13-tips-voor-hondenspelletjes-en-je-hond-binnen-bezighouden-labradoodle-achter-piano-min
Gedrag
Lars Van Dongen
Gedrag
08/13/2024
11 min
0

13 tips voor hondenspelletjes en je hond binnen bezighouden

08/13/2024
11 min
0

Je Labradoodle in huis bezig houden is soms een uitdaging. Iedere keer iets nieuws verzinnen om hem af te leiden kan soms vermoeiend en uitdagend zijn. Ik kan me zo voorstellen dat je creativiteit soms op is en je het ook niet meer weet. In dit artikel ga ik je hiermee helpen. Ik geef je 13 tips, of ideeën, voor hondenspelletjes en leg verder uit hoe ze kunnen helpen bij klusjes in huis of hoe je meer relaxte activiteiten in huis kunt doen.

Honden die zich vervelen kunnen problemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat we ervoor zorgen dat ze fysiek en mentaal hun energie kwijt kunnen en daarmee voorkomen dat ze uit verveling bijvoorbeeld constant blaffen of het meubilair kapot bijten.

Meer en meer wetenschappers beamen dat het belangrijk is dat we dagelijks met onze hond spelen. Het draagt bij aan het welzijn van je hond. Daarom hier een lijstje met enkele spelletjes die je met je hond kunt spelen. Ik heb de activiteiten onderverdeeld in:

  • Spelletjes spelen
  • Commando’s aanleren
  • Laten helpen bij klusjes in huis
  • Activiteiten om je hond tot rust te brengen

Spelletjes spelen

Interactieve spelletjes zijn geweldig voor je hond en jezelf. Denk hierbij aan trekspelletjes, het vinden van snacks, het maken puzzels en apporteren. De band met je hond zal er beter door worden. Interactieve spelletjes zorgen voor een geweldige mentale stimulatie en zal probleemgedrag, zoals bijten en blaffen, verminderen. Je hond zal zijn impulsen leren te controleren en het is een mooie work-out.

Hieronder geef ik je 13 tips voor spelletjes die je met je Labradoodle kunt spelen.

1. Verstoppertje spelen

Verstoppertje spelen vinden honden geweldig. Het lijkt voor ons misschien niet zo ingewikkeld, maar honden krijgen er een kick van. Leer je hond het commando ‘blijf’ ‘en ‘ga’. Verstop jezelf en roep ‘ga’ en je hond zal het een geweldige uitdaging vinden om jou te zoeken en te vinden. Vergeet hem niet te belonen als hij je heeft gevonden..

2. Touwtje trekken

Touwtje trekken is een geweldige manier om je hond mentaal en fysiek bezig te houden. Je hebt niet heel veel ruimte nodig om het te spelen. Vaak wordt gezegd dat touwtje trekken agressiviteit bij honden opwekt. En, wanneer je hem laat winnen, je hond dominantie aanleert. Alleen honden die op een goede manier wordt aangeleerd met hun baasje touwtje trek te spelen, gehoorzamen beter en hebben meer zelfvertrouwen. Volg gewoon de basisregels zoals o.a. wanneer je hond je hand met zijn tanden aanraakt, het spel stopt. Je hond leert om zijn impulsen te controleren.

Lees ook:

3. Touwtje trekken met 2 personen

Een andere manier om touwtje trekken met je hond te spelen is, als je het met 2 personen en je hond speelt. Ga allebei aan een andere kant van met een trekspel zitten, of gebruik bijvoorbeeld oude t-shirts. Zorg ook voor wat lekkere snacks. Om de beurt roep je je hond. Wanneer hij luistert en komt geef je hem een snack en speel je touwtje trek. Vervolgens roept de ander de hond en als hij luistert, wederom een snack en lekker trekken. Dit is een simpele manier om je hond te laten luisteren en samen actief te spelen.

4. Maak een hindernisbaan in huis

Maak een eigen hindernisbaan in huis. Laat je hond over handdoeken springen, onder de stoel door kruipen, speeltjes grijpen en tot slot rustig op zijn mat/in zijn mand gaan liggen. Gebruik je verbeeldingsvermogen en verzin een uitdagende hindernisbaan. Start met een simpele hindernis zoals over de handdoek springen en vervolgens onder de stoel kruipen. Leer ze één truc en breid het uit. Je hond wordt mentaal gestimuleerd en het bevorderd zijn focus.

5. Achter zeepbellen aan rennen

Dit is een simpel spel. Je hoeft er niet veel voor te doen en je hond vind het geweldig en is in beweging. Koop een simpel zeepbellen spel voor kinderen en laat je hond de zeepbellen vangen. Sommige honden raken totaal gefixeerd op de zeepbellen. Als je hond nog nooit met zeepbellen in aanraking is gekomen. Begin dan met korte sessies van 3-5 minuten. Als hij doorheeft hoe het werkt kun je de speelsessies uitbreiden.

labradoodle-meer-informatie-en-tips-over-het-ras

6. Leer je hond de namen van zijn speelgoed

Het leren van de namen van het speelgoed is een geweldige mentale uitdaging voor je hond. Start met één speeltje en geef het speeltje een specifieke naam. Toon je hond het speeltje, geef het de naam en kijk hoe je hond reageert. Oefen en beloon hem. Zodra je hond meerdere namen kent kun je hem specifieke speeltjes laten pakken. Door je hond telkens nieuwe namen van speeltjes aan te leren, daag je hem meer en meer uit. Honden kunnen honderden woorden leren.

Lees ook:

  • Voeding en accessoires

7. Puzzels voor honden

Geef je hond een hondenpuzzel om op te lossen. Er zijn vele hondenpuzzels verkrijgbaar. Er zijn zelfs dispenser puzzels zoals de KONG Wobbler waar je snacks in kunt stoppen. Het puzzelen daagt je hond mentaal uit. Iedere hond heeft mentale uitdagingen nodig.

8. Spelletje traktaties zoeken

Honden gebruiken van nature hun neus om rond te snuffelen. Door het snuffelen onderdeel te maken van het spelen, houd je hem op natuurlijke manier lekker bezig. Je hond hondensnoepjes laten zoeken, zorgt ervoor dat je hond zijn natuurlijke instinct van speuren gebruikt en het is een mentale uitdaging.

Het laten zoeken naar snoepjes pak je als volgt aan:

  1. Start met het verspreiden van de snoepjes in de kamer waar je hond bij is.
  2. Geef je hond vervolgens het commando ‘zoek’ of ‘zoek snoep’ en laat je hond de snoepjes oppakken en het snoepje naar jou brengen.
  3. Beloon je hond en laat hem de snack opeten.
  4. Zodra hij het commando begrijpt kun je de snoepjes verstoppen zonder dat je hond het ziet. Bijvoorbeeld onder het tapijt, achter de kast of onder een kussen.
  5. Laat je hond weer zoeken op oppakken, apporteren en oppeuzelen.
  6. Begin in één kamer en als het goed gaat kun je het uitbreiden naar andere plekken in huis.
  7. Of als je een tuin hebt kun je er zelfs je tuin bij betrekken.

9. Het kopjes schuiven spel

Dit spelletje is gebaseerd op het trucje wat we vaak op straat zien in het buitenland. Misschien ben je er ook al een keer ingetrapt ;-). Pak 3 plastic kopjes en stop een hondensnoepje onder één van de kopjes. Schuif de kopjes rond en geef het commando ‘zoek snoep’. Het kopjesspel geeft je hond een enorme mentale stimulans en helpt hem bij het oplossen van problemen.

10. In welke hand heb ik de snack?

Een ander soort snuffelspel is het snack in de hand spel. Dit doe je als volgt:

  1. Pak een snack in je hand, of een stuk fruit of groente, of je eigen gemaakte snack.
  2. Laat je hond snuffelen en laat hem kiezen in welke hand de snack zit.
  3. Wanneer hij de juist hand aangeeft, met zijn neus of poot, geef hem dan de snack.
  4. Wanneer hij de verkeerde hand aangeeft, motiveer hem om door te gaan. Hij zal leren dat hij het kan.
  5. Het commando ‘aanraken’ kan handig zijn bij dit spel.

Tip: stukjes wortel zijn gezond en handig bij reukspelletjes en honden houden van wortel.

11. Gevulde snack dispenser

Gevulde snack dispensers zijn een geweldige manier om je hond bezig te houden. Als je je hond een tijdje bezig wil houden, stop dan wat favoriete snacks in de dispenser. Het is ook handig als je hem bezig wilt houden als je naar je werk bent. Als je de dispenser ‘s nachts invriest en ‘s ochtends aan je hond geeft, zal je hond er een stuk langer over doen om de snacks te pakken. Zorg wel dat je gezonde snacks geeft.

Voor dit spelletje adviseer ik om gebruik te maken van een KONG. Een KONG is hondenspeelgoed, gemaakt van stevig natuurlijk materiaal met een goede kwaliteit en verkrijgbaar in veel soorten en maten. De speeltjes zijn geschikt voor zowel kleine als grote honden. Ook wordt het jachtinstinct van je hond geactiveerd! Je kunt goede KONG’s kopen bij Zooplus, Bol.com of Plein.nl. (NB: als je op één van deze linkjes klikt en iets koopt, krijg ik hiervoor een kleine vergoeding. Zo helpen we elkaar!)

kong-toy-voor-hond-min

Voorbeeld van een KONG Classic toy voor een hond

12. Gebruik hondenspeeltjes en wissel ze af

Honden raken verveeld met hun oude speeltjes. Daarom is het van belang om de spelletjes geregeld te wisselen. Koop af en toe nieuwe spelletjes en wissel ze geregeld om. Ruim het ‘oude spelletje’ op en geef hem een ‘nieuw spelletje’ dat eigenlijk een ‘oud spelletje’ is. Je hond is het oude speeltje snel vergeten en als je het hem weer geeft is hij weer even enthousiast als de eerste keer dat je het hem gaf.

13. Maak een speelafspraak voor je hond

Het klinkt misschien raar, en misschien is het ook geen optie wanneer je in een klein apparatement of huis woont, maar als je de ruimte in huis hebt, of wanneer je een tuin hebt, is het maken van een speelafspraak voor je hond een geweldig idee. Nodig de hond(en) van vrienden uit en laat de honden lekker spelen, terwijl jij jouw ding doet. Naast dat het heerlijk is om honden te zien spelen en met elkaar uit hun dak te zien gaan, zijn alle honden aan het eind van de speelafspraak lekker moe en helemaal gelukkig. Kies wel honden uit waarmee jouw hond lekker kan spelen.

Commando’s aanleren

Het aanleren van commando’s is zowel handig als een goede mentale uitdaging voor je hond. Je hond leert goede manieren aan en hij wordt mentaal uitgedaagd en als het goed gaat, ook nog eens beloont. Hij weet wat de regels zijn en dat zorgt voor rust. Rust in huis. Rust bij je hond, en rust voor jou. Een duidelijke win-win situatie voor iedereen.

Een (Australian) Labradoodle is heel slim en daarom vindt hij commando’s aanleren zeer interessant. Voor jou als baas is dit ook een leuk proces en de hond is zo slim dat hij veel variatie nodig heeft. Anders gaat hij, en jij ook, zich vervelen. Naast dat de hond naar je luistert is training ook belangrijk voor de onderlinge band. De positie van jou als baas ten opzichte van je hond is duidelijk en het verstevigt de band. En wees eerlijk: het is ook super leuk om zo met je hond bezig te zijn.

13-tips-voor-hondenspelletjes-en-je-hond-binnen-bezighouden-min

Een andere manier om nieuw gedrag aan te leren bij je Labradoodle is een klikker training. De klikker is een klein apparaatje waarmee met je met één klik op de knop een klik geluid produceert. Op het moment van klikken geef je het signaal aan je hond dat hij het juiste commando heeft uitgevoerd. Je hond wacht op dit moment en weet dat hij dus deed wat jij wilde. Hij herkent het signaal en leert zo wat jij van hem verwacht. Meer tips en een stappenplan lees je hier: Hoe kun je trekken aan de riem afleren?

Vergeet niet om de oude commando’s te herhalen. Net als bij ons mensen is het verstandig oude gewoontes te blijven herhalen, anders vergeten we ze. Geregeld 5 minuten per dag nieuwe commando’s aanleren of bijspijkeren van oude commando’s is voldoende. Een heerlijke afleiding voor je hond en jij hebt een welopgevoede hond.

Voor het aanleren van commando’s heb ik verschillende artikelen geschreven met praktische tips en stappenplannen. Wil je hier meer over weten? Dan raad ik je zeker aan één van deze artikelen te lezen:

  • Commando’s aanleren met behulp van een stappenplan
  • 10 basiscommando’s die elke (Australian) Labradoodle moet kennen
  • Labradoodle pup opvoeden: 4 stappen voor het aanleren van commando’s

Laten helpen bij klusjes in huis

Leer je hond te helpen bij klusjes. Honden vinden het heerlijk om bezig te zijn, zelfs iets simpels als het ophalen van slippers vinden ze geweldig. Je hond voelt zich gewaardeerd en het is ook handig voor jou. Je hond wordt mentaal uitgedaagd. Het uitvoeren van klusjes houdt ze mentaal en fysiek actief. Hieronder deel ik ideeen welke klusjes je hond voor jou zou kunnen doen.

1. Leer je hond de riem te pakken

Sommige honden raken helemaal door het dolle heen wanneer ze weten dat jullie gaan wandelen. Door hem te leren om zijn eigen riem te pakken, is hij zelf actief met zichzelf klaarmaken voor de wandeling. Het drukke chaotische gedrag zal een stuk minder zijn. Terwijl jij je jas of schoenen aantrekt is hij in feite bezig met het pakken zijn ‘eigen spulletjes’ voor jullie wandeling. Geen chaos en ook nog een goede mentale activiteit voor je hond.

Lees ook:

  • Hoe kun je trekken aan de riem afleren? Mijn tips!

2. Leer je hond de lichten aan/uit te doen

Het aan/uitdoen van de verlichting is een leuk spel is en het is ook nog eens super handig wanneer je een keertje niet op wilt staan. Het belangrijkste is dat je je hond een commando aanleert bijvoorbeeld ‘tik aan’ aanleert. Het aanleren van commando’s in het algemeen is trainen en trainen. Vergeet je hond niet te belonen wanneer hij het goed doet. Als je krassen op de muur vervelend vindt is dit spel misschien niet de handigste activiteit om je hond aan te leren.

3. Leer je hond zijn eigen speeltjes op te ruimen

Zorg dat de speeltjes van je hond op één plek in bijvoorbeeld een container/doos worden opgeslagen. Het klinkt misschien raar om je hond zijn speelgoed te laten opruimen, maar is echt een leuk spel en een mooie mentale stimulatie. Eerder had ik het al over het leren van de namen van zijn speeltjes. Dat is de eerste stap. Leer je hond vervolgens de commando’s ‘pak op’ en ‘laat los’ of ‘laat vallen’. Laat je hond vervolgens een speeltje ‘oppakken’ en train hem naar de container te gaan en geef het commando ‘laat los’ zodra hij met het speeltje bij de container staat.

Beloon je hond wanneer hij het goed doet. Na verloop van tijd, wanneer je hond geregeld zijn eigen speelgoed opruimt, zal hij het zelf gaan doen als je het commando ‘opruimen’ geeft. Geweldig toch!

Activiteiten om je hond tot rust te brengen

Na al het spelen is het ook goed om je hond tot rust te brengen. Na inspanning is het tijd voor ontspanning. Zorg er dus voor dat je ontspant met je hond en hem lekker aanhaalt. Zo versterk je de onderlinge band, je maakt van jouw hond een stabiele en lieve hond en het is gezond want je stimuleert de bloedsomloop. Hieronder vind je suggesties voor relaxte activiteiten.

1. Lekker en geregeld borstelen

Niet alle honden vinden borstelen leuk, maar als je het geregeld doet zullen de meeste honden dit een heerlijke activiteit gaan vinden. Het is een heerlijk moment om even rustig samen te zijn. Met het borstelen worden oude haren uit zijn vacht verwijderd, wat sowieso geregeld moet gebeuren. Als je hond het echt niet fijn vindt om geborsteld te worden, is het van extra belang dat je zijn goede gedrag met een snack beloond. Begin met korte sessies en ik denk dat na verloop van tijd je hond gewend raakt aan deze activiteit en zal genieten van jouw liefdevolle aandacht.

Lees ook:

  • Labradoodle verzorging: borstelen en wassen
  • Een Labradoodle trimmen of laten trimmen?
  • Labradoodle verzorging: hoe moet je een Australian Labradoodle knippen?
  • 18 tips voor het opruimen van hondenhaar
  • Tips om een oude (Labradoodle) hond te verzorgen
  • Vachtverzorging van de Australian Labradoodle (video)

13-tips-voor-hondenspelletjes-en-je-hond-binnen-bezighouden-labradoodle-pup-in-mand-min

2. Hondenmassage

Leer hoe je je hond kunt masseren. Het is een geweldige ervaring voor zowel jouw hond als jezelf. Vooral oudere honden en honden met artritis zullen een fijne massage als kalmerend en verzachting van hun pijn ervaren. Massages zijn relaxerend voor iedere hond. Het vermindert spanningen en stress, het verbetert de bloedcirculatie en het creëert een mooie persoonlijk band tussen jullie. Als je hond het lastig vind om rustig te worden voor een massage. Begin dan eerst met het aanleren van het ‘rust’ commando.

3. Lekker relaxen op de bank

Na een actieve speelsessie is het heerlijk om even samen op de bank te relaxen. Na een drukke periode is het belangrijk om tot rust te komen voor zowel je hond als jezelf. Veel honden vinden het fijn om lekker samen met hun baasjes te relaxen. We hebben allemaal onze rust nodig en er is niks leukers om dat samen te doen.

Hopelijk helpen deze tips je om tijdens een druilerige dag toch iets leuks en nuttigs met je hond te doen.

Reacties
Categorieën