Hoe corrigeer ik mijn (Australian) Labradoodle? 3 voorbeelden!

By | 21 februari 2018

Ik heb al verschillende artikelen geschreven over het opvoeden of corrigeren van je Labradoodle. Hoe je als baasje goed gedrag kunt aanleren. Maar dat is de theorie en je vindt het waarschijnlijk prettig om wat praktijkvoorbeelden te lezen. Daarom deel ik in dit artikel 3 praktijkvoorbeelden hoe je jouw Labradoodle kunt corrigeren.

labradoodle-vacht-wollenvacht

Er zijn natuurlijk heel veel situaties te bedenken, zowel binnen- als buitenshuis, waarbij je hond naar jouw moet luisteren. Ik kan niet al die situaties en oplossingen behandelen, maar ik wil wel 3 veelvoorkomende situaties met je delen.

En vergeet niet de basisgedachte. Om je hond goed te laten luisteren is corrigeren heel belangrijk. Je moet de hond kaders meegeven en duidelijk maken wat wel of juist niet is toegestaan. Wil je daar meer over lezen, dan adviseer je het artikel “Dit is de basis van hondenopvoeding” te lezen.

Het gaat om de beloning

Je hond is constant op zoek naar beloningen. En met het belonen van goed gedrag geef je hem die beloning en doet de hond wat jij wilt. Niet wat de hond wilt. Stel je zelf daarom elke keer de volgende vraag: “Wil je dat je hond dit ‘doel’ bereikt met zijn gedrag?”

Ja? Dan beloon je zijn gedrag met iets lekkers of ander type beloning.

Nee? Zorg ervoor dat hij zijn zin niet krijgt en pas de correctie aan het vergrijp aan.

Hieronder volgen de voorbeelden.

Voorbeeld 1: op de bank springen

“De hond springt op de bank en komt gezellig bij je zitten. Jij wil dit niet.”

Doel van de hond: aandacht.

Goede correctie: sta op, kijk je hond niet aan en ga op de grond zitten. Doe daar iets leuks zodat de hond nieuwsgierig wordt. De hond komt dan naast je zitten, op de grond, en daar beloon je de hond. Zo wordt de grond veel interessanter dan de bank. Herhaal dit meerdere malen.

Foute correctie: gillen en de hond van de bank af trekken.

kleuren-van-de-australian-labradoodle-abrikoos

Voorbeeld 2: springen

“De hond springt tegen mensen op wanneer hij ze begroet.”

Doel van de hond: aandacht.

Goede correctie: draai je om en kijk weg. Zodra de hond weer op de grond staat beloon je hem met je stem en iets lekkers. Dit vertel je ook tegen je familie, vrienden, huisgenoten en mensen op straat. In geen geval mag dit gedrag beloond worden.

Manier 2: Uit balans brengen
Wanneer je hond tegen je opspringt, neem dan op dat moment een stap naar voren en geef het commando “uit”, en vervolgens “zit”. Als de hond springt, staat hij op twee poten. Zijn balans is op dat moment weg en honden hebben moeite om die balans te bewaren.

Als jij op dat moment een stap naar voren zet, dan raakt de hond echt uit balans, wat hem een onaangename gevoel/ervaring geeft. Als je dit consequent blijft doen, dus jouw hond uit balans brengen, dan zal hij het springen gaan associëren met een rotgevoel en zal het gedrag stoppen.

Manier 3: De riem methode
Doe de hond een halsband en een riem om. Zorg ervoor dat de riem losjes genoeg hangt, maar dat hij niet genoeg lijn heeft om op te springen en zet je voet op de riem. Ga rechtop staan en houdt een stuk speelgoed of beloning in je hand, op borsthoogte.

Probeer hem enthousiast te krijgen zodat hij de beloning wil pakken. Wanneer hij probeert om het speelgoed of de beloning te pakken door te gaan springen, geef je hem op dat moment het “zit” commando. De hond wordt niet alleen door je stem gecorrigeerd, maar ook nog eens door een vervelende ruk aan de lijn. Hoe vaker je dit doet, hoe vaker de hond het springen zal associëren met ongemakkelijk gevoel.

Foute correctie: gillen, duwen, tegen de grond drukken, heeft geen zin. Dit snapt de hond niet.

Voorbeeld 3: blaffen

“Bij thuiskomst begint de hond te blaffen en om je heen te rennen.”

Doel van de hond: aandacht.

Goede correctie: sta stil en kijk hem niet aan (negeren). Wacht tot dit gedrag is gestopt en beloon hem dan. Blijft de hond doorgaan? Loop dan de kamer uit en sluit de deur. Kom enkele seconden later terug en kijk of het is opgehouden. Is dit niet het geval? Herhaal dit dan weer, net zolang totdat het gedrag is gestopt. Beloon de hond dan.

Foute correctie: ga in geen geval gillen of de hond aaien.

Deze vragen krijg ik vaak via de mail en hopelijk helpen deze tips je.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

3 thoughts on “Hoe corrigeer ik mijn (Australian) Labradoodle? 3 voorbeelden!

 1. Pingback: Veelgestelde vragen deel 1 | Labradoodleinfo

 2. Kitty Wolff

  Mijn Labradoodles luisteren over het algemeen goed. Ik heb met een doodle problemen. Ze blaft hard wanneer er aangebeld wordt springt blaffend tegen de deur.Ik stuur haar naar haar plaats en geef het commando down. Toch komt ze dan altijd van haar plaats af.Visite krijgt opdracht om haar niet aan te halen en geen aandacht te geven. Heb jij nog tips ik hoor het graag.

  Reply
 3. Anja van de Wege

  Hoi, mijn Snoes labradoodle is nu 3 maand .
  Ze springt en bijt mijn caveliertje, die hier enorm van schrikt . Komt ook doordat ze dement is .
  Ik moet ze dus steeds gescheiden houden .
  Hoe kan ik Snoes dit afleren? Soms ben ik ten einde raad!
  Hopelijk is hier een oplossing voor.
  Gr Anja

  Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *