tips-hoe-om-te-gaan-met-roedelgedrag-bij-labradoodles
Gedrag
Lars Van Dongen
Gedrag
08/09/2024
7 min
0

Tips hoe om te gaan met roedelgedrag bij Labradoodles

08/09/2024
7 min
0

Waarschijnlijk weet je dat honden, ook de Labradoodle, afstammelingen zijn van de wolf en o.a. daarom roedelgedrag vertonen. Roedeldieren hebben een krachtige leider nodig. Een leider met zelfvertrouwen en de juiste energie! In de natuur is dit onmisbaar, dus ook in het gezin. Anders loopt de roedel gevaar. In dit artikel geef ik je tips over hoe jij je als roedelleider moet gedragen en hoe je de rangorde kunt herstellen.

Als de rangorde in het gezin niet in orde is, kan dat vervelende gevolgen hebben voor het gedrag van je hond. De hond gaat zich gedragen als roedelleider, maar waarschijnlijk kan je hond deze rol niet aan. Met als gevolg dat hij veel gaat blaffen, grommen naar gezinsleden, slecht zal luisteren en dominant gedrag vertoont.

Dan is het tijd dat jij je weer als roedelleider gaat gedragen en zorgt voor duidelijke regels. Om je het complete beeld uit te leggen leg ik eerst het roedelgedrag uit, waar komt dit vandaan, en geef ik je daarna tips hoe je de rangorde kunt herstellen en de band met je hond kan verbeteren.

Roedelgedrag bij honden

Honden zijn directe afstammelingen van de wolf en die staan bekend om hun roedelgedrag. Wat dat inhoud is dat een roedeldier opereert in een groep dieren om één geheel te vormen. En dat merk je nog steeds bij alle type honden. Veel huishonden vertonen nog steeds bepaalde roedelinstincten.

Honden zijn dus roedeldieren en om die reden hebben ze een sterke leider nodig. Elke roedel heeft een leider, die door iedereen gehoorzaamt wordt. De leider van de roedel is meestal een mannetje (niet altijd) en wordt aangeduid met “alfahond”.

In het wild zal de alfahond als eerste, en het beste voedsel eten, om zo zijn fysieke conditie op peil te houden in de roedel. De alfahond zal ook op een hoog strategische plaats slapen zodat hij een oogje in het zeil kan houden in zijn territorium. Hij maakt de beslissingen voor de roedel en is agressief tegen vreemdelingen die in het territorium van de roedel komen (Bron: Hondtraining.com)

Iedereen kent zijn of haar plaats en zal niet vechten om de rangorde. De honden in de roedel communiceren met elkaar via signalen en spel. Zonder een sterke leider loopt de roedel gevaar. Een sterke roedelleider bepaalt de rangorde en legt regels en grenzen op. Hierdoor voelt de roedel zich veilig.

Als mens sta je altijd ver boven de roedel en leidt je de roedel vol zelfvertrouwen. De communicatie die honden onderling hebben kunnen ze nooit met jou hebben en de communicatie die ze met jou hebben kunnen ze nooit bij een andere hond krijgen.

Een leider wordt je niet door schreeuwen en grof gedrag, maar door respect. Als er wederzijds respect is dan ben je een goede leider van de groep.

Heb je moeite hiermee en wil je werken aan je zelfvertrouwen? Dan adviseer ik mensen om de online cursus Zelfvertouwen te volgen >> – door op de link te klikken ga je naar de informatiepagina.

Je hond kan geen roedelleider in huis zijn

Zoals je hierboven leest is een roedelleider essentieel. In de praktijk zie ik alleen dat verschillende mensen deze rol niet aankunnen, omdat ze niet de juiste krachtige energie uitstralen. Wat er dan gebeurt is dat de hond deze rol overneemt. En daar gaat het fout!

De hond gaat zich dan gedragen als leider en dat gaat automatisch. Of de hond dat nou zelf wil of niet, het gebeurt. Veel honden kunnen deze rol alleen niet aan. Waarom?

In de eerste plaats zal jij een hond nooit gehoorzamen zoals hij dat verwacht in een roedel. Jij neemt zelf beslissingen, gaat op pad, loopt naar boven, etc. Dat zijn allemaal dingen waar de hond geen invloed op heeft en dus geen controle over heeft. Dat is frustrerend voor de roedelleider en kan vervelende gevolgen hebben in het gedrag.

Daarbij kunnen veel huishonden de rol als leider niet meer aan. De meeste worden geboren als volger en niet als leider. Ze weten niet hoe ze zich goed moeten gedragen en zal gespannen en onzeker worden.

Een hond wordt altijd in een bepaalde positie binnen de roedel geboren en die rol moet jij hem ook geven. Anders kan het dat je een taak geeft die de hond helemaal niet aan kan. Jij moet de leider zijn en de hond beschermen.

Rangorde in het gezin en bij meerdere honden in huis

Nu vraag je je misschien af hoe het dan gaat met meerdere honden in huis? Als ik die vraag krijg geef ik altijd het advies om de groep te observeren en te kijken welk gedrag ze vertonen. Welke hond gaat als eerste eten? Wie staat er op voor wie? Wie gaat er als eerste naar buiten?

Laat de honden zelf de rangorde bepalen en laat moeder natuur haar gang gaan. Ze gaan niet vecht, maar als je goed oplet zie je de verschillende rangen. Ga de rangorde niet proberen te veranderen. Dat gaat je niet lukken en je maakt de honden er niet gelukkiger mee.

Dit geldt ook voor de rangorde in het gezin en met kinderen. Observeer de hond en bekijk zijn gedrag bij het kind. Het kan zijn dat hij je kind als lager in rang ziet. Als roedelleider moet jij hier tegen optreden en op de juiste manier begeleiden. Besef dat de hond altijd de laagste in rang is.

Gedragsproblemen door verkeerde rangorde

Als er geen roedelleider in het gezin is en de hond deze rol moet vervullen, is de kans groot dat er problemen ontstaan. En dat is heel vervelend! De problemen die ontstaan zijn verschillende gedragsproblemen.

Voorbeelden zijn:

  • De hond blaft erg veel, zowel binnen- als buitenshuis
  • Gromt naar gezinsleden
  • Gromt als je zijn eten wegpakt
  • Luistert slecht
  • Vertoont dominant gedrag

Als je merkt dat je hond één van deze gedragingen vertoont, moet je snel actie ondernemen en de rangorde in het gezin weer herstellen. Je moet de hond weer duidelijk maken dat jij de roedelleider bent. Niet de hond!

Laat je hond opnieuw de regels naleven en leer ze met volharding en zelfverzekerd aan. De regels zijn vrij eenvoudig en hebben als doel om te laten zien dat jij de leider bent.

Hieronder geef ik je een paar voorbeelden van situaties, waarin jij als roedelleider moet optreden. Wees je bewust van de signalen die je op dat moment afgeeft:

  • Loop je door smalle doorgang, dan ga jij als eerste en de hond als laatste.
  • Als je gaat eten, dan gaat de hond in z’n mand of bench.
  • Haal af en toe de voerbak van de hond weg als die aan het eten is.
  • Laat de hond niet op de bank.
  • Laat de hond niet in elke ruimte van het huis komen. Maar hou bijvoorbeeld de slaapkamers privé.
  • Negeer de hond af en toe wanneer er om verkeerde aandacht gevraagd wordt.
  • Speel je een spelletje met de hond? Dan ben jij degene die wint of het spel stopt.
  • Laat de hond nooit boven fysiek boven je staan.

Dominante hond door verkeerde rangorde

Sommige mensen hebben te maken met een dominante hond en zeggen dan “mijn hond is dominant!” Daar ben ik het niet mee eens, omdat dit niet helemaal waar is. Een hond gedraagt zich in bepaalde situaties dominant. Niet in iedere situatie.

Als je hond zich dominant gedraagt heeft dit vaak te maken met rangorde problemen in het gezin. De hond is zichzelf hoger gaan plaatsen in de roedel. Vaak ontstaat dit, omdat mensen hun hond teveel “als mens” behandelen, en proberen “vrij” met de hond om te gaan. En dáár gaat het mis: een hond is geen mens en hij begrijpt snapt dit niet. Een hond voelt zich het meest prettig wanneer hij zich bewust is van zijn plaats in het gezin.

tips-hoe-om-te-gaan-met-roedelgedrag-bij-labradoodles-1

Credits foto: Oodles Of Doodles

De schone taak aan jou als roedelleider om deze balans te herstellen. Dit doet je door respect af te dwingen, niet met fysiek geweld. Af en toe zie je dat sommige hondeneigenaren hun hond op de rug leggen om te laten merken dat ze de baas zijn. Dat werkt niet. De hond wordt hierdoor alleen maar bang van je. Je krijgt geen respect.

En dat is het lastige van respect krijgen, dat heeft tijd en volharding nodig. Respect wordt verdiend en mag niet gebaseerd zijn op angst. In de relatie met je hond dient het voor iedereen duidelijk te zijn, dat jij “de baas” bent en dat jij bepaalt wanneer er wat gebeurt. Dat is de basis voor een duidelijke rangorde: degene die de baas is, neemt de beslissingen en de initiatieven.

Jij hebt alles wat de hond graag wil hebben en jij beschermt de hond. Door de juiste trainingen, het aanleren van commando’s en het belonen van goed gedrag krijg je respect. Je stuurt de hond in zijn gedrag en je krijgt een gehoorzame hond.

En een gehoorzame hond is een gelukkige hond, want je kunt er op rekenen dat hij het fijn vindt om samen te werken met de andere leden van de roedel!

Zorg voor voldoende beweging

In dit artikel wil ik je ook meegeven dat de hond voldoende beweging nodig heeft. Door te weinig beweging kan de hond zijn energie niet kwijt. Die zal hij op een andere manier proberen kwijt te raken door veel te blaffen, dingen kapotmaken of bijten.

Zorg dus voor voldoende beweging waarbij je de hond uitdaagt met leuke spelletjes. De Labradoodle vindt dit geweldig en wordt graag uitgedaagd met leuke spelletjes.

Een ander voordeel is dat het de band tussen jou en je hond verbetert. Je geeft hem ook de kans om te zien wie de roedelleider is. Ga dus lekker fietsen, frisbeeën, hardlopen, naar het strand of maak een lekkere boswandeling.

Hulp bij gedragstherapie

Als je al mijn tips hierboven al hebt geprobeerd en het lukt je niet om de roedelleider te worden. Dan is mijn advies om professionele hulp in te schakelen. Schakel een gedragsspecialist in, die jouw houding en energie kan waarnemen en samen met jou aan de slag gaat om dit te herstellen.

Vaak is dat de basis wat eerst op orde moet zijn, voordat je verder kunt gaan met de oefeningen. Zonder deze sterke basis zal de hond jou nooit als roedelleider zien en blijf je rangorde en gedragsproblemen hebben.

Kijk bijvoorbeeld eens op de website van de NVGH: Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden. Daar kun je zoeken naar een gedragstherapeut bij jou in de buurt.

Gratis voorproefje van het Hondenprotocol 

Download een gratis exemplaar van het populaire e-book Het Hondenprotocol. Krijg een inkijk en voorproefje van deze succesvolle methode van Gerrit. Met de tips uit dit gratis exemplaar begin je vandaag nog met de eerste stap naar beter gedrag van jouw hond.  

Van basis tot gevorderd: Gerrit’s methode omvat alles, van de basiscommando’s tot meer gevorderde gehoorzaamheidstraining. Meer dan 3.000+ tevreden hondeneigenaren gingen je voor!

Download een gratis exemplaar

het-hondenprotocol-1920x1080

Reacties
Categorieën