Labradoodle verzorgen: wat te doen bij wormen?

By | 20 januari 2017

Wormen zijn niet alleen erg vervelend voor je hond, ze kunnen ook een risico vormen voor je eigen gezondheid en die van jonge kinderen. Veel voorkomende wormen zijn bijvoorbeeld de spoelworm en lintworm. Hieronder leggen we uit wat voor wormen het zijn en wat je er tegen moet doen (lees ook dit artikel over vlooien bij de Labradoodle). 

Wil je meer van mijn tips? Download hier Gratis de eerste 6 hoofdstukken van mijn eBook. 

Labradoodle-verzorgen--wat-te-doen-bij-wormen

Lintwormen

Lintwormen zijn platte wormen die zich aan de darmwand van hond bevestigen. Als baas kan je lintworminfecties zien omdat er kleine witte wormpjes in de ontlasting van de hond zitten. De lintworm wordt vooral door vlooien overgebracht. Als je hond een besmette vlo heeft opgegeten, komt de larf in zijn darmkanaal tot ontwikkeling.

Gratis download Handboek de (Australian) Labradoodle

Bij honden met lintwormen komen meestal geen problemen voor, alleen jeuk aan de anus.Bij een lintworminfectie kun je soms rond de anus en op zijn ligplaats kleine stukjes van de lintworm zien. Bij ernstige infecties kan buikpijn, geringe diarree en afvallen voorkomen.

Voor het ontdoen van lintwormen bij de hond zijn diverse middelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Zooplus.

Lintworm-bij-honden

Spoelwormen

Spoelwormen komen regelmatig terug. Pups worden al via moedermelk besmet. Spoelwormen worden ook verspreid door de ontlasting. Alle plekken waar katten en honden lopen zijn besmettingsplaatsen. Dus ook je eigen achtertuin.

De spoelwormen veroorzaken diarree, vermagering en stagnerende groei. In ernstige gevallen is de pup mager, maar heeft hij wel een opgezwollen buik. Het kan zelfs voorkomen dat hij wormen uitbraakt. Ze zien eruit als spaghetti-achtige slierten.

Een spoelworm leeft in de darm en is niet te zien. Bij ernstige infecties kan de hond de spoelwormen uitspugen en zie je witte wormpjes (elastiekjes) van 4 tot 12 cm groot. Zie je een kleinere worm? Dan is het een lintworm. De dierenarts onderzoekt de hond op spoelworm door ontlastingsonderzoek, waarbij er gezocht wordt naar microscopisch kleine wormpjes.

Spoelworm-bij-honden

Elke pup wordt geboren met spoelwormen. Het advies is om pups vanaf een leeftijd van 2 weken, elke 2 weken te ontwormen totdat 2 maanden oud zijn. Je fokker is, als het goed is, hiermee al begonnen op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna moet je de pups maandelijks ontwormen totdat de pups 6 maanden oud zijn.

Volwassen honden met spoelwormen hebben geen ziekte beeld. Het ontwormingsadvies voor volwassen honden is ongeveer 3 tot 4 keer per jaar. Let vooral op bij diarree en met kleine kinderen.

Spoelwormen kan je niet echt voorkomen, maar als je het wil verminderen let dan vooral op het volgende:

  • Laat je hond uit op een plek met weinig hondenpoep
  • Ruim de ontlasting van je hond op en vraag andere mensen dit zelfde te doen.
  • Gooi de ontlasting bij het restafval.
  • Ontworm je hond regelmatig.

Door ontwormen en vaccineren niet te laten samenvallen, voorkom je eventuele problemen. Probeer er een paar dagen tussen te laten zitten.

Wil je meer van mijn tips?

Vond je het artikel leuk en wil je meer van mijn tips? Dat kan! Om op een leuke manier kennis te maken met mijn eBook Handboek de (Australian) Labradoodle, kun je de eerste 6 hoofdstukken Gratis downloaden. Dat hebben al meer dan 1.500 andere Labradoodle liefhebbers gedaan. Download hier je gratis eBook. 

Of koop meteen het hele eBook. Mijn populaire eBook is al meer dan 100x verkocht en gelezen door andere Labradoodle liefhebbers. Hierdoor hebben ze ontdekt hoe ze hun Labradoodle het best kunnen opvoeden, trainen en verzorgen. Van pup tot volwassen hond. Wil je vrijblijvend meer weten? Kijk op de informatiepagina Handboek de (Australian) Labradoodle.

Banner 1 Handboek de Labradoodle 650-325

One thought on “Labradoodle verzorgen: wat te doen bij wormen?

  1. Pingback: Vlooien bij de Australian Labradoodle: wat moet je hier aan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *