Blaasontsteking bij je hond herkennen, behandelen en voorkomen

By | 21 september 2019

Honden hebben, net als mensen, soms last van een blaasontsteking en de symptomen zijn vaak hetzelfde. Ze moeten vaker plassen, voelen zich rot en ziekjes. Je hond zal onrustig zijn en vaker naar buiten willen. In dit artikel zal ik uitleg geven over blaasontstekingen bij honden, hoe je het herkent, hoe het behandelt wordt en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Blaasontsteking bij je hond herkennen, behandelen en voorkomen - Labradoodleinfo

Voordat we meteen de diepte ingaan, wil ik eerst nog aan je uitleggen wat een blaasontsteking precies is. Een blaasontsteking is een geïrriteerde blaaswand. Bacteriën zijn de blaas binnen gedrongen en zorgen voor irritatie. Het is van belang om de oorzaak van de blaasontsteking te achterhalen.

De meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën, maar er zijn ook meer gecompliceerde vormen waarbij een juiste behandeling van groot belang is.

Wil je meer over de verzorging of gezondheid van je hond weten? Dan vind je het misschien ook leuk om één van de volgende artikelen hierover te lezen:

Wat veroorzaakt een blaasontsteking?

Een blaasontsteking bij een hond wordt over het algemeen veroorzaakt door één of meerdere soorten bacteriën. Deze bacteriën bevinden zich normaal gesproken altijd in de vagina of voorhuid van de hond. Bij een blaasontsteking zijn deze bacteriën via de plasbuis naar de blaas gekropen, waar ze irriteren en een ontsteking van de blaas kunnen veroorzaken.

Deze ‘normale’ blaasontstekingen (bacteriële infectie) worden ook wel ongecompliceerde blaasontstekingen genoemd. Er wordt van gecompliceerde blaasontstekingen gesproken wanneer er sprake is van verminderde weerstand en er bijvoorbeeld complicerende factoren zijn zoals:

  • Nierfalen of nierbekkenontsteking: afwijkingen in de nieren, de blaas, de plasbuis of in de urine kunnen de kans op een blaasontsteking vergroten.
  • Problemen met de hormonen: de geslachtshormonen beschermen volwassen honden normaal gesproken tegen een blaasontsteking. Bij oudere dieren kunnen de geslachtshormonen juist de oorzaak zijn van o.a. baarmoederontsteking of een prostaatontsteking en deze ontstekingen kunnen vervolgens een blaasontsteking veroorzaken.
  • Incontinentie: door problemen met een sluitspier kunnen bacteriën gemakkelijker de blaas binnendringen.
  • Blaassteen of blaastumor: de verminderde weerstand zorgt dat bacteriën ‘vrij spel’ hebben en dus sneller een ontsteking kunnen veroorzaken.
  • Blaasgruis kan ook een blaasontsteking veroorzaken. Over het algemeen is blaasgruis struviet het gevolg van een blaasontsteking en niet de oorzaak. Na een behandeling van de bacterie, verdwijnt ook de gruis.

Hoe weet je of je hond last heeft van een blaasontsteking?

Bij een ongecompliceerde blaasontsteking zie je meestal de volgende symptomen:

  • Je ziet dat je hond moeite heeft met plassen.
  • Het plassen lijkt pijnlijk te zijn.
  • Je hond moet vaak en veel plassen.
  • Er is sprake van veel kleine plasjes.
  • De urine ruikt anders.
  • De urine is troebel.
  • Je hond plast in huis (hij kan het niet ophouden en het loopt vanzelf).
  • Je ziet bloed bij de urine.

Als je hond één van de volgende klachten heeft, dan is er waarschijnlijk sprake van een gecompliceerde blaasontsteking. Ik adviseer je dan de dierenarts te raadplegen voor verder onderzoek.

Vaak heeft je hond dan last van:

  • Je hond heeft koorts.
  • Hij wil veel drinken en moet vaak plassen.
  • Er is sprake van incontinentie.
  • Je hond is erg sloom en moe.
  • Je hond heeft veel moeite met plassen.
  • Hij heeft ook moeite met poepen.
  • Je hond eet slecht en vermagert.
  • Er is sprake van afscheiding, onafhankelijk van het plassen.

Honden met een chronische blaasontsteking, of met een blaasontsteking ten gevolge van de ziekte van Cushing, zullen deze klachten niet altijd vertonen, maar ze zijn wel ziek.

De behandeling en prognose van blaasontsteking bij honden?

Bij een normale (ongecompliceerde) blaasontstekingen zal de dierenarts de ontsteking behandelen door het voorschrijven een antibiotica. Over het algemeen werkt antibiotica goed en zal je hond binnen een week na het starten van de kuur genezen zijn.

Wanneer je merkt dat je hond zich al een stuk beter voelt, maar je hebt de indruk dat de blaasontsteking nog niet helemaal over is kan de kuur worden verlengd.

Alleen, als er sprake is van maar weinig verbetering, dan is het van belang om verder onderzoek te laten doen en te kijken of er een andere (complicerende) oorzaak is van de blaasontsteking bij je hond. Soms lijkt het alsof de problemen zijn verdwenen, maar dat de bacteriën (ongemerkt) toch schade aan blijven richten.

Blaasontsteking-urine-onderzoek-hond-Labradoodle

Credits foto: AniCura

Daarom is het algemene advies om een week na het stoppen van de antibiotica kuur, urineonderzoek te laten doen, om er zeker van te zijn dat de bacteriën werkelijk zijn verdwenen.

  • Een ongecompliceerde blaasontsteking geneest over het algemeen volledig.
  • Bij een gecompliceerde blaasontsteking dient de oorzaak van de blaasontsteking te worden behandeld.
  • Een gecompliceerde chronische blaasontsteking kan soms hardnekkige klachten veroorzaken en de kans op antibiotica-resistentie is zeer reëel. Door snel en accuraat te reageren is de kans op herstel groot.

Wat te doen als je hond blaasontsteking heeft?

Zorg voor een geïsoleerde warme plek: wanneer je hond blaasontsteking heeft is het van belang dat hij niet op koude en natte plekken gaat zitten of liggen. Het vocht en de kou zouden de blaasontsteking kunnen verergeren.

Leg een deken op de grond en zorg voor een geïsoleerde ondergrond. Zorg dat je hond een warme plek heeft. zodat hij warm blijft.

Zorg dat er altijd vers drinken voor je hond aanwezig is. Hiermee kan je hond zijn lichaam goed spoelen. Ga geregeld met je hond wandelen, zodat de blaas vaak geledigd kan worden en de bacteriën weggespoeld kunnen worden.

Hoe kun je een blaasontsteking bij een hond voorkomen?

Knip de haren aan de achterkant

Knip bij zowel reutjes als teefjes de haren rond de anus en genitaliën weg. Hierdoor is de kans kleiner dat bacteriën uit ontlasting of modder bij de urineweg in de buurt blijven hangen. Vooral bij teefjes, ligt de urineweg dichter bij de anus, waardoor bacteriën meer kans hebben om blaasontsteking te veroorzaken.

Maak de vacht schoon na het wandelen

Wanneer je hond graag door de modder rolt, of wanneer hij klein is en dus snel een vuile vacht oploopt is het van belang om de vacht direct naar het wandelen schoon te maken.

Laat je hond geregeld uit

Hoe langer urine in de blaas wordt vastgehouden, hoe langer bacteriën de tijd hebben om zich te vermenigvuldigen. Wanneer je je hond uitlaat worden de bacteriën weggespoeld en hiermee wordt de kans op een blaasontsteking verkleint.

Laat je hond daarom geregeld uit en het is van groot belang om je hond ‘s avonds vlak voor het slapengaan en ’s ochtends vlak na het opstaan uit te laten, zodat hij de urine niet te lang hoeft op te houden.

Zorg voor voldoende en schoon drinkwater

Voldoende drinken zorgt voor een goed doorspoeling en geeft bacteriën minder kans om zich in de blaas te vestigen. Zorg daarom voor een grote drinkbak en houd deze goed schoon. Controleer regelmatig of er nog water in de drinkbak zit en laat je hond nooit zonder water zitten.

Maak de drinkbak dagelijks schoon en vervang het water. En zorg ervoor dat er voor oudere honden op meerdere plekken een gevulde waterbak staat.

Voorkom plassen op een natte/koude ondergrond

Dit geldt met name voor teefjes, omdat zij dichter bij de grond plassen en de kans op blaasontsteking groter is wanneer op koud gras of in de sneeuw moeten plassen.

Geef je hond geen zure producten

Soms wordt er geadviseerd om Cranberry, zure bes of sinaasappelsap aan de voeding van je hond toe te voegen. Sommige mensen zeggen dat dit helpt tegen een blaasontsteking. Een urineweginfectie zou er door kunnen genezen.

In theorie klopt het dat deze producten voor een betere pH-waarde van de urine zorgen en ze de infectie kunnen verhelpen. Alleen door de toevoeging van deze zure producten, kan de zuurgraad in de urine te hoog kunnen worden en zouden er blaasstenen kunnen ontstaan.

Ik adviseer het dus om dit niet te doen.

Pas het dieet van je hond aan

Wanneer je hond geregeld last van blaasontstekingen heeft, zou je kunnen overwegen om je dierenarts om een speciaal dieet kunnen vragen. Een dieet dat voor een betere zuurgraad zorgt.

Let op bij droog voer

Mocht je dierenarts speciale (droge) brokken voorschrijven zorg dan dat de hond regelmatig drinkt. Zet meerdere drinkbakken op toegankelijke plekken in huis neer. Droogvoer bevat gewoonweg minder vocht dan natvoer en de doorspoeling met vocht is van essentieel belang ter voorkoming van blaasontstekingen.

Is een blaasontsteking bij een reu anders dan bij teef?

Teefjes hebben vaker last van blaasontstekingen dan reutjes. De plasbuis van teefjes is korter en wijder en bevindt zich dichter bij de anus (en dus de schadelijke bacteriën). Hierdoor kunnen bacteriën gewoonweg makkelijker van buitenaf binnendringen bij teefjes.

Als een teefje last heeft van een blaasontsteking zal zij vaker aan de achterkant zitten te likken. Dit is een duidelijk signaal voor jou om actie te ondernemen.

Bij reuen is er vaker sprake van blaasgruis of blaasstenen. De kristallen in de stenen irriteren de blaaswand. Wanneer zich vele stenen, kan de plasbuis geheel of gedeeltelijk geblokkeerd raken. Het plassen wordt moeilijker en de urine hoopt zich op. Je hond perst maar er komt geen urine.

Naast dat dit heel vervelend is voor je hond, kan het levensbedreigend zijn. Neem daarom altijd contact op met de dierenarts wanneer je vermoedt dat je hond problemen bij het plassen heeft.

Kan een blaasontsteking ontstaan door stress?

Honden ervaren ook stress en kunnen, net als bij mensen, voor gezondheidsproblemen zorgen. Een teken dat er misschien iets mis is met je hond, is als je hond plast als er bezoek (binnen)komt. Vaak noemen we het zogenaamde ‘vreugdeplasjes’.

Alleen, vreugdeplasjes in deze context, wijzen in de meeste gevallen op verhoogde spanning. De adrenaline bij je hond is in dit soort situaties verhoogd, zijn nieren gaan harder werken en je hond moet plassen.

Het lijkt in feite op de spanning die wij voelen voor een belangrijke test of examen en daarom (vaker) moeten plassen. Een vreugdeplasje betekent niet direct dat er sprake is van blaasontsteking, maar veelvuldige spannende of stress situaties kunnen echter wel het risico op het ontstaan een blaasontsteking vergroten. Let dus goed op je hond.

Bestaat er een zelftest voor blaasontstekingen bij honden?

Het is verstandig om altijd naar de dierenarts te gaan wanneer je denkt dat je hond last heeft van een blaasontsteking. Mocht je hond vaak last hebben van blaasontstekingen dan zou je in overleg met je dierenarts kunnen vragen om teststrips te gebruiken. Zo kun je zelf checken of er bloed op de strip zit.

Ik adviseer je alleen wel om altijd de dierenarts te bezoeken, of te raadplegen, voor verder onderzoek te laten doen en de achterliggende oorzaak te laten behandelen.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

One thought on “Blaasontsteking bij je hond herkennen, behandelen en voorkomen

  1. Pingback: Blaasontsteking bij honden door kou - Voorkom dit met onze tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *