Hoe kun je trekken aan de riem afleren? Mijn tips!

By | 27 juli 2019

Niks is vervelender dan een hond die enorm aan de riem trekt. Vooral bij een grote en sterke Labradoodle kun je als baasje alle kanten op geslingerd worden. De oorsprong van dit gedrag ligt vaak bij de puppytijd en het niet goed afleren daarvan. In dit artikel vertel ik waarom een hond trekt aan de riem en hoe je dit kunt afleren.

Trekken-aan-de-riem-afleren

Hieronder leg ik je uit waarom honden aan de riem trekken, hoe je het kunt afleren, hoe je het een pup goed kunt aanleren, wat je vooral niet moet doen en vertel ik wat ik van hulpmiddelen zoals een slipketting vindt. Trekt je hond aan de riem? Lees dan hieronder even verder.

Waarom trekken honden aan de riem?

Een hond die aan de riem trekt doet dat omdat hij weet dat hij zo zijn beloning krijgt. Als pup ging hij op ontdekking uit en leerde hij de wereld kennen. Tijdens deze ontdekkingstocht trok je pup ook aan de riem, maar deed dat niet bewust. Totdat hij op een gegeven moment doorkreeg dat trekken aan de riem beloond wordt.

Stel dat je hond tijdens de wandeling ergens buiten wil snuffelen en door aan de riem te trekken lukt dat. Dan heeft de hond zichzelf beloond en zal hij dit de volgende keer weer doen. Zo is trekken aan de riem aangeleerd en zal hij elke keer al zijn kracht inzetten om zijn doel te bereiken.

Maar er kunnen nog veel meer redenen zijn, zoals te veel energie hebben, spanning, jachtinstinct en nog veel meer andere redenen.

Vaak merk je ook dat honden die aan de riem trekken andere klachten hebben. Bijvoorbeeld dat ze uitvallen naar andere honden en daardoor snel afgeleid zijn. Dat betekent voor jou als baas werk aan de winkel om trekken aan de riem af te leren.

Zo leer je trekken aan de riem af

Het belangrijkste van het afleren is dat je veel oefent, geduld hebt en consequent bent. Iedereen die de hond uitlaat zal moeten trainen met het niet trekken aan de riem. En ik let altijd op de non-verbale punten, dus welke energie straal jij uit. Je lichaamshouding is enorm belangrijk, want dat voelt je hond feilloos aan.

Ben je gespannen? Of onzeker? Dan gaat je hond echt niet naar je luisteren. Als roedelleider moet je zelfverzekerd, ontspannen en consequent zijn. Dan gaat je hond naar je luisteren.

Ik adviseer mensen altijd om de nadruk te leggen op het aanleren van nieuwe gewoontes en gedragingen in plaats van te veel te focussen op het trekken. Waarom? Het aanleren van nieuw gedrag is makkelijker dan het afleren van verkeerd gedrag.

Er is een reden waarom de hond trekt, maar als je je daar enorm op gaat focussen dan komt het niet goed. Focus je liever op het aanleren van nieuw goed gedrag. Het nieuwe, goede, gedrag moet belonend werken voor de hond. Dan gaat hij het vaker doen.

Ik adviseer altijd 2 manieren om trekken aan de riem af te leren. Deze methodes zijn:

  • Clicker training
  • De omdraai-techniek

Clicker training

De essentie van clicker training is dat je je hond niet gedrag gaat aanleren. Door een klik weet de hond dat hij een beloning krijgt. De klik geef je als de hond bij je loopt, je klikt en vervolgens beloon je de hond met een gezond snoepje en met je stem.

Hierdoor gaat de hond al snel verbanden leggen. Er klikt iets dan krijg ik een beloning. De hond gaat zich dan op jou richten in plaats van aan de riem trekken.

Zo kun je de clicker training toepassen:

  • Laat je hond eerst wennen aan de clicker en snappen dat hij een beloning krijgt bij een klik.
  • Ga op een rustig en veilig terrein oefenen.
  • Laat de hond aan de riem lopen, klik, stop en geef beloning.
  • Blijf dit herhalen totdat het heel goed gaat.

Starten op een rustig terrein met weinig prikkels is een must. Zo gaat de hond zich op jou focussen in plaats van de omgeving.

Gaat het goed op het rustige terrein? Voer de training dan op en doe het volgende:

  • Ga naar een drukker gebied zoals de straat.
  • Laat de hond op het rustige terrein loslopen.
  • Oefen met een ander dier op het rustige terrein.
  • Ga naar het bos en laat je hond aan de riem lopen. Of zelfs los als dat lukt.

Je merkt dat je hond het vanzelf leuk gaat vinden. Beloon de hond uitbundig als hij iets goeds doet. En ga ook lekker met hem spelen door bijvoorbeeld een bal weg te gooien.

Als dit allemaal goed gaat dan kun je zonder clicker en snoep op pad. Een hond is een gewoontedier en als je hem gedrag aanleert zal hij dit onthouden.

Het-karakter-van-een-(Australian)-Labradoodle---deel-2-2

Omdraai techniek

Deze techniek is een stuk eenvoudiger. De kern is dat jij de leiding hebt over de wandeling en de kracht op de riem. Als je merkt dat je hond trekt, dan draai je om en loop je de andere kant op. Loopt de hond netjes met je mee? Dan kun je hem belonen met een snoepje.

Zo legt je hond het verband dat trekken niet beloond wordt, maar dat meelopen met jou wel beloond wordt. Dit verband gaat de hond leggen en zal stoppen met trekken. Start hier ook op een rustig terrein zonder al te veel afleiding.

Ga niet aan de riem trekken of gillen

Soms zie ik mensen keihard aan de riem trekken of gillen tegen de hond. Dit heeft geen effect omdat de hond niet snapt waarvoor hij gestraft wordt. En zoals ik hierboven aangeef kun je veel sneller goed gedrag aanleren in plaats van slecht gedrag afleren.

Op den duur kun je de hond ook fysiek beschadigen en kun je hem enorm pijn doen. Het gevolg is dat je hond blijft trekken en bang voor je wordt. Dat lijkt me niet de bedoeling.

Focus je dus liever op het aanleren en belonen van nieuw gedrag.

Hoe leer je een pup trekken aan de riem af?

Het is goed om in de puppy tijd al te beginnen met training om goed aan de riem te lopen en niet te trekken. Alleen vooral in deze fase moet je veel geduld hebben, want je pup weet nog niet hoe hij aan de riem moet lopen en hij heeft heel veel afleidingen op straat.

Ook hier werkt het principe hetzelfde als bij volwassen honden. Je kunt het best goed gedrag belonen en verkeerd gedrag negeren. Wanneer je pup, toevallig, netjes naast je loopt dan beloon je hem. Je geeft een verantwoord trainingssnoepje en beloont hem ook met je stem.
Als je pup naar iets anders toe loopt dan probeer je zijn aandacht weer te krijgen en dat beloon je weer. Maak een geluid waar hij op reageert of neem iets anders mee waar hij enthousiast van wordt. Komt hij naar je toe dan beloon je hem als hij bij je is. En dit blijf je herhalen.

Op een gegeven moment zal je pup snappen dat als hij naar jou toekomt hij een beloning krijgt en dat trekken of weglopen niks oplevert. Als dit goed gaat, loop dan elke keer een stukje als je pup bij je is. Zo gaat hij vanzelf met je mee lopen. Later kun je overgaan tot het aanleren van commando’s, maar dat is nu nog te vroeg.

Als je meer wil weten over commando’s aanleren dan raad ik je aan dit Commando’s aanleren met behulp van een stappenplan.

Hulpmiddelen tegen het trekken?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen voorstander ben van hulpmiddelen om trekken aan de riem af te leren. Met de methodes hierboven en op vroege leeftijd beginnen kun je het echt prima afleren, zonder gentle leaders of slipketting. Je kunt een hulpmiddel wel prima gebruiken als je hond erg sterk is en jij hem met een ander hulpmiddel beter kunt controleren. Zonder de hond pijn te doen.

Deze hulpmiddelen focussen ze zich alleen maar op het fysieke aspect, de hond snapt nog steeds niet wat hij fout doet. Daarom moet je focussen op het gedrag en goed gedrag belonen.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *