Tips om je Labradoodle (hond) te ontwormen

By | 29 april 2019

Het onderhouden en verzorgen van je Labradoodle is heel belangrijk. Niet alleen de buitenkant, trimmen en borstelen, maar ook de binnenkant van je hond moet je goed verzorgen. Je geeft je hond toch ook goede voeding? Daarom is het belangrijk om je hond regelmatig te ontwormen. Hoe vaak je dit moet doen? En hoe je dat doet, ontdek je in dit artikel.

Tips om je Labradoodle (hond) te ontwormen

Ik wil me in dit artikel richten op hoe vaak je je hond moet ontwormen, wat de symptomen zijn, welke producten je kunt kopen en hoe je wormen een beetje kunt voorkomen. Ik ga niet uitleggen welke soorten wormen er zijn. Wil je hier meer over weten? Dan raad ik je aan om dit artikel te lezen: Labradoodle verzorgen: soorten wormen.

Het is belangrijk om je hond te ontwormen. Zo voorkom je ziektes bij andere dieren en mensen en voorkom je dat je hond ziek wordt en in de puppy tijd zelfs een groeiachterstand kan oplopen. Infecties van wormen verlagen ook de weerstand van je hond, waardoor de kans op andere ziektes toeneemt.

Alleen kun je besmetting niet helemaal voorkomen. Door goede hygiene verminder je de kans, maar de wormen bevinden zich overal en zijn altijd actief. Het is bijna onmogelijk om te voorkomen dat jouw hond in contact komt met wormeieren.

Symptomen

Aan de buitenkant is soms lastig te zien of je hond is besmet met wormen. Voor jou als baas is het niet altijd zichtbaar. Zelfs als hij wormen in zijn lichaam heeft. Maar als je goed oplet zie je wel als je hond last heeft van wormen.

Symptomen kunnen zijn:

 • Doffe vacht
 • Opgezette buik
 • Lusteloosheid
 • Snelle vermoeidheid bij inspanning
 • Diarree
 • Worm in de ontlasting
 • Gebrek aan eetlust
 • Gewichtsafname
 • ‘Sleetje rijden’ of wormen rond de anus

Dat je niets aan je hond ziet wil dus niet zeggen dat je huisdier geen wormbesmetting heeft. Het is overal mogelijk om een besmetting op te lopen, vooral tijdens de dagelijkse wandeling en op plekken waar meer honden komen. Denk aan vreemde ontlasting, knaagdieren of andere honden met een wormeninfectie. Hier kun je als eigenaar weinig aan doen.

Hoe moet je een hond ontwormen?

Als je hond wormen heeft moet je een goed ontwormingsmiddel gebruiken. Je kunt kiezen uit tabletten, vloeistof of pasta. Bij de dierenspeciaalzaken, je dierenarts of online zijn er verschillende merken te koop.

Ontwormingsmiddelen zijn medicijnen die een worm bestrijden. Ze voorkomen dat wormen nieuwe eieren leggen en sommige middelen doden een groep van de wormen. Er zijn pasta’s en vloeibare wormkuren te koop. Vaak geef je de middelen direct in de bek van de hond of in het voedsel van de hond.

Hieronder heb ik een paar merken opgesomd tegen het behandelen van wormen:

 • Panacur
 • Milbemax
 • Drontal
 • Milpro
 • Flubenol
 • Milbactor
 • Mansonil

Soms vragen mensen mij of je je hond ook kunt ontwormen met knoflook. Je kunt je hond niet preventief ontwormen. Je kunt je hond pas ontwormen als hij ook wormen heeft. Alleen met een ontwormingsmiddel zorg je ervoor dat je eventuele wormen in het lichaam van je hond worden vernietigd.

Schapenvetbonbons en snoepjes met knoflook (alliine) kunnen een goede aanvulling zijn op een ontwormingsmiddel. Alliine is de reukloze en werkzame stof (virusremmend, bacteriedodend) uit knoflook, die door oraal gebruik van de natuurlijke snoepjes en bonbons in de bloedbaan terecht komt en een vernietigende werking heeft op bacteriën waar insecten, zoals vlooien, luizen, teken en wormen van leven.

Knoflook met alliine is veilig voor je hond als je het met mate gebruikt (geldt voor alle voedingsstoffen). Het kan helpen bij veel symptomen van je hond, zoals winderigheid en tegen vlooien.

Waar kan ik ontwormingsproducten kopen?

De kosten voor het ontwormen zijn heel verschillend. Sommige ontwormingsproducten zijn € 5 en andere zijn € 20. Het is dus afhankelijk waar jij voor kiest, maar gemiddeld genomen zijn de ontwormingskosten € 25 tot € 75 per jaar. Ook afhankelijk of je een grote, medium of kleine Labradoodle hebt (afhankelijk van het gewicht).

Ontwormingsproducten zijn te koop bij je dierenarts, dierspeciaalzaak of online via Zooplus.

Hoe vaak moet je een hond ontwormen?

Een hond moet je regelmatig ontwormen om er voor te zorgen dat je hond geen wormeitjes vrijlaat in zijn omgeving. Hierdoor wordt de hond minder snel ziek. Je moet op vroege leeftijd beginnen met ontwormen, begin dus al wanneer je hond nog een puppy is.

Puppy’s kunnen al besmet raken voordat ze geboren zijn en later kunnen ze besmet raken via de moedermelk. Ontworm puppy’s op de leeftijd van 2, 4, en 6 weken oud. Dit doet de fokker al, maar vraag dit voor de zekerheid na. Als je puppy éénmaal in huis is, moet je je pup met 2, 4 en 6 maanden ontwormen. Daarna adviseer ik om je pup elke 3 maanden te ontwormen. Preventief blijven ontwormen is heel belangrijk.

Hieronder zie je een handig ontwormingsschema van Sterkliniek Dierenartsen Utrecht. Als je tijdens de eerste kuur wormen ziet in de ontlasting van je hond, is het aan te raden om na 3 weken een nieuwe kuur te doen.

Ontwormingsschema hond (1)

Je hond kun je in alle seizoenen ontwormen. Het is wel aan te raden om je hond 2 weken voor z’n inenting te ontwormen. Dit heeft te maken met het afweersysteem van de hond en dat de reactie van de hond op de inenting minder intens is. De hoeveelheid antistoffen die aangemaakt wordt bij honden die wel ontwormd zijn, is een stuk hoger.

Het kan zijn dat je hond bijwerkingen krijgt van het ontwormingsmiddel. Sommige honden zijn gevoelig voor de stof in het product. Bijwerken kunnen zijn: overgeven, diarree of jeuk. Dit verschilt wel per product, lees daarvoor de bijsluiter.

Wil je het zeker weten? Dan adviseer ik je om je dierenarts om advies te vragen.

Kan ontwormen en ontvlooien tegelijk?

Het ontvlooien en ontwormen tegelijkertijd kan zeker en raad ik ook aan. Lintwormen en vlooien gaan meestal samen. Vlooien zijn een bron van wormen en je moet je hond goed verzorgen om dit te voorkomen. Je hond moet je maandelijks ontvlooien.

Dit kan tegenwoordig met één pipet, die je op de huid van zijn nek toedient. Dan bestrijdt je zowel de wormen als vlooien.

Voorkom wormen bij je hond

Je hond kan altijd wormen oplopen, maar als eigenaar kun je wel het een en ander doen om dit te voorkomen. Zoals ik hierboven aangeef kun je het nooit helemaal voorkomen, maar door te letten op de hygiene en het gebruik van natuurlijke producten kun je wormen wel voorkomen.

Het belangrijkste is een goed immuunsysteem van je hond. Een goede darmomgeving voorkomt ziekten, en dus wormen. De darmen hebben goede en slechte bacteriën die in balans moeten zijn. Het gebruik van probiotica kan hierbij helpen. Dit zal helpt om het darmsysteem van de hond te versterken waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor de wormen om zich hier te nestelen.

Lees ook meer over: FIPRONIL

Naast probiotica helpt een schone omgeving ook. Ruim de ontlasting van je hond goed op, dek zandbakken af en was regelmatig je handen. Naast het regelmatig ontwormen is ook een goede vlooienpreventie van belang, om besmetting met lintworm te voorkomen.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *