleurde honden is het gemakkelijk om een ​​bruin of zwart teek te zien dat uit de huid steekt. Verwijder de teek dan zo snel als je kan.

Zo verwijder je een teek bij je hond

Om infectie te voorkomen is het belangrijk dat je een teek bij je hond snel verwijdert. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op infectie. Met de volgende stappen kun je een teek bij je hond verwijderen:

  • Gebruik een speciale tekentang
  • Verdoof de teek nooit met alcohol, hiermee vergroot je de kans op infectie
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je hond
  • Draai aan het de tekentang totdat de teek loskomt
  • Voorkom dat de kop blijft zitten
  • Controleer of je alles te pakken hebt en gooi de teek weg
  • Je hond is verlost van zijn teek
  • De bult die daarna ontstaat kan geen kwaad en verdwijnt vanzelf

Teek-verwijderen-bij-hond

Hoe voorkom je tekenbeten bij je hond?

Het voorkomen van tekenbeten kan op verschillende manier. De meest gemakkelijke manier is om je hond te controleren op teken als je een boswandeling hebt gemaakt of naar het park bent geweest. Ga even met je hond door z’n vacht en controleer op bobbels.

Wat je ook kunt doen is je hond wassen met speciale tekenshampoo. Doe dit wel alleen bij oudere honden, dus geen puppy’s. Vraag ook eventueel je dierenarts om advies.

Je moet ook jezelf niet vergeten. Smeer je in met DEET om jezelf te beschermen, draag dichte schoenen en lange mouwen. Neem altijd een tekentang mee.

Vraag advies aan je dierenarts

Hierboven heb ik zo goed mogelijk uitgelegd hoe je een tekenbeet kunt voorkomen en behandelen. Maar twijfel je? Dan is mijn advies een afspraak te maken bij je dierenarts en hen om advies te vragen.

Het is belangrijk om niet te lang te twijfelen met actie ondernemen, omdat je hiermee de kans op een Lyme-besmetting laat toenemen. Ook voor jezelf of andere mensen in het gezin.

Je dierenarts kan je op een professionele en veilige manier adviseren hoe je teken kunt behandelen. Ze kunnen ook eventueel een teek voor je verwijderen.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *