Hoe kan ik bijten bij mijn hond afleren?

By | 13 juli 2019

Per mail krijg ik veel vragen van mensen over waarom honden bijten? En hoe je het kunt afleren. Een hond bijt niet zomaar en niet alle manieren van bijten zijn kwaad bedoelt. In dit artikel ga ik uitleggen waarom honden bijten, geef ik veelvoorkomende redenen en advies hoe je dit af kunt leren. Niet alleen voor een Labradoodle maar ook van toepassing op andere honden.

Hoe kan ik bijten bij mijn hond afleren?

Voordat je het bijten bij je hond af kunt leren moet je eerst snappen waarom je hond bijt. Misschien bijt je hond omdat hij wil spelen, hij zich verveelt, bang is of ergens pijn heeft. Dat moet je eerst zien te achterhalen.

Lees ook dit artikel Hoe kan ik een bijtende pup corrigeren en het bijten afleren? – daarin leg ik uit hoe je het bijten bij een pup kunt afleren. In dit artikel richt ik mij meer op het bijtgedrag van volwassen honden. Veel lees plezier en hopelijk help ik je verder op weg met deze tips.

Waarom bijt een hond?

Zoals ik hierboven aangeef zijn er verschillende redenen waarom een hond bijt. Het is belangrijk dat je dit leert aflezen aan de houding en lichaamstaal van de hond. Kijk de hond je angstig aan? Of is hij heel levendig en speels? Daar begint het mee.

Zodra je dit weet, kun je gaan ontdekken wat de reden is waarom je hond bijt. Hieronder geef ik een opsomming van de meest voorkomende redenen:

  • Angst
  • Pijn
  • Beschermen van pups
  • In het spel
  • Bezitting afpakken
  • Frustratie
  • Verveling
  • Eenzaamheid
  • Onrustigheid

Nu je weet wat de redenen kunnen zijn, start het herkennen hiervan en er tegen optreden. Bijt je hond tijdens een spelletje? Corrigeer hem dan direct met een commando. Bijt je hond als je zijn voederbak afpakt? Corrigeer hem correct en oefen vaker met het weghalen van de bak.

Hieronder behandel ik een paar oorzaken van bijten en wat mijn advies is om dit af te leren.

Bijten uit angst

Bijten uit angst is één van de vervelendste redenen en kost het meeste tijd en geduld om dit af te leren. Vaak is er in het verleden iets met de hond gebeurt waarom hij is gaan bijten. Misschien is hij geslagen en elke keer als je met een hand in de buurt komt, denkt je hond terug aan dat moment. Het enige wat hij dan kan doen is van zich afbijten.

Wanneer je hond bijt uit angst is het eerste actiepunt het opbouwen van vertrouwen. Ook al heeft de hond je gebeten, dan nog moet je proberen dat vertrouwen op te blijven bouwen. Jouw hond kan zich ook nog onzekerder zijn gaan voelen door het bijtincident. Het kan zelfs gebeuren dat hij zo onzeker of angstig is geworden dat hij zich ook anders zal gaan gedragen in andere situaties, bij andere dieren, kinderen of andere mensen.

Vertrouwen opbouwen doe je door hem veiligheid te geven en je op te stellen als een sterke roedelleider. Bij jou is je hond veilig. Blijf rustig, duidelijk en wees niet bang. Hierdoor zal jouw hond weer op jou gaan vertrouwen en voelt  hij dat jij alles onder controle hebt.

Ga oefenen met je hond door te wandelen en rustig te bewegen. Oefen met verschillende situaties en beloon je hond wanneer het goed gaat. Bouw dit heel rustig op en oefen steeds ietsje meer. Begin in omgeving zonder al te veel prikkels en als je merkt dat het goed gaat, bouw dan langzaam uit naar nieuwe situaties.

Doe het geleidelijk aan. Een goede socialisatie zorgt voor een hond zonder angsten. Deze vorm van training is ook enorm belangrijk voor pups.

Belangrijke tip: straffen is niet de oplossing!

Wat ik soms zie gebeuren is dat mensen hun hond keihard gaan straffen als hij heeft gebeten. Hoewel het logisch voelt, hij heeft iets gedaan wat niet mag, is dit niet de manier. Je maakt je hond alleen nog maak onzekerder en zorg je er alleen maar voor dat het herstelproces langer duurt.

Ben je onzeker en wil je graag hulp? Zoek dan een professionele trainer bij jou in de buurt en werk bijvoorbeeld met een hulpmiddel als een muilkorf. Het ziet er misschien agressief uit, maar beter dat dan de onzekerheid dat je hond een kind of een ander mens bijt. Zorg dat de muilkorf voldoende ademruimte biedt en dat je hond rustig kan drinken.

Bijten in verband met pijn

Een andere vorm van bijten is als je hond ergens last van heeft of pijn heeft. Sommige honden zijn harder voor zichzelf dan andere. Een Labradoodle zit hier een beetje tussenin. Ze zijn niet megahard van zichzelf, maar lopen ook niet om elk pijntje te janken.

Wat je soms ziet is dat je hond kan uithalen als iets pijn doet en jij hem daar toevallig aanhaalt. Probeer dan te achterhalen waarom de hond pijn heeft en ga dat oplossen. Heeft hij zijn poot verzwikt? Of pijn aan zijn staart? Het kan van alles zijn.

Ga ook niet zelf aanrommelen, maar ga naar je dierenarts. Als je het namelijk zelf wil oplossen kan het ook fout gaan en kan je hond bijten. Je doet hem pijn en hij kan niks zeggen. Dit is zijn manier van aangeven dat dat zijn grens is.

Spelletjes en bijten (speelsheid)

Tijdens spelletjes kan het soms ook fout gaan met bijten. Van bepaalde spelletjes, zoals trekspelletjes, kunnen honden erg opgewonden raken. In die opwinding kan hij dominant worden en bijten. Soms gebeurt dat per ongeluk in het spel, maar dominantere honden halen echt doelbewust uit en bijten je met opzet.

Je hond denkt dan dat je iets afpakt wat van hem is. Het effect in het hoofd van je hond is dat hij defensief wordt en jij pakt iets wat hij heel graag wil hebben. Het gevolg is een agressieve reactie en soms bijten. Daarom kijk ik anders naar de home video’s waarin honden staan te grommen als het baasje met zijn hand in de buurt van zijn etensbak komt. Leuk voor entertainment, maar eigenlijk heeft dat baasje een groot probleem. Het kan uitlopen op een vervelende beet van de hond.

Bijten uit bezitterigheid

In principe is een Labradoodle geen dominante hond, maar als jij niet duidelijk de roedel leider bent gaat je hond die rol wel overnemen. Zo kan een leuk trekspelletje uitlopen op een bijtincident en dat wil je niet.

Mijn advies is dan altijd om het type spel te veranderen. Ga niet aan een touw trekken, maar maak er een apporteerspel van. Gooi een bal weg en laat hem de bal weer ophalen. Zo kan hij ook zijn energie kwijt en zal hij niet bijten.

Kapot bijten uit verveling en eenzaamheid

Je hond kan ook bijten uit verveling of eenzaamheid met je delen. Sommige honden gaan zich vervelen als ze lang alleen thuis zitten. In principe is dan ook mijn advies om je hond zeker de eerste 2 jaar in zijn bench te doen als je weg gaat. Dan voorkom je dat er dingen kapot gaan in huis.

Als je hond lang dezelfde speeltjes heeft of te weinig speeltjes die hij leuk vindt, gaat hij zich vervelen. Het gevolg is dat hij zich gaat uitleven op de meubels of andere dingen die hij op zijn route tegenkomt. De kans op een aangekloven bank of kast of speeltjes van de kinderen bij thuiskomst is zeer groot.

Zorg daarom voor afwisseling en koop af en toe nieuwe speeltjes voor je hond.

Wat ook mogelijk is dat je hond zich verveelt. Sommige honden zijn erg graag in de omgeving van hun baas en vinden het niet leuk om alleen thuis te blijven. Als ze dan alleen thuis worden gelaten gaan ze zich vervelen en stoute dingen doen. Dat is niet de bedoeling en jij zal moeten trainen met je hond, zodat hij alleen thuis kan blijven.

Een manier is om de hond in de bench te doen en de radio aan te zetten. De geluiden van de radio geven de hond een rustiger gevoel en hij denkt dat er wat leven om hem heen is.

Maar zorg ook voordat je het huis verlaat en bijvoorbeeld naar je werk gaat, dat je hond zijn energie kwijt is. Maak in de ochtend een lekkere wandeling en zorg ervoor dat je hond lekker kan rennen. Dan is hij zijn energie kwijt en kan hij lekker rustig slapen. Doe je dat niet? Dan krijg je een gefrustreerde hond.

Belangrijk advies: gehoorzaamheid en duidelijke grenzen

Zoals je hierboven kunt lezen zie je dat bijtincidenten hele andere oorzaken en intenties hebben. Soms bijt je hond uit bezitterigheid, soms is het omdat hij pijn heeft. Wat belangrijk is dat je je hond leert gehoorzamen en dat je duidelijke regels en grenzen hanteert.

Gehoorzaamheid

Gehoorzaamheid en het luisteren naar commando’s is heel belangrijk. Op het moment dat er iets gebeurt wat niet goed is, moet je hond direct kunnen luisteren. Als je hond bijvoorbeeld bijt uit bezitterigheid en een speeltje wil hebben. Dan moet hij kunnen luisteren naar het commando ‘Los!’

Hij moet het speeltje dan loslaten zodat jij het kan oppakken. Het ultieme is dat jij het zelfs uit zijn bek kan pakken. Daarom moet je in de puppy periode al oefenen met het weghalen van zijn etensbak.

Duidelijke grenzen

Als roedelleider moet je duidelijk de grenzen aangeven bij je hond. Jij bent de baas, dus jij bepaalt de regels. Of het nou gaat om buiten gehoorzamen, op z’n plek gaan liggen tijdens het eten, de hond moet naar jou luisteren. Leer je hond dat hij kalm en rustig moet blijven en dat hij dan zijn beloning krijgt.

Antwoorden op veelvoorkomende vragen over bijten

Tot slot wil ik nog een paar veelvoorkomende vragen over bijten met je behandelen. Deze vragen heb ik per mail binnengekregen. De antwoorden vind je eronder.

Waarom bijten honden op hun poten?

Bijten op poten heeft vaak te maken met pijn of irritatie. Misschien zit er iets tussen zijn poten wat pijn doet of heeft je hond vlooien. Als het lang blijft aanhouden kan het ook een vorm van spanning zijn. Mocht je denken dat dat het geval is, dan moet je hiermee aan de slag met een hondentrainer en raadpleeg eerst je dierenarts.

Waarom bijten honden elkaar in de nek?

Dit is een vorm van uitdagingen en kijken hoe ver je kunt gaan bij de andere hond. Vooral jongere honden doen dit en worden daarom soms gecorrigeerd door oudere honden. Laat je hond dit zelf ervaren, als ze ouder zijn gaat dit meestal over.

Waarom bijt mijn hond in de bank of stoel?

Dit kan uit verveling zijn of pijn in zijn gebit. Denk je dat het pijn in zijn gebit is dan adviseer ik je om naar de dierenarts te gaan of hem een kluif te geven.

Mijn hond bijt veel boven zijn staart. Hoe komt dat?

Dit heeft te maken met pijn of irritatie bij zijn staart of geïrriteerde anaalklieren. Test eerst op vlooien en kijk of dat het probleem is. Is dat het niet, dan heeft je hond last van zijn anaalklieren. Het bekende sleetje rijden komt hiervandaan. Meestal worden anaalklieren bij stevige ontlasting leeg gedrukt. Is dat niet het geval dan zul je het handmatig moeten uitknijpen.

Waarom bijten honden op hun nagels?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er een nagel gebroken, soms uit verveling of stress en soms omdat het geïnfecteerd is. Vooral bij infecties is het een pijnlijk en jeukend gevoel voor je hond. Probeer dus te achterhalen wat er bij je hond aan de hand is.

Waarom bijt mijn hond in mijn schoenen?

Dit komt bijna altijd door verveling. Geef de hond dus iets om mee te spelen en doe hem in zijn bench met iets leuks als je weggaat.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

One thought on “Hoe kan ik bijten bij mijn hond afleren?

  1. Pingback: Wat eet een labradoodle?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *