Blaffende honden en huilende kinderen zijn één van de vervelendste geluiden. Ze werken op je zenuwen. Niet voor niks vragen veel mensen om mijn hulp bij het afleren van blaffen bij hun Labradoodle. In dit artikel geef ik je tips hoe je het blaffen kan afleren. Mijn tips zijn niet alleen voor Labradoodles, maar voor elk type hond. Hopelijk kan ik je hiermee helpen.
Allereerst is het belangrijk om te ontdekken waarom je hond zo vaak blaft. Is hij bang? Wil de hond je waarschuwen? Is hij blij? En beloon jij de hond na het geblaf? Vaak is dit wel het geval. Het achterhalen van het waarom is een belangrijke stap naar genezing. Als je dat weet, kun je met mijn tips aan de slag.
Lees mijn tips hieronder en hopelijk help ik je hiermee op weg. Deze tips zijn voor iedere hond geschikt, niet alleen voor een (Australian) Labradoodle.
Waarom blaffen honden?
Er zijn verschillende redenen waarom een hond blaft. Ze doen het niet omdat ze jou of de buurt willen pesten. Blaffen is een manier om zichzelf te uiten. Je hond probeert je iets te vertellen en het is aan jou om dat te snappen. Om te snappen waarom een hond bepaald (ongewenst) gedrag vertoont, zoals overmatig blaffen, is het belangrijk om de lichaamstaal en signalen van een hond te leren begrijpen.
Maar soms het voor dat honden te vaak blaffen in situaties waarin het niet nodig is. Dat is heel vervelend. De meest voorkomende oorzaken zijn onzekerheid, angst, frustratie en verveling. Wat je vaak ziet is dat als de hond langdurig thuis alleen gelaten wordt, gaat hij blaffen. Dan voelt hij zich meestal bedreigd en probeert hij met het geblaf de aandacht te trekken.
Onzekerheid
Als je hond blaft naar andere honden of mensen die voorbijlopen, dan heeft dit vaak te maken met onzekerheid of angst. De schuld van deze onzekerheid ligt vaak bij jou als baasje. Mensen die zelf gespannen zijn als ze andere honden tegenkomen tijdens een wandeling, dragen dit gevoel aan hun hond over. Ze laten merken dat ze de situatie niet onder controle hebben en dat ze de hulp van hun hond nodig hebben. Die reageert vervolgens door te blaffen.
Frustratie en verveling
Naast onzekerheid kunnen honden blaffen uit frustratie of verveling. Honden die gefrustreerd zijn omdat ze bijvoorbeeld te weinig te doen hebben, te weinig beweging hebben en zich vervelen, blaffen zodra het baasje thuis komt, hij het huis verlaat of als er iemand op bezoek komt. In dit soort situaties wil de hond je aandacht.
Aandacht
Je hond kan ook ook blaffen omdat hij iets wil van je, zoals naar buiten gaan, spelen, eten of gewoon jouw aandacht.
Pijn
Tot slot kan de reden ook pijn zijn. Misschien heeft de hond ergens chronische pijn en blaft hij daardoor. De enige manier om hier achter te komen, is door je dierenarts te bezoeken. Zo kun je uitsluiten dat de oorzaak van het blaffen geen ziekte is.
6 situaties en tips om het blaffen af te leren
Als je weet waarom je hond blaft, kun je aan de slag gaan met een oplossing en het blaffen afleren. Met vastberadenheid, training en consequent zijn kun je het blaffen afleren. Blijf je hond goed bekijken en kom erachter in welke situaties de hond blaft. Dan weet je vaak de oorzaak.
Voordat ik je mijn tips geef wil ik je de meest belangrijke les aangeven. Wat veel mensen vergeten is dat je tijdens het proces van blaffen afleren, de hond juist moet aanleren dat stil zijn meer oplevert. Je moet de hond juist belonen als hij stil is. En met basiscommando’s als stil, kun je de hond meer onder controle krijgen.
Hieronder schets ik verschillende situaties en leg ik meteen de oplossing uit om in dat geval het blaffen te stoppen.
Tip 1: Blaffen afleren bij de deurbel
Blaft jouw hond als er wordt aangebeld? Dat is heel vervelend voor jou maar ook voor je gast. Mensen kunnen hier bang voor zijn en vooral kinderen raken vaak in paniek. Wat je vaak ziet is dat baasjes gaan gillen tegen de hond: Stop! Of Ssst. Dat werkt niet!
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het blaffen bij de deurbel te stoppen:
- Blijf in deze situatie kalm en zelfverzekerd. Straal de juiste energie uit om het probleem aan te pakken.
- Maak jezelf groot en neem ruimte in. Ga voor de hond staan en wacht tot hij weer kalm en onderdanig is (hoofd laag en oren wat naar achteren). De hond is pas echt rustig als hij gaat zitten en je aankijkt.
- Draai je vervolgens om en loop weg. Dan begrijpt hij dat je wilde dat hij stopte met blaffen.
- Ga vooral niet tegen je hond schreeuwen of slaan. Op het moment dat de hond blaft en jij tegen hem schreeuwt, doe je eigenlijk hetzelfde als hij doet.
Een andere manier is:
- Stuur je hond naar een vaste plaats stuurt en laat hem daar braaf zitten.
- Als hij lief is dan prijs je hem.
- Als hij wel blaft, negeer je hem en geef je hem geen aandacht – door woorden of oogcontact.
- Vraag ook aan je gasten of ze hieraan meewerken.
- Door het positieve te prijzen en het ongewenste gedrag te negeren, kun je het gedrag van de hond beïnvloeden.
NB: heb je meer honden? Kijk dan wie als eerste begint en corrigeer die als eerste. Dan volgt de rest vrij snel.
Tip 2: Blaffen afleren tijdens het wandelen
Honden die tijdens het uitlaten blaffen moeten zeker aan de riem blijven. Het gaat er vooral om dat jij in deze situatie rustig blijft en de hond zekerheid geeft. Jij bepaalt het tempo, de richting en als iemand je tegemoet komt reageer je niet. Zo laat je zien dat blaffen niet nodig is.
Credits foto: Achan Sumire
Tip 3: Blaffen afleren in huis
Om in huis blaffen af te leren, moet je dit trainen als je thuis bent. Belangrijk in deze situatie is dat de hond rustig blijft en dat jij hem daarvoor beloont. Laat de hond alleen, ga in de gang staan of voor de deur en kijk of de hond niet blaft. Als dat niet het geval is, beloon je de hond.
Tip 4: Blaffen afleren met een clicker
Een clickertraining kan heel effectief zijn om het blaffen af te leren bij je hond. Het doel van een clickertraining is om je hond snel nieuw gedrag aan te leren. Je klikt op het moment dat de hond dit goede gedrag vertoont en beloont de hond met een snoepje.
Als je eenmaal één commando met de clicker hebt aangeleerd is het makkelijker de hond nieuwe dingen te leren. Dit komt omdat de hond sneller doorheeft wanneer deze iets ‘goed’ heeft gedaan.
Ik ga in dit artikel niet uitleggen hoe je een clickertraining aanpakt. Goede boeken over clickertrainingen zijn te vinden op Bol.com. Als je op de link klikt kom je uit bij clickertraining en krijg ik een kleine vergoeding als je iets koopt.
Via de link kun je ook goede clickers kopen. Of kijk op Zooplus. Die hebben ook een groot aanbod.
Tip 5: Blaffen afleren in z’n bench
Normaal is een hond rustig in z’n bench, omdat het een veilige plek is. Als je hond blaft of piept in zijn bench dan is er iets aan de hand en kun je daar het volgende aan doen. Het bedekken van de bench kan al helpen om de prikkels weg te halen. De hond zal zich hierdoor veiliger voelen.
Zet de bench eventueel op een andere plek neer. Een plek wat de hond meer rust geeft en minder prikkels.
Een andere oplossing is om de hond niet meer in de bench te doen. Zeker bij de wat oudere honden, vanaf 7 – 8 maanden, zie je dat ze soms opeens niet meer in de bench willen. Als je ze erin laat gaan ze blaffen. Mocht je nog hond niks kapot maken in huis, probeer hem dan eens uit de bench te laten. Dan kan het blaffen ook stoppen.
Mocht de hond nooit een goede benchtraining hebben gehad, dan verwijs ik je graag door naar mijn artikel hierover: Benchtraining met je (Australian) Labradoodle pup.
Tip 6: Blaffen afleren tegen andere honden
Als je hond buiten tegen andere honden blaft, komt dit vaak door angst of omdat ze simpelweg niet weten hoe ze met de situatie om moeten gaan. Bijvoorbeeld door een slechte socialisering toen ze pup waren. Maar ze kunnen ook blaffen omdat ze een andere hond weg moeten jagen. Van zichzelf.
Een oplossing is om actie te ondernemen voordat jouw hond de andere hond ziet. Leidt jouw hond af met een snoepje of speeltje en doe een oefening. Hiermee leidt je de aandacht van de andere hond af en creëer je een soort afstand.
Elke keer als dit lukt, en je hond blijft rustig bij het passeren van de andere hond, beloon je jouw hond en leer je hem dit goede gedrag aan. Als het goed is wordt het dan voor je hond steeds minder interessant om naar honden te blaffen en meer interessant om iets voor jou te doen.
Adviseer je wel of geen anti blafband?
Sommige baasjes kiezen voor een anti blafband om het blaffen bij hun hond af te leren. En om die reden krijg ik vaak de vraag van andere Labradoodle eigenaren of ik het gebruik van een anti blafband adviseer. Mijn antwoord is: ja en nee!
Een anti blafband geeft de hond een trilling, statische correctie of maakt een ultrasoon geluid in het geval dat de hond blaft. Hiermee wordt de cirkel van het blaffen doorbroken en zal je hond zijn aandacht op jou en je commando richten. Maar dan moet je het commando wel geven en op een juiste manier!
Credits foto: Judd Hall
Ik wil hierbij benadrukken dat je een anti blafband dus kan gebruiken als hulpmiddel, niet als oplossing voor ongewenst blaffen. Ze kunnen je helpen tijdens een training. De bedoeling is dat deze middelen je helpen om het gedrag te verminderen, waarna het gebruik van de anti blafband zelf ook weer afgebouwd wordt.
Als je een anti blafband op een niet juiste manier gebruikt kan dat schadelijk zijn voor je hond en dat moet je koste wat kost voorkomen. Een hond die blaft uit angst of stress, zal zich alleen nog maar minder prettig voelen. De hond zal waarschijnlijk minder blaffen, maar nog steeds veel stress hebben aangezien de oorzaak niet aangepakt is.
Ga dus niet zelf aanrommelen en vraag je dierenarts om advies. Achterhaal eerst de oorzaak van het blaffen en kijk in welke situaties de hond blaft. Bekijk ook je eigen gedrag en je reactie in deze situatie. Grote kans dat dat ook invloed heeft op het blaffen van je hond.
Heb je de keuze gemaakt om wel met een anti blafband te werken? Dan kun je op Bol.com een goede aanschaffen.
Belangrijk: een anti blafband mag je alleen gebruiken bij een hond die niet angstig is!
Praktische tips
Tot slot wil je nog deze praktische tips meegeven als je aan de slag gaat.
1. Start bij de oorzaak
Achterhaal eerst waarom de hond blaft. Wat is de oorzaak? Haal de prikkels die het blaffen veroorzaakt weg.
2. Beloon goed gedrag
Geef je hond pas aandacht op het moment dat hij stil is. Hou in je achterhoofd dat als je toch toegeeft tijdens het blaffen het blafgedrag alleen maar versterkt wordt. Beloon het stil zijn.
3. Haal prikkels dat het blaffen versterkt weg
Haal de prikkels weg die het blaffen versterkt en wees je bewust hoe je aandacht geeft. Als je hond veel naar fietsers en voetgangers voor de deur blaft? Doe dan de tussendeur of gordijnen dicht en verbied je hond daar te komen.
4. Help je hond bij z’n angst
Geef de hond zekerheid met je energie en houding. Ga tussen enge objecten staan en train z’n gedrag. Beloon de hond voor goed gedrag en stel hem op z’n gemak. Mocht de hond toch weer gaan blaffen, loop dan weer weg met hem en probeer het opnieuw. Op deze manier leer je hem dat hij nergens bang voor hoeft te zijn.
5. Schakel hulp in van een professional
Door het positieve te versterken, kun je jouw hond erg veel leren. Hoe ouder de honden zijn en hoe langer het blaffen al een vast onderdeel van hun leven is, hoe langer het duurt om het af te leren. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan de hulp in van een professional bij jou in de buurt.
Deze professional kan je dan helpen om meer zekerheid te krijgen en het juiste gedrag te vertonen. Zij kunnen je net die handvatten geven die je nodig hebt.
Gratis voorproefje van het Hondenprotocol
Download een gratis exemplaar van het populaire e-book Het Hondenprotocol. Krijg een inkijk en voorproefje van deze succesvolle methode van Gerrit. Met de tips uit dit gratis exemplaar begin je vandaag nog met de eerste stap naar beter gedrag van jouw hond.
Van basis tot gevorderd: Gerrit’s methode omvat alles, van de basiscommando’s tot meer gevorderde gehoorzaamheidstraining. Meer dan 3.000+ tevreden hondeneigenaren gingen je voor!